truskawkowe - 9516 przepisów (strona:256/635)

Tort "Tiramisu i truskawki" 187

Rewelacja! Lekki i rozpływający się w buzi:) Prawdziwie truskawkowy zwłaszcza w pełni sezonu truskawkowego:) Dla pocieszenia napiszę, że poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami:) I jeszcze zdjęcie torcika zrobionego "na szybko" do domu

In my kitchen
Panna Cotta 141

Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić w kostkę. Zalewamy je wodą i rozgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki(...)puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka są rozpuszczone, rozkładamy całość do pucharków w których chcemy przygotować deser. Gdy galaretka wystygnie, wkładamy do lodówki aby stężała. Wtedy zaczynamy przygotowanie drugiej części deseru. Śmietankę, mleko, cukier

Za drzwiami kuchni
Kolorowe jajeczka 174

skorupki). Ponownie skorupki przechylić, aby nadmiar masła wypłynął. Dzięki temu, jajeczka bardzo szybko obierzecie.  Składniki na co najmniej 20 jajeczek: skorupki z jajek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku kiwi 1 galaretka niebieska biała masa: 400 g kefiru 250 g jogurtu naturalnego 150 g śmietany 18% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek(...)żelatyny Na samym początku galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić ją i gdy zacznie delikatnie tężeć wlać do skorupek. W międzyczasie kefir, jogurt i śmietanę wymieszać ze sobą. Wsypać cukier i wymieszać. Z powstałej masy odlać 130 g. Do małej miseczki wlać wrzącą wodę i na niej postawić szklankę. Wsypać do niej 1 łyżeczkę żelatyny i rozpuścić

Ugotować
Lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem 171

już końcówka. Został ostatni egzamin i mogę odbierać świadectwo ukończenia podyplomówki :)) Ale nie o studiach tutaj miała być mowa. Dzisiaj wpadam tylko na chwilę, z przepisem na bardzo śmietankowo-truskawkowe lody z cytrynowym pieprzem . Uwierzcie mi, pieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :) Lody te otwierają u nas sezon na domowe lody, więc szykujcie się(...)kolejne przepisy :) 'lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem ' Składniki: - 1 szklanka śmietany kremówki (UHT*) - 1 szklanka tłustego mleka - 5 żółtek - 80g cukru + 3 łyżki - laska wanilii - 500g truskawek - 2 łyżki soku z cytryny - cytrynowy pieprz (3/4-1 łyżeczka) Truskawki odszypułkować, zasypać 2-3 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny i pieprz . Wymieszać i odstawić do lodówki. Śmietanę i mleko umieścić

CookYourself
Babka Malibu z truskawkami 188

Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć

Kraina Miodem Płynąca
Truskawkowe kosteczki 235

Miękkie, delikatne i puszyste - pianki o smaku truskawkowym. Banalnie proste do przygotowania. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki: 1/2 kg truskawek bez szypułek 1/3 szklanki cukru (jeżeli lubicie mało słodkie desery - to trzeba dodać mniej cukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny(...)wymieszać. Przygotowaną masę podgrzać. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Gdy masa truskawkowa będzie gorąca to wlać rozpuszczoną żelatynę - wymieszać i już nie gotować. Przygotowaną masę przelać do foremki wyłożonej wcześniej folią, np. aluminiową. Jeżeli macie tylko zwykłą folię to pozostawcie masę do ostygnięcia i dopiero gdy przestygnie przelejcie ją do formy. Umieścić w lodówce na kilka

Ugotować
Pianka truskawkowa 154

Błyskawiczny do przygotowania deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretki truskawkowej. Idealny na gorące dni. Poniższy przepis polecam tym osobom, które lubią mało słodkie desery. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody

Ugotować
Kakaowa rolada z budyniem i galaretką 207

Święta tuż tuż więc jeśli jeszcze nie wiecie co upiec to śpieszę z kolejną propozycją. Rolada z masą budyniową i galaretką truskawkową skrywającą niespodziankę. A są nią żywe stokrotki :) Możecie użyć dowolnych, jadalnych kwiatów ale pamiętajcie aby brać je ze sprawdzonego źródła, najlepiej z własnego ogródka. Ja zrywam je w ogródku działkowym rodziców :) Deser jest naprawdę szybki i prosty(...)smakuje! Jeśli się skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek masa jasna na ciasto: białko 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła (bardzo miękkiego, najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej

Mienta blog
Rożki z dżemem truskawkowym 101

Pełne słodyczy rożki z dżemem truskawkowym osłodzą nam taki zimny i deszczowy dzień jak dzisiaj. Podane z  pyszną poranną kawą , dodadzą energii i  humoru . składniki na 4 porcje 25 dag margaryny 35 dag mąki 5 dag drożdży instant łyżka wody łyżeczka cukru dżem truskawkowy lukier do polania przepis Margarynę  siekamy  z mąką , mieszamy z drożdżami

Smakowite Dania
Deser z bananów 101

dzieciom  podwieczorek . Jest  on bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy i  bardzo prosty w wykonaniu . Polecam szczególnie maluchom . składniki na 4 banany 4 banany opakowanie serka truskawkowego garść rodzynek kilka kostek czekolady przepis Umyte banany ze  skórką przekrawamy wzdłuż . Na każdą połówkę kładziemy serek truskawkowy i kilka  rodzynek , posypujemy startą czekoladą . Jemy łyżeczką

Smakowite Dania
Deser lodowy z truskawkami i ciastkami + film 151

osuszone truskawki, chwilę miksujemy, truskawki nie muszą być całkiem rozdrobnione. Formę na keks wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała pod formę około 5 cm i wlewamy do niej masę truskawkową. Ciastka kakaowe rozgniatamy i posypujemy nimi wierzch masy truskawkowej. Tak przygotowany deser owijamy folią wystającą z formy i wkładamy do zamrażalnika na około 8 godzin

Smakowite Dania
Wafle z masą śmietankowo - truskawkową + film 201

znam osoby która nie pamięta pysznych wafli przełożonych masą kakaową lub owocową. Tym proponuję chrupiące wafle z masą śmietankowo - truskawkową czyli szybki i prosty sposób na słodką przekąskę i niezapomniany smak z dzieciństwa. składniki na prostokątnego wafla 1 opakowanie kruchych prostokątnych wafli 250 g margaryny 250 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Margarynę rozpuszczamy

Smakowite Dania
Makaron z truskawkami (mrożonymi) 166

Makaron z truskawkami tylko latem? Czy na pewno? Nie! Mamy przecież mrożone truskawki, z których możemy korzystać przez cały rok. :-) Tak przygotowany truskawkowy sosik smakuje wcale nie gorzej niż ten ze świeżych owoców, może konkurować z nim jedynie pod względem wyglądu. ;-) Polecam zimą wspomnieć lato. Choć zwykle jadam ciemne makarony, są takie dania, w których koniecznie musi pojawić się(...)tradycyjny. Do truskawkowego sosu wybrałam makaron od Makarony Polskie . Miękki, ale zarazem sprężysty dobrze dopasował się do sosu. :-) 450g mrożonych truskawek 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki zwykłego cukru 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1.  Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodajemy rozmrożone truskawki i trzymamy na gazie do ponownego zagotowania. Odstawiamy

Szefowa kuchni
Spaghetti truskawkowe 204

bardzo je kocha, że już zaczęły gościć u mnie w domu. Najczęściej zajadam się samymi truskawkami bez żadnych dodatków, ale dzisiaj na kolacje postanowiłam zrobić sobie spaghetti truskawkowe. Piszę sobie, ponieważ tylko ja lubię truskawki w takiej postaci :) Składniki:     250g truskawek     50ml słodkiej śmietanki     1 łyżeczka cukru (można dać więcej(...)łyżka płatków migdałowych Przygotowanie:     Truskawki zmiksować razem ze śmietanką i cukrem. Makaron ugotować. Migdały uprażyć na suchej patelni. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem truskawkowym i posypać migdałami

Amatorka kuchenna
913. Nocna owsianka z czekoladą. 136

Kakaowa nocna owsianka z gorzką czekoladą;  z sosem rabarbarowo-truskawkowym* *rabarbar, mus truskawkowy, całe truskawki, potem jeszcze więcej gorącego Trzymajcie kciuki, bo czarno to widzę

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania