tarta ser - 1005 przepisów (strona:35/67)

Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 533

dowolne bakalie Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto.  Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka i 3 łyżki cukru 5 jajek pół kostki margaryny aromat pomarańczowy bakalie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 146

czym odcedź i dołóż do brokuła. Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa. Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut w 180 stopniach na termoobiegu. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Krokiety 176

oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. ( jak zwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą(...)doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu

upichcic
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 191

Dzień dobry, Napełnienie chlebków pita warzywami i serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu . Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską , czas na kolejną propozycję takiego dania. Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych(...)cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan w panierce z pomidorową salsą 196

przepisu z bloga Kraina Miodem Płynąca . Polecam i życzę smacznego!:) Składniki: średniej wielkości bakłażan 2 jajka mąka bułka tarta (około 1,5 szklanki) 4-5 łyżek sezamu pieprz ziołowy, sól, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia  2 opakowania sera mozzarella   Salsa pomidorowa: 2 pomidory cebula bazylia sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Przygotowanie bakłażana powinniśmy zacząć(...)ziemniaków. Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Każdy plasterek bakłażana obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce z sezamem. Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Plasterki układamy na blasze i na każdy z nich układamy po plasterku mozzarelli (można też użyć zwykłego sera żółtego). Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 325

Nie jestem wielką fanką śliwek. Owszem lubię, ale jakoś tak... Specjalnie mnie do nich nie ciągnie. Jesienne jabłka, gruszki, kasztany czy dynia - o, to jest to

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 212

łyżki ciepłej wody 2 żółtka Dodatkowo: 4 gruszki 200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki 30 % 4 plastry szynki parmeńskiej Kruche ciasto: Z  podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z truskawkami 187

poświęcenia dużej ilości czasu :) Składniki : Biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego 2 galaretki cytrynowe 1/2 szkl. cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ok. 1/2 szkl cukru kostka margaryny Mus truskawkowy: truskawki + cukier(...)proszek do pieczenia. Masę wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 - 25 min (aż zbrązowieje). Masa serowa: 2 galaretki rozpuścić w ok. 1-1,5 szkl wody i zostawić, aby trochę przestygły. Ser ubijać przez ok 3 min, dodać cukier i galaretki. Odstawić

charlotte gotuje
Tarta z cukinią i kurczakiem 224

zdaniem idealne do tarty. Podstawą była oczywiście cukinia, która już mi w tej wersji zasmakowała i kawałki piersi z kurczaka, które akurat miałam w lodówce. Wyszło całkiem fajne połączenie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 cukinia kilka plasterków piersi z kurczaka 4 plastry żółtego sera kilka pomidorków koktajlowych(...)lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. 3. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy. 4. Na cieście ułożyć cienkie plastry cukinii, kurczaka i rozerwane na mniejsze kawałki plastry sera. Posypać pieprzem. Ułożyć kilka pomidorków koktajlowych, rozkrojonych na pół, środkiem do góry. 5. Jajka połączyć

Pasja Smaku
C - Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce 302

kurczaka, 1 szklanka maślanki             10 dag ser żółty (gouda), 1 łyżka tymianek posiekany, 1 szt jajko, do smaku vegeta, do smaku curry, 1 łyżka bułka tarta, 4 łyżki oliwa z oliwek Filet z kurczaka rozcinam na porcję,  delikatnie ubijam(...)przekładam do miseczki z maślanką, odstawiam na pół godziny/godzinę do lodówki, Następnie wyjmuję mięsko z maślanki,  doprawiam vegetą i curry. Ser żółty ścieram na dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym jajku, serowo-ziołowej panierce i smażę na rozgrzanej oliwie, około 2-3 minut z każdej strony

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 260

dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól(...)posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko  w misce. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy formę do tarty (22-24 cm), wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiegio zbrązowienia ciasta. W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku. Boczek układamy

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 209

przepisu dotyczy sera - w oryginale używano sera o nazwie  prescinseua , który w naszych warunkach najlepiej zastąpić ricottą . Zamiast szpinaku możecie wykorzystać botwinę, boćwinę lub inną zieleninę . Tylko pamiętajcie, aby naprawdę porządnie ją wycisnąć po blanszowaniu , inaczej ciasto Wam rozmoknie. Możecie również dodatkowo odsączyć na sitku ricottę , aby pozbyć się nadmiaru wody.  Moja wersja tarty jest wyrazista

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik z bezą orzechową 660

soli - 15 dag cukru - 15 dag mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy, dodajemy wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka(...)ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułke tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i z uchylonymi drzwiczkami trzymamy w nim ciasto przez około

Zainspirowana w kuchni
Tarta z mascarpone z migdałami 237

Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze 180 ° C.  Studzimy. Całe jajka ubijamy, dodajemy syrop z agawy i nadal ubijamy. Do masy dodajemy ser  mascarpone, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy do uzyskania gładniej konsystencji. Masę serową przelewamy

Moniki Smakołyki
Babeczki z fetą i cukinią 332

sól pieprz tymianek 2 jajka 0,5 szklanki oliwy z oliwek 0,5 małej cukini 100 g sera feta 1 łyżeczka skórki z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki(...)dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka

Ciastkozercy