padło na nadziewane bułeczki. Są smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Łatwo je spakować, a do ich zjedzenia nie potrzeba sztućców, ani talerzy. Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru sól Nadzienie: 400 g świeżego(...)szpinaku słoik pomidorów suszonych 200 g sera żółtego oliwa z oliwek pieprz sól Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy je do rozpuszczenia. Dodajemy do nich 4 łyżki mleka, mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, sól, jajko, masło, rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Zagniatamy ciasto. wyrabiamy je, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy
PatiGotujekompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u mnie lekka i orzeźwiająca sałatka z soczystym arbuzem, szpinakiem oraz serem feta. Lubię, gdy w sałatce coś chrupie, więc dodałam również ziarna słonecznika. Całości pazura dodaje sos z dodatkiem musztardy meksykańskiej. Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie(...)składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy
Kuchnia MagdaLenyzrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina(...)Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar
Różne smaki w kuchniSzpinak, kiedyś tak przeze mnie nie lubiany, teraz pełni główną rolę w kuchni. Najważniejszą sprawą jest dobre przyprawienie szpinaku, bo on sam nie ma żadnego smaku.Polecam dzisiaj ravioli, włoskie pierożki z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem 2 serów ricotty i parmezan. Składniki: 300 g przesianej mąki 30 ml oleju 3 jajka sól 200 g szpinaku mrożonego opakowanie sera ricotta(...)gładkie, elastyczne ciasto . Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do smaku pieprzem i solą , tymiankiem i dokładnie wymieszać. Ciasto dzielimy
Różne smaki w kuchniJako dziecko nie mogłam patrzeć na szpinak. A to chyba ma każdy kto spędził choć trochę czasu w przedszkolu. Ja kojarzę go z jednolitą breją. Teraz na szczęście można przez cały rok świeży szpinak dostać w każdym sklepie. No i co oczywiste jak można się domyśleć uwielbiam rzeczy z niczego. Szczególnie jeśli nie mam niczego praktycznie w lodówce(...)makaron w szafce jest zawsze. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku 1/2 puszki pomidorów 1 łyżeczka masła 1/2 opakowania ugotowanego makaronu 2 łyżeczki sera parmezanu Przygotowanie: w garnku na łyżeczce masła podsmażamy szpinak dodajemy pomidory z puszki i redukujemy sok po zredukowaniu soku z pomidorów dodajemy ugotowany makaron i podsypujemy serem dokładnie mieszamy i podajemy :) Smacznego
Gotowanie z pasjąMimo tego, że nie wygląda zbyt apetycznie- to genialnie smakuje! Dziś dorsz pieczony ze szpinakiem i pieczarkami:) Skladniki: Filety z dorsza ( u mnie 400g) 1 mała cebula 200g szpinaku Kilka pieczarek 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki oliwy z oliwek Sok z połowy cytryny Czosnek granulowany, sól, pieprz(...)imbirem. Odstawic do lodówki na pół h. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i calosc dusic aż pieczarki zmiękną. Dodać szpinak, doprawić obficie solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Rybę wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć zawartością patelni- szpinakiem z pieczarkami
Mamuśka wraca do formyJeśli ktoś nie lubi szpinaku, to za jego polubieniem powinna przemówić do niego niska, wręcz żadna kaloryczność! Co jak dla mnie, wpisuje tę zieloną po obróbce papkę do pierwszej piątki produktów na diecie:) Skladniki: 450g mrożonego szpinaku 1 cebula drobno posiekana 1 kulka mozarelli light (120g) Sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka oliwy(...)łyżeczka masła Makaron pełnoziarnisty Zamrożony szpinak wkladamy do garnka i na małym ogniu "pozbywamy" się nadmiaru wody. Na oliwie i maśle szklimy cebulę. Dodajemy ją do szpinaku, doprawiamy w/w przyprawami, dorzucamy pokrojoną mozarelle i dusimy do jej całkowitwgo roztopienia. Na koniec do całości dodajemy jogurt. Podajemy z makaronem
Mamuśka wraca do formyKolejne proste w przygotowaniu MNIAM! Farsz: 450g mrożonego szpinaku 1 duża cebula drobno posiekana 100g twarogu półtłustego Filet z piersi 50g sera feta Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki oliwy (1 do podsmażenia cebuli i 1 do zamarynowania piersi) Ciasto na naleśniki robimy tak jak lubimy, z tym że smażymy je na suchej patelni Kurczaka(...)kroimy wg uznania, obsypujemy przyprawą do kurczaka (czy czym lubimy:) i marynujemy z łyżeczką oliwy min. godzinę Cebulę szklimy, dodajemy szpinak i odparowujemy nadmiar wody. Twaróg i fete łączymy w osobnym naczyniu i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy gałką, solą, pieprzem i czosnkiem Na osobnej patelni smażymy kurczaka (nie dodajemy już oliwy) Na usmażone naleśniki nakładamy szpinak i kilka kawałków kurczaka
Mamuśka wraca do formyPrawdziwy przysmak dla zwolenników kuchni meksykańskiej. Lubię eksperymentować i łączyć różne smaki, dlatego też w mojej quesadilli pojawia się szpinak i mozzarella. Wierzcie mi, że całość smakuje rewelacyjnie. Polecam podawać z pikantnym sosem. Czym jest quesadilla? To nic innego jak złożone tortille z nadzieniem, w skład którego wchodzi m.in. ser. Jest on niezbędny w celu sklejenia tortilli. Poza(...)się różne dodatki. Podana ilość składników starcza na 3 quesadille. SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 6 ząbków czosnku 1 duża czerwona papryka oliwa 300 g rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła 6 sztuk dużych tortilli (u mnie pszenne) 160 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli sól, pieprz, chilli opcjonalnie można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli WYKONANIE Mięso
Passions hobbies lifemąki z ciecierzycy 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki ugotowanych batatów 2 średnie marchewki duża garść świeżej kolendry 2 duże garście świeżego szpinaku sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti . Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki. Marchewkę(...)obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki. Liście szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy kilka minut aż trochę zmiękną. W dużym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy, kurkumę, proszek do pieczenia. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy szpinak, marchewkę, batata i całość mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni
Lamarida.plKoktajl szpinak – banan to kolejna propozycja zielonego koktajlu. Pyszny, kremowy, a w smaku bardziej bananowy, niż szpinakowy Polecam :* Składniki na koktajl: 2 spore garście liści szpinaku 1 banan 0,5 szklanki wody malinowej słodzimy wg. uznania Przygotowanie koktajlu: Opłukany szpinak wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy banana i wodę. Wszystko razem rozdrabniamy za pomocą blendera na gładki koktajl. Gotowy koktajl(...)rewind: true, loop: false, center: false, autoplay: true, autoplayHoverPause: true, nav: true, navSpeed: 1000, navText : ["",""], dots: true, dotsSpeed: 1000, navText : ["",""], touchDrag: true, mouseDrag: true, rtl: true, }); }); Artykuł Koktajl szpinak – banan pochodzi z serwisu
NiePieprz.plMakaron z cukinii jest genialny, wystarczy delikatnie poddusić i już jest gotowy do zajadania. Można też go zapiec, jak w tej propozycji. Zielona propozycja ze szpinaku, cukinii z dodatkiem makaronu (można zmniejszyć ilość) i fety. Liczba porcji: 5 100 gram makaronu 300 gram szpinaku 2 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 170 gram sera typu feta 2 łyżki(...)przeciśnięty przez praskę. Poczekać aż cebula się zeszkli. Włożyć makaron z cukinii, posolić i poddusić pod przykryciem na średnim ogniu co chwilę mieszając. Można dodać 3-4 łyżki wody. Szpinak umyć, odkroić łodyżki. Liście posiekać w średniej wielkości kawałki. Dodać do patelni z cukinią i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5-8 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ser feta pokroić
Czerwony GupikNieskomplikowana ale bardzo smaczna. Jej lekko kremowy smak przekonał mojego dziecko do zjedzenia trzech porcji. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 10-15 liści szpinaku 1 puszka zielonego groszku Bonduelle 3-4 ziemniaki przyprawa do kurczaka 1 serek topiony 2,5 l wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki (ewentualnie(...)natka pietruszki 1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry lub kostkę. Dokładnie obtaczamy w przyprawie z kurczaka i oleju. Odstawiamy na godzinę. 2. Liście szpinaku myjemy, drobno szatkujemy nożem lub za pomocą malaksera. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. 3. Zamarynowane mięso lekko podsmażamy w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy ziela i liść laurowy oraz odrobinę soli. 4. Po kilku minutach
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyQuesadilla z kurczakiem, zielonymi szparagami i świeżym szpinakiem, do tego pyszne guacamole i roszponka – tak wygląda nasz kolacjo-obiad z wykorzystaniem kurczaka teriyaki z przepisu z wczorajszej sałatki superfood . Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut! Składniki: 6 tortilli pszennych 150g żółtego sera 150g świeżego, młodego szpinaku 300g piersi(...)odlewamy – przyda się jako dodatek do tortilli. Przygotowanie i smażenie tortilli: Na połowie tortilli układamy składniki – starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, małą garść świeżego szpinaku, kilka kawałków kurczaka i szparagi, polewamy niedużą ilością sosu, składamy na pół i grillujemy na patelni gillowej lub zwykłej bez dodatku oleju przez około minutę z każdej strony. Gotowe quesadillas
Taste and CookDziś na blogu pyszne ciacho, którym zainspirowała mnie Kasia z bloga Kuchnia Bazylii , ale nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów(...)tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Ciasto: 2 jajka 110 g oleju 200 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu Dodatkowo
Kulinarne przygody Gatity