tarta ser - 1005 przepisów (strona:28/67)

Kluski serowe 337

manny 2 jajka 6 dag masła  około 3 mąki, jeśli ser jest twardy mąka może być niepotrzebna około 5 łyżek mleka sól, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę mannę zalewamy na pół godziny mlekiem Ser mielimy, dodajemy do niego miękkie masło i kolejno żółtka, kaszę - ucieramy na jednolitą, gładką masę Białka ubijamy na pianę i dodajemy do całości - mieszamy(...)robiłam to dwiema łyżkami, jedną nabierałam ciasto, a drugą ściągałam masę na wrzątek Gotujemy, aż wypłyną na wierzch, sprawdzić czy nie są surowe w środku Polewamy masełkiem z tartą bułką. Z tych składników klusek starcza dla jednej głodnej osoby, ale i dwie też się najedzą

Proste Potrawy
Tarta z burakami, cebulą i fetą 178

Tarta z burakami, cebulą i fetą... Kruche, złociste ciasto. Nadzienie z buraków i cebuli. Posypane kosteczkami fety. O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku. Zapraszam!   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g białej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu(...)zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g). Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada do formy na tartę. Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę. Woda do ciasto powinna być bardzo zimna. Dodatek sera feta można pominąć. Ocet balsamiczny można zastąpić jabłkowym czy winnym. Źródło przepisu:   Jemy ekolokalnie

Gospodyni Miejska
Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? 894

tartej. Krokiety smażymy na złoto z każdej strony zaczynając od łączenia krokieta! U nas krokiety z chleba tostowego będą na Sylwestra! Ponieważ te krokiety to idealna przekąska sylwestrowa lub karnawałowa. Nie będę pisać ile sztuk jakiego produktu potrzebujemy, gdyż wszystko zależy od ilości krokietów, które chcemy przygotować. Oprócz chleba, kiełbasy, plastrów sera potrzebujemy do tego jeszcze jajka, bułkę tartą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) 2407

Post Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem 262

Post Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 370

torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej starta skórka z jednej cytryny pół szklanki namoczonych w wodzie rodzynek WYKONANIE Margarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło. Masa serowa:  Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka(...)składników dodajemy porcjami zmielony ser.  Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem.  Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera. Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą

W kuchennym oknie Ewy
Sernik wiedeński z suszonymi morelami 402

moreli 1 łyżka mąki do obtoczenia bakalii odrobina masła do wysmarowania tortownicy odrobina bułki tartej do obsypania tortownicy cukier puder do dekoracji Ważne: wszystkie składniki jak ser, jaka muszą mieć pokojową temperaturę.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo zmielony ser i ucieramy na gładką masę. Następnie powoli wlewamy stopione masło i dalej ucieramy. Potem dodajemy(...)przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy.  Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną godzinę w 120 stopniach C. Razem pieczemy 2 h. Po upieczeniu pozostawiamy sernik

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z cukinią i szynką 203

się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić na plasterki.  3. Na cieście ułożyć plasterki cukinii(...)paski szynki, plasterki sera camembert i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut. Albo do czasu ścięcia się masy

Pasja Smaku
Pasztet bez mięsa - warzywny 241

Składniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4 duże jajka  2 starte marchewki 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną ) 1/2 szklanki oleju sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku Przygotowanie: Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona

Proste Potrawy
Filety drobiowe z serem i kurkami 253

Filety drobiowe z serem i kurkami  SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko(...)jeszcze poddusić. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Filety obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą

Kuchnia Danusi
Makaron z dorszem 220

oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem

Z miłości do słodkości
Ruskie krokiety 229

mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego wodę(...)małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach. Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ze szprotem 222

odrobina szczypiorku -2-3 łyżki ziaren słonecznika -przyprawa warzywna    Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.    Pora kroimy na drobne paseczki.  Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy. W kostkę kroimy też ser. Dodajemy pokrojony szczypiorek a na koniec szprota i wszystko razem mieszamy.    Doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 416

surowe jaja; 400 g pieczarek; Duża cebula; 1/2 puszki groszku konserwowego; Pęczek szczypiorku; 100 g żółtego sera; 4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 płaskie łyżki majonezu; Sól; Pieprz; Olej/oliwa; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach; Pieczarki umyć, osuszyć(...)tarce o dużych oczkach; Cebulę obrać, drobno posiekać; Pieczarki i cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju/oliwy; Ser żóty zetrzeć na tarce o dużych oczkach; Szczypiorek drobno posiekać; W dużej misce wymieszać ze sobą: starte jajka, podduszone pieczarki i cebulę, szczypiorek, starty żółty ser i groszek; Do powstałej masy dodać śmietanę/jogurt grecki i majonez. Wymieszać. Następnie wbić surowe jajka, dokładnie

Gospodyni Miejska
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami 172

masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Przygotować prostokątną foremkę, natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Do foremki włożyć połowę mięsnej masy i ładnie wyrównać. Ser feta pokroić w paski i ułożyć na wierzchu. Ja ułożyłam trzy paski. Wyłożyć drugą część masy, delikatnie dociskać łyżką aby masa powchodziła między

Monia miesza i gotuje