szpinak - 15265 przepisów (strona:199/1018)

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 126

Witajcie. To danie podpatrzyłam w jednej z samoobsługowych restauracji. Bardzo mi smakowało, postanowiłam więc przyrządzić je dla domowników. I wyszło super! Składniki: makaron rurki 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku sól, pieprz 5-6 suszonych pomidorów 100-150 ml śmietanki 30% 1 serek topiony śmietankowy (trójkącik) Sposób przygotowania: 1. Czosnek obrać, zmiażdżyć, podsmażyć na oleju, dorzucić szpinak i drobno(...)pokrojone suszone pomidory. Dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 2. Do szpinaku dodać śmietankę i serek, podgrzać, aż serek się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Podawać natychmiast z ugotowanym makaronem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jajka sadzone na szpinaku z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi 94

Brak Wam pomysłu na śniadanie? Jajka sadzone na szpinaku są świetną propozycją aby przegonić nudę. To ciekawe urozmaicenie i do tego jakie pyszne ;-)  SKŁADNIKI 150 g szpinaku mrożonego 1 łyżeczka masła 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół 1 łyżka pokrojonych oliwek zielonych 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól, pieprz WYKONANIE Szpinak odmrozić i przełożyć(...)małą patelnię. Dodać łyżeczkę masła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć około 5 minut. Na szpinaku rozsypać równomiernie oliwki, wbić jajka, posolić je, ułożyć pomidorki koktajlowe rozcięciem do góry, nałożyć pokrywę, zwiększyć moc palnika i poczekać aż jajka zajdą pod wpływem pary. Gotowe jajka posypać szczypiorkiem i podawać od razu

Passions hobbies life
Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami 126

mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego.   Składniki:   2,5 szklanki mąki (przesianej) opakowanie suszonych drożdży szczypta soli pół szklanki cukru szklanka mleka pół opakowania mrożonego szpinaku (rozmrożonego) pół szklanki oleju rzepakowego 2 jajka skórka starta z cytryny sok z cytryny 2 garście mrożonych wiśni do dekoracji Jak przygotować zielone ciasto ze szpinakiem i wiśniami?   Wystarczy(...)dokładnie wymieszać suche składniki (mąkę, drożdże, sól i cukier). W dużej misce miksujemy mokre, czyli mleko, szpinak, olej, jajka, skórkę i sok z cytryny. Następnie łączymy suche z mokrymi i zagniatamy gęste ciasto – takie jak na ciasto drożdżowe. Jest przy tym sporo pracy, ale obiecuje, że będzie warto. Przekładamy ciasto do formy, w której będziemy je piec. Pamiętaj

Ugotowane pozamiatane
Drożdżowy wieniec ze szpinakiem 154

lubicie szpinak tak jak ja? Jeżeli tak to mam dla Was kolejny przepis na danie z tymi pysznymi zielonymi listkami. Pychotka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g drożdży 1 jajko 1,5 szklanki mleka 4 łyżki oleju roslinnego 1 duzy zabek czosnku 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 300 g ricotty 300 g szpinaku mrożonego(...)okrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrastania. Do patelni z niewielka ilością oliwy z oliwek przekładamy posiekaną cebulkę i czosnek, dusimy chwilę pod przykryciem potem dodajemy rozmrożony szpinak,przyprawiamy do smaku i ponownie dusimy pod przykryciem ok. 20 min. i studzimy. Do szpinaku dodajemy teraz ricottę i bułkę tartą, ponownie przyprawiamy całość do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy

Cukiernia Pychotki
Spaghetti ze szpinakiem, włoskim serkiem i pomidorkami 143

efekty możecie zobaczyć na zdjęciach😄 Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaka i wypróbujecie ten przepis! Składniki: 1 większa lub 2 mniejsze porcje 90 g makaronu spaghetti* 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1/3 opakowania serka typu włoskiego** 2 ząbki szosnku łyżka masła łyżeczka oleju rzepakowego odrobina mleka/jogurtu odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano * u mnie bezglutenowy, kukurydziany ** może być też mozzarella(...)międzyczasie, gdy makaron będzie się gotować, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, wrzucamy czosnek przeciśnięty  przez praskę i chwilę przesmażamy. Wrzucamy kostki mrożonego szpinaku i podlewamy całość niewielką ilością wody. Zagotowujemy, solimy i dodajemy pieprz. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy kilka minut pod przykryciem do czasu, aż szpinak się całkowicie rozmrozi.  dodatkowo pomidorki cherry

Kuchnia Ellie
Makaronowe muszle faszerowane szpinakiem 148

Muszle można faszerować na wiele sposobów, na zimno i na ciepło, z mięsem lub bez. Miłośnicy makaronów zawsze będą zachwyceni. Pisałam już,że od jakiegoś czasu mam szał na szpinak-dlatego dziś, znowu w roli głównej. SKŁADNIKI: 28-30 makaronowych muszli Opakowanie mrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa(...)paprykę ostrą i słodką. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni z odrobiną oliwy, przesmażyć cebulę oraz czosnek (drobno posiekane), po chwili dodać rozmrożony szpinak (można dać zamrożony ale wtedy czas smażenia się wydłuży). Szpinak przesmażamy tak długo,aż pozbędziemy się wody.Doprawiamy solą, pieprzem, gałka oraz dodajemy ser mascarpone..Muszle napełniamy farszem. Na dno naczynia

Kopystką po garach
Jajka zapiekane w kokilkach 142

Jajka zapiekana w kokilkach..czyli najlepsze, niedzielne śniadanie :) Można je zapiekać na dziesiątki sposobów. Dziś postawiłam, na szpinak, wędzonego łososia i kozi ser. Erupcja smaków. SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 jajka spora garść szpinaku 50 g wędzonego łososia kawałek pora (biała część) ząbek czosnku gałka muszkatołowa kilka kosteczek koziego sera  sól pieprz masło lub oliwa PRZYGOTOWANIE: Na tłuszczu przesmażamy posiekany(...)oraz czosnek-dodajemy szpinak. Chwilkę smażymy,aż liście troszkę zwiędną. Doprawiamy solą, pieprzem,gałką. Kokilki smarujemy masłem (lub oliwą). Wkładamy szpinak, następnie kawałki łososia, na to kładziemy kosteczki sera i wbijamy jajko(solimy). Pieczemy w piekarniku (ok 180 st.) przez 12-15 minut, do czasu,aż białko się zetnie. WSKAZÓWKI: można posypać szczypiorkiem lub tartym parmezanem

Kopystką po garach
Kluski szpinakowe 139

kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą Smacznego! Składniki na kluski: 1kg ziemniaków 250g świeżych liści szpinaku 2-3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku Przygotowanie klusek: Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie, to obieramy ziemniaki, gotujemy(...)lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, bądź ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Opłukany pod bieżącą wodą szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu aż pomniejszy swoją objętość, a cała woda odparuje z patelni. Studzimy szpinak i odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Rozdrabniamy blenderem. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. ziemniaki, szpinak, mąkę ziemniaczaną i mąkę

NiePieprz.pl
STRANGOLAPRETI – GNOCCHI SZPINAKOWE Z CZERSTWEGO CHLEBA 258

tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak. Czy takie połączenie może być dobre? Jest genialne! Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze. Ja się w nich totalnie zakochałam(...)Spróbujcie Wy! SKŁADNIKI: * świeży szpinak – 500 g * czerstwe pieczywo – 250 g * ricotta – 60 g * tarty parmezan – 1 garść * mąka pszenna – 1 garść + do podsypania * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony szpinak gotujemy na małym ogniu, odcedzamy, odsączamy, blendujemy. Chleb namaczamy w mleku ( musi zmięknąć ), odsączamy. Dodajemy ugotowany szpinak. jajko, ricottę, starty parmezan oraz odrobinę

Ostra na Słodko
Kolorowe naleśniki 188

miejsce docieram szybciej od miejskiego autobusu.  Miejsce w kuchni zajmują kolory. Mam ochotę na więcej warzyw i owoców niż mięsa. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z dodatkiem szpinaku, buraczka, kurkumy i kakao. Hania pomagała mi przewracać, a że jest leworęczna, to wyglądało to przekomicznie. Też próbowałam lewą ręką, ale kompletnie mi nie wychodziło. Hello Wiosno! Składniki: 3 szklanki mąki(...)szklanki mleka 1⅓ szklanki wody mineralnej gazowanej 3 jajka szczypta soli 60 g roztopionego masła oraz:  ½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)  ½  szklanki soku z buraczków (lub 1 średni burak zmiksowany) 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki kakao trochę dodatkowej mąki i mleka lub wody Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę

bistro mama
Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym 279

Pyszne paluchy z tłuczonych ziemniaków, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami, zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podane z sosem czosnkowo-orzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Mniam… To ciekawa propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Składniki: Paluchy ziemniaczane: 700 g ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 duże jajko 1 łyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka(...)wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej. Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody i dodać

Oryginalny smak
Łosoś zapiekany pod szpinakiem i mozarellą 149

podać łososia to polecam Wam ten oto przepis. Już nigdy nie będziecie w kropce ; )   Do przygotowania potrzebujemy (2 porcje): filet z łososia (ok 200 g na osobę) szpinak (liściasty lub zmielony) czosnek wg uznania sól, pieprz 1 kulkę mozarelli Przygotowania zaczynamy od przyrządzenia szpinaku. Ja kupiłam mrożony i okazało się, że jest niestety rozdrobniony. No, ale trudno się mówi(...)Szpinak podsmażamy na patelni, doprawiamy czosnkiem i odrobiną soli. Gotujemy aż cała woda odparuje. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg). Na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki łososia. Przykrywamy je sporą ilością szpinaku a na wierzchu układamy plastry mozarelli (u mnie były to dwa plastry, tak aby pokryły prawie całą powierzchnię ryby). Całość zapiekałam ok 15-20 minut

Szybko Tanio Smacznie
Omlet ze szpinakiem, fetą i orzechami. 110

więc warto sięgnąć po mrożonki. Omlet: 2 jajka 2 łyżki maślanki 3 łyżki otrębów owsianych szczypta sody oczyszczanej sól i pieprz do smaku odrobina oleju Nadzienie: łyżeczka masła szpinak liście Hortex 1/3 łyżeczki suszonego czosnku łyżka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 50 g fety gruby plaster pomidora 2 włoskie orzechy Na początku zwracam się do tych nieprzekonanych(...)szpinaku i otrębów. Ani jeden produkt, ani drugi nie jest nudny,  są smaczne, wartościowe i dają wiele możliwości. Trzeba tylko puścić wodzę fantazji i ciszyć się ich smakiem i korzystać z wartości. Fetę kroimy w niewielką kostkę, podobne jak pomidora. Obrane orzechy siekamy nożem na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim szpinak ( cztery kulki) . Gdy odparuje

Dieta moja pasja
Pancakes ze szpinakiem 180

Amerykańskie pancakes w szpinakowej wariacji, puchate i mięciutkie. Dodatek szpinaku wcale nie oznacza, że potrawa musi być wytrawna w smaku- szpinak w słodkiej wersji sprawdza się równie świetnie, gdyż jego smak kompletnie nie jest wyczuwalny, a za to sprawia, że potrawy mają taki cudowny, pastelowo-zielony kolor!  Na leniwe śniadanie, podwieczorek czy kolację, jak również z dowolnymi dodatkami- wyśmienite(...)Około 30 szt. * mleko- 400 g * świeży szpinak- 100 g * jajko- 2 szt. * mąka- 2 szklanki (użyłam jasnej orkiszowej) * roztopione masło klarowane- 2 łyżki * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cukier waniliowy- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * sól- szczypta Świeży szpinak dokładnie zmiksować z mlekiem, połączyć z jajkami, cukrem, masłem oraz solą. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z łososiem i szpinakiem 168

Czekolada i upiekłam bardzo smaczną tartę .  Spód do tarty zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i krupczatki więc wyszedł niesamowicie kruchy,wręcz rozpływający się w ustach. Nadzieniem jest łosoś i szpinak,połączenie które bardzo lubię.  ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 400 g świeżego filetu z łososia pieprz(...)cytrynowy sól 1 łyżeczka soku z cytryny 150 g mrożonego szpinaku 1 żabek czosnku 1 łyżeczka masła sos beszamel: 50 g masła 50 g mąki  500 ml mleka sól świeżo mielony pieprz Mąki wymieszać razem,dodać sól i posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Łososia

Kolorowa kuchnia Elki