szklanki cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej) - łyżeczka aromatu waniliowego - 330 ml śmietani 30% - dwie czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody mus: - galaretka truskawkowa - 250g truskawek - łyżka curu pudru Plus ok 15 truskawek do ułożenia na spodzie sernika i 7 do ozdoby Herbatniki drobno kruszymy. Masło roztapiamy w rondlu. Łączymy ze sobą (ma powstać konsystencja
Cook&Loveogrodu, wciągając swetry przez rozespane głowy. A tam, moi drodzy - prawdziwe cuda! Niepozorne jeszcze dwa tygodnie temu krzaczki truskawek przypominają las deszczowy; mięta imbirowa rozrosła się tak, że truskawkową ledwo znaleźliśmy; rabarbar, tymianek i szałwia (zwykła i ananasowa) wyglądają, jakby spadł na nie cały duński deszcz, a na krzewie czerwonej porzeczki znalazłam pierwszą zieloną kuleczkę. Wszystko aż kipi setką odcieni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon truskawkowy w pełni. Wprost nie można przejść obojętnie obok pysznych, czerwonych owoców. Idealne do koktajli, do naleśników, śniadań i… oczywiście słodkich wypieków. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) . Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam połączenie
Słodkie okruszkipół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki szklanka mleka opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko Dodatkowo: około 500 g truskawek 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szklankach wody Biszkopt pieczemy według tradycyjnego przepisu (znajdziecie go klikając tutaj) . Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Z masła
PatiGotujełyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki rozpuszczalnej czekolady Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa i agrestowa 330 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 5 łyżek cukru pudru Pierwsze pieczemy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA
PatiGotujepatyczka (około 50-60 minut). Pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem. Wstydzone ciasto przecinamy na pół. Delikatnie go pączujemy. Ja użyłam do tego niestężałej jeszcze galaretki truskawkowej, ale może to być również kawa. Blaty przekładamy masą z mascarpone (zostawiamy trochę masy do dekoracji). Górę polewamy odstawioną przy gotowaniu polewą. Ciasto kroimy na mniejsze porcje i każdą
PatiGotujelaska wanilii, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Warstwa biszkoptowa: 300 g kakaowego ciasta biszkoptowego (gotowego lub upieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem
Świat Domowej Kuchniotwartością. Nie obyło się bez uczty, podczas której podano kaszankę pieczoną w jabłku, zupę cebulową na cydrze, schab w rozmarynie z jabłkami, puchate racuchy z jabłkami oraz deser truskawkowy. Na stole kusiły apetyczne tartaletki z pastą jajeczno serową i orzechową, domowy chleb z masłem, sery oraz świeże tłoczone mętne soki, a rozmowę i słuchanie opowieści o planach na przyszłość umilał
Obiad gotowyśmietany kremówki 200 g serka mascarpone 40 g drobnych wiórek kokosowych 35 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Dodatkowo 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Kruche ciasto Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy folia spożywcza
Wędrówki po kuchnijest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna się tuż przed sezonem "truskawkowym", kiedy na krzaczkach truskawek pojawiają się białe kwiatki i trwa do końca czerwca. Więcej rabarbarowych inspiracji znajdziecie tutaj . Składniki: 450 g mąki pszennej 90 g cukru 8 g drożdży
Smakowity Blog Kulinarnyżelatynę wlać do masy śmietanowej i zmiksować, żeby wszystko ładnie się połączyło. Jeśli lubicie bardziej słodkie, to w trakcie ubijania śmietany możecie dodać łyżkę cukru pudru. Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 900 ml gorącej wody truskawki Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietanową, na to poukładać połówki truskawek, delikatnie wciskając w masę. Wstawić
Agusiowe smakołykiIdealna na nadchodzące lato lemoniada truskawkowa. Zdrowa, pyszna i świetnie chłodząca. Polecam wszystkim:) 0,5 kg truskawek 1 cytryna 2 duże łyżki płynnego miodu miodu 1 l wody Truskawki zmiksować na jednolitą papkę. W wersji dla mniej leniwychy przetrzeć je przez sitko, ale nie jest to koniczne, chyba że macie truskawki z wyjątkowo dużymi pestkami. Dodać
Polska ZupaTegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być lepiej? :) Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany
Ciastkozercytortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki. MUS: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksowane truskawki połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Mus wylać na masę truskawkową. WIERZCH: śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix. Ubitą śmietanę przełożyć na mus i wstawić do lodówki na ok 2 godz. Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi
Camilla w kuchniIdealny dodatek do mrożonej kawy, cherbaty lub lemoniady. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciast i kolejna obowiązkowa pozycja na liście moich letnich wypieków. A czy Wy już rozpoczęliście sezon truskawkowy? Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki 1,5 kostki (300 g) masła (tylko prawdziwe mało, które zawiera od 80 do 90 proc. tłuszczów mlecznych
Fitsweet.me