Sezon truskawkowy w pełni, więc ten smaczny owoc pojawia się na naszych stołach w wielu odsłonach. Do tej pory truskawka gościła u mnie w galaretkach, sałatce owocowej, koktajlach, ale wczoraj przygotowałam sałatkę do grillowanych mięs- w towarzystwie sałaty lodowej- była pyszna. SKŁADNIKI: 30 dag. truskawek 3-4 średnie ogórki zielone 2 kulki mozzarelli 1/2 sałaty lodowej
Kuchnia Beatytuż za konserwantem. Bardzo zdrowo, bardzo dietetycznie. Wracając do przepisu - u mnie wersja z ksylitolem, słodka i pyszna esencja lata, w sam raz do kanapek, gofrów i ciast :) Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru) 7 słoiczków 1 kg truskawek (waga po odszypułkowaniu) 15 g pektyny 250 ml soku jabłkowego świeżego 1 laska wanilii 250 g ksylitolu 1 łyżka
FitKotszklanka cukru -łyżka cukru waniliowego -2 budynie waniliowe -4 duże jajka (użyłam L) -200 ml mleka -około 400 g herbatników Dodatkowo: -500 g truskawek (umytych i osuszonych) -2 galaretki truskawkowe Przygotowanie --> W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony twaróg, jajka i energicznie mieszamy cały czas gotując. Masę można dodatkowo krótko zmiksować mikserem lub blenderem
Marta GotujePiknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie bez nich żadnego pikniku. Siedzimy wygodnie na kocu, słońce świeci, czuć lato, pijemy domową lemoniadę z miętą i zajadamy kolorowe muffiny. Jak mówił wieszcz: Chwilo trwaj, jesteś tak piękna... A skąd pomysł
dolcevitainmykitchenmnie truskawkowy szał trwa nadal. Dzisiaj na deser zrobiłam kaszę mannę z truskawkami, bo jakże by inaczej. Jest to szybki deser i z całą odpowiedzialnością wam go polecam. Składniki: 750 ml mleka 90 g kaszy manny błyskawicznej 200 ml musu z truskawek 1 łyżka cukru z wanilią 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 7 dużych truskawek
Ala piecze i gotujeniesłychane, jak kilkanaście gałązek, a konkretnie baldachimów czarnego bzu może zmienić smak mojego ulubionego dżemu truskawkowego. Niepowtarzalny aromat i smak, a do tego zapach w całym mieszkaniu, po prostu cudo. Miałam jako pierwszy przepis na przetwory podać konfiturę z róży, ale ta ciągle jeszcze kwitnie, tymczasem bez zasusza powoli kwiaty, przygotowując się do zbioru owoców. Zatem zapraszam po przepis
Gosia gotujeSezon truskawkowy trwa więc nie mogła u mnie zabraknąć sałatki z truskawkami. Pyszne truskawki połączyłam z pożywnym. składniki: 2 garście porwanej sałaty 6-7 większych truskawek 1 nieduże awokado 1 garść słonecznika 40 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól, zioła do sałatek Składniki na dwa talerze
Monia miesza i gotujeognia, dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dolewamy truskawki i miksujemy na wolnych obrotach aż owoce połączą się ze śmietaną. Mus truskawkowy przekładamy do kieliszków. Następnie blend ujemy obraną nektarynkę i wylewamy na mus. Układamy pokruszone bezy i świeże truskawki
VioletoweKucharzenieKorzystam z sezonu truskawkowego 🙂 Proste połączenie – kruche ciasto, budyń i truskawki. Całość posypana cukrem pudrem. Naprawdę godne polecenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka
Bulliojajka. Bezglutenowy – bo przygotowany na skrobi z mąki z manioku. Ciekawy w konsystencji bo nie dosyć, że maksymalnie gładziutki i kremowy, to jeszcze o strukturze… żelków. Samodzielne zrobienie galaretki truskawkowej na wierzch deseru to też nie problem! Tapioka to skrobia z bulw manioku. Ma niewiele białka, trochę łatwo strawnych węglowodanów. Nie uczula – jest hipoalergiczna. Nie ma w sobie tłuszczu, cholesterolu
Karo in the Kitchenbyle jaką, bo z mąki migdałowej. Ta kruszonka, doskonale komponuje się ze smakiem truskawek. Dodatkowo, zupełnie przypadkiem okazało się, że upiekłam je w obchodzony w Stanach dzień ciasta truskawkowego Nie wiem czy widzicie, ale chciałam się pochwalić zdjęciami z sesji z muffinkami. Wiem, pewnie można wytknąć im tysiące błędów, ale mi się strasznie podobają. Akurat wczoraj kupiłam również kwiaty, które
Mieszam w Garnkupyszną sałatkę z bobem, truskawkami i serem feta. Sałatka idealnie sprawdzi się na kolację lub na śniadanie do pracy. U mnie w sezonie truskawkowym nie może jej zabraknąć, polecam :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 150 g truskawek 100 g sera feta 300 g bobu 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy
magiczna kuchnia KasiZrobicie go w 10 minut bez żadnego wysiłku. Można go robić w wersji słonej lub słodkiej, ale w każdej jest smaczny. U nas króluje na słodko, bo jest sezon truskawkowy ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePonieważ sezon truskawkowy wciąż trwa a w zamrażarce miałam jeszcze czarną porzeczkę warto było ją wykorzystać, aby opróżnić szuflady na tegoroczne owoce. I tak powstał pyszny koktajl, polecam jeśli macie porzeczki albo kiedy będą świeże. Koktajl jest orzeźwiający i idealny w ciepłe dni, wtedy podajemy schłodzony. Koktajl z czarnej porzeczki i truskawek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniericottą 250 g serka ricotta 400 ml śmietanki 30-36% 100 g białej czekolady 50 g cukru pudru 15 g żelatyny 50 ml wody Poncz 1/2 szklanki kompotu truskawkowego 2 łyżki soku z cytryny Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy . Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund
Anielskie wypieki