truskawkowe - 9516 przepisów (strona:271/635)

Brak tytułu 196

dziś dzień łasuchowani, to zrobiłam jeszcze galaretki Dr Oetkera. Taki oto deser na szybko. Użyłam galaretkę o smaku truskawkowy i pomarańczowym. Udekorowałam bitą śmietaną, posypką czekoladową i brzoskwiniami. Galaretka Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki z deserów. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz(...)ochotę na coś oryginalnego i nowego - Dr. Oetker poleca specjalne przepisy na galaretkowe drinki i inne szalone desery. Galaretki są dostępne w następujących smakach: wiśniowym, truskawkowym, pomarańczowym, cytrynowym, owoców leśnych, malinowym, agrestowym, poziomkowym, brzoskwiniowym i kiwi. Patki cukrowe o smaku czekoladowym Zastosowanie:  - do dekoracji ciast, lodów i deserów Produkty Dr Oetkera ułatwiają

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 156

nasze święto.    Bądźmy szczęśliwe i uśmiechnięte Wszelkie problemy niech pójdą na bok   Słoneczko niech dla Nas rozbłyśnie i rozpromieni buzie wszystkie Wszystkiego dobrego !!!     Koktajl truskawkowy na pewno sprawi wiele radości :) Uwielbiam go - kojarzy się z latem i ciepłymi, pogodnymi dniami. KOKTAJL TRUSKAWKOWY 1 szkl. truskawek - teraz  tylko mrożonych, bo te świeże dostępne

kolorowotorcikowo
Miętowo-czekoladowy torcik ( walentynkowy ) 211

żelatynę rozpuścić, podgrzewając w kąpieli wodnej.Rozpuszczoną żelatynę dodać do miętowej masy  i dokładnie wymieszać.Masę wylać na kruchy, czekoladowy spód.Torcik wstawić do lodówki, do zastygnięcia.Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na ściętym torciku ułożyć napis, ewentualnie położyć owoce - zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tort orzechowo-czekoladowy z truskawkami 212

weekend będzie słodki !Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki !Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić .SKŁADNIKI:Biszkopt orzechowy:5 jajek3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczeniaMus czekoladowy:150 g czekolady gorzkiej150 g czekolady mlecznej450(...)śmietanki 30%ponadto:0,5 kg truskawek2 galaretki truskawkowe Winiary800 ml wrzątkuWYKONANIE:Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier. Do ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści.Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.Do ubitej masy

kolorowotorcikowo
Lody jogurtowe z truskawkami 270

tematem przewodnim są truskawki. Sezon na dobre się rozpoczął. Chyba już każdy, albo prawie każdy miał przyjemność zajadać się tegorocznymi truskawkami.Ja w przyszłym tygodniu zaczynam produkcje przetworów.A na truskawkową edycję "lubelskiego kociołka" przygotowałam lody jogurtowe z truskawkami. Pogoda dopisuje, słoneczko przygrzewa - lody być muszą ! Składniki:400 ml jogurtu greckiego 370 ml jogurtu naturalnego ( około 3% tłuszczu(...)macie takich pojemniczków możecie wykorzystać np rożki lub miseczki waflowe do lodów. Pamiętajcie jednak, by nakładać do nich częściowo zamrożone lody. Wtedy nie rozmokną.     Na inne smakołyki truskawkowe zapraszam do:Karolina - Sto kolorów kuchniMarlena - Kuchnia MarlenityWiosenka - Eksplozna smakuMarta - Niebieska pistacjaDorota - Sierotka Marysia w kuchniEdyta - Pasja smakuEla - To i owo stokrotkiAgnieszka - studnia miodu

kolorowotorcikowo
Paruchy z truskawkami 189

letniego mleka100 g drożdży1/4 kostki margaryny lub masła4 jajka1/2 szklanki cukrutruskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego)Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian(...)miską. Gdy woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku lub oleju

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem 10938

szkl cukru pudru 0,5 szkl  adwokatu 50 ml spirytusu Polewa 150 g margaryny 4,5 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki wody 4 łyżki kakao dżem truskawkowy do posmarowania płatki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera

Ala piecze i gotuje
Torcik tęczowy bez pieczenia 249

truskawkami. Sezon krótki więc trzeba korzystać.Przygotowanie torciku bardzo proste jedynie czas oczekiwania się dłuży szczególnie jak już torcik odłożony w lodówce do stężenia i schłodzenia. Składniki: 1 galaretka truskawkowa Winiary 1 galaretka arbuzowa Winiary (375 ml) 1 galaretka jagodowa Winiary (375 ml) 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka mleka niesłodzonego biszkopty truskawki borówki Przygotowanie:Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z truskawkami 165

Kolejny i jeszcze nie ostatni przepisz w sezonie truskawkowym. Sezon jest krótki więc szaleję. Już z utęsknieniem czekaliśmy na makaronu z truskawkami no i jest. Zrobiłam z makaronu do spaghetti i było pysznie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie:  Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić(...)lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać na sitko i odcedzić, przełożyć do naczynia dodać połowę zmiksowanych truskawek i wymieszać. Nakładać porcje makaronu na talerz i polać pozostałym sosem truskawkowym i udekorować kawałkami truskawek

Ala piecze i gotuje
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 332

Każdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek,  kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 299

Sezon truskawkowy w pełni! Trzeba cieszyć się dorodnymi i soczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno(...)łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz:  1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:2 galaretki truskawkowe truskawkiGalaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru

Mia Cucina Sofieta
Delicja serowo-jabłkowa 223

Jesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka truskawkowa pianka. Całość wieńczy starta czekolada. Moi chłopcy bardzo je lubią i najchętniej chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki cukru pudru,4 żółtka,250g masła lub margaryny(...)garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić. Pianka: 4 białka,  1/2 szklanki cukru,  galaretka truskawkowa,  starta czekolada do dekoracji. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto

Z miłości do słodkości
Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką 180

mogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt: 3 duże jajka,  1/3 szklanki cukru,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  2/3 szklanki mąki, 1 łyżka octu.  Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać(...)pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić.Pianka:  1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa),  1 Śnieżka,  200 ml mleka,  50 g gorzkiej czekolady.  Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach

Z miłości do słodkości
Deser melonowo-arbuzowy z kwasnym sosem jogurtowym 136

spelnienia.Na te rarytasy poczekam jeszcze pare dni az znajde sie w Polsce.Poniewaz jak juz wspomnialam owocow u mnie dostatek to tez dzisiejsza propozycja jest bardzo owocowa. Sezon truskawkowy juz sie konczy za to ich miejsce zajmuja czeresnie, melon, arbuzy i nektarynki. Ja jako maniak arbuzowy nie moglam sie wrecz oprzec cudnie wygladajacym arbuzom. Dla towarzystwa i kontrastu kolorystycznego zakupilam

Przysmaki Karolki