truskawkowe - 9516 przepisów (strona:249/635)

Kisiel domowy truskawkowy. O niebo lepszy niż kupny 211

wiśniowym lub wieloowocowym . To pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Do przygotowania zarówno ze świeżych owoców jak i kompotów z zeszłego sezonu. Patrząc na warunki pogodowe za oknem sezon truskawkowy może się niedługo skończyć. Jeśli jednak uda wam się kupić dojrzałe słodkie owoce i nie będziecie do końca wiedzieli co z nimi zrobić - domowy kisiel to bardzo dobra opcja(...)wymaga czasu ani wysiłku, a truskawkowa, uśmiechnięta gęba tych najmłodszych - bezcenna. Składniki (na 4 małe miseczki): ok 3/4 kg truskawek 2-3 łyżki cukru - może być trzcinowy (ilość w zależności od dojrzałości owoców) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte, pozbawione ogonków owoce kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na suchą patelnię. Zasypujemy cukrem. Wiadomo, że najlepiej użyć

Kuchnia po mojemu
Ciasto Truskawkowe z Bezą 368

Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte

Mama Gotuje
Koktajl: marchew-truskawka-cytryna-banan 176

świeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki i zblendować całość do jednolitej gładkiej konsystencji(...)Przyozdobić musem truskawkowym Smacznego

KreatywnePiny
Placuszki serowe Nigelli 210

wiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy(...)łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować

Kulinarne Inspiracje
Pyzie 217

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru Masa jogurtowa: 2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki  2 łyżeczki żelatyny-ja użyłam galaretki cytrynowej 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z truskawkami 165

warta świeczki:) Kto go upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam.   - Upiec biszkopt z 3 jaj. Masa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe; 2 szklanki zmiksowanych truskawek; 2 łyżki cukru kryształu; 20-30 dkg truskawek; Wykonanie: Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Do gorących truskawek wsypać

In my kitchen
Tarta z mascarpone i truskawkami 179

dobrze wystudzić. Składniki na nadzienie: 500g serka mascarpone; 0,5 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 200 ml śmietany 30% lub 36%; sok z połowy limonki lub cytryny; dżem truskawkowy; Wykonanie: Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem

In my kitchen
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe 143

Ciasto to nie omija u mnie sezonu rabarbarowego i truskawkowego chyba już od 10 lat:) Uwielbiam je ja, uwielbiają je w mojej rodzinie i uwielbiają je moi przyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka

In my kitchen
Tort "Tiramisu i truskawki" 220

Rewelacja! Lekki i rozpływający się w buzi:) Prawdziwie truskawkowy zwłaszcza w pełni sezonu truskawkowego:) Dla pocieszenia napiszę, że poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami:) I jeszcze zdjęcie torcika zrobionego "na szybko" do domu

In my kitchen
Panna Cotta 185

Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić w kostkę. Zalewamy je wodą i rozgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki(...)puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy zaczynamy przygotowanie drugiej części deseru. Śmietankę, mleko, cukier

Za drzwiami kuchni
Kolorowe jajeczka 202

skorupki). Ponownie skorupki przechylić, aby nadmiar masła wypłynął. Dzięki temu, jajeczka bardzo szybko obierzecie.  Składniki na co najmniej 20 jajeczek: skorupki z jajek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku kiwi 1 galaretka niebieska biała masa: 400 g kefiru 250 g jogurtu naturalnego 150 g śmietany 18% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek(...)żelatyny Na samym początku galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić ją i gdy zacznie delikatnie tężeć wlać do skorupek. W międzyczasie kefir, jogurt i śmietanę wymieszać ze sobą. Wsypać cukier i wymieszać. Z powstałej masy odlać 130 g. Do małej miseczki wlać wrzącą wodę i na niej postawić szklankę. Wsypać do niej 1 łyżeczkę żelatyny i rozpuścić

Ugotować
Lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem 204

już końcówka. Został ostatni egzamin i mogę odbierać świadectwo ukończenia podyplomówki :)) Ale nie o studiach tutaj miała być mowa. Dzisiaj wpadam tylko na chwilę, z przepisem na bardzo śmietankowo-truskawkowe lody z cytrynowym pieprzem . Uwierzcie mi, pieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :) Lody te otwierają u nas sezon na domowe lody, więc szykujcie się(...)kolejne przepisy :) 'lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem ' Składniki: - 1 szklanka śmietany kremówki (UHT*) - 1 szklanka tłustego mleka - 5 żółtek - 80g cukru + 3 łyżki - laska wanilii - 500g truskawek - 2 łyżki soku z cytryny - cytrynowy pieprz (3/4-1 łyżeczka) Truskawki odszypułkować, zasypać 2-3 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny i pieprz . Wymieszać i odstawić do lodówki. Śmietanę i mleko umieścić

CookYourself
Babka Malibu z truskawkami 225

Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć

Kraina Miodem Płynąca
Truskawkowe kosteczki 265

Miękkie, delikatne i puszyste - pianki o smaku truskawkowym. Banalnie proste do przygotowania. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki: 1/2 kg truskawek bez szypułek 1/3 szklanki cukru (jeżeli lubicie mało słodkie desery - to trzeba dodać mniej cukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny(...)wymieszać. Przygotowaną masę podgrzać. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Gdy masa truskawkowa będzie gorąca to wlać rozpuszczoną żelatynę - wymieszać i już nie gotować. Przygotowaną masę przelać do foremki wyłożonej wcześniej folią, np. aluminiową. Jeżeli macie tylko zwykłą folię to pozostawcie masę do ostygnięcia i dopiero gdy przestygnie przelejcie ją do formy. Umieścić w lodówce na kilka

Ugotować
Pianka truskawkowa 187

Błyskawiczny do przygotowania deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretki truskawkowej. Idealny na gorące dni. Poniższy przepis polecam tym osobom, które lubią mało słodkie desery. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody

Ugotować