garść ciemnych oliwek 1 czerwoną paprykę 1 grillowaną pierś z kurczaka (ja zgrillowałam ją z ziołami prowansalskimi, ale może być np. taka jak tutaj ) ok. 300 g tartego żółtego sera ok. 100 g dobrego koncentratu pomidorowego mały pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka cuku Ciasto rozmrażamy i kroimy na 8 prostokątów. Koncentrat pomidorowy mieszamy
Ratunku obiadsmarujemy sosem beszamelowym. Następnie znów makaron, farsz i cienka warstwa beszamelu. Na koniec całość przykrywamy jeszcze jedną warstwą makaronu i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch możemy również posypać tartym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, a efekt i tak był wspaniały. Lazanię pieczemy 30-35 min. w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy od razu. Muszę Wam jednak zdradzić
Ratunku obiadSkładniki na porcję: 3 jaja garść kurek lub ewentualnie pieczarek 1/2 średniej cebuli sól, pieprz tarty żółty ser do posypania tymianek łyżka masła Grzyby oczyścić, cebulę posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić pokrojone grzyby i cebulę - udusić. Posolić do smaku. Grzyby ułożyć w miseczce do zapiekania, zalać jajkami - NIE ROZTRZEPANYMI ! Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać żółtym serem
kolorowotorcikowosprawnie, nie zapominając, że ma być też SMACZNIE ! Składniki: 1/2 opakowania spaghetti Lubella pęczek szparagów 150 ml śmietany 18% około 60 g serka mascarpone ( kopiasta łyżka ) 4 łyżki tartego żółtego sera, np edamski lub inny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól Wykonanie: Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końcówki
kolorowotorcikowoPiekny mamy wrzesień tej jesieni: rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień, bezchmurne
Mia Cucina SofietaMój maj pachnie bzem i konwaliami. Wiosenny wiatr unosi ich woń. Mój maj ma smak pierwszych truskawek i zielonych szparagów. Mój maj jest wyjątkowy, choć nie
Przysmaki KarolkiPrzepis na szybką przekąskę bądź ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym. Składniki : * 4 parówki z szynki * opakowanie ciasta francuskiego * tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują
Magiczne Życie Martysię wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości Sałatka z chlebem litewskim Składniki : * 4 kromki litewskiego chleba * 2 ząbki czosnku * puszka fasoli czerwonej * tarty żółty ser * majonez domowy Przygotowanie : Chleb kroimy w kostkę i robimy z niego grzanki na łyżce oliwy bądź suchej patelni. Pod koniec wrzucamy starty na tarce czosnek. Wrzucamy do salaterki
Magiczne Życie Martyhimalajskiej * pół kostki świeżych drożdży * pół szklanki ciepłej wody * oliwa z oliwek * ulubione dodatki np. duszone z cebulą pieczarki , salami , czerwona papryka * sos pomidorowy * ulubione zioła * tarty żółty ser Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem. Wlewam do miski z mąka oraz otrębami. Dodaję sól do smaku oraz oliwę i zagniatam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia
Magiczne Życie MartyPolecam spróbować coś dla odmiany. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad to zapraszam ! Składniki : * szklanka czerwonej soczewicy Sante * cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 2 łyżki tartego żółtego sera * 1 jajko * różowa sól himalajska Sante , pieprz , mielona czerwona papryka , przyprawa do mięsa mielonego * 8 łyżek otrębów żytnich Sante * olej rzepakowy * 5 łyżek mąki pełne ziarno
Magiczne Życie Martycukru pudru 1 żółtko Mak: 1/2 kg maku 2 jajka + 1 białko jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej aromat migdałowy lub rumowy bakalie wedle uznania Ser: 1 kg sera 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 5 jajek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej olejek pomarańczowy 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych(...)minut w 180 st. C. Wystuszić. 2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową. 3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a potem partiami ser nie przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek
Kuchnia domowa Anichciałabym się z wami pożegnać na jakiś czas właśnie tą szybką i pyszną przekąską dla smakoszy... Szybkie i bardzo proste do przygotowania, potrzebne nam jedynie: ser żółty najlepiej okrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju...po usmażeniu kładziemy
NaKońcuJęzykapodniebienia. Wszystko razem skomponowało się idealnie, brukselka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności! Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...? Tarta z brukselką i kurczakiem(...)formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki zimnej wody farsz: 500 g brukselki 380 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 2 jajka 1 żółtko 100 ml śmietany kremówki (38%) 80 g żółtego sera sól pieprz Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli masa rabarbarowa: 350 g rabarbaru 15 g masła 60 g cukru 2 łyżki bułki tartej masa serowa: 500 g sera kvark (4,4%) 3 jajka 120 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g) dodatkowo: 270 g truskawek 1/2 opakowania czerwonej galaretki(...)przykryciem przez 10 minut. Zdjąć z garnka pokrywkę, gotować jeszcze 3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową. Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię. Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki soli FARSZ: 4 czerwone cebule 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego białego 4 gałązki świeżego rozmarynu 150 g sera żółtego, np gouda 2 łyżki bułki tartej sól oliwa z oliwek Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)smaku. Smażyć aż płyn odparuje. Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. 6 małych foremek do tartaletek posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać okręci, wykleić ciastem foremki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Po tym czasie tartaletki wypełnić nadzieniem, posypać startym serem i bułką tartą - zapiec przez
kolorowotorcikowo