Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie(...)szklanki mąki ziemniaczanej 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 - 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego'; document.write
moj przepis nałyżeczka cynamonu oraz po 1/4 łyżeczki utartych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu, 120 gr masła 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 230 gr dżemu śliwkowego lub truskawkowego lub innego najlepiej rzadkiego (lejącego się) 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane) (jeżeli dżem jest gęsty że łyżka stoi, wówczas mleka dać o jedną lub dwie łyżki więcej) Wszystkie składniki muszą(...)łyżeczka cynamonu oraz po 1/4 łyżeczki utartych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu, 120 gr masła 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 230 gr dżemu śliwkowego lub truskawkowego lub innego najlepiej rzadkiego (lejącego się) 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane) (jeżeli dżem jest gęsty że łyżka stoi, wówczas mleka dać o jedną lub dwie łyżki więcej) Składniki ciasto jasne
moj przepis naPanna Cotta, to deser pochodzący z Włoch. Jest prosty w wykonaniu. U mnie w wersji z musem truskawkowym, ale możliwości jest bardzo wiele. Można wykorzystać inne owoce lub polewę czekoladową. Moja panna cotta wyszła niska z powodu dużych miseczek. Lepsze są mniejsze i wyższe, wtedy deser ładniej się prezentuje. SKŁADNIKI na 4 porcje 400 ml śmietany 30% 100 ml mleka(...)razie konieczności dosłodzić). Żeby panna cottę łatwiej wyciągnąć z miseczek, to warto zanużyć je na chwilę w gorącej wodzie. Po przełożeniu na talerzyki udekorować truskawkami i polać musem truskawkowym
Passions hobbies lifewody, chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z masą makową. Uwaga masa szybko tężeje. Składniki na masę z serkami: 500 g serka homogenizowanego waniliowego lub truskawkowego 2 galaretki truskawkowe Galaretki zalać 1/2 szklanki gorącej wody chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami. Uwaga masa szybko tężeje. Dodatkowo: dowolne owoce
talerz przyjemnościzbyt słodkie. Są w sam raz bez dodatków jak i zarówno z czekoladą czy dżemem. Dziś zapraszam na słodko wyglądające i przepysznie smakujące ciasteczka z kleksem z dżemu truskawkowego! Kruche ciastka. Składniki: 2 szklanki mąki 2 żółtka 16g cukru waniliowego 2/5 szklanki cukru pudru 200g margaryny dżem np. truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Wyrobić gładką masę
Tagebuch po polskuCiekawy smak :) Klasyczny biszkopt z orzeźwiającym aromatem bazylii zaskoczy nie jednego smakosza. Dla podkręcenia smaku dodałam dżem truskawkowy i to był strzał w dziesiątkę :) Zapraszam! Rolada z masą bazyliową. Składniki: rolada: 5 jajek 100 g mąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki) masa: mały pęczek bazylii 1 serek mascarpone (250g) 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka(...)cukru pudru 3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Upiec roladę wg przepisu. Śmietankę wymieszać z cukrem pudrem. Ubić mikserem. Bazylię drobno posiekać. Dodać do niej mascarpone.Zblenderować. Wymieszać delikatnie obie masy. Smarujemy roladę dżemem. (cienka warstwa) Rozsmarować na przestudzonej roladzie. Zawinąć. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Gotowe
Tagebuch po polskuMasa lukrowa jest w poprzednich postach. Potrzebne nam będzie: * 3 blaty biszkopta * 2 upieczone serca biszkopty Masa truskawkowa: * 0,5 kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Miksujemy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Gdy pod stygnie dodajemy do truskawek, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć, jak zacznie chwytać pomału wylewać na biszkopt. Masa śmietanowa 0,5 l śmietany
Kuchcikowoasi...Kawałek mniewkrótce kończył się termin ważności. Zastanawiałam się chwilę co z niego przygotować. A ponieważ rodzinka domagała się lodów postanowiłam zrobić z niego takie chrupiące gofry, które podałam z konfiturą truskawkową i lodami śmietankowymi. Świetny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało. Deser podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Kamila" op. ciasta francuskiego lody ulubiona konfitura świeże(...)Gofrownicę rozgrzać i kłaść ciasto (ciasto francuskie nie wymaga natłuszczania gofrownicy). Zapiekać kilka minut na złotobrązowy kolor. Ja moje "gofry" podałam posypane cukrem pudrem, z lodami i domową konfiturą truskawkową oraz świeżymi owocami
Smakołyki Asijuż stężał wylej na niego truskawki i wstaw do lodówki. POZOSTAŁĄ ŻELATYNĘ zalej odrobiną wody i zagrzej w mikrofalówce do rozpuszczenia, gdy trochę przestygnie połącz z szampanem. Jeśli mus truskawkowy w lodówce już stężał wysyp na niego borówki i zalej szampanem. Ponownie wstaw do lodówki. W KĄPIELI WODNEJ ROZPUŚĆ CZEKOLADĘ , w większym garnku nastaw wodę, do mniejszego włóż czekoladę, pamiętaj(...)niego mus. Wstaw na godzinę do lodówki. Smacznego! W CZYSTYM MŁYNKU DO KAWY zmiel wysuszone truskawki na pył. Przed podaniem deseru za pomocą małego sitka obficie posyp go truskawkowym pyłem- na pewno zrobi na gościach wrażenie
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody 4 jajka 32 okrągłe biszkopty 2 łyżki twardej marmolady na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Biszkopty posmarować marmoladą i sklejać po dwa. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatwarożku :) W oryginale panna cotta przygotowywana jest na bazie słodkiej śmietanki i wanilii. W dietetycznym wydaniu znajdziemy równie pyszne składniki, ale o wiele mniej kaloryczne :) Do podania polecam mus truskawkowy lub roztopioną gorzką czekoladę :) Składniki: 150 g serka homogenizowanego 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 4 łyżki twarożku sok i skórka z połowy(...)rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca! Przelać masę do foremek silikonowych i schłodzić w lodówce do stężenia. Podawać z musem truskawkowym :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogKoktajle, smoothy - idealne na drugie śniadanie: Zielone smoothy pełne witamin, czyli jarmuż, brzoskwinie i... Daktylowo-kawowy koktajl z płatkami orkiszowymi. Na drugie śniadanie. Smoothy pełne zdrowia, czyli borówkowo-truskawkowe smaki z nutą mięty Sojowo waniliowy koktajl owocowy Arbuzowe orzeźwienie Orzeźwiająca moc zdrowia - owocowe witaminy i olej lniany Śniadanie: Koperkowa pasta kanapkowa na chrupkim(...)Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie. Zdrowa słodycz każdego dnia. Grillowane jabłka z cynamonem i musli Kokosowo-owocowy deserniczek śniadaniowy - smacznie, lekko i pożywnie Trójwarstwowy deser kawowo-bananowy Truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serową chmurką z nutą orzeźwiającej mięty Letni poranek, czyli pyszny i zdrowy deser wieloowocowy Lekki zielony pucharek - zdrowo i owocowo Dietetyczny deser z otrębami
Słodkie okruszkipoprosiła mnie dla swojej córeczki Emilki- wielbicielki świnek- jej Mama. Jako że nigdy nie robiłam podjęłam się najpierw próby na własny użytek :) Pierwsze przygotowałam z dżemem jabłkowym, drugie z truskawkowym oraz z owoców leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek. Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki(...)bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 2 żółtka 1 łyżeczka mleka dżem truskawkowy czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki czekolady (ewentualnie dwóch), a za drugim razem różowych serduszek cukrowych Lukier: 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia w czekoladzieśmiało mogą równać się smakiem z tymi, które znamy z budek nad morzem. Ja do moich gofrów dodałam jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody(...)truskawkowy: - ok. 120g mrożonych truskawek - łyżeczka naturalnego dżemu/ syropu z agawy/stewii - odrobina wody Wykonanie gofrów: 1. Rozgrzej posmarowaną cienką warstwą oleju (świetny będzie kokosowy, ale zwykły rzepakowy też się nada) gofrownicę. 2. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. 3. Dodaj przyprawy, proszek do pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj
Pland based fillerumu lub kahuli krem: 125g masła 125g cukru pudru 10g cukru waniliowego 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 20g kakao polewa: 30g gorzkiej czekolady 20 g masła konfitura truskawkowa Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Następnie dodajemy kakao, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i posiekane drobno orzechy . Teraz ubijamy białka na sztywną(...)ostygnie. Na połowę biszkopty wykładamy cały krem, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy. Wylewamy na całość ostygniętą polewę. Wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny. Podajemy z konfiturą truskawkową
KuchcikoweLove