truskawkowe - 9516 przepisów (strona:267/635)

Ciasto zebra z kisielem i makiem 266

szklanki białego cukru;1 szklanka oleju;1 szklanka białej oranżady;2,5 szklanki mąki + 2 łyżki;2 łyżki kakao;2 czubate łyżki maku;2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Aromat śmietankowy;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.Sposób przygotowania:Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy(...)cukru, bo tylko taki miałam, a mimo to paski wyszły prawidłowo:-).Aromat śmietankowy można zastąpić innym np. cytrynowym.Białą oranżadę można zastąpić wodą gazowaną lub np. spritem, kisiel truskawkowy np. wiśniowym.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest

Gospodyni Miejska
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 948

Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką...Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta.A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany.Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana(...)śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 łyżki białego cukru;2 łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej wody;Dodatkowo:400 g truskawek;2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g);700 ml gorącej wody.Sposób przygotowania:Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja i  stale ubijając mikserem powoli dodać

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 322

szklanki mąki pszennej;3 duże jaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek;Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).Dodatkowo:100 g białej czekolady;Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat(...)cieście.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu

Gospodyni Miejska
384. Znów naleśnikujemy 132

waniliowe naleśniki* odsmażane na maśle z dżemem** i serkiem homogenizowanympolane sosem truskawkowym* na waniliowym napoju sojowym** domowy, truskawkowy No, a potem jeszcze więcej serka, non bo jak tak mało wsadzić do środka nie ma opcji. :P Miało być z twarożkiem sernikowym, ale jak na złość nie mogłam go nigdzie znaleźć .. Dopiero wczoraj skapnęłam się, że przez ostanie kilka(naście

More food, love and dreams
LODOWIEC Z TRUSKAWKAMI 19865

mleko(odlewamy 1/3 szkl.),dodajemy cukier.W reszcie mleka rozpuszczamy budyń.Wlewamy na wrzące mleko.Studzimy.Ostudzony budyn ucieramy z maragaryną.Na dno dużej tortownicy układamy warstwę biszkoptów maczanych w rozpuszczonej galaretce truskawkowej..Wykładamy połowę masy budyniowej.Wykładamy kolejne biszkopty rzedem blizej brzegu tortownicy,bliżej srodka układamy truskawki.Nastepnie dajemy resztę masy budyniowej.Obkładamy pokrojonymi truskawkami na wierzch.Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wody,wylewamy

Z Majeczką w kuchni
Deser „dżdżownica w ogródku” 288

Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy wyjątkowy deser Składniki:Na około 4 dżdżownice:1 galaretka truskawkowa „Winiary”1,5 szklanki wody1/4 szklanki śmietanki 30 %Będą potrzebne:rękawiczki jednorazowe (rozmiar S)gumki recepturkiReszta deseru:1 galaretka truskawkowa „Winiary”100 g czekolady200 g śmietanki

Oryginalny smak
Bajaderki 145

małych bajaderkach na jeden gryz ! ;)Przepis widziałam na wielu blogach taki sam, ale ostatecznie podpatrzyłam go na shiraja.blogspot :)Składniki :300 g herbatników100 g rodzynek100 g posiekanych orzechów200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego (użyłam truskawkowego)100 ml mleka100 g masła100 g cukru4 czubate łyżeczki kakaokilka kropli aromatu rumowego (nie miałam akurat w domu więc dodałam migdałowy)wiórki kokosowe do obtoczeniaPrzygotowanie :Herbatniki

charlotte gotuje
Tort czekoladowo - malinowy 281

czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej300 g malin4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy   coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki)    kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem(...)zmiksowane maliny i pozostałą część żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm grubości), przekładamy na ciasto 1/3 część kremu czekoladowego. Następnie układamy drugą część ciasta i również ją nasączamy ponczem i przekładamy cały krem malinowy na ciasto

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 237

mlecznej100 g czekolady gorzkiej200 g malin200 g borówek4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy   coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą)   kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku(...)łyżki cukru pudru i resztę żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm), później przekładamy na ciasto 1/4 kremu czekoladowego. Następnie układamy kolejną część ciasta i również ja nasączamy ponczem i przekładamy cały krem borówkowy na ciasto. Dajemy kolejne

Serce zamknięte w formie pyszności
Ptasie mleczko na biszkopcie 374

schłodzić.Kroimy tabliczkę czekolady w małe kosteczki. Zostawiamy 3 kostki czekolady i ścieramy ją na tarce.Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy do niej galaretkę truskawkową. Dodajemy rodzynki i czekoladę (kosteczki).Przekładamy wszystko na biszkopt i wkładamy do lodówki. Po 15 minutach w lodówce posypujemy ciasto kawałkami startej czekolady i ponownie wkładamy do lodówki

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczka w trzech smakach 136

Babeczka w trzech smakachKorzystając z okazji, że w sklepach wciąż jeszcze można dostać świeże truskawki zdecydowałam się na babeczki w trzech smakach - z czekoladowym, waniliowym i truskawkowym kremem. Proste (i szybkie!) babeczki czekoladowe ozdobione trójkolorowymi różyczkami z kremu zamieniają się w naprawdę uroczy i eleganci deser.Składniki na proste babeczki czekoladowe+ czekoladowe draże (lub czekolada)Składniki na krem budyniowy+ gorzkie(...)może być zbyt rzadki, bo nie będzie trzymał się na babeczkach).Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego zaczynając od czekoladowego dekorujemy wszystkie babeczki. Następnie nakładamy waniliowy i truskawkowy krem.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
ETON MESS 191

Truskawki odstawiam na bok, aby puściły sok. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier puder. Fajnym pomysłem (podpowiedzianym mi przez mamę) jest dosypanie podczas ubijania śmietany połowy opakowania galaretki truskawkowej (suchej). Śmietanka zyskuje wtedy lekko różowy kolor i lekko truskawkowy smak. Oczywiście pomijamy już wtedy cukier puder. W dowolnym naczyniu układamy warstwowo truskawki wraz z sokiem, pokruszone bezy i śmietanę

Walijskie Pichcenie
Pyszna kolorowa pianka dla księżniczek. 171

ciasta dla księżniczek.  Więc rad niewola mamusia musiała coś  wymyślić.  A co szybko można zrobić jak nie piankę?  Więc posiadając mleko skondensowane i 3 truskawkowe galaretki byłam w domu. Więc zaczynamy! Składniki: mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka 3 galaretki truskawkowe barwnik spożywczy czerwony np Dr.Oetker Wykonanie:Mocno schłodzone mleko dzielimy na 3 równe części, 1 galaretkę

Malinowe Pocałunki
Truskawki z kokosową panna cottą i kruche na oleju rzepakowym. 159

bardzo zimnej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego  1/2 szkl cukru cukier waniliowy 1 żółtko (u mnie znów z kaczego jaja)  600 g truskawek kaszubskich ChOG 2 galaretki truskawkowe ok 500 ml mleka kokosowego (ja preferuję swoje, można je przygotować z przepisu (TU) 200 ml śmietanki 30%. cukier do smaku  Dodatkowo  250 ml śmietany kremówki  cukier(...)spęcznieje i  przekładamy do mleka ze śmietanką. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników.Czekamy, aż zacznie się delikatnie zsiadać. Do tego momentu często ją mieszamy. Wylewamy na mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki.Kiedy całość się zsiądzie ubijamy śmietanę 30% pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy i cukier. Całość dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami

Malinowe Pocałunki
Tort lis . 193

wszystkim było najważniejsze! Składniki biszkopt : 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej Masa i dodatki: ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska) 1 galaretka truskawkowe 250 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36%  cukier do smaku  cukier waniliowy Dekoracja: 2 gotowe masy tortowe (gotowe w 3 min) mleko (ilość podana(...)cukier (ok 2 łyżek) i cukier waniliowy (ok 2 łyżeczek). Następnie zmniejszając obroty miksera wmiksować ser mascarpone.Układamy na paterze pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go i wykładamy warstwę musu truskawkowego, następnie bitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączamy i wykładamy bitą śmietanę. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy do lodówki.1 gotową masę tortową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu

Malinowe Pocałunki