podgrzewa się z żelatyną, a po zastygnięciu podaje najczęściej ze świeżymi owocami, musami czy syropami. Ja przygotowałam wersję, którą lubię najbardziej: z białą czekoladą i aromatyczną wanilią, polaną musem truskawkowym, z którym tak fantastycznie się prezentuje… Składniki: 300 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka mleka 1 laska wanilii(...)odstała od ścianek formy, w której się znajduje. Odwracamy foremkę i umieszczamy deser na talerzyku (czasem trzeba przy wyjmowaniu delikatnie wspomóc się nożem). Na koniec polewamy wierzch musem truskawkowym. Smacznego
MyCookBook.plKrem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt migdałowy: Do miski wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut do momentu uzyskania jasnej, puszystej(...)wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy płatkami migdałów (wcześniej należy podprażyć je na patelni i wystudzić!). Wierzch tortu dekorujemy truskawkami. Możemy posmarować je delikatnie tężejącą galaretką truskawkową dzięki czemu dłużej zachowają świeży wygląd i smak. Na koniec wierzch tortu posypujemy migdałowymi płatkami. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego
MyCookBook.plSkładniki (na 6 sztuk): Biszkopt: 6 dużych jajek 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Krem śmietanowo-truskawkowy: 1 białko 50 g cukru 250 ml śmietanki 36% (lub 30%) 20 g cukru waniliowego 200 g truskawek zmiksowanych 1 łyżeczka cukru 6 truskawek (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: Jajka(...)stopniach. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i wykrawamy 12 kółek (np. za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm). Każde z wyciętych kółeczek przekrawamy na pół. Krem śmietanowo-truskawkowy: Białko wraz z cukrem ubijamy ok. 5 minut w kąpieli wodnej (miska z białkiem postawiona na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż powstanie
MyCookBook.plSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut(...)Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą
Gotowanie moimi oczamiszklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 100 g herbatników 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania 1. biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając
Darcia w kuchniSezon truskawkowy w pełni. Chcąc go wykorzystać staram się codziennie zrobić jakieś danie z truskawkami. Dzisiaj będą to pierożki Składniki: 800 g truskawek Na ciasto: 2,5 szklanki mąki jajko ciepła woda Dodatkowo: śmietana i cukier Sposób wykonania: Z mąki,jajka i wody zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, szklaneczką wykroiłam kółeczka. Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi podawałam na ciepło z dodatkiem śmietany i musu truskawkowego
Darcia w kuchniłyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 serki homogenizowane waniliowe 3 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób wykonania: Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek
Darcia w kuchnidwóch zaproszeniach. Drugie związane jest z pysznym, klasycznym włoskim deserem, który przygotowałam w oparciu o pierwszy ebook pobrany przez stronę smakjezyka.pl . "Klasyczna panna cotta z kokosowo-truskawkowym musem" Składniki: 500 ml tłustej śmietany 150 g cukru pudru 3 płatki żelatyny 1 laska wanilii około 20 truskawek (u mnie mrożone) 8 łyżek mleczka kokosowego light Przygotowanie: Żelatynę moczymy(...)wrzenia. Następnie łączymy żelatynę ze śmietaną, cały czas mieszając do dokładnego połączenia. Przekładamy nasz deser do wybranych szklaneczek (dobrze jest przetrzeć masę przez sitko), zostawiając miejsce na kokosowo-truskawkowy mus. Panna cottę wstawiamy do lodówki do stężenia (na około 4-5 godzin). Przed podaniem przygotowujemy mus. Do misy blendera wlewamy mleczko kokosowe i wkładamy na wpół rozmrożone truskawki. Całość miksujemy
Słodkie okruszkiDzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy napis wykonany białą czekoladą. Przyznacie ,że oryginalny? O co chodzi- wie tylko solenizant. Murzynek a' la tort w wykonaniu Kasi. Bardzo się cieszę, że moja synowa od czasu, do czasu podrzuci(...)bakalie i proszek do pieczenia, ubitą pianę i wszystko wymieszać. Piec 40-50 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu placek przekroić na pół. Jedną część posmarować dżemem truskawkowym. Przełożyć drugim. Podgrzać wszystkie składniki na polewę. Polać torcik. Białą czekoladę podgrzać, rozpuścić. Z papieru wykonać kornet ( rurkę do dekoracji). Napełnić czekoladą - wykonać napis lub inną dekorację. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewy300ml śmietanki 30% 200g białej czekolady Sposób wykonania: Białą czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą dokładnie mieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków(...)mocno stężeje. Po schłodzeniu na galaretkę nakładamy pozostałą część masy mascarpone. Kładziemy drugi blat biszkoptu, ponownie nasączamy i rozsmarowujemy na nim 1/2 masy z białą czekoladą, następnie nakładamy galaretkę truskawkową i ponownie wkładamy tort do lodówki. Rozsmarowujemy masę czekoladową i kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie
Kuchnia Pani Wiosnywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com (4-5 porcji) 200 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 40g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Przygotować panna cottę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Przelać
Di gotujeDodajemy likier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Gdy masa zgęstnieje formujemy z niej kulki i obtaczamy je w migdałach. Trufle truskawkowe Składniki: 1/2 szklanki śmietanki kremówki 225 g czekolady 2 łyżeczki likieru truskawkowego (można dodać inny likier np wiśniowy) kakao do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy jak wyżej tylko kulki obtaczamy
sierotka maRysia w kuchnikolejnym wydaniu Lubelskiego Kociołka rolę główną graja truskawki! Ale nie te ohydne, zapakowane w plastikowe pudełka i folię... tylko nasze polskie, pachnące, cudownie słodkie i czerwone truskawy! Uwielbiam sezon truskawkowy i zawsze staram się wykorzystać go w pełni. Mleko truskawkowe, shake, naleśniki z truskawkami i inne pyszności są u mnie codziennością Dziś pragnę wam przedstawić wymyślony i stworzony przeze mnie
sierotka maRysia w kuchniNormal 0 21 Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka pomarańczowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Galaretka jagodowa – 1 op Galaretka poziomkowa – 1 op Bita śmietana Biała czekolada Normal 0 21 Każdą galaretkę w osobnej miseczce rozpuścić w 450 ml wrzątku dobrze wymieszać i zostawić do całkowitego(...)ostudzenia. Jak już galaretki przestygną to zacząć np. od galaretki truskawkowej i rozlać ją do 4-5 szklanek i schłodzić, ja chłodziłam w zamrażarce by szybciej to zrobić, jak już się zetnie na wierzch wylewamy galaretkę pomarańczową i znów na parę minut do zamrażalnika, później wlewamy galaretkę cytrynowa do szklanek i chłodzimy i tak dolewamy galaretki do wyczerpania kolorów
Camilla w kuchnirabarbarem A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przesiałam mąkę. Dodałam proszek do pieczenia. Wsypałam cukier(...)Zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie części i włożyłam na 30-40 minut do lodówki. Rabarbar umyłam, odkroiłam twarde końce i pokroiłam na kawałki. Dodałam do niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam. Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru. Formę o wymiarach 35cm na 25cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyjęłam jedną część ciasta
potrawyregionalne