Zapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci(...)masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch i boki
Mała Cukierenkadomową mieszankę mąk bezglutenowych , a już dzisiaj mam dla Was przepis z jej wykorzystaniem. Sprawdziła się tutaj świetnie - muffinki są wilgotne, puszyste i świetnie wyrosły. Muszę nadrobić też nieco truskawkowe zaległości, bo przez ostatnie dwa tygodnie nie miałam możliwości publikowania przepisów, a tych truskawkowych trochę się nazbierało...Coraz trudniej znaleźć truskawki w sklepach wiec muszę się śpieszyć ;) BEZGLUTENOWE MUFFINY
chili & sugarpachnące masełkiem, do tego słodki dżemik i orzeźwiające, przełamujące smak delikatną soczystością truskaweczki.... To połączenie smaków i różnorodność faktur użytych składników zawładnęło mną i na chwile się zatraciłam w truskawkowym niebie. Pycha!!! Składniki na tosty z truskawkami na 1 osobę o małym apetycie :-) 2 kromki chleba tostowego podpieczonego w tosterze trochę masła 1 łyżeczka dżemu truskawkowego 1 duża truskawka
Rozpustne gotowaniezimno. Przepis ten jest z nami już długo, długo i jeszcze nigdy nie zawiódł. Przepis nie jest skomplikowany, za to efekt oszałamiający! Najczęściej robię go oczywiście w sezonie truskawkowym, ale w tym roku zaczynam wcześniej :-) Serniczek z tego przepisu charakteryzuje się aksamitną, kremową lekkością, delikatną słodyczą, przełamana orzeźwiającą nutą kwaskowych truskawek. Na spód można użyć upieczony wcześniej biszkopt(...)schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek 8-10 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobań) 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w około 1/2 szklanki wrzącej wody truskawki ewentualnie galaretka truskawkowa Blaszkę wykładamy folią spożywczą (lub aluminiową), na spodzie blaszki układamy biszkopt, biszkopciki lub herbatniki. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na puszystą pianę, przed końcem ubijania
Rozpustne gotowanieprzygotować na Dzień Matki, ale jakoś mi tak zeszło, że przygotowałam je dopiero teraz ;-) i okazały się pyszne!!! Słodkie, kremowe, wprost rozpływają się w ustach! Polecam! Składniki na czekoladki truskawkowe 250 g cukru 100 ml wody 125 g masła 90 g budyniu truskawkowego w proszku bez cukru (około 3 opakowań) POLEWA: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła
Rozpustne gotowanieKolejna moja propozycja na letnie ciasto, szczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 150 g masła (rozpuszczonego) 1/2 słoika dżemu truskawkowego (najlepiej swojskiego) 0,5 szklanki jagód WARSTWA KOKOSOWA: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 szklanki wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone
Rozpustne gotowaniezakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku i delikatności, są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami: 750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 750 g twarogu 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1/3 łyżeczki(...)przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym. Podajemy jeszcze gorące
Rozpustne gotowaniemasła Masa z kaszy: 1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec 3 i 1/2 szklanki mleka 100 g masła 2/3 szklanki drobnego cukru Warstwa owocowa: 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki niebieskie lub szafirowe 300 g borówki amerykańskiej 400 g drobnych truskawek Galaretki rozpuścić we wrzątku w półgodzinnym odstępie czasu - każdy kolor osobno, w 3,5 litra płynu. Ciasteczka zmielić(...)lodówki by stężała. Owoce umyć, osuszyć, truskawki odszypułkować. Truskawki wyłożyć pionowo na masę z kaszy i wylać tężejącą czerwoną galaretkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Na zastygniętą galaretkę truskawkową wyłożyć borówki i na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę niebieską. Włożyć do lodówki do całkowitego ścięcia warstw
Czerwień i błękitDzień dobry! Z wielkim smutkiem pora zacząć się godzić z informacją, że kończy się sezon truskawkowy... Oczywiście jak co roku nie nacieszyłam się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-). Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem
Pora coś zjeśćśmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Masa truskawkowo- jogurtowa: 2 galaretki truskawkowe 250 ml. jogurtu naturalnego 500 ml gorącej wody Poncz: woda z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200 g świeżych truskawek Sposób przygotowania Przygotowanie: 1. Biszkopt(...)równe blaty. Pierwszy umieścić w blaszce/tortownicy, w której był pieczony. Skropić go wodą z sokiem, wysmarować masą kawowo- śmietankową i przykryć II nasączonym blatem biszkoptu. Gdy masa jogurtowo-truskawkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt i od razu wepchnąć w nią truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieKorzystając z ostatnich dni sezonu truskawkowego postanowiłam przygotować koktajl arbuzowo-truskawkowy. Wbrew pozorom jest to świetne połączenie składników. Poniższy koktajl wyszedł gęsty, lekko słodki i sycący. Składniki na 2 porcje: 100 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek 300 g arbuza bez skórki cukier do smaku Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze części. Arbuza pokroić w kostkę
UgotowaćSezon truskawkowy niestety pomału dobiega końca, a ja wcale nie mam dość tych owoców:) Dzisiaj polecam napój, który przygotujecie błyskawicznie. składniki: 200 g truskawek 1 banan jogurt truskawkowy 500 g 2 szklanki mleka Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Napój podajemy schłodzony
noteskulinarnyfigaCiasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr mleka (2% lub 3,2%) 1 szklanka kaszy manny 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 1/2 szklanki cukru(...)można użyć także ksylitolu) 1/2 opakowania masła (100 g) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego duża szczypta cynamonu 2 czerwone galaretki np. truskawkowe świeże truskawki (można użyć też dodatkowo jagód i borówek) okrągłe lub podłużne biszkopty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia w chłodnym
Poezja smakuMój debiut w produkcji dżemu truskawkowego! Jestem zadowolona z efektu końcowego. Przed włożeniem do słoiczka próbowałam truskawkową masę - smakowała, i to bardzo :) Słodka, ale nie przesadnie. Kiedy słoiczki przestygną masa w środku staje się gęsta i dżem nie przelewa się w słoiczku. Myślę, że będzie idealny do rozsmarowywania :) Składniki: 1 kg świeżych truskawek, bez szypułek 40 g ksylitolu
Zdrowie na języku :Pśniadania i mocne ochłodzenie organizmu! Teraz, dzięki waniliowym proteinom Sunwarrior lody stały się jeszcze bardziej pożywniejsze! Konsystencja lodów jest jeszcze lepsza! Bardzo bardzo puszysta i delikatna w smaku. Sok truskawkowy pochodzi z domowej pasteryzacji truskawek, które przygotowywałam z niewielkim dodatkiem ksylitolu. Myślę, że podobny sok można otrzymać podgrzewając kilka truskawek w garnuszku lub po prostu zamiast soku dodać kilka świeżych(...)bądź mrożonych truskawek. Składniki: 1 duży mrożony banan 1 miarka białka roślinnego waniliowego Blend Warrior 4 łyżki soku truskawkowego Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aż masa stanie się puszysta i bezgrudkowa
Zdrowie na języku :P