szpinak - 15265 przepisów (strona:177/1018)

Szaszłyki rybne ze szpinakiem 32

pomarańczy ? 1 łyżeczka słodkiej papryki ? 1 łyżeczka kuminu ? 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry ? 2 łyżki posiekanej pietruszki ? 5 łyżek oliwy ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe Szpinak ? 400 g mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym ? 200 g sera lazur ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Wszystkie składniki marynaty oprócz liści laurowych zmiksować. ? Dodać liście i ryby pokrojone(...)Marynować 2 godziny. ? Kostkę rybną nałożyć na szaszłyki na przemian każdy rodzaj. ? Można grilować, smażyć lub piec wg gustu. My piekłyśmy w 200 st.C przez 10 minut. ? Szpinak rozgrzać w rondelku, dodać zmiażdżony czosnek, poddusić. ? Na koniec dodać ser i poddusić aż ser się rozpuści. ? Podawać szaszłyki ułożone na szpinaku i udekorowane plastrami pomarańczy

To co kocham
Sola ze szpinakiem 38

Składniki na 4 porcje: ? 4 filety z soli ? 250 świeżego szpinaku ? 2 plastry łososia wędzonego ? 100 śmietanki ? sól, biały pieprz ? 1/4 pomarańczowej papryki Sos: ? 1 mała cebulka ? 100 ml wytrawnego białego wina ? 1 łyżka masła ? 1 łyżeczka mąki kukurydzianej ? 100 ml wody ? sól, pieprz ? szczypta maku Wykonanie: ? Zagotować posoloną wodę, wrzucić szpinak, po 1 minucie odcedzić, przelać zimną wodą. ? Łososia(...)wędzonego drobno pokroić, zmiksować ze śmietanką. ? Filety posypać solą i białym pieprzem, posmarować zmiksowanym łososiem. ? Ułożyć szpinak w garnku do gotowania na parze, położyć filety z soli i gotować 10 minut. ? Cebulę zeszklić na maśle, podlać winem, dusić ok. 5 minut, przyprawić. ? W wodzie rozpuścić makę kukurydzianą, zagotować zagęszczając sos, dosypać szczyptę maku. ? Wyłożyć szpinak i filety soli na talerz

To co kocham
Kolorowy makaron ze szpinakiem 32

makaron, barwiony naturalnie podarowali nam przyjaciele z Krakowa, a przywieźli go prosto z Sycylii. Długo się zastanawiałam, jak go podać, bo najlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: ? 500 g makaronu kolorowego ? 500 g sera mascarpone ? 50 g sera żółtego ? 1/2 opakowania szpinaku mrożonego ? 3 ząbki czosnku ? kilka(...)suszone oregano, tymianek i bazylia do smaku ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. ? Rozgrzać masło, czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. ? Dodać szpinak, przesmażyć. ? Do szpinaku przełożyć ser mascarpone i gotować aż się rozpuści. ? Doprawić przyprawami i dodać ser żółty starty na tarce. ? Wrzucić makaron i przemieszać. ? Podawać z pomidorkami koktajlowymi

To co kocham
Zielony tort warzywny 34

Ależ to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: ? 4 małe cukinie ? 150 g świeżego szpinaku ? 1 pęczek zielonych szparagów ? 2 małe ziemniaki ? 3 opakowania sera mozzarella, kulki(...)samej wody wrzucić szparagi i zblanszować przez 3 minuty, po czym wyjąć z wody łyżką cedzakową i zalać bardzo zimną wodą. ? Do wody po szparagach wrzucić na 1 minutę szpinak, odcedzić i mocno odcisnąć z wody. ? Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem – dno i boki. ? Wyłożyć dno krążkami cukinii, po czym obłożyć boki. ? Na dnie ułożyć osączone kulki

To co kocham
Dorsz pieczony na szpinaku 31

jemy rybę? I wyszło, że rzadko, bo raz na 2 tygodnie, czasami raz w tygodniu. Postanowiłam to zmienić i częściej ją serwować. Na początek błyskawiczny dorsz, mocno cytrynowy na szpinaku. Bardzo smaczny! Składniki: ? 2 filrty z dorsza ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz cytrynowy ? 1 łyżeczka płatków z suszonych pomidorów ? 3 garści szpinaku świeżego ? 4 łyżki oliwy Wykonanie: ? W naczyniu(...)żaroodpornym położyć umyte i osuszone liście szpinaku. Lekko posolić i skropić połową oliwy. ? Filet z dorsza pokroić na 4 kawałki i skropić sokiem z cytryny. ? Posypać pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. ? Dorsza ułożyć na szpinaku, posypać płatkami z suszonych pomidorów. ? Całość skropić resztą oliwy. ? Piec w 200 st.C przez 20 minut

To co kocham
Sałatka ze szpinaku, fety i truskawek 31

serii sezonowa, czyli ze świeżego szpianku baby z dodatkiem truskawek.Jeśli nie znacie tego połączenia smaku to koniecznie musicie spróbować. W takim doborowym tawarzystwie szpianak nie smakuje jak szpinak, bo słodkie truskawki ze słoną fetą tworzą doskonałą bombę smakową z gęstym sosem balsamicznym, przy okazji słodkim i kwaśnym. Uwielbiam takie sałatki i takie mezalianse smakowe. Składniki: ? 2 garści szpinaku baby(...)fety ? ok. 15 truskawek ? 2 łyżki płatków migdałowych ? 2 łyżki oliwy ? sos balsamiczny Wykonanie: ? Szpinak umyć, osuszyć, rozłozyć na półmisku i skropić oliwą. ? Truskawki umyć, odciąć szypułki i przekroić na pół. ? Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. ? Szpinak posypać truskawkami, pokruszoną fetą i płatkami migdałowymi. ? Przed podaniem polać sosem balsamicznym

To co kocham
Szparagi ze szpinakiem i zielonym groszkiem 25

optymistycznie, szczególnie w poszukiwaniu wiosennego słońca i ciepła. Lekki, jednak sycący i bardzo odżywczy, prawdziwa wiosenna bomba witaminowa! Składniki: ? mały pęczek zielonych szparagów, ok. 10 sztuk ? 250 g liści szpinaku ? 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku ? pęczek szczypiorku ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki masła ? szczypta cukru Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą(...)środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie ma już twardych włókien. ? Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi i zielony groszek, gotować 7 minut, odcedzić. ? Szpinak umyć, osuszyć. ? Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć obrany i posiekany czosnek. Dodać szpinak i poddusić do miękkości. ? Przyprawić solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem. ? Na talerz wyłożyć szparagi, szpinak i posypać zielonym

To co kocham
Pomidory ze szpinakiem – dieta dr Dąbrowskiej 34

Świetna przekąska pomidorowo-szpinakowa na diecie dr Dąbrowskiej. Można również usmażyć szpinak na oliwie, ale to już poza dietą. Składniki: – 2 pomidory – 250 g liści szpinaku świeżego – 2 ząbki czosnku – sól czarna, pieprz do smaku   Wykonanie: – Pomidory pokroić na plastry, posypać delikatnie pieprzem. – Rozgrzać patelnię, dodać umyty szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)poddusić ok. 2 minut. Odlać powstałą wodę i doprawić solą. – Na plastrach pomidorów ułożyć uduszony szpinak

To co kocham
Naleśniki zapiekane z kaszą i szpinakiem 43

Dziś zapraszam na fantastyczne naleśniki, którymi ostatnio zajadała się cała moja rodzinka! Delikatne, maślane naleśniki wypełnione po brzegi przepysznym i sycącym farszem z kaszy gryczanej z cebulką i szpinaku. Podane ze świeżymi ziołami nie tylko cudownie smakują, ale i rewelacyjnie wyglądają! Są świetnym pomysłem na obiad, jak i kolację na ciepło. Podane z ulubionym sosami np. czosnkowym , są świetnym pomysłem(...)szkl * woda gazowana – 0,5 szkl * sól, kurkuma – 1 szczypta * masło klarowane – 3 łyżki FARSZ: * kasza gryczana – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * szpinak świeży – 250 g * sól, pieprz , papryka * świeży szczypiorek i koperek * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 średniej wielkości naleśniki. Kaszę

Ostra na Słodko
Ciasto jajko sadzone na leśnym mchu. 68

się prezentuje w kontraście z piękna zielenią szpinakowego ciasta i wygląda bardzo wiosennie. Ciasto jest łatwe do zrobienia i smaczne. Bardzo Wam je polecam. Składniki: Ciasto: 200 g świeżego szpinaku 3/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 szklanki maki pszennej 3 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju lub 200 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu(...)galaretki krystaliczne 750 ml wrzątku 2 puszki moreli w syropie Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić ciasto: Za pomoca blendera rozdrobnić na papkę szpinak. Jeśli jest taka możliwość do zblendowanego szpinaku dodać obie mąki i jeszcze raz dobrze wymieszać blendując. W duzej misce utrzec jajka z dodatkiem soli i cukru. Do utartych jajek dodac olej

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa szpinakowa z ryżem. Wyglądem przypomina szczawiową, ale smakuje zupełnie inaczej. PRZEPIS 53

Można ją pomylić z zupą szczawiową, te zielone listki to jednak szpinak, dzięki czemu smakuje zupełnie inaczej. Jest łagodniejsza, ale jednocześnie bardzo aromatyczna. Spróbujcie zupy szpinakowej. Przepis na zupę szpinakową z ryżem Składniki: 2 litry wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej, 450 gramów mrożonego szpinaku w liściach, 1 cebula, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 garści ryżu(...)połowy cytryny, sól, pieprz. Jak zrobić zupę szpinakową? Do gotującego się wywaru doprawionego solą i pieprzem wrzuć posiekaną cebulę oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, a także szpinak (najlepiej wcześniej rozmrożony). Gotuj przez 10 minut, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, wsyp ryż i gotuj kolejne 12 minut. Do zupy wlej śmietankę oraz sok z cytryny, wymieszaj, gotuj jeszcze

Kulinarna Polska
Zupa pomidorowa z soczewicą 35

Możesz zrobić klasyczną pomidorową lub kolejnym razem zaszaleć. Taka wersja z soczewicą i świeżymi listkami szpinaku naprawdę Cię zaskoczy. Jest prosta do przygotowania, a łamie klasyczny smak pomidorowej i jest bardzo sycąca dzięki sporej ilości soczewicy w środku. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform(...)suchej) 1,5 l bulionu warzywnego 500-600 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół czerwonej lub żółtej cebuli 1-2 laski selera naciowego 2-3 garści świeżych liści szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku

nietylkopasta.pl
Curry z ciecierzycy ze szpinakiem 49

jest taki rodzaj jedzonka, który najlepiej sprawdza się zimą. Rozgrzewające, wegetariańskie curry z ciecierzycy i szpinaku, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego, z mnóstwem aromatycznych przypraw. Danie jest jednogarnkowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu, można zrobić z podwójnej porcji, świetnie się przechowuje i doskonale mrozi. Popakowane w pudełeczka w zamrażarce będzie ratować życie w zabiegane dni. Ja lubię jeść(...)pasuje. A jak lubicie takie smaki to polecam inne przepisy z bloga na rozgrzewające dania -  curry z dynią ,  curry z soczewicą i papryką Curry z ciecierzycy ze szpinakiem Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula 3 posiekane ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru starty na tarce po 1 łyżeczce przypraw: mielony kmin rzymski, kurkuma, curry 1/2 łyżeczki chilli

Smaczny zeszyt
ROLADA SZPINAKOWA Z SZYNKĄ (keto, bez glutenu, redukcja) 252

także fakt, iż pasuje zarówno do menu osób na redukcji, jak i adaptacji po podbiciu puli tłuszczów odpowiednimi dodatkami. Składniki – rolada szpinakowa z szynką Ciasto 250 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) 2 ząbki czosnku 5 jajek sól kłodawska pieprz czarny   świeżo starta gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  soku z cytryny Nadzienie 300 g serka śmietankowego kanapkowego(...)tartego chrzanu 300 g dobrej jakości szynki wiejskiej w cienkich plastrach Przygotowanie Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć. Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku. Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku

Ola la LCHF