Rolada serowa to pyszna przekąska, która przyciąga uwagę. Robiłam już wersję z kurczakiem i pieczarkami a teraz przygotowałam inną wersję- z mięsem mielonym z indyka i szpinakiem. składniki: 250 g żółtego sera 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 500 g mięsa mielonego z indyka, ja zmieliłam udziec 300 g mrożonego szpinaku, ja dałam z własnych zapasów grubosiekany sól,pieprz(...)ząbek czosnku Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Odstawić do wystudzenia. Do miski włożyć mięso mielone, dodać wystudzony szpinak oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotową masę odstawić. Przygotować ciasto na roladę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodac jajka i majonez i całośc
Monia miesza i gotujeporcje 3 łyżki oleju np. kokosowego lub masła 4-5 jajek 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, starte na tarce 2 ugotowane ziemniaki 2 garści szpinaku 2 łyżki tartego sera przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku DO PODANIA: 1 pomidor pokrojony w kostkę i doprawiony do smaku, posiekany szczypiorek, bazylia WYKONANIE Szpinak dokładnie(...)płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dorzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Zwiększamy płomień do dużego i dorzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 2 minuty, aż zwiędnie. Przekładamy na talerz. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy. Na patelni o średnicy
cool and mintyPlacuszki szpinakowe, które podałam z chantilly bazyliowym- dokładnie takim samym jak w przepisie na te mini babeczki . Szpinak z bazylią to bardzo zgrany duet. Oczywiście placuszki możecie podać z czymkolwiek chcecie. Dżem czy miód również się sprawdzą. Polecam na leniwe niedzielne śniadanie. Składniki: (na ok. 12 sztuk) 2 białka szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka(...)łyżka kefiru 40 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g mrożonego szpinaku 1 łyżeczki oleju+ odrobina do wysmarowania patelni Przygotowanie: Szpinak rozmrozić (można na sicie, w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu), następnie odsączyć z nadmiaru wody. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier puder, ubijać. Dać po kolei żółtka, miksować. Wsypać
Nastoletnie Wypiekaniestawiam na kolor ZIELONY ! Moje szpinakowe smoothie bowl nastraja optymistycznie i przełamuje jesienną chandrę. PRZEPIS NA ZIELONE SMOOTHIE BOWL Składniki: 1 banan 1 owoc kiwi garść liści szpinaku Dodatkowo: 1/2 owocu kiwi 2 plasterki mango ekspandowana gryka lub inne ziarna liście szpinaku Przygotowanie smoothie bowl: 1. Banana i kiwi obrać ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki. Liście szpinaku(...)kiwi i mango wyciąć kształty, foremką do małych ciasteczek. Na wierzchu szpinakowego smoothie rozsypać ekspandowaną grykę lub inne ziarna lub płatki. Następnie wierzch udekorować owocowymi "kształtami" i świeżymi liśćmi szpinaku. Smacznego
kolorowotorcikowojestem w stanie określić dlaczego. Nie i już. Ale tutaj wpadłam po uszy i jest miłość. Mocno czosnkowa i śmierdząca gorgonzolą. Składniki: - 400 g ulubionego makaronu - opakowanie mrożonego szpinaku - 4 ząbki czosnku - dwie średnie cebule - 100 g gorgonzoli - 50 g mozzarelli - 150 ml śmietanki 30% - garść pomidorków koktajlowych - 300 g łososia wędzonego - łyżka masła - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron(...)gotujemy w moco osolonej wodzie al'dente. Odcedzamy i prelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy zamrożony szpinak. Przykrywamy i czekamy aż szpinak się rozmrozi od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sól, pieprz i dusimy jeszcze chwilę. Cała woda powinna odparować. Gotowy szpinak mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy
Cook&Loveefektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek
Kolorowa kuchnia Elkipory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego(...)szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych 400-500 g łososia 100-120g gorgonzoli 1,5 szkl. śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze
Smaki Na Talerzupory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego(...)szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych 400-500 g łososia 100-120g gorgonzoli 1,5 szkl. śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze
Smaki Na TalerzuJakiś czas temu prezentowałam zupkę szpinakową a teraz polecam zupę krem ze szpinaku. Do kremu również dodałam trochę szczawiu bo z jego dodatkiem zupa zdecydowanie lepiej smakuje. Wyszła pyszna, gęsta i w pięknym zielonym kolorze. Gotowy krem można podać z ulubionymi dodatkami. składniki: 200 g szpinaku 50 g szczawiu 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła(...)sól do smaku kawałek wędzonego boczku parzonego bez skóry Bulion zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście
Monia miesza i gotujepraktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations before putting the vessel into the oven, than just(...)ready! This time I wanted cannelloni, in the fridge I had some smoked salmon leftovers, some fresh spinach… OK, lets go! SKŁADNIKI: ok. 200 g świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS
Martyna Cooksmnie w nocy i teraz cały czas. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie, nic tylko nie wychodzić z domu jak się nie ma potrzeby :-). U mnie dziś przepis na risotto z kurkami, szpinakiem i serem grana padano. Wyszło pyszne, polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie ryżu arborio 300 g kurek 1/2 opakowania szpinaku baby 1/2 szklanki białego wytrawnego(...)wino nam wyparuje, dodajemy stopniowo bulion, ja dzielę go zawsze na trzy, cztery części i dolewam do ryżu. Pamiętajmy o mieszaniu ryżu, musimy robić to dość często. Kurki myjemy, szpinak również. Do ryżu dodajemy kurkumę. 3. Przed tym jak będziemy do ryżu wlewać ostatnią porcję bulionu wrzucamy kurki, pamiętajmy o częstym mieszaniu. Następnie wrzucamy umyty szpinak i natkę pietruszki
kruche babeczkiSerce sałatki Dziś przepis "wolny". Czyli nie ma ograniczeń "8 listków szpinaku i 21 gałązek rukoli". Tworzymy ! Wymyślamy i cieszy się smakiem. Jeszcze coś na wakacyjną nutę :) Sezon grillowy skończony ? Nic straconego, grillowanie można wykonać w piekarniku ;) Ja postawiłam na swoje ulubione dodatki, kurczakiem dodałam sytości, dopełniłam dressingiem z aromatycznych składników. Sałatka powstała przy okazji konkursu Przypraw Galeo oraz Just(...)SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny) sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka przyprawy
CynamonemPoOczachWitajcie :-) Dziś danie na szybko, makaron kokardki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi. Mniam, bardzo lubię i reszta domowników też takie dania. Czasem jest tak, że makaronów nie robię dość długo, ale jak już zacznę, to wtedy są często. Mój syn też je uwielbia,jak to dzieci, zostało mu to z przedszkola, młoda też już zaczęła podjadać. Ja bardzo(...)lubię robić dania z makaronem, bo można dodać dosłownie kilka rzeczy i wychodzi pyszne, szybkie danie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u mnie kokardki) 1 opakowanie szpinaku baby około 8 sztuk suszonych pomidorów 3 garście orzechów włoskich 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów 3 łyżki oleju
kruche babeczkiSkładniki: cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte i pokrojone na cienkie plasterki pół kilo szpinaku baby (lub 2 opakowania paczkowanego) – umytego i wysuszonego 100 g orzechów nerkowca 250 g ricotty 200 g wędzonego łososia w plastrach (podzielonego na 2 części) mała cukinia – umyta(...)lasagne warzywną z łososiem i sałatką grejpfrutową Zaczynamy od przygotowania sobie półproduktów. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i cykorię. Mieszamy i po chwili dodajemy połowę liści szpinaku a kiedy stracą objętość dodajemy resztę szpinaku i dusimy aż nadmiar wody odparuje. Przygotowujemy beszamel podsmażając na maśle mąkę, mieszając trzepaczką z maślanką i podgrzewając przez 3 minuty
Ugotowane pozamiatane