tarta ser - 1005 przepisów (strona:32/67)

Tarta z cukinią 217

cienko ser, posypujemy oregano, przykrywamy resztą cukinii  Pieczemy około 30 min. w temp. 180 stopni C Pomysł podpatrzyłam na blogu aleglodomorek.blogspot.com Tarta najlepiej smakuje na ciepło :) Piekłam ją dwukrotnie, za drugim razem nie miałam sera i dodałam cebulę pokrojoną w pół krążki. Też była smaczna

Proste Potrawy
PIKANTNY KREM DYNIOWY 187

dałam ser z niebieską pleśnią) - 1/2 główki czosnku - sól i pieprz do smaku - 500ml bulionu lub wody - szczypta chili - 1/4 świeżo tartej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka masła Dodatkowo: - pestki dyni uprażone na suchej patelni - ser z niebieską pleśnią do posypania (pokrojony w kostkę) Dynię umyć, obrać ze skóry, wydrążyć pestki i miąższ (ja użyłam hokkaido razem ze skórą) , pokroić

Smaczne Zdrowe
Cannelloni z porem i brokułem 361

łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody 150 ml śmietany 18% 1 kostka rosołowa 1 kostka sera topionego (100g) 100g sera gorgonzola 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu(...)będą się sklejały . SOS SEROWY: Zagotować w rondelku wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową.  Dokładać stopniowo kawałki sera topionego i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami wywaru i dolać do rondelka.  Ser gorgonzola drobno pokruszyć - jeśli da radę to zetrzeć na dużych oczkach tarki - i dodać do sosu. Opcjonalnie dołożyć podrobioną różyczkę

Grunt to przepis!
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 371

trochę masła do wysmarowania formy - trochę bułki tartej do formy - konfitura (u mnie morelowa) * szklanka - 250ml W misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą. Masę serową przelać do tortownicy

Smaczne Zdrowe
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym 243

obiad lub kolacje. Każda pora jest dobra na pyszną tartę :) Tym razem wersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka

Mienta blog
Sałatka chrzanowa 195

Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczonego mięsa. Można ją również wykorzystać jako pasta do kanapek. Składniki - 16 dag tartego chrzanu - 2 jabłka - 20 dag żółtego startego sera - 5 jajek - sól, pieprz - mały słoik majonezu Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed

Świat Smaku
Me(e)at me at the pizza 237

składnik jakim jest ciasto? Co z tego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza  400g mięsa mielonego 3-4 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych) 2 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 1 ząbek czosnku natka pietruszki ulubione przyprawy 1 łyżka masła 1 pomidor zielone oliwki papryczki jalapeno sos taco ostry sos czosnkowy Mięso wymieszałam

bastalena
Roladki schabowe z zielonym farszem 211

filet z kurczaka czy indyka. Składniki: 4 plastry schabu bez kości, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 30g sera rokpol, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych liści bazylii, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, jajko, bułka tarta.     Przygotowanie     Każdy kawałek mięsa cienko rozbić. Natrzeć z obu stron solą, ziołowym pieprzem oraz słodką papryką(...)Zieleninę umyć i drobno posiekać, dodać pokruszony ser oraz posiekaną cebulkę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Z miłości do słodkości
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 407

małych krokietów) farsz: 750 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 190 g białego sera cebula masło sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy.  Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe

Słodka Strona
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 234

gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato , czyli(...)owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie znaczy? Ustalono np., że dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula . Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /cebula, wino

Chilli Czosnek i Oliwa
ZAPIEKANE PORY W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 226

czasie pory odcedzamy, studzimy. Każego pora zawijamy w 2 plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie odkrywamy,podpiekamy do zrumienienia sera

Z Majeczką w kuchni
Mini tarty z kalafiorem 285

ciasto tu składniki na nadzienie: 400g kalafiora 50 g sera Mimolette 50 g sera Gouda 2 jajka 100 ml śmietany 3 łyżki mleka sól, pieprz 1/4 łyżeczki mielonego kminku masło do posmarowania foremek wykonanie Ciasto przygotowujemy według przepisu i wypełniamy nim wysmarowane masłem 4 foremki do małych tart. Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku

Przysmaki Karolki
Zapiekanka z ryby 228

pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej drobno skrojone i podsmażone tak, żeby woda(...)odparowała. Pieczarki lekko doprawić do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem. Zapiekamy 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze ok 10 min. Podajemy z dowolną surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z kurczaka nadziewane warzywami 250

kurczaka,  kawałek pora,  marchewka,  2 łyżki kukurydzy,  łyżeczka octu jabłkowego (użyłam Kamis),  50g sera,  sól z pieprzem w młynku (użyłam Kamis),  ostra papryka (użyłam Kamis),  jajko,  3 łyżki bułki tartej,  łyżka masła, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Delikatnie rozbić. Z obu stron oprószyć(...)łyżce masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym

Z miłości do słodkości
Zapiekanka brokułowa 1155

Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny serowej, następnie ułożyć

Mix smaku