Makaron z truskawkami tego dania nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Jest to szybka w wykonaniu, łatwa i pyszna propozycja na ciepłe dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g makaronu 500 g truskawek 250 ml śmietany 18 % 3 - 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Z truskawek usunąć szypułki i dokładnie je opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki , dosypać cukier i włożyć(...)śmietanę. Całość wymieszać do rozpuszczenia się cukru i momentu aż śmietana nabierze różowego koloru. Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wyłożyć na talerze i polać sosem truskawkowym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaschłodoznego minimum 24 h w lodówce 1/3 szklanki soku z cytryny 5 łyżek syropu z agawy szczypta stewii laska wanilii skórka starta z 1 cytryny 3 łyżeczki agaru Masa truskawkowa: około 20 truskawek 4-5 g agaru niecałe 100 ml wody Przygotowanie: Spód: Migdały i morele namoczyć około 15 minut. Dobrze odsączyć i zmiksować na klejącą masę. Wylepić masą spód(...)skórkę z cytryny, rozdrobnioną wanilię oraz stewię i ponownie zblendować na gładka masę Wylać na spód i schować do lodówki na minimum 3 godziny aż masa zastygnie Masa truskawkowa: Agar rozprowadzić w zimnej wodzie i zagotować (analogicznie jak z tłuszczem kokosowym) Zmiksować agarową mieszankę razem z truskawkami. Wylać na zastygłą maśe tofurnikową. Udekorować truskawkami i schować do lodówki. Chłodzić
pyszne zdrowościTruskawkowy sezon trwa w najlepsze, tak więc jedzmy, jedzmy, jedzmy - ile się da, ponieważ nie zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie(...)sodę, zamieszaj. Do maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz je ze sobą. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec wmieszaj truskawkowe kostki w ciasto i przełóż je do tortownicy. Przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch pozostałymi połówkami truskawek. Zapiekaj przez 45-50 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto należy całkowicie
Roślinna - blog wegańskidoświadczeniach dzisiaj tylko na godzinę wyszłam na zewnątrz, ale dosłownie kilka minut na słońcu powodowało u mnie ból głowy. Zaszyłam się w salonie i przygotowałam sobie pyszną, domową wodę truskawkową. Polecam – to dosłownie kilka minut w kuchni Składniki /2 szklanki/: 10 truskawek kilka listków mięty 2 plasterki cytryny woda mineralna kilka kostek lodu Czytaj dalej... Artykuł(...)Woda truskawkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuBardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi. Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka
KreatywnePinyskładniki: 1 galaretka o smaku truskawkowym 500 ml gorącej wody 200 g świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki myjemy, kroimy na cząstki (ćwiartki), i układamy w pucharkach. Zalewamy rozpuszczoną galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki śmietany 18% lub 30% 5 łyżek kremu czekoladowego lub czekoladowo orzechowego
Domowy Smak Jedzeniaśmietany kremówki (30-36 %) 75 g kwaśnej śmietany (10-18 %) Łyżka cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Inne: Truskawki (tyle, aby przykryć wierzch ciasta ok. 250-300 g) 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu kokosowego. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem dokładnie ubijamy za pomocą miksera na pyszną, jasną pianę ( aby dobrze ubić białka misa i końcówki(...)biszkopt kokosowy i przykrywamy go równą warstwą kremu z bitej śmietany. Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Póki krem tężeje zabieramy się za przygotowanie truskawek i galaretki. Galaretkę truskawkową przyrządzamy według przepisu na opakowaniu używając mniejszej ilości wody (zamiast 1 l wody użyłem 700 ml wody). Galaretkę odstawiamy do lodówki. Po tym truskawki dokładni myjemy i usuwamy szypułki
Kuchnia ŁukaszaSernik truskawkowy z biszkoptem i dżemem malinowym - swoim wyglądem i smakiem zachwyci gości :) Poniższe ciasto na zimno nie jest za słodkie ani za ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciasta z truskawkami (np. sernik(...)Następnie przygotować różową masę: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Truskawki pozbawić szypułek, wsypać do blendera, zasypać cukrem i zblendować. Do miski przełożyć twaróg, jogurt oraz mus truskawkowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie wszystko ze sobą połączyć. Średniej wielkości miskę wyłożyć przezroczystą folią. Biszkopt pokroić
UgotowaćTruskawkowe szaleństwo trwa. Jest zbyt krótkie żeby z niego nie korzystać. Tym razem zapraszam na sernik bez pieczenia na herbatnikowo orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Same pyszności. Sernik podany na talerzyku z kolekcji Rajski Ogród z Porcelana Bogucice. Składniki: Spód 100 g kakaowych herbatników typu petitki 100 g orzechów włoskich mielonych 120 g masła Masa serowa 800 g twarożku(...)wiaderka 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Ale-raj 400 ml kremówki 30% (zimna) 70 ml gorącej wody 2 łyżki żelatyny (kopiaste) truskawki 400 ml wrzątku galaretka truskawkowa Przygotowanie: Spód:Herbatniki zmiksować w blenderze. Masło roztopić. W misce wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masła i wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna w tortownicy o średnicy
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy trwa. Polskie truskawki dostępne już w sklepach i na targach są tak pyszne, że trudno się powstrzymać by nie zjeść całego kilograma na raz. ;-) I tak oto powstała pyszna, owocowa zupa, która najlepiej smakuje na zimno. By była sycąca można dodać do niej makaron lub ryż. Bez dodatków to pyszna forma deseru. 300g truskawek 1/2 opakowania kisielu truskawkowego
Szefowa kuchniPyszny sernik na kruchym orkiszowym spodzie, z dodatkiem truskawek, bezy i kruszonki- pyszności... :-) To ciacho bardzo zauroczyło nas swym smakiem. Zawsze przygotowywałam je z brzoskwiniami. Sezon truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji i to był super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam
Smaczne Zdrowerozwiązanie bardziej sprawiedliwe. Ja nominowałam trzy miejsca i kolejno dodałam im po 5,10 i 15 punktów. Sumę otrzymanych punktów przedstawiam poniżej w tabeli. Konkurs wygrał przepis na Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny - nadesłany przez Panią Justynę Wrońską (autorkę bloga http://kuchennefascynacje.blox.pl ) GRATULUJĘ :) Przesyłka z nagrodą niebawem dotrze. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział ! przepis ilość głosów - sonda(...)Tarta owocowa 5 5 24 Tęczowy sernik na zimno 23 4 27 25 Tiramisu z truskawkami 0 2 2 26 Toffi 2 3 5 27 Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 53 13 66 28 Muffinki czekoladowe 0 2 2 29 Torcik waniliowy 48 2 50 30 Tort naleśnikowy
Tradycyjna KuchniaMój obiad ;) udało mi się dokopać w zamrażarce do mrożonych truskawek ;) Składniki: około 300-400g mrożonych truskawek 50g makaronu żytniego razowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego bez cukru STEWIA lub fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Truskawki rozmrażamy i miksujemy makaron gotujemy w 2 szklankach wody, co jest istotne po ugotowaniu nie odlewamy wody od makaronu do ugotowanego(...)makaronu i wody (po makaronie;)) dodajemy mus truskawkowy w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy skrobie/kisiel i wlewamy do naszej zupy ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, żeby zgęstniało dosładzamy STEWIĄ lub fruktozą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMoja kolejna truskawkowa propozycja to pleśniak. Ciasto na każdą okazję. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 65 dag mąki 1 kostki masła 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego 6 żółtek 3,5 łyżki śmietany 18% 3,5 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Piana: 6 białek 3 łyżeczki kisielu truskawkowego
Tradycyjna kuchnia Kasitylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje. Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek na to przepyszna masa serkowa- czego chcieć więcej? A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;> Polecam bardzo;) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać(...)ubitej piany dodać żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać mąki i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić. Puree truskawkowe: 1 kg truskawek 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru minimalna ilość gorącej wody Wykonanie: Truskawki wraz z cukrem zmiksować na puree. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać
Krakowskie smaki Ani