TAAAK !!! Sezon truskawkowy tuż za rogiem :) Dlatego...... Jeśli chcemy przygotować 6 dużych potrzebne nam będą: truskawki kilka łyżeczek cukru 2-3opakowania serka mascarpone 200ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru 8cl Amaretto 2 opakowania herbatników języczków, bądź biszkoptów 10cl espresso, lub kawa rozpuszczalna Truskawki oczywiście należy umyć, i zmiksować z cukrem. Zostawić kilka dla ozdoby
Jemy Pijemywyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez pierogów ! Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów) 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki pozostałe: 500 g truskawek 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder jogurt grecki listki mięty Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej
Tradycyjna KuchniaPolecam przepyszny, szybki dżemik truskawkowy bardzo naturalny bez żelatyny, mąki itp. Idealny na placki, chałkę, albo jako dodatek do gofrów, lodów, naleśników, twarogu, makaronu itp. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpropozycja na pierwsze lub drugie śniadanie (albo deser :)). Zdrowy, niskokaloryczny koktajl z truskawek i maślanki z dodatkiem otrębów owsianych. Spora dawka witamin, wapnia i błonnika. Korzystajmy w sezonie truskawkowym :) SKŁADNIKI 1 szklanka maślank
Moje Kuchenne Rewelacjeczas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę budyniową, rozprowadzamy dokładnie
Domowy Smak Jedzenianajsłodsze i najczerwieńsze, pięknie pachną i cudnie wyglądają. Wprost uśmiechają się do nas aby po nie sięgnąć. W Krakowie nadal piękna pogoda więc dla ochłody idealny będzie koktajl truskawkowy. Prosty do wykonania ale niezwykle smaczny i pożywny. Ja swój urozmaiciłam dzisiaj 100 % sokiem malinowym z lipą, wyszedł obłędny, polecam ;) Składniki: 1 kg truskawek szklanka maślanki naturalnej
Krakowskie smaki Animąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą
RAROSSAżółtka rozbełtać z wodą i dodać do piany. Mąkę dodajemy mieszając ręcznie. Wstawić do nagrzanego piekarnika(170 st) i piec 45 min. Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na pół. Krem truskawkowy: 700 g truskawek 2 sereki mascarpone 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 1/2 l śmietanki 30% 1 łyżka cukru Miksujemy truskawki dodajemy serki, cukier
harrisaskładniki: 1000 ml maślanki wiejskiej 400 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Do naczynia miksującego wsypujemy truskawki wlewamy maślankę, dodajemy cukier
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 400 g truskawek mrożonych 40 g cukru, można dodać więcej lub mniej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g mrożonych truskawek 170 g śmietany kremówki 30% 65 g cukru pudru wykonanie: Zamrożone truskawki miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach przy pomocy np
Domowy Smak Jedzeniajest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie: Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy
Tradycyjna Kuchniazielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi. Składniki: 75 dag świeżych truskawek 25 dag kiwi 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu skórka z cytryny 1 opakowanie żelfixu 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki
Tradycyjna Kuchniaskropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Składanie tortu: Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić truskawkami
Tradycyjna KuchniaSezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z niedużą ilością zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i stale mieszając wlać zawiesinę mleczną. Zagotować, następnie odstawić z ognia, wymieszać z musem utworzonym z truskawek i żółtkami. Rozlać do salaterek i ozdobić truskawkami
Tradycyjna Kuchnia