Roulade of pork loin with ham and cheese. Składniki. 0,5 kg polędwica wieprzowa 5 plasterków szynka parmeńska 10 dag ser gorgonzola 2 jajka 15 dag bułka tarta Przyprawa do potraw Kucharek Pieprz olej do smażenia Wykonanie. Warkocz polędwicy wieprzowej oczyścić z błon. Podzielić na 5 części. Rozklepać przez folię. Każdy plaster posypać przyprawą(...)potraw kucharek i pieprzem, a następnie na każdym położyć plaster szynki parmeńskiej i po 2 dag sera pleśniowego. Plastry ciasno zwinąć w ruloniki i obtoczyć w bułce tartej, następnie w rozbełtanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Ruloniki obsmażyć z każdej strony na oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika na 6 minut
Kulinarny karnet ChristopheraZaczynamy :) Składniki na 8 kotletów: 600 gr mięsa mielonego 200 gr pieczarek sól, pieprz, paprika pół cebuli 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2 łyżki startego sera Wykonanie: Myjemy I kroimy pieczarki - cieńko. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy je, aż do odparowania wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy(...)paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy. Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki. Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor. Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem pieczarkowym - znajdziecie tutaj Smacznego
Smaki Edytyzalewy, 10 sztuk zielonych oliwek, 1/2 kiełbasy. Przygotowanie: Ciasto francuskie zagniatamy i wałkujemy, tak aby było w formie okrągłej. Wylepiamy nim formę do tarty, wylepiając wysokie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Sery kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną, solimy. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy kapary, oliwki i kawałki kiełbaski.Pieczemy
Aga w kuchniłyżeczka kaparów kilka czarnych oliwek 3 plasterki szynki 200g śmietany 18% 2 jajka 4 plasterki sera żółtego płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz folia aluminiowa fasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania: Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy na tartę. Pozostały kawałek zachowujemy. Formę na tartę wykładamy wyciętym ciastem francuskim, tak by pokrywała spód(...)rozpadać. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zioła, sól i pieprz i mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą śmietanę, jajka i pokrojne w kostkę plasterki sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i cukinię z dodatkami z patelni. Zalewamy wszystko mieszanką
W kuchni wieczoremDruga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy . Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzepocieszenie, że tak zimno jest. Aa, ostatnio lubię sobie zajadać takie kluski w różnych wariacjach :P kluski leniwe(z ziemniakami i serem) podane z bułką tartą, cukrem trzcinowym i jagodami Czasami zdarzają mi się gorsze dni.. czasami wydaje mi się, że wszystko jest dobrze, budzę się jak co rano, uśmiecham, wstaję
More food, love and dreamsmielone jajka ugotowane na twardo żółty ser kilka niewielkich pieczarek sól pieprz ulubione zioła (u mnie najczęściej bazylia i oregano lub tymianek) panierka (mąka, jajko, bułka tarta) Pieczarki, jajka i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy. Smacznego
chwile dla mniePełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino
Moja smaczna kuchnia350g makaronu (u mnie tagliatelle) 2 małe cukinie 3 ząbki czosnku sól chili w proszku oliwa z oliwek 50g tartego twardego sera (u mnie Dziugas) PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie bez obierania kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mąki 2 łyżki oliwy sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: 150g szpinaku mrożonego liściastego 50g tartego żółtego sera ¾ krążka sera camembert Kawałek pora Przyprawy: sól, pieprz, oregano Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy
Kolizje SmakówTydzień temu odwiedziłam Poznań. Wszystko to za sprawą wygranej w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku", gdzie zdobyłam główną nagrodę za przepis na przystawkę - Tartę z serem korycińskim, siemieniem lnianym i botwinką . Gdyby nie wygrana w konkursie, zapewne do dziś nie wybrałabym się do tego pięknego miasta, z niepowtarzalną starówką i malowniczym Starym Rynkiem. W Poznaniu odbywał się VIII Ogólnopolski
Sajkofanka smakuSkładniki : * szklanka dowolnego, ulubionego makaronu ugotowanego al dente * kilka plasterków szynki bądź boczku * pomidor * 2 jajka * 5 łyżek ciecierzycy z zalewy * sól, pieprz, bazylia * opcjonalnie tarty żółty ser Przygotowanie : Szynkę przesmażyć, dodać pomidora pokrojonego w kostkę. Wrzucić makaron i jajka. Wymieszać z ciecierzycą. Przyprawić. Przełożyć do kokilek, zapiec posypane serem lub w lżejszej wersji bez sera
Magiczne Życie Martycukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie
Ratunku obiadmiksuję całość w blenderze. W ten sposób pozbywamy się wszelkich ewentualnych grudek, a sos robi się naprawdę gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy
Ratunku obiadszkl. ciepłej wody 6 łyżek oliwy lub oleju + trochę do posmarowania miski i gotowych pierogów 8 g drożdży instant Dodatkowo: 200 g koncentratu pomidorowego ok. 150-200 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto
Ratunku obiad