Jeśli chodzi za Wami prosty, ekspresowy i pełnowartościowy obiad, to mam coś dla Was! Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym to propozycja, która idealnie spełnia powyższe kryteria. Jeśli uwielbiacie szpinak, ser, a do tego ograniczacie, bądź całkowicie zrezygnowaliście z mięsa – koniecznie musicie wypróbować to danie. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. No i ważna informacja dla osób z insulinoopornością , które(...)swojej diecie. Na końcu przepisu zobaczycie, że ładunek glikemiczny tego dania jest zaskakująco niski i jak najbardziej ta propozycja żywieniowa jest także dla Was! Składniki (2 porcje): 200g świeżego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 80g tartego sera typu parmezan, 100g śmietanki 18%, 120g ciecierzycy ze słoika/puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy), łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu
Natka PietruszkiPełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry(...)folii aluminiowej lub w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Kilkoma plastrami cytryny obkładamy pstrągi, przykrywamy folią i tak przygotowane ryby umieszczamy w lodówce na 1h. Przygotowujemy pesto. W blenderze umieszczamy świeży szpinak, bazylię, miętę, migdały. Dodajemy olej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych obrotach. Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś
Raj dla Podniebieniasera w zależnosći od tego jak ostre dania lubimy. Print Makaron z sosem serowym Course Danie główne, Kolacja Cuisine Włoska Keyword gorgonzola, makaron, mało składników, pomidory, proste, ser, śmietana, szpinak, wege Prep Time 5 minutes 25 minutes Total Time 30 minutes Servings 4 porcje Calories 475 kcal Ingredients 250 g makaronu Tagliatelle (długie wstążki) 250 ml śmietanki(...)sera Gorgonzola 50 g szpinaku baby kilka pomidorków koktajlowych sól (opcjonalnie) biały pieprz (opcjonalnie) Instructions Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Głęboką patelnię stawiamy na palnik i ustawiamy małą moc grzania. Na zimną jeszcze patelnię wlewamy całą śmietankę i wrzucamy cały szpinak. Podgrzewamy cały czas mieszająć i pilnując żeby śmietanka się nie zagotowała do momentu aż liście szpinaku staną
PanGotujeSkładniki: ok 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody olej do smażenia 450g szpinaku (mrożonego lub świeżego) + 1 łyżeczka masła ok 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, majeranek, papryka mielona- słodka i ostra, gałka muszkatołowa(...)dodajemy do mięsa, całość podlewamy wodą i smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając *** *** Dodajemy koncentrat, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Mięso przekładamy do dość dużego żaroodpornego naczynia *** *** Szpinak podsmażamy przez chwilę na łyżeczce masła (najlepiej masła klarowanego) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Podsmażony szpinak wykładamy na mięso *** *** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Dodajemy
Blog z Apetytemprosta i szybka w przygotowaniu. Nie dodawałam żadnych ozdób, ale wy śmiało możecie ciasto dodatkowo posypać np. borówkami lub pestkami z owocu granatu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta ze szpinakiem, to koniecznie to nadróbcie. Naprawdę warto. Ciasto Leśny Mech (znane też jako ciasto leśne runo), to wypiek idealny na każdą okazję. Ciasto leśny mech – przepis krok po kroku Składniki(...)ciasto: 200 g mąki pszennej 180 g świeżego szpinaku 3 jajka klasy M 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Szpinak płuczemy i suszymy na sicie. Szykujemy pozostałe składniki. Do misy
Słodkie okruszkiPalak chicken czyli curry z kurczakiem w sosie szpinakowym charakteryzuje sie lekko pikantnym smakiem oraz egzotycznymi aromatami. Każdy wielbiciel szpinaku będzie zachwycony tym przepisem, w którym zieleni nie brakuje. Chociaż tym, którym nie po drodze ze szpinakiem, także będzie im smakował, ze względu na swoje nietypowe połączenie smaków. Palak chicken jest potrawą pochodzącą z północy Indi. Dania z tego rejonu(...)łyżka garam masala 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Sos 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 0,5 szklanki bulionu drobiowego 1-4 suszone papryczki chilli 1 łyżka garam masala 0,5 szklanki śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy, 0,5 łyżeczki
PanGotujeczasu, jest też wersja makaronu z fetą i warzywami . Tym razem postawiłam jednak na pieczoną dynię, która tak idealnie pasuje do tego dania a dodatkowo uzupełniłam danie świeżymi listkami szpinaku. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie(...)Dodaj do koszyka Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką
nietylkopasta.plJeżeli szukacie urozmaicenia w kuchni, to zdecydowanie polecam naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. Rewelacyjne połączenie smaków, któremu trudno się oprzeć. Porcja jest duża, więc spokojnie starczy jej dla dużej rodziny lub na dwa dni. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 300 g mąki pszennej tortowej 350 ml mleka 3,2% 100 ml wody(...)łyżek oleju rzepakowego Farsz: 400 g piersi z kurczaka 1 cebula szalotka 2 łyżki oliwy sól, świeżo mielony pieprz 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g śmietany 30% Sos pomidorowy: 2 pomidory 3 ząbki czosnku 700 g pasaty pomidorowej 2 płaskie łyżki mąki typ 500 (np. Wrocławskiej) sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano, chili Dodatkowo: 2 kulki mozzarelli
Passions hobbies lifeporcji: – 1000ml gorącego bulionu (lub 1000ml wody + 3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 800g pomidorów krojonych z puszki – 400g tortellini z ricottą i szpinakiem – 2 cebule – 2 garści szpinaku – 2 łyżki oleju – 2 łyżki bazylii świeżej, posiekanej – 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – 1/2 łyżeczki soli(...)doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną bazylię, przyprawę włoską, sól, cukier, pieprz i gotujemy 10 minut. Całość blendujemy na krem, dodajemy tortellini i gotujemy 3-5 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy 2 minuty. Na koniec zupę możemy zabielić śmietanką. Smacznego! Artykuł Zupa pomidorowa z tortellini i szpinakiem pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong