Smaczne i szybkie kotleciki z ryżu i szpinaku. Doprawione curry w proszku oraz czosnkiem, cebulką i szczyptą chili. Można podać je z ulubioną surówką, np. coleslaw, mizerią lub sosem pieczarkowym. Sprawdzą się również jako dodatek do innych dań, np. gulaszy lub mięs z grilla. Najlepiej przygotować je z ryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 9 SZT. 2 szklanki ugotowanego ryżu(...)masła 2 łyżki oliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni, na minimalnym ogniu, rozgrzewamy masło. Gdy się
cool and mintyDomowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast(...)soli 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku 100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
Kuchnia MagdaLenyDomowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast(...)soli 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku 100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
Kuchnia MagdaLenyGofry na kolację? Czemu nie! Bo gofry nie muszą być tylko na słodko 😉 Oto wytrawna wersja gofrów... ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego pełnego świeżych ziół i łososia wędzonego. Chrupkość gofrów, w tym przypadku, zależy od mocy gofrownicy - im większa moc, tym gofry będą bardziej chrupiące. Zielone gofry pod białą pierzynką to pyszna i niebanalna propozycja zarówno kolacyjna(...)Składniki: 2-2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 200-250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta czosnku granulowanego Dodatkowo: 3 op. serka wiejskiego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1/3 natki pietruszki 50 g łososia wędzonego sól, pieprz
Kuchnia MagdaLenyRolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego(...)lekkiego drugiego śniadania na wynos, np. do lunchboxa. Składniki: 5 jajek 4-5 łyżek mąki ryżowej szczypta soli 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 op. sera feta sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę
Kuchnia MagdaLenyRolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego(...)lekkiego drugiego śniadania na wynos, np. do lunchboxa. Składniki: 5 jajek 4-5 łyżek mąki ryżowej szczypta soli 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 op. sera feta sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę
Kuchnia MagdaLenyserowym. Bardzo polecam! LENIWE KLUSKI SZPINAKOWE - PRZEPIS składniki ( dla 2 osób) kluski 180 g tłustego twarogu ok 85 g mąki plus dodatkowo do podsypania 1 jajko 100 g szpinaku baby ząbek czosnku sól, świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo dowolny sos pomidorowy kilka liści kolendry lub pietruszki starty parmezanu Przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić na patelnie, smażyć tak długo aż zwiędnie(...)puści wodę. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając, aż płyn odparuje. Szpinak przełożyć na sitko, odcisnąć, dobrze posiekać - można w blenderze. W misce rozgnieść widelcem ser. Dodać szpinak, dobrze wymieszać, najwygodniej widelcem. Dodać jajko, i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już dające się formować. Przełożyć ciasto
Stare Garydosłownie brakuje czasu na wszystko. Wtedy sięgam po jeden z tych najprostszych przepisów, które sprawdzają się znakomicie zarówno na błyskawiczny obiad, jak i ciepłą kolację. Makaron z dobrze doprawionym szpinakiem (ja wykorzystuję mrożony), posypany startym serem. Czasem nie potrzeba nic więcej. składniki: 400 g makaronu (wybrałam wstęgi) 450 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany(...)sól, pieprz 100 g startego żółtego sera do posypania wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Szpinak przekładam do rondelka i powoli podgrzewam (można go też wcześniej rozmrozić). Doprawiam solą i pieprzem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę gotuję, często mieszając. Na koniec wlewam śmietanę i zagotowuję. Szpinak łączę z odcedzonym makaronem, mieszam. Na talerzu posypuję startym serem
babka w formiespróbujcie! Składniki: 200 g ricotty (standardowe opakowanie) 1 kulka mozzarelli 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) 10 płatów makaronu lasagna 1 duże jajko Duża garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej 1 mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, kiedy jeszcze się roztapia dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku. Umyj i osącz szpinak i wrzuć na masło. Duś mieszając aż liski zwiędną. Zdejmij z ognia. Krok 3 Do misy malaksera włóż ricottę, parmezan i szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Spróbuj k ewentualnie
Niedzielny kucharzMakaronowe muszle Giuseppe Pyszne makaronowe muszle Giuseppe to danie wyróżniające się smakiem . Do ich przyrządzenia używamy sera z niebieską pleśnią , który ma bardzo intensywny smak i świetnie współgra ze szpinakiem . Doskonała propozycja na zimowy obiad lub kolację . Do tego danie spokojnie można zaserwować wegetarianom . Rozgrzewający ser , zielony szpinak , sporo czosnku , pieprzu , a wszystko zapieczone pod pierzynką z beszamelu . Czego więcej(...)chcieć Składniki : 1/2 opakowania dużych muszli makaronowych 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią 1 solidna ,łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , sporo pieprzu do smaku sos beszamelowy : duża łyżka masła , duża łyżka mąki , 1 szklanka mleka 1,5% , szczypta soli i mielonej
Ogrodnik w podróżyMakaron z łososiem i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, a wychodzi najlepsze jak przygotuje je Madzia. Idealne połączenie wędzonego łososia z suszonymi pomidorami i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort w soczyście zielonym kolorze, przełożony masą maślano czekoladową o smaku piernika, urzekający i wyglądem i kolorem, jak również prostotą wykonania oraz smakiem. Nie obawiajcie się 'warzywnego' smaku, ponieważ szpinak w tym cieście kompletnie nie wpływa na smak, a jedynie je pięknie koloryzuje- jednak, aby ciasto było w jednolitym i soczystym kolorze, to szpinak musi być bardzo dobrze zmiksowany(...)maliny lub cząstki pomarańczy będą się bardzo dobrze komponować. Myślę, że na Święta, tuż obok piernika czy makowca, taki szpinakowy tort też będzie smacznym akcentem. Tortownica 20 cm*: * świeży szpinak- 150-200 g * mąka pszenna- 2 szklanki * olej- 2/3 szklanki * cukier trzcinowy- 2/3 szklanki * jajka- 3 szt. * cukier waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki Krem maślano-czekoladowy; * czekolada
Kraina Miodem Płynącabędzie kolejną banalną czy też ciężką świąteczną potrawą, to proponuję wypróbować ten przepis Sałatka jest niesłychanie lekka, świeża a przy tym bardzo aromatyczna i chrupiąca – chrupią liście szpinaku i rukoli, pestki dyni i granatu, do tego są soczyste mandarynki i delikatny łosoś z odrobiną pokruszonej fety. Wszystko polane sosem musztardowo-miodowym, który stuningowałam sokiem z granatu i odrobiną sosu(...)gorzki z lekko pikantnym i trudno się tej fuzji oprzeć *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Umyj i osusz liście szpinaku i rukoli. Wyłóż je na duży, a raczej bardzo duży talerz zostawiając wolny środek. Łososia pokrój dość drobno i rozłóż na liściach szpinaku i rukoli. Fetę pokrusz dość drobno
Eat me! Fit me!oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje. Składniki – rolada szpinakowa z łososiem: 250 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 5 jajek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki – nadzienie: 300 g serka(...)śmietankowego kanapkowego 2 ząbki czosnku 400 g łososia wędzonego w plastrach (patrz na jakość i pochodzenie) Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć. Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku. Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę
Ola la LCHFMakaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne dni. Dynia sprawia, że sos jest słodkawy i kremowy. Pyszny! Parmezan natomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam! Składniki: 250 g makaronu (użyłam typu Bavette) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki(...)puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)* 1 duża garść świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 80 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu starty parmezan (do posypania) sól pieprz Przygotowanie: ∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej
Oryginalny smak