cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek(...)wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem
Na Ciasteczkowych Papierachgorzkiej czekolady * 2szklanki mąki * 1 szklanka kakao * 1łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 1 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * szklanka kwaśnej śmietany Masa truskawkowa: * 1 kg truskawek * szklanka cukru * 2 galaretki truskawkowe * 2 budynie śmietankowe Ponadto: * 0,5 l śmietany 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * 16 dag kakaowych ciastek Sposób przygotowania
Pobite gary BarbaryTosty francuskie z chałki, smażone na maśle oblane ulubionym truskawkowym dżemem własnej roboty, zdecydowanie niedietetyczne danie! Zdecydowanie pyszne! Zaskoczyło mnie smakiem, nie sądziłam, że będzie aż tak dobre! Warte grzechu! ;-) Zapraszam! Tego typu smakołyki pamiętam jeszcze dobrze z czasów dzieciństwa, ale wtedy smażyło się w ten sposób chleb lub bułki, podawało z miodem lub dżemem mamy roboty. A piwnice(...)czasach? Ale to był chyba jedyny sposób na to, żeby przemycić trochę koloru i smaku na zimę. Bo w sklepach raczej były tylko półki i panie sprzedawczynie ;-). A dżem truskawkowy mojej mamy do dzisiaj to mistrzostwo świata! SKŁADNIKI: - chałka - masło - mleko - jajko - ulubiony dżem - ewentualnie cukier puder Chałkę kroimy na grube kromki. Maczamy z każdej ze stron w mleku, następnie
SMYKWKUCHNIgromadzę zapasy na zimę. Mus w słoiku, mus mrożony, mus w kosteczkach i oczywiście pyszne, domowe dżemy. Postawiłam na klasyczny dżem z samych truskawek i małą modyfikację - dżem truskawkowy z cytrusami. Ten drugi jest kwaskowaty i super orzeźwiający. Podejrzewam, że nie doczeka zimy, bo świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chodzi za mną jeszcze dżem truskawkowo-rabarbarowy, ale powoli zaczyna(...)brakować słoików, a przecież truskawki to nie jedyne sezonowe owoce! 1. Klasyczny dżem truskawkowy niskosłodzony - truskawka solo Składniki: - truskawki - cukier - żelfix Przygotowanie: 1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki (mniejsze można zostawić w całości). 2. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż truskawki zaczną puszczać sok. 3. Dodajemy żelfix (w ilości odpowiedniej
two broke sistersSKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 20 sztuk biszkoptów okrągłych, 20 sztuk delicji o smaku pomarańczowym, kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1. Masa kubusiowa : Z soku odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok zagotować. W odlanym soku wymieszać budynie(...)brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać. 2. Spód blaszki wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać gorącą masę kubusiową. Wyrównać i odstawiać do stężenia. Na masie ułożyć delicje. 3. Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić
Tradycyjna kuchnia Kasinich nawet miksera. A smak i puszystość zachwyci nie jednego śniadaniowego łasucha. Składniki: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szklanka truskawkowego kefiru 1 małe jajko szczypta soli olej do smażenia do podania - ulubione owoce, np. jagody, cukier puder lub śmietanka 30% Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę kefiru truskawkowego, dodajemy jajko
Słodkie okruszkikratownicę. Składniki na wypełnienie: - 300 gram miękkiego masła - 275 gram cukru pudru - 3 jajka - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 300 gram zmielonych migdałów - 3 łyżki mąki pszennej - domowy dżem truskawkowy - dżem morelowy Przygotowanie wypełnienia: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę. Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto(...)wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta na kratownicę - teraz ją układamy. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym z wrzącą wodą w stosunku 1:1 (2 łyżki dżemu na 2 łyżki wody). Jemy dopiero, gdy ciasto całkowicie ostygnie. Voila
Życie zamknięte w smakutylko poprawić sobie humor jakimś wypiekiem. Szybkim wypiekiem, dodajmy, co by się za długo w kuchni nie nastać i nie sprzeciwiać zanadto, niesprzyjającej aurze. MUFFINY OWSIANE Z NADZIENIEM TRUSKAWKOWYM Składniki: - 130 gram mąki żytniej - 130 gram mąki pszennej - 130 gram płatków owsianych - 2 jajka - 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju - 3/4 szklanki mleka - 2/3 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - słoiczek konfitury truskawkowej Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty, a w drugiej płynne (poza konfiturą). Mieszamy. Wykładamy do papilotek - jedna łyżka ciasta, jedna łyżeczka konfitury i ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Voila! :) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuKolejny truskawkowy deser prezentowany na blogu. Idealny gdy macie „lenia” i nie chce Wam się piec a wypadałoby coś zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce. Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka
Smaki EwyCukiniowy omlet owsiany; z malinami oraz truskawkowym dżemem z wanilią i białą czekoladą Nie mogłam się powstrzymać, by dłużej czekać z otworzeniem tego słoiczka. A teraz przygotujcie się psychicznie i nerwowo na dość długiego posta, mam nadzieję, że jakoś dotrwacie do końca ;) Kraków powitał nas upałem i (bardzo) dużą ilością słońca, żeby nie powiedzieć, że za dużą. Tak bardzo(...)wcale nie taki krótki) opłacił się, bo te które były zdecydowanie zadowoliły nasze podniebienia i to jak, u mnie: lawendowe/biała czekolada i marchewkowe u D: truskawkowe z ananasem i... coś jeszcze xd potem jeszcze poleciał po mandarynkowe ^^ Były też gdzieś indziej w środku miasta, też całkiem dobre u mnie: liczi z cytryną, cynamonowe z imbirem
More food, love and dreamswłaśnie wyglądał mój powrót z wakacji. Na pierwszy obiad w domu zrobiłyśmy z Mamą nasze, polskie naleśniki - kilka w wersji żytniej :) Pysznie smakują z twarożkiem kokosowym i gałką lodów truskawkowych. Podajcie je z ulubionymi owocami :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Rozgrzać patelnię. Składniki dokładnie zmiksować(...)sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Twarożek: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku Podawać z twarożkiem i gałką lodów truskawkowych (u mnie domowy sorbet) . Smacznego
Chocolate Muffin BlogTruskawkowy Tort z Konikiem Pony Kolejne próby dekorowania tortu masą cukrową, przyznaję że nie zajmuje mi to już całego dnia, a efekty końcowe nie zadowalają mnie w 100 % ale na szczęście małą solenizantka dla której pieczony był ten tort była zachwycona :) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy delikatnie olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w temp 180 st. C przez ok 35 minut Masa truskawkowa : 0,5 kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru ( do smaku) Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy żeby napęczniała. Truskawki rozdrabniamy na gładką
Słodka Kraina Wypiekówprzez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Różowa masa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu truskawkowego 1 opakowanie kisielu truskawkowego 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: ok 500 g rabarbaru - obranego i pokrojonego na ok 0,5 cm kawałki Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier
Słodka Kraina WypiekówNiedawno ususzone czipsy truskawkowe [ klik ] i jeszcze świeży i pyszny rabarbar, co z tego powstało? Pyszne ciasto i jest to mój ukochany sernik. Popróbujcie koniecznie, połączenie składników idealne. Użyłam tutaj serków homogenizowanych osączonych na sicie, ale można użyć sera z wiaderka. Sernik z polewą rabarbarową i truskawkowymi czipsami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki) * 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1/2 szklanki mrożonych jagód 1/2 szklanki świeżych jeżyn 3 łyżki jogurtu naturalnego (schłodzonego) 3 łyżki soku truskawkowego (najlepiej domowego) do podania: 6 jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić ryż łyżeczką miodu Przygotowanie: Orzechy wkładamy do misy blendera(...)dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy. Do misy blendera wsypujemy 1/2 szklanki świeżych jeżyn, 1/2 szklanki mrożonych jagód. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego musu owocowego. Na miseczki wykładamy po 1/2 ryżu i połowie musu owocowego. Na wierzch
Słodkie okruszki