tarta ser - 1005 przepisów (strona:20/67)

Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 257

łososiem i szpinakiem.  Składniki na ok 6 placuszków: 1 woreczek kaszy gryczanej 100 g wędzonego łososia 100 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 jajko kilka listków świeżego szpinaku albo koperek pieprz, sól 1 cytryna olej do smażenia Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 231

Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona(...)szczyptą soli i pieprzu.  Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta .  Dodać żółty ser i wymieszać. Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć kurczaka, kostkę szparagową i pora.  Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym.  Na wierzch

Grunt to przepis!
Roladki z mięsa mielonego 294

cebuli ząbek czosnku ok 4 łyżek bułki tartej 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 1 jajko 1 jabłko sól, pieprz, olej do smażenia papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie Przygotowanie : Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam doprawiając solą(...)grubości ok 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor. Podane z ziemniaczkami i buraczkami

Mechanik w kuchni
Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem 288

ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta  z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego żółtego sera ok. 1 szklanki łodyżek buraka Mangold kilka różyczek jarmużu ( u mnie(...)minut. Jarmuż i łodygi  Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety mielone z żółtym serem 387

uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki. Składniki: -ok. 1 kg mięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania    Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku. Wyrabiamy.    Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.    Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.    Obtaczamy w bułce tartej.    Smażymy na rumiano, kilka razy obracając. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 228

sama myślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i  młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz

W kuchni Karmel-itki
Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią 376

szybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia(...)pokroić w kostkę. Następnie wyjąć tarty z piekarnika. Jeżeli środek zbytnio wyrósł to docisnąć go widelcem. Posmarować każdą tartę sosem pesto, ułożyć zgrillowaną cukinię i kostki sera. Na wierzchu dodać po kilka gałązek tymianku. Wsadzić tarty do piekarnika na około 5 minut, aby się podgrzały. Można to również zrobić przed samym podaniem

wyzwania kuchenne
Pasztet z cukinii 184

szklanki bułki tartej - 3 cebule średnie - przprawy: sól, pieprz, wegeta, odbrobina gałki muszkatałowej, pół łyżeczki ziół prowansalskich, bazyli, tymianku i paryki ostrej, łyżeczka papryki słodkiej. Przygotowanie: Cukinię odrobinę solimy i po chwili odciskamy. Cebule krolimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy cukinię, podsmażoną cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą

Zainspirowana w kuchni
Flamenquines _złota rolka, hiszpański specjał 205

Flamenquines Składniki. 6 szt. filet ze schabu 6 szt. szynka serrano 10 dag ser żółty 200 ml białe wino sól pieprz  1 jajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około(...)każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy

Kulinarny karnet Christophera
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 238

dobrodziejstw jakie podarowała nam jesień i dziś po raz kolejny u nas w roli głównej dynia . Tym razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia(...)następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni ) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało

Symfonia Smaków
Pasztet z cukinii 345

tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno . Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy

Czerwona Porzeczka
Tarta serowa z brokułem 272

Dzisiaj bardzo serowo! Okazało się, że powrocie z zakupów większość miejsca w lodówce zajmują sery hehe i trzeba coś z nimi zrobić. Długo zastanawiałam się co? Urodził się pomysł tarty serowej i wyszła obłędnie, jest bardzo sycąca mimo, że nie zawiera mięsa.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej(...)miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli trochę letniej wody farsz 300 g sera typu włoskiego 200 g sera gorgonzola 100 g parmezanu 1 jajko mała główka brokułu sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym (wycinam trochę większy okrąg niż spód

Niezły Młynek
CAMEMBERT PANIEROWANY. 247

poście kusiłam CAMEMBERTEM Z PIECA. Teraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło. CAMEMBERT PANIEROWANY. /przepis znany/  3 porcje 3 krążki sera camembert 1 duże jajko mąka bułka tarta pieprz cytrynowy olej do smażenia Jajko roztrzepuję, dodając(...)niecałą łyżeczkę pieprzu cytrynowego. Bułkę tartą mieszam z mąką w stosunku 2 do 1 - mąka powoduje, że panierka lepiej przylega do sera.  Panieruję ser najpierw w jajku, potem mieszance z mąki i bułki tartej, znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni, jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam

W kuchni Karmel-itki
Kotlety mięsno- pieczarkowe 226

ilości kotletów, zróbmy je z pieczarkami :) Składniki : około 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula  20-30 dag pieczarek sól, pieprz kawałek żółtego sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć(...)krótko na tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy.  Myślę, że można byłoby dodać

Proste Potrawy
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 766

mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno

Świat Domowej Kuchni
Risotto z grzybami i dynią 195

mrożone, mogą być też suszone) 750ml bulionu warzywnego 150ml białego wina wytrawnego 2 szalotki  2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz tarty parmezan lub inny twardy ser PRZYGOTOWANIE Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła. Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 422

jajka, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na pół. Makaron mieszamy z podsmażoną kiełbasą i cebulą, dodajemy pomidorki i kawałeczki pokrojonego sera, przekładamy do formy od tarty, zalewamy mieszanką z jaj i śmietany. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) na ok. 15-20 minut , wyjmujemy i serwujemy zapiekankę makaronową posypaną szczypiorkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię