truskawkowe - 9516 przepisów (strona:249/635)

Nalewka truskawkowa 101

Zapach truskawek zatrzymany w nalewce truskawkowej. Składniki: 1,5 kg truskawek 600 g cukru 3 szklanki spirytusu Wykonanie: Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy(...)sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Czekamy i się niecierpliwimy. Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem domowej nalewki. Nalewka truskawkowa jest tym lepsza, im dłużej stoi. Smacznego

Smak mojego domu
Makaron z truskawkami 162

Makaron z truskawkami, to danie mojego dzieciństwa, które lubię do dziś. W sezonie truskawkowym, to jeden z najprostszych i najszybszych obiadów, jakie z chęcią zjadają również moi chłopcy. Poza tym największym. ;) M. krzywi się tu już na słowo danie. W jego kategoriach, to najwyżej deser i to w dodatku dość dziwny. A Wy lubicie, czy niekoniecznie? Składniki na 2 porcje(...)niż zwykle) al dente według przepisu na opakowaniu. Truskawki opłukać w chłodnej wodzie, osączyć i odszypułkować. 2/3 truskawek zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym, resztę przekroić na połówki. Mus truskawkowy wymieszać z odcedzonym makaronem i pokrojonymi truskawkami. Smacznego

Pełny talerz
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 173

inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju  1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  truskawki 1  budyni np.malinowy  cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru  Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć(...)ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo -truskawkową , wyłożyć pokrojone truskawki.Drugą część ciasta rozwałkować, naciąć radełkiem i przełożyć na ciasto do blaszki. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Koktajl truskawka-arbuz-pomarańcza 138

Skwar się leje z nieba... szklanka w dłoń i zapraszam na ziiiimny, ożywiający koktajl. Składniki: (na dwa duże koktajle) 3 szklanki truskawek 4 kawałki arbuza 2 pomarańcze dżem truskawkowy do smaku (opcjonalnie miód/syrop klonowy) kruszony lód opcjonalnie jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce najlepiej żeby były dobrze schłodzone w lodówce. Truskawki odszypułkowujemy. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Wyciągamy pestki(...)filetujemy lub jeśli nie przeszkadzają nam kawałki błonek pomarańczy po obraniu po prostu ją kroimy. Owoce umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładko. Dodajemy do smaku nieco dżemu truskawkowego lub opcjonalnie miodu/syropu klonowego. Szklanki napełniamy do 1/3 wysokości kruszonym lodem i dopełniamy owocowym koktajlem

Pyry na Gaz
Scones orkiszowe 139

truskawki.  Skorzystałam z przepisu, który pojawił się już na blogu 2 lata temu .  Zmieniłam tylko rodzaj mąki z pszennej na orkiszową i oczywiście dodałam nowo zrobiony dżem truskawkowy, świeże truskawki i .... jogurt grecki.  Tak, wiem, powinna być clotted cream, ale w Polsce jest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama.  Muszę jednak(...)mąki orkiszowej typ 630 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g masła w temperaturze pokojowej ok. 150 ml mleka 1 1/2 łyżki cukru szczypta soli dżem truskawkowy clotted cream (u mnie jogurt grecki) truskawki   Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.  Dodać masło i wyrobić palcami.    Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem

Sto kolorów kuchni
KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY 207

oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus, a następnie oglądam, oceniam i zachwycam się tym, co powstało.     Temperatura wręcz tropikalna, lato w pełni i to w każdym tego znaczeniu. Jak to my, Polacy, naród wielkich narzekaczy, marudzimy... Bo za gorąco, za duże(...)najlepszą na to radą będzie pyszny koktajl. Kokos i truskawka romansują idealnie, porządnie schłodzone są rewelacyjne, by raczyć się nimi na hamaku czy pod palemką na ogrodzie :) KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY /własny/ na 4 porcje 300 ml mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty) 200ml wody kokosowej 350g mocno dojrzałych truskawek 1 łyżka syropu z daktyli (można użyć miodu) 2 łyżki soku

W kuchni Karmel-itki
Kompot truskawkowy 131

Kompot truskawkowy Truskawkowa klasyka. Kompot. Jak dla mnie, nie ma szans, żeby wyprały go jakieś sztuczne słodzone napoje. ;) Gdybyście chcieli pokombinować ze smakami, poniżej przedstawiam Wam moje sprawdzone wariacje. Składniki: 750 g truskawek 1,25 litra (5 szklanek) wody 6-8 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Truskawki umyć, osączyć z wody i odszypułkować. Włożyć do garnka

Pełny talerz
Lekki deser truskawkowo-jogurtowy 131

lodówki deser truskawkowo-jogurtowy. Robi się go łatwo, a dodatkowo nie posiada zbyt dużo kalorii. SKŁADNIKI 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 200 ml wody 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g jogurtu naturalnego sezonowe owoce do dekoracji deseru WYKONANIE Truskawki wraz z wodą zblendować, przelać do garnuszka i zagotować. Następnie wyłączyć palnik i wsypać galaretki mieszając. Dobrze rozmieszane zostawić(...)ostudzenia.  Schłodzoną masę truskawkową przelać do miski, dodać jogurt naturalny i dobrze wymieszać (ja użyłam trzepaczki). Gotową masę przelać do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Nieco masy zostawić i po lekkim zgęstnięciu wycisnąć przez szprycę na stężały deser. Udekorować owocami. Podawać schłodzone z lodówki

Passions hobbies life
Sorbet bananowy, bez maszynki 173

pomocą łyżki do lodów. Bądź w razie potrzeby chłodzimy w zamrażalniku do uzyskania pożadanej gęstej konsystencji. Na zdjęciu sorbet od razu po zmiksowaniu. Smacznego :) Zobacz także: Sorbet bananowo-truskawkowy                 Sorbet mocno truskawkowy

KreatywnePiny
Pudding z truskawkowym sosem, Niebieskie Migdały 188

Pudding wg tego przepisu (użyjcie bardzo małych filiżanek, np. do espresso lub innych małych naczyń.) Sos to po prostu truskawkowe lassi (laska wanilii tylko do celów zdjęciowych, choć można dodać odrobinę ziarenek wanilii do sosu). Tutaj podobny deser – jaglana panna cota w sosie truskawkowym . W  Niebieskich Migdałach . Pyszne ciasta: sernik z malinowym sosem, szarlotka z lodami i bitą śmietaną

Qlinarnie i Qlinarnie
Truskawkowy pocałunek 353

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Truskawkowy pocałunek to lekkie, delikatne i pyyyszne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi z bloga Ani , zmieniłam w nim jedynie składniki na mój sprawdzony przepis na biszkopt rzucany , resztę pozostawiłam bez zmian. Ciasto jest tak pyszne, że ciężko się mu oprzeć. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, zachęcam więc(...)zakupu tych pysznych owoców i upieczenia ciasta na niedzielne popołudnie. Gorąco polecam Post Truskawkowy pocałunek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Lemoniada truskawkowa 120

Lato nas rozpieszcza ! Za oknem temperatury coraz wyższe, więc warto codziennie pić dużo płynów. I w  związku z tym dziś na blogu pojawia się lemoniada truskawkowa. Póki jeszcze są truskawki przygotujmy z nich coś pysznego i zdrowego do picia. Lemoniada truskawkowa Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 litr wody 600 g truskawek 2 łyżki cukru 1 cytryna Wykonanie: Truskawki

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowe lody owocowo-jogurtowe z chrupiącymi kawałkami kokosowych ciasteczek zbożowych Kupiec 169

ciasteczek zbożowych firmy Kupiec 50 g 1 dojrzałe mango 1/2 średniego banana 2 małe garście czerwonych porzeczek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 jogurt typu greckiego o smaku bananowo-truskawkowym 150 g * do podania - kilka czerwonych porzeczek, kokosowe ciasteczka zbożowe firmy Kupiec * można użyć również jogurtu typu greckiego naturalnego lub o smaku mango Przygotowanie: Mango kroimy w kostkę i wydobywamy(...)miąższ, wkładamy do misy blendera. Banana obieramy, połówkę przekładamy również do misy blendera. Następnie dodajemy opłukane czerwone porzeczki, sok z cytryny oraz cały jogurt typu greckiego o smaku bananowo-truskawkowym. Całość miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego musu. Na koniec dodajemy około 16-17 kruchych kokosowych ciasteczek zbożowych firmy Kupiec (ilość ciasteczek można zwiększyć). Włączamy ostrożnie blender

Słodkie okruszki