wypróbować ciasto. Choć może nie wygląda, ale jest ono dość proste w wykonaniu :) Inspiracja: ilovebake.pl Składniki (forma 25 x 21 cm): : Ciasto szpinakowe: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3/4 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa: 3 galaretki malinowe(...)mrożonych Krem: 400 g śmietanki kokosowej (można zastąpić śmietaną kremówką 30%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki eytrytolu/ksylitolu/cukru* 1 łyżka żeatyny 1/4 szklanki wody Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak i nieodciśnięty zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować. Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą
Healthy food explorerSzybki i prosty przepis na wyborne śniadanie. Przy okazji eksperymentu z tymi tostami okazało się, że kurki i ser camembert to boski duet. Dodaj do toastów, tak jak ja, szpinak i jajko sadzone i... już nic więcej do szczęścia o poranku nie potrzeba! :) Te przepisy na tosty również mocno Ci polecam: 1. TOSTY Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ I JAJKIEM(...)potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2porcje): 4 kromki pszennego pieczywa tostowego 100 g. kurek duża garść szpinaku 1 duży ząbek czosnku 3 łyżeczki masła 100 g. camemberta 2 jajka sól, pieprz Kurki oczyść pędzelkiem z ziemi i piasku. Podziel na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść 2 łyżeczki
Delicious Placemożna wyczarować z nich danie nawet na uroczysty obiad. Polędwiczki nie lubią zbyt długiej obróbki termicznej, potraktujmy je delikatnie, wtedy na pewno będą miękkie:). 400g polędwiczki wieprzowej 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 100g tartej mozzarelli sól, pieprz olej 1. Suszone pomidory kroimy, przekładamy na patelnię. Jest w nich olej, nie trzeba więc dolewać(...)więcej do smażenia. Podsmażamy chwilę, dodajemy czosnek, szpinak, smażymy do odparowania płynów. 2. Polędwiczki kroimy w plastry (grubość około 2cm). Każdy z kawałków rozbijamy dłonią, posypujemy z dwóch solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju po około 1 minucie z każdej strony, 3. Polędwiczki układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na każdy z kawałków wykładamy szpinak, posypujemy startym
Szefowa kuchnirozmarynem i solą albo pulchna z wmieszanymi oliwkami i szuszonymi pomidorami lub masą innych odatków :) W ostatni weekend postanowiłam zmierzyć się z tematem i tak powstała sezonowa focaccia ze szpinakiem, kwiatami bratka zebranymi z balkonu i dmuchawcami z cebulowych krążków. Podążając za przepisem znalezionym w internetowych przestrzeniach, pominęłam nocne wyrastanie, jednak efekt końcowy był naprawdę świetny! Miękki placek drożdżowy, pachnący(...)Zachwycił nie tylko kwiatową mozaiką ale i smakiem, dlatego jeżeli jesteście ciekawi tego włoskiego wypieku z lokalnym twistem z rodzimego podwórka, to serdecznie zapraszam do przepisu :) Łatwa focaccia ze szpinakiem i bratkami Potrzebujesz: 250ml letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży 1 i 1/4 łyżeczki soli 400g mąki pszennej 25ml oliwy z oliwek + 2 łyżki do podlania ciasta garść świeżych liści
Kuchnia w Słońcu Skąpanapołówek suszonych pomidorów z oleju (użyłam firmy Ponti - pomidory suszone na słońcu w oleju słonecznikowym) 2-3 ząbki czosnku 250 g serka mascarpone 2-3 garści świeżego szpinaku 6-7 łyżek mleka kawałek sera typu parmezan sól, pieprz 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej makaron penne Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać(...)przyprawami, wymieszać i odstawić na 10 minut. 2. W międzyczasie zmiażdżyć ząbki czosnku, suszone pomidory drobniej pokroić, szpinak opłukać. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy z suszonych pomidorów, dorzucić czosnek, a potem pomidorki suszone, chwilkę całość dusić. Dodać mięso z kurczaka i całość smażyć, aż mięso przestanie być surowe. 4. Na patelnię dodać serek mascarpone
Kuchnia domowa Anikurczaka pod szpinakową pierzynką to kolejna propozycja na szybki obiad. Soczyste kotlety otulone farszem szpinakowym, zapiekane w piekarniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mięso jest mięciutkie, delikatne a szpinak z dodatkiem przypraw i sera feta nadaje mu wyrazistego smaku. Kurczak pod szpinakową pierzynką to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad. Danie to przygotowywane jest w piekarniku, dzięki czemu mięso(...)KURCZAKA POD SZPINAKOWĄ PIERZYNKĄ Kurczak pod szpinakową pierzynką to idealna propozycja na obiad, poniżej przepis. Smacznego! Składniki 500 g fileta z kurczaka 150 g sera feta 200 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony) 3 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta chilli Wykonanie Fileta z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Następnie pokroić
Przepiski.plIlość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 100 g szpinaku liści 120 – 150 g sera feta 1 słoiczek (270 g) suszonych pomidorów Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta pieprzu odrobina masła Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać(...)stopniach. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w mniejsze kawałki. Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier wyłożyć szpinak, następnie pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach. Gdy masa się zetnie można przełączyć grzane piekarnika na funkcje
KuchniaWeDwoje.pltkich jak ten przepyszny makaron! Aromatyczny sos na bazie mascarpone i białego wina z charakternym chili i słodką szalotką rozgrzeją i wypełnią wnętrza przytulnością, a jędrne pieczarki, wstążki zielonego szpinaku, suszone pomidrory i cytrynowa skórka odświeżą całość i orzeźwią :) Do tego jeszcze rzut chrupiących pestek słonecznika lub orzeszków pini, jeśli wolicie i można zajadać się tą wspaniałością, którą przygotujecie(...)umilając czas i łaskocząc podniebienie eksplozją smaków w każdym kęsie. Siadacje do stołu, może i Wiosna w końcu się rozsiądzie z nami na dobre i pyszne :) Kremowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i białym winem Potrzebujesz: 350-400g suchego długiego makaronu (spaghetti, buccatini, linguine) 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 6 suszonych pomidorów z oleju 1 czubata
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli szukacie oryginalnego i pysznego ciasta, to polecam Wam to zielone ciasto, które nie tylko pięknie wygląda ale także pysznie smakuje i nawet Ci co szpinaku nie lubią zjedzą je ze smakiem. A krem, który powstał z połączenia mleczka kokosowego i serka kanapkowego to po prostu mistrzostwo świata. Ciasto: 3 jaja 1/3 szklanki ksylitolu (można użyć erytrol(...)prostu biały cukier) 1/3 szklanki oleju 1 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki soku z limonki Limmi Szpinak myjemy i blendujemy z olejem. Jaja ubijamy z ksylitolem na najwyższych obrotach miksera aż powstaje biała, puszysta piana. Zmniejszamy obroty wlewamy szpinak i miksujemy
Cynamonowe szczęścieCiasto: jajka (3 duże) cukier (1 szkl.) mąka krupczatka (2 szkl.) * lub zwykła mąka pszenna proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej roślinny (3/4 szkl.) szpinak świeży bez łodyżek (150 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby) Krem galaretkowy: śmietanka kremówka 35% (750 g) galaretka cytrynowa (1 op. = 77 g) gorąca woda (100 ml.) cukier puder (4 łyżki kopiaste) cukier(...)cukierki do dekoracji Potrzebne gadżety: foremka 23 x 33 cm. szklanka 250 ml. mikser szpatułka papier do pieczenia waga kuchenna miarka kuchenna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto. Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy zblendowany szpinak
RITA food channeltrudno będzie wyłożyć krem na tak pagórkowate ciasto, ale nic mylnego. Ciasto po wyłożeniu kremem koniecznie trzeba schłodzić w lodówce kilka godzin, wtedy najlepiej się kroi. Sok ze szpinaku zabarwia krem na piękny kolor i dodaje świeżości. Lubię używać naturalnych barwników, szczególnie do kremów i koktajli. Zachowane są wtedy wszystkie witaminy i minerały. W ciastach pieczonych nie wszystkie barwniki naturalne(...)zachowują swoją barwę i właściwości. Winna jest wysoka temperatura. Aby zabarwić krem na zielono najlepiej sprawdza się właśnie sok ze świeżego szpinaku, trawy owsa czy jęczmienia. Innego zboża nie sprawdzałam. Już pora na zasianie owsa na sok czy dekorację świąteczną. Próbowałam wycisnąć sok z liści mięty i byłam zaskoczona, bo wyszedł w kolorze błota, podobnie jak sok ze świeżej
Leśny ZakątekDziś mam dla Was prosty przepis na fantastyczne i aromatyczne danie, dorsz w papilotach do którego dodałam świeże liście szpinaku i zblanszowanego pora. Do dorsza przygotuj aromatyczny sos z oliwy i ziół, idealnie podkreśli smak ryby i nada jej aromatów! Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś(...)minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filet z polędwicy z dorsza – 2 porcje po 70-100 g każda – 1 średni por – 2 garści świeżych liści szpinaku – 1 ząbek czosnku –4 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka oregano – sól i pieprz Przygotowanie : Pora pokrój w plasterki a następnie przepłukaj na sitku pod bieżącą wodą. Włóż do miski
nietylkopasta.plpasowały, a my zaprzyjaźniliśmy się z tym słodkim ziemniakiem :) Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju potrawek, zup i sałatek. A dziś, w oczekiwaniu na wiosnę, kolorowa sałatka ze szpinaku z batatami, fetą, granatem i płatkami migdałów. Ma nieco orientalny smak dzięki dodatkowi oleju sezamowego. Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem Składniki: Sałatka(...)szpinaku 2) 2 bataty 3) suszony tymianek 4) 150 g fety 5) 1/4 granatu 6) 4-5 łyżek płatków migdałów 7) suszony tymianek
Na kulinarnym poligonieŁosoś pod szpinakową pierzynką to połączenie zdrowego, pysznego łososia, z zielonym bogactwem witamin i makroelementów – szpinakiem. Szybkie, zdrowie i bardzo dietetyczna danie na obiad. Jeśli nie przepadacie za łososiem, możecie wybrać dowolną, inną rybę – dorsza, filet z pstrąga. Ważne aby to była świeża, a nie mrożona ryba. Szybki przepis na sałatkę z łososiem i grillowaną cukinią Składniki(...)porcje) 2 filety z łososia (każdy po ok. 180g) 2 garści szpinaku sos sojowy sól pieprz 2 łyżki mleka gałka muszkatołowa 1 ząbek czosnku 70g fety łyżka masła Łosoś pod szpinakową pierzynką – przepis Łososia myjemy, osuszamy, a następnie pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!