już moja czwarta wariacja na temat tiramisu. Było malinowe, truskawkowe i piernikowe (moje ulubione). Teraz przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.” Czytaj więcej
Wiem co jemzapowiadane dzisiejsze upały proponuję mocno owocowe, niezbyt słodkie i orzeźwiające lody truskawkowe z nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. Gdy je przygotowywałam pachniało w całym domu. Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej. Wybieram się dzisiaj na działkę i mam nadzieję, że ptaki wszystkiego nie podziobały i uda mi się(...)jeszcze coś przywieźć. Będą więc kolejne przepisy truskawkowe. Czytaj więcej
Wiem co jemchyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj(...)truskawkowy do słoiczków na zimę, i trochę mi go zostało. I gdy tak się zastanawiałam jaki by tu z nim zrobić deser, nagle po prostu wpadł mi do głowy pomysł na te właśnie babeczki . Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym są nasączone babeczki
Wiem co jemProste, lekkie danie w sam raz na dzisiejszy obiad. Serowe knedle truskawkowe z dodatkiem mąki kokosowej. Jej niewielki dodatek sprawia, że danie zyskuje od razu nieco egzotyczny wymiar. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu truskawkowego. Mnie z podanych proporcji wyszło 10szt., ale wszystko zależy od wielkości truskawek. Polecam to danie, nie tylko dla dzieci.” Czytaj więcej
Wiem co jemokazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk: 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa 30 dag dowolnego musli – u mnie truskawkowe
Kuchenne zapiski EdytyPrzedstawiam Wam swój smak lata: Obłędne lody truskawkowe domowej roboty. Bardzo smaczne, kremowe, nie zamarzają na kamień dzięki dodatkowi ekstraktu z mięty. Poza tym do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszyna do lodów. Smak lodów truskawkowych trafnie określają słowa Nigelli Lawson, więc nie będę się siliła na własne wyszukane środki stylistyczne i mam nadzieję, że również poczujecie "smak błękitnego
Domowa Cookierenka Agidomowe czekoladki? Dodam, że w zdrowszej wersji, więc można przymknąć oko i zjeść o jedną więcej :) Czekoladki są przepyszne, a to za sprawą orzeźwiającego nadzienia w postaci galaretki truskawkowej. Mniam :) Muszę też wspomnieć, że ich przygotowanie jest banalnie proste: nie są potrzebne specjalne foremki do czekoladek, wystarczą te na muffiny. Jeśli tęsknicie za truskawkami, ten przepis jest dla Was :) Składniki(...)Wylać po 1 łyżce do foremek silikonowych, wstawić na ok. pół godziny do lodówki do stężenia. Po tym czasie wyjąć foremki z lodówki, do każdej z nich włożyć nadzienie truskawkowe i zalać masą czekoladową (po łyżce na foremkę). Aby czekolada ładnie spłynęła po bokach trzeba rozciągnąć boki foremek silikonowych. Na koniec posypać czekoladki jagodami goji. Wstawić do lodówki
Domowa Cookierenka Agibudyń i wyszło przepyszne, orzeźwiające nadzienie, które idealnie współgra z herbatnikową otoczką. Polecam! Składniki: Warstwa ciasteczkowa: 300 g herbatników 120 g roztopionego masła 100 g białej czekolady Budyń rabarbarowo-truskawkowy: 300 g rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru(...)miksować do połączenia składników. 2. Formę ćwibakówkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć folią spożywczą i wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy budyniowej. 3. Budyń rabarbarowo-truskawkowy: rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do rondla, zasypać cukrem, dodać wodę i dusić do miękkości. Zdjąć rondel z ognia, dodać truskawki i śmietanę, całość zblendować (płyn powinien być
Domowa Cookierenka Agiciastko ryżowe* na jogurcie nadziane domowym dżemem truskawkowym, z mieszanką ziaren "Migdałowy Przylądek" ~ *z mąki ryżowej Wczoraj mnie tutaj nie było, bo uczyłam się do późna i...rano zaspałam, nie miałam czasu nawet na zrobienie zdjęcia śniadaniu, a co dopiero dodanie go na bloga. Jednak dzisiaj już zdążyłam :D Ciast(k)o upiekłam wczoraj i zostawiłam na noc w piekarniku(...)już mogła się pożegnać z retencją... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~100-120g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~50g dżemu jako nadzienie (u mnie domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy
breakfast of dreamsnaleśniki ryżowe z twarożkiem i domowym dżemem truskawkowym~ Nie żebym chciała powrotu śniegu, obecna pogoda jak najbardziej mi pasuje! Dni coraz dłuższe i cieplejsze... Po prostu naleśniki tak mi się skojarzyły :) W smaku równie delikatnie jak...płatki śniegu :D Mimo, że bałam się usmażyć bezglutenowe naleśniki - wyszły super! A jaka była moja radość gdy ostatnio robiłam porządki w piwnicy(...)szafce z przetworami i okazało się, że mam jeszcze 3 słoiki dżemu truskawkowego! ♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~1/3 łyżeczki gumy guar Skworcu ~140ml płynu (woda gazowana + mleko sojowe), ew. mniej / więcej w razie potrzeb ~jajko ~szczypta soli ~łyżeczka oleju Mieszamy mąkę z solą i gumą guar, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy
breakfast of dreamstruskawkowa* kaszka kukurydziana z gorzką czekoladą~ *wymieszana z puree truskawkowym Dziękuję za wczorajsze słowa otuchy :) Żeby o tym wszystkim nie myśleć "zamknęłam" się w kuchni i upiekłam dwa serniki i ciasteczka :) Właśnie - jak Wasze przygotowania do Wielkanocy? U mnie będzie jeszcze na pewno jakiś wege pasztet, zastanawiam się też nad jeszcze jednym ciastem - babką, zobaczymy czy znajdę dzisiaj czas żeby
breakfast of dreamsSezon na ciasta na zimno czas zacząć :) TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ, NA BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 24-26cm (użyłam 22cm i miałam problemy ze zmieszczeniem całej masy...) ~3 jajka ~1 białko (można pominąć, mi zostało po naleśnikach więc wykorzystałam :)) ~4 płaskie łyżki mąki pszennej ~2 łyżki fruktozy / 4 łyżki cukru ~pół łyżeczki proszku do pieczenia ~800g(...)naturalnego ~400g truskawek (można użyć mrożonych, ale należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki wrzącej wody ~galaretka truskawkowa na 0,5l wody, szybko tężejąca KLIK ~0,5l wody ~400g świeżych truskawek 400g truskawek zmikoswać na puree. Jogurt wymieszać z fruktozą / cukrem i truskawkami. Żelatynę rozpuścić i dodać
chili & sugarTRUSKAWKAMI źródło przepisu: pieczarkamysia (podaję przepis z moimi zmianami) // tortownica 22 cm ~1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej ~1/2 szklanki mąki pszennej razowej ~200ml maślanki (można użyć o smaku truskawkowym, ale ja wybrałam zwykłą) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~2 jajka ~2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii / opakowanie cukru(...)prawdziwą wanilią ~250g truskawek ~2 łyżki dżemu truskawkowego Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie na przemian przesiewać mąkę z proszkiem i wlewać maślankę wymieszaną z olejem. Miksować do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką (wyłożyłam ją papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 180*C. Gotowe
chili & sugarjest dla mnie czystą przyjemnością i uwielbiam to robić :) Kolejnym plusem jest to, że w najmroźniejszą zimę możemy pójść do piwnicy/spiżarki i wyjąć z niej taki na przykład truskawkowy dżem i przypomnieć sobie lato... :) P.S. Zapraszam po przepisy na inne dżemy - KLIK DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY przepis autorski // 3-4 słoiki po 300ml ~1,5kg truskawek ~250-300g cukru
chili & sugarDziś przywołuję wspomnienie lata...... Taki miętowo-truskawkowy sernik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości, gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki. Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ... Cudo! Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:) Poza sezonem można użyć(...)żelatyną. Masę podzielić na pół. Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki. Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać. Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia. Życzę smacznego ;-) PS. Wpisem
Wanilia i Kardamon