fileta z dorsza 5 - 6 suszonych pomidorów 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego kilka kropli soku z cytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny(...)około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree. 2. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody. Na patelni na łyżce oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zarumieni dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek. Chwilę smażymy, po czym doprawiamy
W kuchni KatieTaka zapiekanka makaronowa, to świetny sposób żeby nakłonić dzieciaki do jedzenia szpinaku. Zresztą wierzcie mi, że będzie smakować nie tylko najmłodszym, ale i tym starszym. Mam rocznego syna i bardzo mu smakowało. Makaron Lubella mini, to idealne rozwiązanie również dla tych bardzo małych, bo mój Piotruś bez problemu pogryzł ten uroczy, mały makaron. SKŁADNIKI 400 g makaronu Lubella mini rurki(...)warzywami 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g piersi z kurczaka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli 400 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE W głębokiej patelni stopić masło, dodać odmrożony szpinak, umytą i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość
Passions hobbies lifeCukinia na sposób wegetariański...faszerowana pęczakiem z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych oraz mozzarelli. Pyszny obiad, który przyrządzisz w kilka chwil, a resztę zrobi piekarnik 😉 Danie oprócz tego, że wspaniale smakuje to świetnie się też prezentuje, więc możemy go zaserwować gościom, a na pewno się nie powstydzimy. Okrągłe cukinie mnie zauroczyły bo dzięki nim danie wygląda super, ale gdy nie możemy(...)znaleźć w sklepie, możemy zastąpić je podłużnymi. Na smaku danie na pewno nic nie straci 😉 Składniki: 4 okrągłe cukinie 3/4 szklanka pęczaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g szpinaku baby 6-8 szt. pomidorów suszonych 125 g sera mozzarella 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka masła Wykonanie: Pęczak płukamy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy
Kuchnia MagdaLenyrodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko . Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji(...)kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy:) Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 czerwone cebule słoik suszonych pomidorów 10 dag szpinaku (użyłam świeżego) 10-15 dag sera (użyłam Grana Padano) szklanka kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę
Pobite gary Barbaryszybkie do wykonania to szkoda go nie wypróbować. Jako farsz posłużyło mi to co akurat miałam w lodówce. Były to przede wszystkim marynowane warzywa w różnych proporcjach, mrożony szpinak i ser żółty. Chlebek wyszedł bardzo puszysty i naprawdę pyszny Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że do farszu można użyć praktycznie wszytko. Idealnie sprawdzą się zarówno warzywa świeże, jaki(...)świeżych drożdży łyżka cukru 75 ml oleju 200 ml mleka około 600 g mąki sól Farsz: 200 g dowolnego żółtego sera (startego lub w plasterkach) około 200 g mrożonego szpinaku około 3 szklanki różnych marynowanych warzyw (ja użyłam w różnych proporcjach pieczarek, kaparów, karczochów, papryki, oliwek czarnych i zielonych, groszku, marchewki, ogórków) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Dodatkowo
PatiGotujeZapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach. I jeszcze ten kremowy beszamel… Musicie spróbować! Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem Składniki: 16 makaronowych muszli 1 łyżka masła klarowanego 200 g szpinaku mrożonego(...)łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około 6-7 minut. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę
PatiGotujePełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry(...)folii aluminiowej lub w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Kilkoma plastrami cytryny obkładamy pstrągi, przykrywamy folią i tak przygotowane ryby umieszczamy w lodówce na 1h. Przygotowujemy pesto. W blenderze umieszczamy świeży szpinak, bazylię, miętę, migdały. Dodajemy olej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych obrotach. Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś
Raj dla Podniebieniapróbowałam, a okazało się ono wyśmienite - tak przygotowana zupa szpinakowa jest lekko pikantna, kwaskowa i ma wspaniały kokosowy posmak. Polecam ją każdemu, bo to świetna opcja na przemycenie szpinaku tym którzy za nim nie przepadają, a podany w ten sposób z pewnością zasmakuje największym sceptykom. Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym Składniki : 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki(...)świeżego tymianku 2 łyżki szczypioru (dymki) 1 zielone chilli 400ml mleka kokosowego (puszka) 500ml bulionu lub wywaru warzywnego 400g świeżego szpinaku (zimą można zastąpić mrożonym) sok z polowy cytryny oliwa i masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony i pokrojony czosnek. Do smażącej się cebuli
Codzienne Gotowanieuwielbiam przygotowywać i jeść dania z makaronem. Jeżeli Wy również, to wierzcie mi, że ta propozycja podbije Wasze serca. Makaron Lubella mini rurki z warzywami podany z groszkiem, szpinakiem i kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym tworzy wyborne danie, które możecie przygotować z łatwością w domowym zaciszu i poczuć się jak na wakacjach we Włoszech. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI(...)rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 40 g masła 1 kulka mozzarelli 400 g piersi z kurczaka 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami oliwa 1 puszka zielonego groszku konserwowego 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając
Passions hobbies lifebardzo często wykorzystuję szpinak w swoich wypiekach – zarówno tych na słodko , jak i na ostro . Kiedyś pokazywałam Wam pyszne ciacho Zielony Raj , które zrobiło furorę na blogu a dziś mam Dla Was pyszne muffinki szpinakowe ( a raczej szpinakowo-czosnkowe ) z serem. Błyskawiczne do zrobienia i mega pyszne! Idealne do zabrania na wycieczkę albo jako przekąska na imprezę! Smakują świetnie(...)znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI: * szpinak ( mrożony ) – 400 g * czosnek – 3 ząbki * jajko – 2 szt * ser żółty SERENADA – 100 g * mąka pszenna – 340 g * masło – 150 g * mleko 2% – 250 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa DODATKOWO: * twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami * świeży koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki powinny być
Ostra na SłodkoDynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą Na dziś kolejna opcja na bezmięsne, a nawet bezglutenowe danie, w roli głównej dynia piżmowa z dodatkiem kremowego sera ricotta, szpinaku, bazylii oraz parmezanu. Wszystko co gwarantuje dobry smak i udany posiłek. Składniki: 1 dynia piżmowa 200 g sera ricotta 1 garść startego parmezanu 1 garść startego na dużych(...)oczkach sera mozzarella 4 ząbki czosnku 240 g świeżego szpinaku 1 pęczek świeżej bazylii 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu oliwa Wykonanie: Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, wydrążyć miąższ z pestkami, naciąć kratkę na każdej połowie, skropić oliwą , piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 50 minut. Na patelni rozgrzać
Wino Francja KuchniaIlość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)Przygotowanie: 1. Bakłażana kroimy w słupki o długości ok. 10 cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. 2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy szpinak (zostawiamy kilka listków do przyozdobienia) oraz 3 łyżki wody i smażymy/gotujemy ok 1 min do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię
PodwójnaporcjaJest bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, następnie dodać szpinak. Smażyć tak długo aż szpinak zmięknie i powstanie papka. Dodać serek, podgrzewać mieszając aż się roztopi. Dodać paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszać. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz(...)złożyć na pół. Spiąć wykałaczką na brzegu roladki. Pozostały szpinak zostawić na patelni, wlać śmietanę, dodać przekrojone na pół pomidorki. Dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem
Kuchnia PokoleńGenialna zupa krem z szpinakiem i czosnkiem. Podana z grzankami i startym żółtym serem smakuje wyjątkowo. Podbiła moje serce i mój żołądek 😉 Dawno nie jadłam tak dobrej zupy! Jeżeli jesteś fanem zupy czosnkowej, to ta tym bardziej Ci posmakuje... Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 1 cebula 6 ząbków czosnku 2-3 duże ziemniaki 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany(...)zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem oraz
Kuchnia MagdaLeny