Prosta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się na talerzu i zapewne sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy Składniki: 100 g szynki serrano w plasterkach *(może być też np. prosciutto)180 g zmielonego twarogu (lub serek almette śmietankowy)garść świeżej bazyliipomidorki truskawkoweszczypioreksólpieprz* Warto
Oryginalny smakshakera do drinków. Dodajemy łyżkę cukru, 10 łyżek mleka kokosowego, 80 mililitrów wódki oraz kostki lodu. Potrząsamy.Bierzemy 2 wysokie szklanki lub kieliszki i na ich dno wlewamy syrop truskawkowy (na grubość 1 cm). Następnie wlewamy zawartość z shakera.Drinki należy pić przez rurkę, zanurzając ją na dnie w syropie i wyciągając do góry (aby zebrać również trochę alkoholu i mleka
Smaki Brazyliiktóre nazywamy Klementynkami. Bazowałam na przepisie Margarytki, choć tak naprawdę moja mama już nie raz je robiła, ale "na oko". Ja jeszcze tak nie umiem :) Do ciasteczek użyłam dżemu truskawkowego i powidła śliwkowego, dodałam po 1 łyżce konfitury z płatków róży i dzięki temu ciasteczka uzyskały rewelacyjny aromat! Polecam!Składniki:250 g mąki tortowej250 twarogu mielonego1 małe jajko(...)żółtko)1 kostka masła2 łyżki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solidowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i konfitura z płatków róży)Sposób przygotowania:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.2. Powidło lub dżem mieszamy z niewielką ilością konfitury z płatków
Kuchnia domowa Anipysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300 ml wrzątku+ truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g)+ cukier puder do posypaniaSposób wykonania:1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem
Kuchnia domowa AniłyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem truskawkowy np. z tego przepisu do smarowania blatów+ owoce- ok 200g (u mnie truskawki, czereśnie, maliny, jagody i agrest)Biszkopt:Piekarnik nagrzać do 180st.Migdały zalać wrzątkiem, zostawić(...)się rozpuści, małymi porcjami dodawać masło, wymieszać, aż masło całe się roztopi.Dodać kakao, energicznie wymieszać i kiedy polewa będzie gładka i błyszcząca, zdjąć z ognia.Przygotowanie:Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym, następnie nałożyć warstwę kremu (pamiętajcie, żeby zostawić trochę kremu na boki).Przykryć drugim blatem, znowu posmarować dżemem, kremem.Rękawem do wyciskania kremu zrobić ozdobne kleksiki dookoła i dopiero wtedy wlać
Kraina Miodem Płynącamleka skondensowanego z zawartoscia 4% tluszczu i galaretki owocowej.Skladniki na 6 pucharkow:1 galaretka truskawkowa1 galaretka agrestowa250 ml mleka skondensowanego 4% tluszczu nieslodzonego-z kartonika swieze truskawki-opcjonalnieWykonanie:galaretke truskawkowa ugotowac z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody).Wylac na gleboki,szeroki talerz,ostudzic i schlodzic w lodowce do calkowitego stezenia.Nastepnie pokroic w kostke i ulozyc w przygotowanych pucharkach.Czesc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które wcześniej tostuję na suchej patelni teflonowej i odstawiam do ostygnięcia zanim posypię trifle. Po prostu pycha! Przepis zgłoszony do akcji:Post Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzeglądając jeden z zagranicznych blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być(...)dokładnie zmiksuj. Truskawki pokrój w drobne kawałeczki i dodaj do ubitej śmietany. Ostrożnie wymieszaj szpatułką. MONTAŻ:Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń ze ściereczki i posmaruj gotowym kremem śmietankowo-truskawkowym. Ponownie zroluj, uważając, by nic nie wyciekło na zewnątrz. Gotowa roladę schłodź w lodowce około 2-3 godziny. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyBABECZKI - MÓZGI Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę bardzo(...)przygotowaniu, gorąco polecam!SKŁADNIKI na 9 babeczek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki drobno pokrojonych truskawekPóki na straganach dostępne są piękne, świeże truskawki postanowiłam kolejny raz upiec coś truskawkowego. Tak jak zwykle przy muffinkach, do jednej miski należy wsypać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól) (fot.1), a do drugiej wlać wszystkie "mokre" (jajka, mleko i olej(...)nich napełnić ciastem (fot.2). Piec 20-25 minut w temp. 190°C. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia tuż po upieczeniu. Smacznego - truskawkowego :)Muffinki z truskawkami znajdziesz na TwojaCukiernia.pl
Świat CiastaSkładniki:600 g twarogu300 g białej czekolady330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)2 łyżki żelatyny1 galaretka truskawkowa150 g herbatników70 g masłaDzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce.Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze (fot.1), przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Na dno tortownicy
Świat Ciastakompoty … drożdżówki i inne tego typu przysmaki!U mnie w kuchni również rabarbarowe szaleństwo!Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne , delikatne drożdżówki z kremowym budyniem truskawkowym i rabarbarem.Nie byłabym sobą , gdybym nie dodała chrupiącej kruszonki. SKŁADNIKI:( 8 – 10 drożdżówek )CIASTO:- mąka pszenna – 250 g- drożdże świeże – 13 g- ciepłe mleko – 125 ml- cukier(...)puder – 40 g- miękkie masło – 30 g- sól – 1 szczypta- rozbełtane jajka – 2 sztNADZIENIE:- rabarbar – ok. 300 g- budyń truskawkowy – 1 op- mleko – 400 ml- cukier – 40 gKRUSZONKA:- mąka – 50 g- masło – 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy podobno za niedługo ma się skończyć , dlatego staram się czerpać z niego pełnymi garściami!Koktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ).Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną(...)łyżeczkimąka – 4 łyżkiMASA BUDYNIOWA:budyń waniliowy – 3 opcukier – 5 łyżekmleko – 1lmasło – 200 gDODATKOWO :truskawki – ok. 250 gherbatniki – ok. 16 sztgalaretka truskawkowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy pianę z białek z cukrami.Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem
Ostra na Słodkomleko – 0,5 l- masło – 100 g- budyń śmietankowy – 1 op- cukier – 4 łyżki- mąka pszenna – 2 łyżki- mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO :- dżem truskawkowy – 2 łyżki- truskawki – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM:Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń(...)tortownicę ( mała – 18 cm! ) wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 35min/190C.Studzimy!Wystudzony kroimy na 2 blaty.CAŁOŚĆ:Dolny blat smarujemy obficie i delikatnie kremem budyniowy.Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy odrobiną konfitury truskawkowej i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty
Ostra na Słodkojeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem!Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka(...)jajko – 1 szt- cukier puder – 1 szkl- mleko – ok. 500 ml- kasza manna – 8 łyżek- truskawki – 200 g- banan – 1 szt- galaretka truskawkowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Tortownica : 20-22cmCIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.Dodajemy
Ostra na Słodko