czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Likier ten nie wymaga już leżakowania, możesz go pić. L ikier truskawkowy wspaniale rozgrzewa. Truskawki zawierają kwas elegonowy, który potrafi neutralizować substancje rakotwórcze przenikające do naszego DNA. Owoce te działają też odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1/2 kg truskawek paczka biszkoptów np. okrągłych Galaretki: 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym 900 ml gorącej wody
Ciastka - domowe słodkościbardzo dojrzały banan łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego 1/2 szklanki wody coś do posłodzenia dodatki (opcjonalnie) - świeże truskawki, winogrona, wiórki kokosowe, truskawkowa odżywka białkowa + odrobina wody i jogurtu (polewa) KROK I : Płatki owsiane zalać w miseczce gorącą wodą, ok. 1 cm ponad wysokość płatków. Odstawić do napęcznienia. KROK
Kuchnia Elliefiltr, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała. N alewka truskawkowa ma dobroczynny wpływ na układ trawienny, pomaga także w chorobach krążenia oraz łagodzi objawy reumatyczne. Truskawki na nalewkę muszą być całkiem dojrzałe, całe czerwone, wtedy naleweczka wyjdzie nam palce lizać
Przepisy i porady kulinarnewiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki truskawkowej kolorowa posypka cukrowa szczypta różowego barwnika Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty. Twaróg zmielić w maszynce (lub zblenderować a żeby było łatwiej można wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać. Choc jak na razie cena dość wysoka bo 10 zł za kilogram. Ale aż kusi aby upiec coś z tymi smacznymi owocami. Ja upiekłam ciacho drożdżowe i zostało zjedzone jeszcze ciepłe, bo takie smakuje najlepiej. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z wiaderka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1/2 kg świeżych truskawek Sposób wykonania: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy biszkopty. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance zimnej wody, mieszamy do momentu
Prosto i Smacznie z AnetąKalorii nie liczę, jak nie liczę też ilości zjedzonych racuszków, gdy ręka sama sięga po kolejny, i kolejny, i jeszcze jeden... Rumiane, oprószone cukrem pudrem, ze świeżo ugotowanym dżemem truskawkowym albo po prostu maczane w syropie klonowym i popijane mlekiem - tak smakują najlepiej! Składniki (na ok 20 sztuk): 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru
Obiad gotowyporcje): 2 jaja 40 gram mąki kokosowej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej rzepakowy do smażenia Mus rabarbarowo - truskawkowy: 1 lg rabarbaru 1 kg truskawek 1/2 szklanki cukru ekstrakt z wanilii Rabarbar i truskawki myję, osuszam. Zasypuję cukrem, mieszam z ekstraktem z wanilii i umieszczam w piekarniku
Mango Papajasezonowymi pysznościami! ;) Składniki: Biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki około 250g-300g galaretka truskawkowa budyń waniliowy lub śmietankowy Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka wymieszane
Czerwona Porzeczkaschłodzona lemoniada, z kostkami lodu będzie wspaniałym napojem na coraz cieplejsze dni... 😚 Tak właściwie co tu dużo pisać - przygotujcie ją w domu i oceńcie sami, a na pewno ten truskawkowy napój zrobicie jeszcze nie raz! SKŁADNIKI: 500 g truskawek (lub więcej wg uznania), umytych i odszypułkowanych 1,5 lita schłodzonej wody gazowanej (można użyć zwykłej) ulubiony "dosładzacz" (użyłam miodu, może
Słodko-Słony Świat IlonyMasa śmietanowa: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan- fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, ½ szklanki wody, 1 tabliczka białej czekolady, Dodatkowo: 400g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, 1 litr wody, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję cukier i ocet. Następnie dodaję obie mąki. Na końcu do masy wsypuję
Tradycyjna kuchnia Kasidrożdżowe bułki gotowane na parze. Mają różne nazwy np.buchty, parowce, pampuchy. Można je jeść na słodko lub na słono. U nas tym razem na słodko bo z sosem truskawkowym. Pyszne są też z sosem pieczeniowym i mięskiem :) Nie zależnie z czym podacie, zawsze będą smakować znakomicie :) Zachęcam Was do zrobienia takich klusek, tym bardziej, że zaczyna się lato
Agusiowe smakołykisera mielonego 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 200 g masła 3 budynie waniliowe 250 ml mleka dodatkowo: świeże truskawki, pokrojone na połówki 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Masło rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu. Dodajemy zmielony ser, mieszamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniami oraz jajkami i wlewamy do masy serowej
Domowy Smak Jedzenia