Jeśli szukacie oryginalnego i pysznego ciasta, to polecam Wam to zielone ciasto, które nie tylko pięknie wygląda ale także pysznie smakuje i nawet Ci co szpinaku nie lubią zjedzą je ze smakiem. A krem, który powstał z połączenia mleczka kokosowego i serka kanapkowego to po prostu mistrzostwo świata. Ciasto: 3 jaja 1/3 szklanki ksylitolu (można użyć erytrol(...)prostu biały cukier) 1/3 szklanki oleju 1 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki soku z limonki Limmi Szpinak myjemy i blendujemy z olejem. Jaja ubijamy z ksylitolem na najwyższych obrotach miksera aż powstaje biała, puszysta piana. Zmniejszamy obroty wlewamy szpinak i miksujemy
Cynamonowe szczęścieCiasto: jajka (3 duże) cukier (1 szkl.) mąka krupczatka (2 szkl.) * lub zwykła mąka pszenna proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej roślinny (3/4 szkl.) szpinak świeży bez łodyżek (150 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby) Krem galaretkowy: śmietanka kremówka 35% (750 g) galaretka cytrynowa (1 op. = 77 g) gorąca woda (100 ml.) cukier puder (4 łyżki kopiaste) cukier(...)cukierki do dekoracji Potrzebne gadżety: foremka 23 x 33 cm. szklanka 250 ml. mikser szpatułka papier do pieczenia waga kuchenna miarka kuchenna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto. Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy zblendowany szpinak
RITA food channeltrudno będzie wyłożyć krem na tak pagórkowate ciasto, ale nic mylnego. Ciasto po wyłożeniu kremem koniecznie trzeba schłodzić w lodówce kilka godzin, wtedy najlepiej się kroi. Sok ze szpinaku zabarwia krem na piękny kolor i dodaje świeżości. Lubię używać naturalnych barwników, szczególnie do kremów i koktajli. Zachowane są wtedy wszystkie witaminy i minerały. W ciastach pieczonych nie wszystkie barwniki naturalne(...)zachowują swoją barwę i właściwości. Winna jest wysoka temperatura. Aby zabarwić krem na zielono najlepiej sprawdza się właśnie sok ze świeżego szpinaku, trawy owsa czy jęczmienia. Innego zboża nie sprawdzałam. Już pora na zasianie owsa na sok czy dekorację świąteczną. Próbowałam wycisnąć sok z liści mięty i byłam zaskoczona, bo wyszedł w kolorze błota, podobnie jak sok ze świeżej
Leśny ZakątekDziś mam dla Was prosty przepis na fantastyczne i aromatyczne danie, dorsz w papilotach do którego dodałam świeże liście szpinaku i zblanszowanego pora. Do dorsza przygotuj aromatyczny sos z oliwy i ziół, idealnie podkreśli smak ryby i nada jej aromatów! Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś(...)minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filet z polędwicy z dorsza – 2 porcje po 70-100 g każda – 1 średni por – 2 garści świeżych liści szpinaku – 1 ząbek czosnku –4 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka oregano – sól i pieprz Przygotowanie : Pora pokrój w plasterki a następnie przepłukaj na sitku pod bieżącą wodą. Włóż do miski
nietylkopasta.plpasowały, a my zaprzyjaźniliśmy się z tym słodkim ziemniakiem :) Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju potrawek, zup i sałatek. A dziś, w oczekiwaniu na wiosnę, kolorowa sałatka ze szpinaku z batatami, fetą, granatem i płatkami migdałów. Ma nieco orientalny smak dzięki dodatkowi oleju sezamowego. Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem Składniki: Sałatka(...)szpinaku 2) 2 bataty 3) suszony tymianek 4) 150 g fety 5) 1/4 granatu 6) 4-5 łyżek płatków migdałów 7) suszony tymianek
Na kulinarnym poligonieŁosoś pod szpinakową pierzynką to połączenie zdrowego, pysznego łososia, z zielonym bogactwem witamin i makroelementów – szpinakiem. Szybkie, zdrowie i bardzo dietetyczna danie na obiad. Jeśli nie przepadacie za łososiem, możecie wybrać dowolną, inną rybę – dorsza, filet z pstrąga. Ważne aby to była świeża, a nie mrożona ryba. Szybki przepis na sałatkę z łososiem i grillowaną cukinią Składniki(...)porcje) 2 filety z łososia (każdy po ok. 180g) 2 garści szpinaku sos sojowy sól pieprz 2 łyżki mleka gałka muszkatołowa 1 ząbek czosnku 70g fety łyżka masła Łosoś pod szpinakową pierzynką – przepis Łososia myjemy, osuszamy, a następnie pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tofu z kalafiorem bez soli, bezmięsne danie oczywiście na życzenie Elżbiety Tofu z kalafiorem, szpinakiem bez dodatku soli to kolejna potrawa zrobiona na prośbę Elżbiety . W związku z jej projektem, którym się zajmuje, chociaż jeśli chcesz, poprostu dodaj odrobinę soli. Tofu, przez jednych znienawidzone przy innych lubiane. Pewnie mało kto wie, że tofu powstało w Chinach. Jak głosi legenda ponad(...)Węglowodany – 33 Tłuszcze – 32 Z pewnością nie muszę już przypominać o składnikach dobrej jakości 100 g tofu 200 g kalafiora startego na grubych oczkach 250 g młodego szpinaku 250 ml jogurtu sojowego Chili zielone drobno pokrojonego 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego 5 cm imbiru pokrojonego w talarki 3 szalotki drobno pokrojone Czosnek granulowany Sok z limonki 3 łyżki
RafalCookZapraszam na mój obiad. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane fetą ze szpinakiem, zwinięte i zapieczone pod sosem pomidorowym i mozzarellą. Bardzo, ale to bardzo moje smaki. Niestety, a może i stety, nikt ich u mnie nie podziela :) Jeśli więc robię takie danie, mam dla siebie na trzy dni. Jak to się mówi: więcej dla mnie. Dziś zrobiłam bardzo podobny(...)wychowałam? I po kim oni tak mają? Składniki: 1 bakłażan sól olej lub oliwa 250 g sera feta lub ricotta 1/2 tafli mrożonego rozdrobnionego szpinaku (ok. 200 g przed rozmrożeniem) 3-4 suszone pomidory 1 ząbek czosnku pieprz sól (jeśli używamy ricotty, jeśli fety - to jest już ona wystarczająco słona opakowanie krojonych pomidorów
bistro mamawiele różnych sposobów. W wersji bezmięsnej z kalafiorem i ciecierzycą, w wersji z kurczakiem i cukinią, albo kurczakiem i pomidorami. A dziś przyszła pora na bezmięsne curry z batatami, szpinakiem i soczewicą. To jeden z moich ulubionych przepisów Zawsze robię ten obiad na dwa dni i nikomu się nie nudzi. Takie curry jednego dnia można zjeść w wersji z ulubioną(...)szkrabów bardzo cenię sobie takie rozwiązania Wam także polecam ułatwiać sobie sprawy również te związane z gotowaniem A teraz już zapraszam do przepisu Składniki (4 porcje): 2 bataty, 200g szpinaku, 6 łyżek czerwonej soczewicy, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 2cm kawałek imbiru, łyżka oleju rzepakowego, 1 szklanka mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai z kartonika), około 1 szklanka wody
Natka Pietruszkizważając na nieco więcej pracy, ozdobiliśmy go kremowymi gwiazdkami. Naszym zdaniem święta mogłyby już się zacząć. Udostępnij Tort leśny mech – składniki Szpinakowe ciasto: 250 g świeżego szpinaku sok z 1 cytryny 4 jajka wielkości L 200 g cukru 3 / 4 szklanki oleju 1 1 / 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czubata łyżka żelatyny Poncz do nasączenia ciasta: 1 pomarańcza 100 ml wody Dodatkowo: owoce do dekoracji (np. granat, porzeczki, jagody, maliny, borówki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Umyty szpinak przełożyć do miski, wlać sok z cytryny, zblendować. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Miksując na najniższych
niecodziennikparyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Leśny mech , to prościej mówiąc ciasto ze szpinakiem , z dodatkiem kremu śmietankowego i granata. Jest to bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca propozycja na deser. Latem ciasto możemy przygotować z dodatkiem świeżych malin, truskawek, czy borówek. Wypiek ten prawdopodobnie wywodzi się z Turcji, ale w naszym kraju stał się także bardzo popularny. Ciasto leśny mech smakuje wyśmienicie, jest(...)Ciasto leśny mech to idealna opcja na różnego rodzaju przyjęcia, święta i nie tylko. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto ze szpinakiem , które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO LEŚNY MECH Składniki CIASTO 450 g mrożonego szpinaku 2/3 szklanki
Przepiski.plsteki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo i grubo zmielony czarny pieprz sól najlepiej morska grubo mielona 200 g baby szpinaku 3 ząbki czosnku 30 g masła oliwa z chilli Przygotowanie : Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich błonek i tłuszczu. Osuszamy i dokładnie z dwóch stron przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem(...)smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią aluminiową, pozwalamy im odpocząć przez około 7 min. Solimy grubo mieloną solą. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy posiekany czosnek. Po minucie dodajemy szpinak i wszystko mieszamy około 5 min, dodajemy sól i pieprz do smaku. Szpinak wykładamy
Niezły MłynekKiedyś omlety jakoś nie specjalnie gościły u nas w kuchni jednak od pewnego czasu robimy je coraz częściej. Kombinujemy z dodatkami i tym razem padło na camembert i szpinak. Dość sycący omlet ale powiem wam pyszotka zdecydowanie :) 2 jajka garść świeżego szpinaku baby 5 - 6 plasterków sera camembert sól pieprz 2 łyżki mleka masło Jajka roztrzepujemy dodajemy mleko(...)wlać jajka i przykryć pokrywką. Zmniejszyć odpowiednio płomień aby omlet się nie przypalił. Gdy jajka się zetną przewrócić omlet na druga stronę ułożyć plasterki sera i garść szpinaku. Przykryć ponownie pokrywką i dopiekać omlet na bardzo małym ogniu aż ser się roztopi a szpinak nieco zmięknie. Omlety smażę na patelni do naleśników. Smacznego
Andzia PichciSałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego, fig oraz orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy i soku pomarańczowego. Pyszna, wyrazista w smaku sałatka, którą możemy podać na lunch lub kolację, a także spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos. Dużą zaletą jest też to, że jest mega prosta(...)szybka w przygotowaniu - wystarczy 10 minut! Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Składniki: 200 g liści szpinaku 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera pleśniowego 10-15 szt. pomidorków koktajlowych 4 świeże figi 50 g orzechów włoskich Sos: 2-3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy sól
Kuchnia MagdaLenySałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego, fig oraz orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy i soku pomarańczowego. Pyszna, wyrazista w smaku sałatka, którą możemy podać na lunch lub kolację, a także spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos. Dużą zaletą jest też to, że jest mega prosta(...)szybka w przygotowaniu - wystarczy 10 minut! Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Składniki: 200 g liści szpinaku 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera pleśniowego 10-15 szt. pomidorków koktajlowych 4 świeże figi 50 g orzechów włoskich Sos: 2-3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy sól
Kuchnia MagdaLeny