żelatynę. Zmiksować krótko. Pierwszą warstwę biszkopta umieścić z powrotem w tortownicy. Ułożyć na nim warstwę kremu, dobrze docisnąć do ścianek. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania galaretki. Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Galaretki rozpuścić w wodzie. Odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić na ćwiartki. Na masę z nutellą wyłożyć truskawki, lekko dociskając
Moja Galeria Smakukolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu go na podłogę z wysokości 50 cm ;) Myślę(...)Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy. Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g konfitury truskawkowej 250 g MM'sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą. Nałożyć ostatni blat. Docisnąć. Pozostałym kremem
Moja Galeria SmakuSzybki i bardzo smaczny deser na zimno. Doskonale zaspokoi apetyt na sernik, gdy nie chce się go piec;) Ciasteczka z warstwą waniliowego sera i sosem truskawkowym. Przepyszne! Składniki na 2 porcje: 40 g ciasteczek owsianych, herbatników lub innych ulubionych 250 g twarogu białego (dwukrotnie zmielonego) 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii 3 łyżki(...)jogurtu greckiego Ciasteczka pokruszyć lum zmiksować malakserem i wyłożyć na dno szklanki. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i jogurtem greckim. Nałożyć na ciasteczka. Sos truskawkowy: 200 g truskawek 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Truskawki odszypułkować. Rozgnieść widelcem, dodać cukier, mąkę, sok z cytryny. Zagotować, ostudzić. W zależności od preferencji zmiksować
Moja Galeria SmakuBISZKOPT: jajka 2 sztuki, woda ciepła 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 80 dag, mąka ziemniaczana 80 dag, proszek do pieczenia - szczypta KREMY: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 150 ml, kakao 2 łyżki, truskawki 1 kg, kolorowa posypka - ile potrzeba, woda 3/4 szklanki do nasączenia BISZKOPT
W Mojej Kuchni LubięTruskawkowe szaleństwo nadal trwa, chociaż lada moment wszyscy zwariujemy na punkcie przepysznych malin - o ile już nie zwariowaliście ;) Postanowiłam wykorzystać truskawki, bo już niedługo będę bardzo za nimi tęsknić. Postawiłam na delikatną i rozpływającą się w ustach piankę truskawkową z dodatkiem banana. MNIAM J Składniki: Ok. 300 g truskawek 2 łyżeczki cukru Ok. 150 ml mleka 2-3 łyżeczki żelatyny
The Sweet Damselkremówki 30% 2 cukry wanilinowe 1/3 szklanka cukru pudru ( jeżeli lubicie bardziej słodki, dodajcie troszkę więcej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 250 g serka mascarpone oraz: Truskawki dżem truskawkowy Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania należy dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do ubitej śmietany dodawać po 1 łyżce serka mascarpone cały(...)czas miksując. Przekroić biszkopt, każdą warstwę nasączyć, (biszkopt, który będzie na spodzie posmarować dżemem truskawkowym) przełożyć gotowym kremem, poukładać pokrojone truskawki, przykryć kolejnym spodem itd. Całość pokryłam kremem i udekorowałam truskawkami :) Odstawić do schłodzenia
The Sweet Damseldżem włożyć do czystych i suchych słoików. Zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Mi z tej proporcji wyszło 14 słoiczków musztardowych ------------ Podobne: Naturalny dżem truskawkowy Konfitura z czerwonej cebuli Likier truskawkowy
Weekendy w domu i ogrodziedekielki, powinny być płaskie. Jeszcze nigdy żaden kompot przygotowywany w ten sposób nie popsuł mi się, a kiedyś przygotowywałam tego dużo. Zawsze największą popularnością cieszył się u nas kompot truskawkowy i jabłkowy. Wszystkie kompoty przygotowuję w ten sam sposób, tzn. takie same ilości ksylitolu (lub cukru) na taką samą ilość słoików. Zawsze przyjmuję zasadę 1kg słodyczy na 8 ok.litrowych słoików(...)zależności od ilości zapełnionych słoików przeliczam ilość cukru (ksylitolu) i rozlewam proporcjonalnie przygotowanym lukrem. Ja przygotowywałam od razu dwa rodzaje kompotów, agrestowy i truskawkowy : Smacznego
Smaczne ZdroweSZPINAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM. Składniki na 2 porcje lub 3 mniejsze: Sos: 1 mała cebulka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 500 g pomidorów 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny 1 łyżeczka octu balsamicznego Kluski: 250 g ricotty 2 jajka 50 g szpinaku baby około 180 g mąki 50 g startej mozzarelli sól(...)zeszklić, po chwili dodać czosnek. Dodać pomidory pokrojone i koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 - 12 minut. Sos doprawić solą, pieprzem czarnym i octem balsamicznym. Wrzucić pokrojone żółte pomidorki truskawkowe i gotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku
Zakątek rozkoszy kulinarnychupał, a ja byłam między jednym deserem a drugim. W planach była lodowata woda z miętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież. Ten napój zyskuje na smaku dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu. Dodatkowo nie sądziłam, że zmiksowane(...)przecedzone truskawki z wodą tak fajnie mogą smakować. Teraz mamy ostatki truskawkowe, więc jeszcze zdążycie, jak macie mrożone truskawki zdążycie na pewno, a jak nie, przepis z pewnością przyda Wam się w następnym sezonie. Napoju wychodzi cały litr, ami udało się złapać w kadr jedynie resztki, bo przy gościach zdjęć pstrykać nie wypada przecież :) Składniki: 800 g truskawek
Blondynka GotujeTruskawkowe bułeczki Rozpoczęłam sezon truskawkowy nietypowo...co ja piszę, bardzo typowo, czyli zakupiony kilogram truskawek trafił bezpośrednio do buzi, a że chciałam koniecznie coś słodkiego do kawy z truskawkami, pobiegłam szybciutko na stragan po następne 2 kg, i tym samym spędziłam pół dnia w kuchni, bo zaczęłam od bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką, a skończyłam
na moim stole...Truskawkowe na maślance Zwykłe, ucierane ciasto z truskawkami i maślanką, a zapach w domu nieziemski....Delikatne, wilgotne, i tak baaaardzo truskawkowe, że już bardziej się nie da. Samo wykonanie zajmie Wam jakieś 5 minut, i niemal z tą samą prędkością zniknie z Waszego stołu, gdy tylko ostygnie. Składniki: szklanka maślanki pół szklanki oleju pół szklanki cukru 2,5 szklanki mąki
na moim stole...budynie waniliowe 1 / 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto: 1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę(...)mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki by galaretka nam zastygła. Rada: aby ciasto
Ciastka - domowe słodkościproste desery, które mogę zabrać ze sobą wieczorem do ulubionego filmu lub książki. Taki zdrowy, chłodny i orzeźwiający "towarzysz" jest idealnym zwieńczeniem ciężkiego dnia. Zapraszam i Was na taki truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serową chmurką z nutą orzeźwiającej mięty. Składniki: (1 duża lub 2 mniejsze porcje) 1 jogurt naturalny 180 g około 1 szklanki truskawek 1/2 cytryny(...)miseczki, jeśli wolimy użyć ręczny blender) przekładamy serek homogenizowany. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 3-4 listki świeżej mięty. Wszystko krótko miksujemy. Przekładamy delikatnie łyżeczką na wierz truskawkowej warstwy. Jeśli wolimy słodsze smaki możemy odrobinę dosłodzić miodem obie lub jedną z warstw (ja pominęłam - naturalna słodycz truskawek z serowo-cytrynową chmurką idealnie się uzupełniają). Pucharek podajemy schłodzony
Słodkie okruszkiGalaretki z procentami są idealne na każdą imprezę. Ich przygotowanie nie jest trudne a efekt końcowy jest zdumiewający. Chcesz, zaskoczyć swoich znajomych? Składniki; galaretki o dowolnym smaku, /u nas truskawkowa/, 150 ml alkoholu na jedną galaretkę / u nas nalewka truskawkowa + truskawki nasączone spirytusem/, Wykonanie; Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość wody. Ostudzić i dodać alkohol
Anioły w kuchni