przepis< , wątrobiankę lub pasztet, kawałek żółtego sera , odrobinę masła i bułki tartej do kokilki. Naleśniki smarujemy wątrobianką. Nie za cienko, ale i nie za grubo. Zwijamy ciasno w rulonik i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Małe kokilki lub jedną większą formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pokrojone kawałki zwiniętych naleśników układamy na sztorc(...)foremkach. Górę posypujemy utartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i pieczemy do zrumienienia się sera. Podajemy gorące z ciągnącym się, albo chrupiącym serem :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawięcej na długość dłoni. Nakładać farsz i dobrze skleić, tak aby powstały podłużne lub okrągłe bułeczki. I farsz : pieczarki podsmażone z cebulką, podsmażona pierś z kurczaka, ewentualnie ser żółty (tarty lub pół plasterka). II farsz: ciasto smarujemy ketchupem, sypiemy przyprawą do pizzy, kładziemy paprykę pokrojona w kostkę, podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę i ser żółty (starty lub pół
Fabryka pomysłówmniam.* *Jeśli ktoś nie przepada za paprykami idealnie zastępują je cukinie :). Czas przygotowania: 20 minut Ilość osób: 4 Składniki: 4 małe papryki 270g sera feta półtłustego 200g sera mozzarella tartego 2 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki Cebula Świeżo mielony pieprz, sól Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella
Kolizje Smakówdelikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek dwie piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany cebula ser mozzarella ser camembert ser z niebieską pleśnią przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka oraz smażymy na rogrzanym oleju(...)delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz ser. Posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temp 220 stopni Celcjusza. Kiedy ser się rozpuści, a brzegi tarty zarumienią wyciągamy i zajadamy na ciepło
Kolizje SmakówW lodówce zalegała mi kostka twarogu. A dawno nie piekłam nic słodkiego. Tak sobie pomyślałam, że weekend to odpowiednia pora, aby nadrobić zaległości. Mało być szybko
bastalenaświeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki 4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków cukinii cebula kiełki (dowolne) listonic_name = "Hamburgery (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej(...)dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków cukinii cebula kiełki (dowolne) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe jajo, przyprawić solą i pieprzem i dodać trochę bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść
CoolinarniePLprzez nas potraw, czyli MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI oraz kilka dodatkowych zdjęć z tego wspaniałego spotkania kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 2 żółtka szczypta soli(...)wyłączamy piekarnika). Dynię zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 4. Do lekko ostudzonego musu dyniowego, łyżka po łyżce, dodajemy ser ricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI
My Culinary Artwiekszych ziemniakow 100g szynki (moze byc surowa) cebula peczek szczypiorku 125 ml smietany 2 jajka sol, pieprz galka muszkatalowa okolo 2 lyzki oliwy pol lyzeczki majeranku kilka lyzek tartego wedzonego sera zoltego Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Ziemniaki po umyciu i osuszeniu nacieramy oliwa i zawijay w folie aluminiowa. Tak przygotowane wkladamy do naczynia zaroodpornego lub na blache
Przysmaki Karolkiczasie odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pizza hawajska 3 plastry szynki pół puszki ananasa sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty tarty- 150 g przyprawy: oregano, bazylia , tymianek Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześc ciasta rozciągamy na blaszce kwadratowej, rozprowadzamy sos pomidorowy po cieście. Rozkładamy składniki tj . szynkę pokrojoną(...)małe kawałki, ananasa pokrojonego w małe kostki. Na wierzch sypiemy ser żółty i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 150 C w termoobiegu. Pizza "Warzywko " brokuły( użyłam mrożonych - podgotowałam je ok.3 minut we wrzątku fasolka zielona( tak samo jak brokuły) kukurydza z puszki sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żóły starty -150 g przyprawy : oregano, bazylia, tymianek Bierzemy
Słodkości i nie tylkopisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym , lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają(...)danie z tego co się nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-). Szybka tarta z warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe okrągłe cukinie 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 2 jajka 200 ml śmietany 18 % sól
Kulinarne przygody GatityMini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek(...)zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki
Kulinarne przygody Gatitygorąco. Robię ją od lat :) Składniki: opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe) 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 litr wody suszone oregano, suszona bazylia przyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia(...)minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy 1 warstwę sosu z mięsem i czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy. Na wiech układamy plastry żółtego sera i posypujemy ulubionymi ziołami. Zapiekamy w 200 stopniach C w piekarniku przez 20 minut. Dekorujemy świeżymi ziołami jak natka albo bazylia. na wierzch układamy ser lasagna z mięsem
Bon Appetit Małgorzatytrochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. 2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek. 3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje ze szpinakiem. Jest delikatniejsza. Za to mężczyźni w moim domu
Pasja Smakusuchej patelni W garnku, na maśle podsmażamy cebulkę i czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron, oczywiście al dente Gdy cebulka się zeszkli dodajemy śmietankę (18% - 36%) i dodajemy sery Na koniec dodajemy groszek Doprawiamy obficie kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli Sos łączymy z makaronem i przekładamy do formy. Następnie układamy warstwę bakłażana i zalewamy wszystko beszamelem Wstawiamy(...)żeby beszamel się zapiekł. Gotowe! :) Do zapiekanki potrzebujemy: 1/2 paczki makaronu kokardki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 szkl śmietany 30% 1/2 szkl śmietany 18% 1/2 szklanki tartego żółtego sera mały kawałek sera lazur 1 puszka groszku 1 bakłażan szczypta soli pieprz kolorowy Przepis na beszamel znajdziecie ---> TU Prawda, że proste i łatwe
Olikowa kuchniacebuli i sera :)) Miliony kalorii! :) Ale smacznie. Czasem ... i tak być musi :)) Składniki: 4 k otlety schabowe 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz 2 cebule starty żółty ser Wykonanie: Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor(...)złoty kolor (na sklarowanym maśle lub oleju wg upodobania i możliwości). Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kotlety, a na nich warstwę usmażonej cebuli i warstwę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 10 min - do momentu, aż ser się rozpuści
Walijskie Pichcenie