Dzisiaj przepis na jajka faszerowane na zielono. Z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, który jest hitem tego sezonu, lub jeśli nie przepadacie za jego smakiem możecie dodać liście młodego szpinaku. Są smaczne, zdrowe a do tego będą pięknie wyglądają na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo 4 liście czosnku niedźwiedziego(...)garść liści młodego szpinaku 2 łyżeczki majonezu lub gęstego jogurtu sól do smaku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na połówki, wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski. Dodajemy posiekane liście czosnku niedźwiedziego lub szpinaku. W przypadku jeśli używacie szpinaku dodajemy 1 ząbek czosnku. Dodajemy łyżeczkę majonezu lub jogurtu i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta
To co lubię - gotuję i polecamLubimy faszerowane warzywa więc znowu coś zmieszałam. Zmieliłam łopatkę i wymieszałam z kaszą bulgur oraz szpinakiem, który miałam zamrożony. Takim pysznym farszem nadziałam cukinie oraz papryki czerwone i białe bo akurat te warzywa miałam pod ręką. Można także użyć bakłażana czy duże pieczarki. Dla każdego coś dobrego. składniki: 2 średnie cukinie 2 papryki czerwone 2 papryki białe farsz(...)mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g kaszy bulgur 300 g szpinak, dałam mrożony grubosiekany z własnych zapasów sól, pieprz ser żółty do posypania Przygotować warzywa do faszerowania. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miękki środek. Cukinię lekko posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną stroną do dołu. Kasze ugotować i wystudzić. Szpinak wrzucić
Monia miesza i gotujeogródku zrobiło się zielono, więc postanowiłam przygotować omlet z tego, co akurat mam. Jest więc szpinak, liście buraka, szczypiorek, pietruszka i dla urozmaicenia koloru czerwone pomidorki koktajlowe i cebula. Omlet jest bardzo puszysty i sycący. SKŁADNIKI 6 jajek 1 mała cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 5 średniej wielkości liści buraka 2 garście świeżego szpinaku pęczek szczypiorku (lub szczypior z cebuli(...)zioła prowansalskie WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać olej, wymieszać i smażyć, aż cebula się lekko przypiecze. Następnie dodać umyte i posiekane liście szpinaku i buraka. Doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć kilka minut mieszając. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, mleko, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Następnie doprawić solą, pieprzem i ziołami
Passions hobbies lifeChyba już wiecie, że mam lekkiego fioła na punkcie wegetariańskich kotlecików, coraz próbuje nowych wersji i te najlepsze lądują na blogu. Dziś kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem, marchewką i cebulką i dodatkiem przyprawy curry. Do nich mój ulubiony dodatek – tzatziki. Warto zrobić na zapas masę i zamrozić – ja tak często robię. Potem wystarczy po rozmrożeniu uformować kotlety(...)ciecierzycą, cukinią i sosem tahini Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 100 g szpinaku baby 1 łyżeczka przyprawy curry 1 jajko pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny olej do smażeni tzatziki do podania Kaszę podprażyć w suchym garnku
Cooking for EmilyPolecam najmocniej! ;) Równie mocno polecam też makaron, którego pięknie zwinięte gniazdka stawiam dziś na blogowym stole. A między nitkami kremowy sos na bazie śmietanki, soczyste pomidorki, wijące się listki szpinaku, słodka, wciąż chrupiąca kukurydza i one...przepyszne jędrne krewetki, które dopełniają całości. Sprężysty makaron prześlizguje się po podniebieniu, pociągając za sobą radośnie całą gamę lekkich smaków, które wspaniale ze sobą(...)taniec radości! Kremowy makaron z krewetkami i kukurydzą Potrzebujesz: 400g suchego makaronu wstążki 10 szt krewetek tygrysich 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 2 garści pomidorków koktajlowych 300g świeżego szpinaku baby 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej lub świeżo gotowanej 150ml śmietanki 30% sok z cytryny sól i pieprz do smaku świeże liście bazylii Sposób przyrządzenia: 1. Makaron ugotuj al dente
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną tartę z szpinakiem, ryżem i serem. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, który zawsze wychodzi. Do tego jest łatwa, szybka i sycącą. Składniki: ciasto francuskie 1/2 szklanki ryżu 450 g mrożonego szpinaku 250 g twarogu 100 g śmietany 12% 2 jajka masło/olej 1 cebula(...)ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak, dusić aż odparuje woda. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Do ryżu dodać szpinak, pokruszony twaróg, wlać jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Formę
magiczna kuchnia KasiPyszne pożywne śniadanie. Kombinuję ostatnio różne omlety, na pierwszy rzut idzie ze szpinakiem i serem camembert. Acha, smażę omlety na patelni do naleśników- nie używam wtedy tłuszczu, nie przywierają i pięknie się ścinają. Składniki: 2 jajka 4-5 łyżek mleka sól garść świeżego szpinaku 5-6 plasterków sera camembert 1 mały ząbek czosnku pieprz Sposób przygotowania: 1. Jajka z mlekiem(...)odrobiną soli rozmieszać w kubeczku. 2. Na patelnię rzucić szpinak i drobniutko pokrojony czosnek. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość, "zwiędnie", wlać rozmieszane jajka. Ułożyć na wierzchu plasterki sera camembert i lekko oprószyć pieprzem. 3. Patelnię przykryć pokrywką, smażyć, aż całość się zetnie. Smacznego
Kuchnia domowa AniPięknie zielone naleśniki ze szpinakiem oraz twarogiem i suszonymi pomidorami. Dojrzałe, czerwone włoskie pomidory marki PONTI, suszone są w promieniach sycylijskiego słońca - słodko - kwaskowaty, lekko dymny smak; zaburzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, szklanka mąki, jajko, 200 g mrożonego szpinaku, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, olej, twarożek biały, suszone pomidory PONTI(...)Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy . Do mleka dodajemy jajko oraz szpinak. mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładanie mieszamy za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy. Naleśniki smażymy na bardzo niewielkiej ilości oleju. Ciasto jest dość gęste, po usmażeniu będzie puszyste i miękkie, Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez około półtorej minut i z drugiej około pół
Lena GotujeScroll down for recipe in English. Witajcie! Czas na kolejny zielony przepis ;) Jak przemycić szpinak komuś, kto za nim nie przepada? Oczywiście w naleśnikach, które chyba wszyscy uwielbiają! :) Naleśniki, jak i budyń o smaku waniliowym, przygotowałam na roślinnym napoju ryżowym od Inki. Napój jest tak przyjemnie słodki, a jest to słodycz naturalna, że do ciasta naleśnikowego dodałam tylko łyżkę cukru(...)jutro na śniadanie? Składniki: (5 dużych naleśników) 1 szkl. napoju ryżowego od Inka 50 g. świeżego szpinaku 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju + 1 łyżka do smażenia 120 g. mąki pszennej Budyń waniliowy 1,5 szkl. napoju ryżowego od Inka 1 żółtko 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka pasty
Delicious PlaceScroll down for recipe in English. Dzisiaj obiad na zielono :) Nasze polskie kopytka z dodatkiem szpinaku. Ja podałam je tylko z podgrzanymi na masełku ziołami, ale oczywiście można też zrobić sos, jaki tylko się najbardziej lubi :) Składniki: (5-6 porcji) 800 g. obranych ziemniaków 8 łyżek mąki pszennej + 2-3 łyżki do podsypywania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)duża garść świeżego szpinaku Dodatkowo 50 g. masła listki świeżych ziół (u mnie szałwia i cząber) sól, pieprz Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na stolnicę wsyp obie mąki. Szpinak zblenduj z jajkiem na gładko. Na mąkę wyłóż przeciśnięte ziemniaki oraz szpinak z jajkiem. Zagnieć ciasto, nie ugniataj zbyt długo! Bierz po kawałku
Delicious PlaceNaleśniki z kurczakiem i szpinakiem, to danie dla całej rodziny. Smakowały wszystkim, a najbardziej mojemu trzyletniemu synowi Piotrowi. Już szpinak i naleśniki są dla niego najlepszym połączeniem, a że całość idealnie się komponuje i wybornie smakuje, to dał się nawet przekonać do mozzarelli, której nigdy nie chciał jeść :-) Gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka duża szczypta soli(...)wody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) Farsz: 500 g piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 kulki mozzarelli przyprawa w płynie Vegeta Natur świeżo mielony pieprz, sól, oregano 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE Naleśniki: Do miski
Passions hobbies lifepraktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations before putting the vessel into the oven, than just(...)ready! This time I wanted cannelloni, in the fridge I had some smoked salmon leftovers, some fresh spinach… OK, lets go! SKŁADNIKI: ok. 200 g świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS
Martyna CooksSkładniki/1 porcja: – 2 jajka, – łyżka masła – sól i pieprz – parmezan do posypania – garść szpinaku – kilka pomidorków koktajlowych – 1/2 cebuli – 2 kromki ulubionego pieczywa – łyżka masła – zioła prowansalskie lu mieszanika ziół toskańskich Przygotowanie: Szpinak opłukać i drobno pokroić. Pomidorki również umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka wbić do miski, dodać 2 łyżki wody, przyprawić solą(...)masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać.Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się od niej spód omletu. Gdy omlet się lekko zetnie posyp parmezanem . Połóż pokrojone liście szpinaku i pomidorki. Omlet przełóż na talerz składając na pół. Smacznego Artykuł Omlet ze szpinakiem i pomidorkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEświeżych, pysznych, dojrzałych pomidorów. Połączenie ich ze szpinakiem, kwaśną śmietaną i fetą, utworzyło pyszne danie które możemy zaserwować na obiad lub kolacje. Bogactwo smaków, witamin zachwyci nasze kubki smakowe i na pewno posmakuje naszym domownikom, a podanie tego dania z winem sprawi iż możemy go zaserwować nawet na romantyczną kolację we dwoje ;) Składniki na 2 osoby: 150 g mrożonego szpinaku(...)opakowanie świeżego szpinaku typu baby 3 duże, świeże pomidory 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 % około 100 g sera feta makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ale tak aby był
Gotowanie...to proste !sami spróbują je zrobić! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 5 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki(...)były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 35-40 minut/160C. Po wystudzeniu kroimy na równe prostokąty. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki
Ostra na Słodko