truskawkowe - 9516 przepisów (strona:262/635)

Tort makowo-truskawkowy 156

Chodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy.  Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki(...)gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre) Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Białka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubiją Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka z orzechami 182

Pierwszy raz robiłam i już wiem, że nie ostatni. Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :) Dżem (u mnie truskawkowy) i orzechy bardzo do siebie pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej(...)białek - nie marnujmy ich... )  4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
3 lata blogowania :):) 133

sprawia mi mnóstwo przyjemności każdego dnia. Z tej okazji specjalnie dla was przepis na pyszny truskawkowo kokosowy deser.   składniki na 3 porcje 330 ml śmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego     sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę rozpuszczamy(...)połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy do niej truskawkowy mus, wkładamy do lodówki ( mus ma być lekko ścięty). Ubijamy śmietanę na sztywno dodając po chwili cukier puder i stopniowo po łyżce mleczko kokosowe. Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach do martini. Mus i śmietanę przekładamy warstwowo w kolejności: mus, śmietana, mus, śmietana. Dekorujemy świeżymy truskawkami

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - puszyste ciasto z truskawkami 157

Niecierpliwie czekamy już na sezon truskawkowy, bo obie uwielbiamy te owoce!! Dziś zgodnie z obietnicą z fb dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 168

pieczenia Na tort: 1 puszka  brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki  żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę(...)śmietanę ubijamy na sztywno z fruktozą, dodajemy mascarpone a następnie przestudzoną żelatynę, mieszamy. Czekoladę trzemy na tarce na dużych oczkach.  Składamy tort - biszkopt - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - dżem truskawkowy rozsmarowujemy na całej powierzchni - bita śmietana około połowę, przykrywamy trzecim biszkoptowym i całość obsmarowujemy pozostałaś bitą śmietaną z mascarpone. Wierzch dekorujemy tarta czekoladą, układamy wisienki. Odstawiamy na minimum

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Afrodyta 2293

cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, Masa truskawkowa: 60 dag truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo

Tradycyjna kuchnia Kasi
Całusy kokosowo - migdałowe z truskawkami 212

romantycznej kolacji koniecznie musi być słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no i truskawkowe. ok 10 ciastek Składniki : ciastka 140 g płatków migdałów 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki(...)cukru trzcinowego do posypania odrobina barwnika czerwonego szczypta soli masa truskawkowa 5 dużych truskawek ( mogą być mrożone) 100 g cukru pudru 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciastka  Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta

Niezły Młynek
Pączki 235

drożdży 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniego jogurtu naturalnego 3 kopiate łyżki cukru 50 g masła duża szczypta soli 2-3 łyżki mocnego alkoholu, ja dałam rum dżem truskawkowy  do nadziewania cukier puder do posypania lub lukier tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Ja mam stół przy kalaoryferze(...)smażyć z drugiej strony na złoty kolor już bez przykrywania garnka. Gotowe usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, u mnie dżem truskawkowy. Posypać cukrem pudrem lub polukrować

Monia miesza i gotuje
Pączki 124

Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to chyba dlatego, że znalazłam świetny przepis u niezawodnej Doroty. Minimalnie go zmodyfikowałam. Można je nadziać wedle uznania - ja użyłam do tego dżemu truskawkowego. Składniki (20-25 sztuk): 500 g mąki pszennej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka ( 250ml ) 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe(...)łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 4-5 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu olej do smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże kruszyny, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka

Kuchnia domowa Ani
Płatki Vitelle 86

pierwszy raz w życiu trafiłam na bardzo dobre, smaczne i nie oszukane płatki z prawdziwymi kawałkami owoców i jeszcze ta cena :) GORĄCO POLECAM TEN PRODUKT !!!!! Płatki Vitelle truskawkowe - Goody - Płatki zbożowe, produkty śniadaniowe Kategoria:  Mąka, kasze, makarony, płatki Podkategoria: Płatki zbożowe, produkty śniadaniowe Nazwa: Płatki Vitelle truskawkowe Marka produktu: Goody Producent: Lidl Polska

ClauditteMissCooking
Tort samochód- wskazówki przygotowania 219

urodziny małego Patryka;) Mama chłopca poinformowała mnie, że malec uwielbia zielony kolor i samochody, dzięki tym informacją kształt tortu był pewny- auto- a na dodatek zielone;) Tort przełożony masą truskawkową na kakaowych biszkoptach. Ciekawe czy Patrykowi spodoba się tort;)  Biszkopt: 10 jajek 300 ml cukru 170 ml kakao 350 ml mąki tortowej Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać(...)pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia.  Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu  6 łyżeczek mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) wraz z cukrem i kwaskiem

Krakowskie smaki Ani
Riskrem - prosty deser norweski 250

wody 750 g risgrøt lub innego ryżu do risotto 0,5 l mleka szczypta soli 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 500 g mrożonych truskawek galaretka truskawkowa Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko. Ryż ma być kleisty tak aby po chwili stworzyła się z niego papka, nie może(...)dokładnie mieszamy mus. Zostawimy do stężenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce zimnego ryżu oraz cukier puder. Gotowe przekładamy do pucharków i polewamy lekko tężejącym sosem truskawkowym. Można podawać od razu do zjedzenia. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Raz, dwa, trzy próba maszynki, wygrany los i sól do lodów, czyli .... 137

lubością i zniecierpliwieniem mogłam zacząć zrywać papier ze starannie zapakowanego pudełka. Jest!  Próba techniczna na sucho - zaliczona pozytywnie. Mogę zacząć przyjmować zamówienia: 2 x waniliowe, 1 x truskawkowe, 1 x malinowe.... Lista smaków i kolejności kręcenia szybko się zapełnia. Za waniliowymi nie przepadam, ale czego się nie robi (kręci właściwie) dla ukochanego dziecka? Truskawkowe, malinowe - pyszne

KUCHARNIA
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 163

istocie jest przecież owocem, co czyni go jeszcze bardziej wszechwładnym i niezastąpionym.  Paleta kolorów, kształtów, nazw, rozmiarów i smaków, jakie przybiera nie przestaje mnie zadziwiać i inspirować. Malinowe, truskawkowe, cherry, lima, paprykowe, bawole... - nieskończone możliwości, wszystkie pełne pomidorowej rozkoszy. Często słyszę pytanie "J aka jest Twoja ulubiona potrawa? " albo " Gdybyś mogła wybrać tylko trzy rzeczy do jedzenia, jakie wybrałabyś(...)domowego; takiego użyłam) 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki w proszku kilka plasterków sera camembert pomidorki truskawkowe do dekoracji Oliwki, pomidory i czosnek drobno posiekać, zalać kilkoma łyżkami oleju i odstawić na pół godziny. Jabłka obrać, pokroić w talarki, skropić octem balsamicznym, obtoczyć w łyżce tymianku

KUCHARNIA
Tofu z cykorią 87

pocięte na plasterki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 4 cykorie przekrojone podlużnie 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka prażone ziarna sezamu  2-3 łyżki dżemu truskawkowego WYKONANIE Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone w kwadraty tofu. Obciążamy deseczka do osuszenia z pozostałego płynu. Następnie mieszamy skladniki na sos- powidła  śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup

w mojej kuchni