przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g truskawek (mogą być mrożone). Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie(...)masło utrzeć z serkiem mascarpone o temp. pokojowej i pozostałym cukrem. Na środku każdej babeczki zrobić mały otwór, włożyć w niego mus truskawkowy, można do tego użyć szprycy. Następnie udekorować kremem mascarpone i pozostałym musem. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy
Z miłości do słodkościmuszę przyznać ,że się nie zawiodłam. Lody wyszły pyszne i wprost aksamitne. Skorzystałam z dwóch przepisów: na lody śmietankowe (przepis z jajkami), który znalazłam w sieci oraz na lody truskawkowe (przepis bez użycia jajek, dostarczony z urządzeniem). LODY DOMOWE LODY ŚMIETANKOWE Składniki: 1 szklanka mleka 3,2% 330 ml śmietany 30% 2/3 szklanki cukru 4 żółtka 2/3 szklanki śmietany(...)osiągnie konsystencję rzadkiego kremu. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy śmietanę 18%. Tak przygotowaną masę przelewamy do urządzenia do lodów i dalej postępujemy według instrukcji urządzenia LODY TRUSKAWKOWE Składniki: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mleka 150 g truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek, a następnie miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy
Bon appetit mon amiejogurtu 1 laska waniliowa skórka z 1 cytryny 90 g cukru wierzch: 100 g białej czekolady 300 g śmietany 22% 120 g śmietany 36% dekoracja: 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Herbatniki/pierniki kruszymy i łączymy z roztopionym i przestudzonym masłem. Rozkładamy na dnie tortownicy i dociskamy dłonią. Ja spód zrobiłam z nieudanego piernika, który został mi po świętach (zamroziłam z zamiarem(...)kąpieli wodnej czekoladą. Masę przelewamy na upieczony ciepły sernik, który ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 -10 minut. Pu upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie wylewamy na dno miski,a po zastygnięciu wycinamy z niej serduszka foremką do ciastek. Serduszkami oraz startą białą czekoladą dekorujemy sernik
Bon appetit mon amiepszennej (typ 450), 250 ml oliwy z pierwszego tłoczenia, 20 gram świeżych drożdży, 2 ząbków czosnku, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczek cukru, 200 gram pomidorków truskawkowych, 100 gram zielonych oliwek. Przygotowanie danie rozpocząłem od zaromatyzowania oliwy. Oczywiście gotowe oliwy aromatyzowane można kupić w sklepie, ale samemu można bardzo ciekawie poeksperymentować ze smakiem, a przygotowanie takiej oliwy(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie rozciągnąłem je równomiernie na wyłożonej posmarowanym oliwą pergaminem blasze. Na ciasto układałem połówki zielonych oliwek i pomidorków truskawkowych, wciskając je dość mocno w ciasto, a następnie posypałem igiełkami świeżego rozmarynu oderwanymi ze sporej jego gałązki. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie posmarowałem
Wyprawy kulinarnemąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 4 pełne łyżeczki kakao (do wypieków) 1 jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka 10 łyżeczek jagód bita śmietana truskawkowa posypka Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 4 łyżeczki kakao (do wypieków, ciemne) oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem(...)upieczeniu babeczki studzimy. Następnie w każdej wydrążamy delikatni środek małą łyżeczką (1-2 łyżeczki ciasta). W to miejsce wkładamy 2 łyżeczki jagód. Wierzch babeczki zdobimy bitą śmietaną i truskawkową posypką. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkichcecie kakaowy spód to zamiast 3 łyżek mąki dajcie kakao) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 0,5 L śmietana 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 3 paczki delicji Słoik dżemu jagodowego Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo i nadal miksując: żółtka, cukier, mąkę+proszek do pieczenia, 5 łyżek oleju(...)Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 3/4 szklanki wrzącej wody odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietankę i do ubitej śmietany nadal miksując wlewamy tężejącą galaretkę. Układamy warstwę delicji. Na koniec rozpuszczamy dwie galaretki truskawkowe i wylewamy na samą górę przykrywając delicje Przepis nie jest mój, zdobywczy ze strony zmiksowani:) nieco zmieniony pod siebie :) Warto kupić lepsze delicje, te tanie są dość twarde
W Moim Magicznym DomuDrodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką, polany truskawkową galaretką. Mniam <3 Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Kotlet.TV . zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżeczki kakao 1 płaska(...)pieczenia masło do wysmarowania formy Składniki na krem: 400 g schłodzonej śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 1 malinowa galaretka 250 ml gorącej wody Składniki na galaretkę: 1 truskawkowa galaretka 300 ml gorącej wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy
My Culinary Artśmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji Galaretkę truskawkową rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie przecieram przez drobne
Mango Papajapowinny być w temperaturze pokojowej 225 g masła 200 g drobnego cukru 5 jajek 280 g mąki 60 g skrobii ziemniaczanej 1¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka syropu truskawkowego lub mleka 4 łyżki mleka czerwony barwnik (użyłam barwnika w żelu) Formemkę keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Masło utrzeć(...)masę. Dodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Mleko rozmieszać z syropem truskawkowym i barwnikiem. Dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne
Pełny talerzBardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka(...)mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki nutelli 250 g masła 0,5 l. śmietany 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 mały słoik dżemu truskawkowego herbatniki typu Petitki jasne herbatniki typu Petitki ciemne 0,5 szklanki espresso posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić. Przygotować masę - Szklankę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszkl cukru 1 szkl mąki tortowej 1/3 szkl wody Krem czekoladowy: 300 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1/4 szkl syropu truskawkowego do nasączenia garść truskawek Przygotowanie: Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec przesiany cukier puder. Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i miksować, aż składniki się połączą. Roladę odwinąć, ściągnąć ściereczkę. Nasączyć biszkopt syropem truskawkowym, wysmarować kremem czekoladowym i posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami. Z powrotem zwinąć ciasno w roladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie Wypiekaniekokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: mus truskawkowy Orzechy nerkowca zalałam wodą i odstawiłam na noc, by napęczniały. Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam w kliku(...)Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na upieczony i schłodzony sernik wyłożyłam czekoladę oraz mus truskawkowy. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki
nietadietaPlacuszki Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej (gluten!!) pół szklanki mąki kokosowej 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 3 banany ksylitol/agawa 1,5 szklanki wody olej do smażenia mus truskawkowy (można pominąć) Mąki połączyłam z siemieniem lnianym. Dodałam wodę, ksylitol i 2 banany pokrojone na cieniutkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszałam tak, by powstała jednolita masa. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju usmażyłam(...)placuszki. Podałam z bananami i musem truskawkowym
nietadietaSkładniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche(...)dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto ozdobiłam płatkami kokosowymi oraz na prośbę mojego synka polewą truskawkową. Najlepiej smakuje następnego dnia
nietadietaNiedługo Walentynki. Przez jednych lubiane, przez drugich nieobchodzone ;) A ja tam osobiście lubię obdarowywać osoby bliskie mojemu sercu w tym dniu czymś miłym i słodkim . Taka truskawkowa panna cotta podana w kształt serca dzięki formom PAPILART . Wysyłka 24 godzinna sprawi, że jeżeli nie posiadacie formy do przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres(...)Składniki: 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 3-4 kieliszki Likieru Truskawkowego DALKOWSKI laska wanilii Wykonanie: Śmietanę kremówki oraz mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy nasiona wanilii i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy na bokach garnuszka mleko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia. Dolewamy likier, mieszamy. Żelatynę zalewamy
Z Majeczką w kuchni