porcje: – 200 g kurek – 100 g makaronu np. penne – 2 łyżki śmietany 18% bez laktozy – 100 ml śmietanki kremówki – 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku – 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 2 ząbki czosnku – 1/2 cebuli – sól, pieprz, masło i olej do smażenia – szczypiorek lub pietruszka do posypania Przygotowanie Kurki oczyść(...)umyj, osusz i pokrój na kawałki. Szpinak opłukaj i odsącz. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i posyp solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Na rozgrzanej patelni, wrzuć cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmaż a następnie dodaj kurczaka. Smaż kilka minut aż kurczak lekko się zarumieni. Dodaj kurki. Smaż wszystko
I LOVE LIFEorzeźwiająco. Na zielonym cieście szpinakowym umieściłam mus jogurtowo brzoskwiniowy, następnie jest warstwa herbatników przykryta masą śmietankową, a całość dopełniają brzoskwinie w galaretce. I nawet moi domownicy, którzy szpinaku nie jadają uznali, że w cieście im zupełnie nie przeszkadza. Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 3 jaja 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Szpinak rozmrażamy i odsączamy go z wody (ja umieściłam go na sitku, część wody ściekła, resztę odcisnęłam rękoma), a następnie blendujemy z olejem. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodajemy szpinak, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok 30 minut
Cynamonowe szczęścieSpaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lato do świetny okres na wprowadzenie do diety świeżych warzyw i owoców a także lżejszych, łatwostrawnych posiłków. Koktajl przygotowany na bazie świeżego szpinaku oraz cytrusów: grapefruita, pomarańczy i limonki jest nie tylko bardzo smaczny ale również sycący. Z powodzeniem może stanowić zdrowe drugi śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 3 duże garście świeżego szpinaku 1 grapefruit 2 pomarańcze ½ limonki lub cytryny miód(...)naturalny do smaku 100 ml jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Szpinak i owoce myjemy pod bieżąca wodą. Pomarańcze, grapefruita i limonkę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Z grapefruita w miarę możliwości usuwamy białe błonki. Owoce umieszczamy w kielichu blendera razem ze szpinakiem i jogurtem naturalnym. Miksujemy na gładko. Dosładzamy do smaku miodem. Czas przygotowania: 10’ Poziom trudności: łatwe
Pyry na Gazdopiero gdy poprzednia się wchłonie. Wbrew pozorom to danie nie jest trudne, wymaga jedynie uwagi i cierpliwości. Poniżej zobaczycie, jak przygotować risotto krok po kroku. Risotto ze szpinakiem Składniki na 4 porcje: 150g ryżu arborio 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50g suszonych pomidorów 2 garści szpinaku baby 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka masła 100ml(...)kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente. 3. Pod koniec gotowania dodać szpinak, masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, a danie nabierze kremowej konsystencji. 4. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć
Obiad gotowyMłode ziemniaki, pesto szparagi, szpinak, jajka i wędzony łosoś to uniwersalne danie na obiad , pyszna kolacja. Uwielbiam takie jedzenie, zdrowe i smaczne. Można je jeść na zimno lub na gorąco. Wędzony na ciepło łosoś nie jest niezastąpiony i jeśli wolicie inną rybę to go ahead! Sama przyrządzam to danie z wędzoną makrelą czy halibutem. Do młodych ziemniaków pasuje każda ryba(...)Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Gotowane ze skórką młode ziemniaki smakują o wiele lepiej. Wybieram również jak najmniejsze ziemniaki, bo ładnie się prezentują na talerzu. Szparagi i młody szpinak idealnie pasują do sałatki na ciepło. Taka letnia kolacja często gości na moim stole. Kolacja na 4 osoby Składniki: 600 g młodych ziemniaków 3 jajka 200 g wędzonego na ciepło fileta
codojedzeniaSezon na szparagi w pełni.Więc musiały się pojawić na naszym stole tym razem z makronem z dodatkiem szpinaku i parmezanu. 4 porcje 500 gramów szparagów 80/100 gramów świeżego szpinaku 30 gram masła 200 ml. słodkiej śmietanki 1 szklanka wody 1 czubata łyżeczka mąki pszennej sól pieprz 4 łyżki sera parmezan 1 opakowanie makaronu wstążki Szparagi opłukać, odłamać grubsze(...)twarde części. Odciąć główki ,odkładamy na bok. Pozostałe części szparagów kroimy na plasterki. Szpinak płuczemy jeżeli mamy duże liście siekamy, małe listki (baby) pozostawiamy w całości. Na dużej patelni roztopić masło wrzucamy pokrojone na plasterki szparagi przyprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy krótko aż nieco zmiękną ewentualnie podlać 3 łyżkami wody i dodajemy szpinak, całość przesmażamy chwilkę następnie dodajemy
Andzia Pichciszczególną uwagę zasługuje właśnie sos na bazie kefiru i świeżych ziół. Jest lekki, delikatnie kwaskowy, świetnie komponuje się z pieczonym drobiem i szpinakiem. Składniki na 4 porcje: 1/3 szklanki komosy ryżowej 200 ml wody 250 g mięsa z pieczonego kurczaka (może być z obiadu z poprzedniego dnia) 1/2 pęczka(...)zielonych szparagów 12 pomidorków koktajlowych, najlepiej kolorowych 1 mały ogórek 100 g liści świeżego szpinaku Dressing: 250 g kefiru (ja najbardziej lubię Robico ) garść ulubionych świeżych ziół (ja użyłem kolendry, bazylii i mięty) sok z 1/2 cytryny szczypta mielonej kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Komosę ryżową wysyp na drobne sitko, dokładnie przepłucz pod bieżącą
kuron.com.plLekka przekąska, śniadanie dla małych i dużych, a także pomysł na przemycenie szpinaku dla tych co go nie lubią. Coś zdrowego i pysznego. Nadają się dla osób z alergią na białko mleka krowiego. Dodatek mleka kokosowego sprawia że nabierają ciekawego lekko słodkiego smaku, choć nie ma w nich grama cukru. Są pyszne, moja córa się nimi zajadała, a to najlepsza(...)mnie od Skworcu.com.pl ) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka kokosowego 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 g szpinaku mrożonego Szpinak rozmrażamy na patelni, dzięki temu pozbędziemy wody. Pozostałe składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy szpinak i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy
Cynamonowe szczęściezupy często przygotowuję, bo zdrowie i swój czas szanuję. Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego & bazylia, 1 szklanka groszku mrożonego, 2 średniej wielkości marchewki, 2 szklanka mrożonego rozdrobnionego szpinaku (kostki, może być garść posiekanego drobno, świeżego szpinaku), 1 l wody, 3 łyżki bulionu drobiowego Winiary w słoiczku, 3 grube zielone szparagi lub garść cienkich, 4 płaskie łyżki kuskusu pełnoziarnistego(...)Wszystkie zioła drobno siekamy. W rondelku ok. 2 l rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim marchew ok. 1 min cały czas mieszając. Wlewamy gorącej wody (zagotowujemy w czajniku), dodajemy bulin, szpinak i całość zagotowujemy. Czas gotowania jest tylko do momentu aż szpinak nam się rozmrozi. Dodajemy wszystkie zioła, szparagi, kuskus, groszek całość doprowadzamy tylko do wrzenia. Doprawiamy pieprzem i solą
Moniki SmakołykiWiosenna, zielona zupa krem ze szparagów i szpinaku. Na Pomorzu pogoda obecnie w rozkroku ;) Już od dawna nie zima, ale wiosna jakby w rozterce - "rozkręcić się czy nie?" :) No cóż, trzeba sobie jakoś radzić. Najlepiej dogadzając sobie kulinarnie. Zupa wyszła bardzo smaczna, o wyraźnym smaku szpinaku. Jeżeli ktoś omija go szerokim łukiem, to powinien sięgnąć do innego przepisu - na zupę(...)krem ze szparagów i cukinii. Składniki: 200 g świeżego szpinaku pęczek zielonych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego sól pieprz sok z cytryny ser typu feta oliwa masło Wykonanie: Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie. Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki oraz główki. Pierwsze wyrzucić, główki
zadanie-gotowanieCiasto leśny mech z truskawkami Pyszne i kolorowe ciasto szpinakowe z musem truskawkowe i śmietankową masą. Ciacho jest łatwe do wykonania i bardzo efektowne. Uwaga – szpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor Składniki: Ciasto: 150g świeżego szpinaku Baby 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju(...)litra śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: Truskawki i grzybki czekoladowe (opcjonalnie) do ozdoby *** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z kilkoma łyżkami oleju na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy resztę oleju i miksujemy do połączenia się składników
Blog z Apetytemsałatka z młodymi listkami szpinaku, botwinki i rukoli. Dziś zapraszam Was na pyszną, lekką i naprawdę zdrową sałatkę. Młode listki szpinaku, botwinki i rukoli, a do tego pomidorki, kukurydza i mój sekretny składnik – Mikstury Olei Travico Dr Gaja . Dlaczego warto dodawać ją do sałatek i wzbogacić o nią swoją dietę? Mikstura Olej Travico, to połączenie oleju rzepakowego nazywanego(...)sałatek (takich np. jak prezentowana przeze mnie) lub surówek, kasz i innych dań. A teraz przepis na dzisiejszą fit sałatkę z młodymi listkami: Składniki: 2 garście młodych listków szpinaku, botwinki i rukoli (mix) kilka małych pomidorków około 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 miarki Mikstury Olei Travico Dr Gaja 1 łyżka posiekanego koperku pieprz i sól do smaku
Słodkie okruszkiBardzo prosty i przyjemy przepis na wiosenno-letnią sałatkę. Delikatny szpinak, chrupiąca ciecierzyca i słony ser feta to przepyszne połączenie. Użyłam prawdziwej greckiej fety jednak możecie również użyć sera sałatkowego. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie szpinaku baby 400 g ugotowanej ciecierzycy 1/2 kostki sera feta 1 pomidor Sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Przygotowanie : Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w kostkę. W misce mieszamy szpinak, ciecierzycę i kawałki pomidora. Kruszymy ser feta. Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę
Czarnawisienkaświątecznym obżarstwie, niezliczonych białych kiełbasach i szyneczkach dobrze i zdrowo jest zjeść coś wegańskiego. Szczególnie tak pysznego jak to curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. Przepis na wegańskie curry Składniki: dwie cebule, dwa ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżka zielonej pasty curry (uwaga, jest bardzo ostra, jeśli nie lubicie, można użyć łagodniejszej pasty czerwonej) szklanka zielonej soczewicy, 200 gramów(...)mrożonego szpinaku w liściach, 2 marchewki, pół puszki mleka kokosowego, połówka cytryny, sól, olej, około 150 gramów tofu. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir (najlepiej rozetrzeć je z odrobiną soli na papkę), smaż chwilę, dodaj pastę curry, wymieszaj, wsyp soczewicę i zalej 2,5 szklankami wody, dopraw solą. Gotuj około
Kulinarna Polska