tarta ser - 1005 przepisów (strona:13/67)

Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą 211

podsmażyć na patelni, tak jak szpinak. Myślę, że tę odmianę brokuła można wykorzystać do dań podobnie jak szpinak. Na pewno pyszny byłby jako nadzienie do wytrawnej tarty z serem pleśniowym.  Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem . Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania brokuła łodygowego 2 kulki mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych czerwonych

Kulinarne przygody Gatity
Potrawka - zapiekanka z kurczakiem 385

ciepło i na zimno. Składniki : * 2 filety z kurczaka * przyprawa do kurczaka po węgiersku * 4 łyżki majonezu * 3 łyżki ketchupu łagodnego * 2 marchewki * 2 cebule * 300g pieczarek * 300g tartego sera żółtego * świeże zioła Przygotowanie : Kurczaka pokroić w plastry, lekko rozbić. Posypać przyprawą, ja wykorzystuje całą, już niczym nie doprawiam. Tak przygotowanego kurczaka przesmażyć, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Ketchup

Magiczne Życie Marty
Lasagne rodem z Włoch 219

mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera mozarella, a następnie niewielką ilością parmezanu. Następnie dodałem warstwę sosu bolońskiego, równomiernie ją rozprowadzając. na sos boloński ułożyłem kilka łyżek serka mascarpone w postaci regularnie rozmieszczonych "kleksów". następnie ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Zapiekane bułki z farszem 239

wodę i sparzamy pomidory wrzątkiem. Obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie napełniamy nasze bułki: jajkiem, pomidorem i parówką z cebulą. Ser trzemy na tarce i posypujemy z wierzchu bułki. Wstawiamy do piekarnika na termoobieg na 200 stopni C na 10-15 minut. W tym czasie kroimy szczypiorek. Bułki wyjmujemy z piekarnika

Kolizje Smaków
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 275

ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem.  Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia.  Poniżej znajdziecie mój

Chilli Czosnek i Oliwa
Stromboli 211

pomidorów i rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą i suszonym oregano. Rozkładamy plasterki salami na zakładkę, po czym posypujemy całość tartym serem. 3. Po obu bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski raz z jednej raz z drugiej strony do powstania wianka na cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całość

zjem to blog kulinarny
Spaghetti Carbonara 261

spaghetti 100 g wędzonego boczku 100 ml śmietanki 30% 2 żółtka 50 ml białego, wytrawnego wina 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 mała cebula, drobno pokrojona 1 łyżka tartego sera grana padano świeża bazylia czarny pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, makaron ma być sprężysty, czyli al dente. Odcedzamy makaron, zostawiając 100 ml wody z gotowania makaronu. Boczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza zapiekana z mięsem mielonym i pieczarkami (kat. mięso) 217

mięsa mielonego (u mnie z indyka) 150 g pieczarek 3 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) kilka gałązek świeżego tymianku 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 100 g tartego sera żółtego olej do podsmażenia mięsa Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Gdy się zeszkli dodać mięso mielone i podsmażyć. Przecier

Ze smakiem i z pasją
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 219

półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego sera (ja użyłam parmezanu) + trochę do posypania każdej porcji 1 średnią cebulę 60-70 dag świeżych grzybów (ja użyłam podgrzybków oraz prawdziwków) przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Ratunku obiad
Recyklingowy makaron 240

surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z  tego  przepisu) 1-2 ząbki czosnku odrobina tartego sera o dość intensywnym smaku (cheddar będzie w sam raz, ale sprawdzi się także znany wszystkim radamer) przyprawy: sól (niewiele lub nawet wcale ze względu na boczek i sos, które są już

Ratunku obiad
Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. 276

W niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym

Miksturownik
Kremowa zupa cebulowo-serowa 212

Składniki: 5 średnich cebul 2 ziemniaki 1 l bulionu wołowego 100 ml białego wina wytrawnego 70 g masła 2 łyżki tartego sera chedar sól gałka muszkatołowa kminek mielony Wykonanie: Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Cebulę smażyć do momentu, aż się zrumieni. Uważać, żeby się nie przypaliła. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Bulion

kolorowotorcikowo
Szparagowy zawrot glowy 197

szparagami skladniki: 6 babeczek vol-au-vent 1 peczek szparagow 100g wedzonego boczku w kawalku 1 cebula 1 lyzka masla 1 lyzka maki mleko do sosu 20g tartego sera np parmezanu - opcjonalnie sol, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde koncowki, a nastepnie wrzucamy do osolonego wrzatku i gotujemy 5 minut. Ja gotowalam szparagi bez kwiatkow, ktore wykorzystalam do innego

Przysmaki Karolki
Na spotkanie z jesienią 132

zupa. Ciepła, jesienna, cebulowa.  Francuska zupa cebulowa składniki: 500g cebuli 1 ząbek czosnku 200ml białego wina 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz tymianek 3 łyżki oleju grzanka czosnkowa tarty ser zółty - użyłam sera Gouda wykonanie: Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy ja na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem. Smażymy często mieszając, by się nie przypaliła przez około

Przysmaki Karolki
Zapiekane kajzerki 191

siebie pasuje. Można zjeść z sałatką z pomidorów i bazylii albo z ketchupem. Dodajemy też ulubione przyprawy więc smakuje podwójnie.  Składniki : * 2 kajzerki  * 10 dag tartego sera żółtego * 1 jajko * ulubione przyprawy * olej rzepakowy Przygotowanie : Kajzerki przecinamy na pół. Ser mieszamy z jajkiem i przyprawami na jednolitą masę. Nie może być za rzadka. Nakładamy na bułki

Magiczne Życie Marty