Deser truskawkowy /galaretka z truskawkami i serkiem homogenizowanym/ Składniki: - 1 galaretka truskawkowa - świeże duże truskawki - serek homogenizowany naturalny - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny spożywczej + łyżka gorącej wody Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na torebce. Do miski dodać serek, cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Poukładać na masie oczyszczone truskawki. Zalać galaretką. Odstawić
Kuchnia co dniajestem posiadaczką multicookera, był już jogurt , [ już zrobiłam także gulasz i zupę -przepisy będą wkrótce] a teraz jest dżem..w książeczkach dołączonych do urządzenia jest tylko przepis na dżem truskawkowy...a sezon truskawkowy już się skończył...a pora na jabłka..i postanowiłam wypróbować to urządzenie do dżemu z jabłek..ilości jabłek i cukru nie podaję, zależy to od pojemności misy
Moje domowe kucharzenietakże domowe wody smakowe. Dziś zapraszam na lemoniadę bazyliową. Na blogu znajdziecie również: Orzeźwiający koktajl arbuzowy Kompot porzeczkowy Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Lemoniada imbirowa Koktajl truskawka-grejpfrut Lemoniada truskawkowa Lemoniada bazyliowa Kompot truskawkowy Lemoniada miętowa II Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru Lemoniada bazyliowa II Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 litr wody mineralnej
Kulinarne przygody Gatitypłatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaSkładniki: truskawki 1 kg, jogurt gęsty 380 ml, serek homogenizowany 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, żelatyna 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 20 sztuk, czekolada mleczna 100 gram, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka truskawki dojrzałe obrać, opłukać, kilkanaście zostawić do ozdoby, truskawki dobrze zmiksować w pojemniku blendera zmiksowane truskawki przełożyć do naczynia i mikserem zmiksować z jogurtem gęstym, serkiem(...)homogenizowanym waniliowym na masę gładką galaretkę truskawkową, 2 łyżeczki żelatyny rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wystudzoną wlać do masy i dobrze zmiksować forma silikonowa 22 cm - wlać masę do formy, poukładać biszkopty lekko je wciskając w masę powkładać kostki czekolady nadziewanej orzechami, schować do lodówki do stężenia truskawki pozostałe dać na wierzch, galaretkę agrestową z 1 łyżeczką żelatyny
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2,5 szklanki maki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżki gęstej śmietany 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 1 szklaka wody Beza kawowa 4 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody(...)szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewolaski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli lubimy lody w esy-floresy możemy masę truskawkową przemieszać szpatułką, ale nie do końca a jedynie tak by powstały truskawkowe mazańce ;) Masę przekładamy do pojemnika do zamrażania i mieszamy co pół godziny do całkowitego zamrożenia. W zależności
Pyry na GazKREM: 2 tabliczki czekolady (u mnie jedna gorzka a jedna mleczna) 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone MUS: 300 g truskawek (świeże lub rozmrożone) 3 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić bardzo dokładnie ze szczyptą soli. Do piany dodawać stopniowo cukier, a kiedy piana stanie się szklista wmiksować po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane(...)truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce
Cakes By KejtPierwszy raz piekłam bezglutenowy biszkopt. Nie sposób mu sie opszeć. Mus jogurtowy z musem truskawkowym. Składniki na ciasto: 6 jaj w pokojowej temperaturze 6 łyżek cukru lub ksylitolu 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli Oddziel białka od zółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżeczce cukru(...)wlej rozpuszczoną żelatynę. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Czystą tortownicę ( w której piekł się biszkopt )wyłóż na dnie popierem smarujac wierzch papieru olejem - najlepiej rzepakowym. Wlej mus truskawkowy i przykryj delikatnie spodnim blatem biszkoptu. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki i odwróć ciasto tak aby biszkopt znalazł się na spodzie
AZgotuj!Jeśli szukacie idealnego deseru na panujące upały - oto jest :) Przyjemne połączenie galaretki cytrynowej z kawałkami truskawek i pianki truskawkowej. Pomysł zaczerpnęłam stąd: klik! . Trochę zabawy przy tym jest, ale efekt mnie urzekł :) Składniki (na 4 kieliszki do wina): - 3 garści truskawek pokrojonych na ćwiartki - 300 g śmietany 30% - 2 galaretki, ja użyłam cytrynowej i poziomkowej - kilka łyżek cukru pudru Przygotować(...)postawić normalnie. Uzupełnić częścią śmietanowo-galaretkową. Włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Uff, już koniec i smacznego ;) Przepis brał udział w akcjach: Truskawkowe szaleństwo oraz Truskawki
Corner With Recipespożegnanie truskawek przygotowałam chlebek z truskawkami, u mnie podwójnie truskawkowy. Połączenie świeżych i upieczonych truskawek jest idealne, zdecydowanie zaspokaja głód na truskawki :). Przepis jest jak zawsze bardzo prosty, więc warto spróbować. U mnie pojawia się mąka razowa, otręby, ale jeśli nie chcecie ich używać to po prostu z nich zrezygnujcie. To jest tylko moja propozycja, a nie ścisły przepis(...)możliwości zmian. Jak w większości moich przepisów użyłam oleju rzepakowego, więc znowu truskawkowy wypiek zaprezentuje mnie w konkursie Blogerzy kochają olej rzepakowy . Składniki (na 1 keksówkę): - 1,5 szklanki mąki (1 szklanka szklanki mąki razowej - u mnie żytnia, 0,5 szklanki mąki krupczatki ) - 2 łyżki otrąb (np. żytnich) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka jogurtu greckiego
Corner With Recipesjagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania: Jagody przebrać, opłukać, osączyć. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkoptami Sernik w proszku wysypać(...)serkiem mascarpone Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, śmietan fix, zmiksować. Masę z serkiem wyłożyć na masę jagodową, posypać masę jagodami. Galaretki truskawkowe rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretki na wierzch sernika, odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiżelatynę. Zmiksować krótko. Pierwszą warstwę biszkopta umieścić z powrotem w tortownicy. Ułożyć na nim warstwę kremu, dobrze docisnąć do ścianek. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania galaretki. Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Galaretki rozpuścić w wodzie. Odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić na ćwiartki. Na masę z nutellą wyłożyć truskawki, lekko dociskając
Moja Galeria Smakukolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu go na podłogę z wysokości 50 cm ;) Myślę(...)Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy. Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g konfitury truskawkowej 250 g MM'sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą. Nałożyć ostatni blat. Docisnąć. Pozostałym kremem
Moja Galeria SmakuSzybki i bardzo smaczny deser na zimno. Doskonale zaspokoi apetyt na sernik, gdy nie chce się go piec;) Ciasteczka z warstwą waniliowego sera i sosem truskawkowym. Przepyszne! Składniki na 2 porcje: 40 g ciasteczek owsianych, herbatników lub innych ulubionych 250 g twarogu białego (dwukrotnie zmielonego) 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii 3 łyżki(...)jogurtu greckiego Ciasteczka pokruszyć lum zmiksować malakserem i wyłożyć na dno szklanki. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i jogurtem greckim. Nałożyć na ciasteczka. Sos truskawkowy: 200 g truskawek 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Truskawki odszypułkować. Rozgnieść widelcem, dodać cukier, mąkę, sok z cytryny. Zagotować, ostudzić. W zależności od preferencji zmiksować
Moja Galeria Smaku