Szpinak makaron, mięsko i grzybki to wszystko za czym przepadam. Danie niezwykle proste i pyszne. Mięso pokroić w cienkie paseczki 0,5×0,5 cmx 4 cm. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekane ząbki czosnku. Smażyć 30 sekund, następnie dodać mięso i pokrojone w plasterki grzyby. Smażyć mięso tak długo, aż mięso(...)straci kolor surowizny. Podlać wodą, dodać szpinak i gotować na małym ogniu aż szpinak się roztopi. Odrobina wody pozwoli nam uniknąć przypalenia się czosnku. Wlać śmietanę i wsypać gałkę muszkatołową i Vegetę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przykryć naczynie. Ugotować makaron, odcedzić. Makaron połączyć z sosem i wymieszać
Kuchnia Pokoleńkoncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów [450g] 1 liść laurowy - duży 1 szkl. gotowanego pęczaku - w oryginale była kasza quinoa, której akurat nie miałam 1 mała wiązka świeżego szpinaku wraz z łodyżkami - lub tak ze 2-3 solidne garście samych liści baby szpinaku sól, pieprz czarny - do smaku W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną(...)ogień do dużego i doprowadzić do wrzenia. Następnie zredukować ogień i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszać z wcześniej ugotowanym pęczakiem oraz posiekanym drobno szpinakiem - wraz z łodyżkami . Gotować przez 3 minuty, aż szpinak zmięknie. Po skosztowaniu, w razie potrzeby dosolić lub dopieprzyć do smaku. Podawać gorącą. Zupę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Grunt to przepis!rzecz kaszy! Niepalona kasza gryczana ma łagodny orzechowy smak, a ugotowana w odpowiedni sposób jest sypka i pyszna. Dodajemy do niej pyszny sos z piersi kurczaka i szpinaku i jesteśmy w niebie! :) Potrzebujemy: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g kaszy gryczanej , u mnie ze sklepu BioIndygo 3/4 szklanki wrzątku 200 g piersi(...)kurczaka 100 g szpinaku 1 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulkę oraz drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawiamy suszonym oregano. Podsmażamy całość do momentu, aż mięso się zetnie
MamaOskarkaDzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano podkręcają smak zupy, dzięki czemu nie można jej się oprzeć. Zupa jest delikatna i pożywna. Polecam Składniki: 400 g pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 duża garść świeżego szpinaku 2 l bulionu(...)liście laurowe 2 ziela angielskie 2 – 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać łodyżki i lekko posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka
Oryginalny smakprzecież nawet (a może tym bardziej) w jesienną słotę miło jest otulić język sprężystymi nitkami spaghetti w kremowym sosie :) Do tego kawałki słodkiej papryki i delikatne liście szpinaku przesmażone z aromatycznym czosnkiem i rozgrzewającym pieprzem. Całość otoczona kremowym sosem z wyrazistej w smaku Gorgonzoli i obsypana chrupiącymi nasionami słonecznika. Tyle wystarczy, by czule rozgrzać i rozpieścić podniebienie jesiennym popołudniem, celebrując(...)bardzo mi zasmakowało, że robiłam je jeszcze przez kolejne trzy dni. Myślę, że to wystarczająca rekomendacja, żeby spróbować tego kremowego dania, gdzie słodycz przeplata się z ostrością :) Spaghetti ze szpinakiem, papryką i kremową gorgonzolą Potrzebujesz: 400g spaghetti 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (najlepiej Ramiro lub szpiczaste) 750g świeżych liści szpinaku 150g łagodnej Gorgonzoli 2 łyżki oleju 1/2 szkalnki wody
Kuchnia w Słońcu Skąpananabierają niecodziennego charakteru :) Składniki: Naleśniki 10 sztuk: 2 jajka 300 ml mleka 300 ml wody szczypta soli mąka pszenna* Nadzienie: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 100 g liści szpinaku 120 g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Naleśniki: Jajka, sól, mleko(...)podsmażyć aż zmiękną. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę obrać i pokroić w niewielkie paski. Smażyć tak długo, aż zmięknie. Wówczas dodać szpinak i chwilę dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki, paprykę, szpinak i 100 g tartego sera wymieszać ze sobą. Gotowe naleśniki przekładać farszem
My simple kitchenKaszotto z kurkami i szpinakiem to bardzo szybkie danie w dodatku zdrowe i przepyszne. Takie kaszotto poza tym że jest samodzielnym daniem to będzie również idealnym dodatkiem do drobiu lub ryb. Składniki dla 3 osób: 200 gr kurek 100 gr świeżego szpinaku 100 gr kaszy bulgur 2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki masła (klarowanego) 2 łyżki serka kanapkowego(...)momentu kiedy cebula zaczyna się rumienić czyli ok 3-4 minuty i całość przekładamy z patelni na talerz. Na patelnię wlewamy ok 2-3 łyżek oleju i wrzucamy szpinak. Smażymy go ciągle mieszając aż "zwiędnie". Odłożone przed chwilą kurki przekładamy na patelnię do szpinaku, dodajemy 2 łyżki serka i smażymy mieszając aż z serka powstanie delikatny sosik. Doprawiamy solą
Mechanik w kuchniGofry na kolację? Czemu nie! Bo gofry nie muszą być tylko na słodko 😉 Oto wytrawna wersja gofrów... ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego pełnego świeżych ziół i łososia wędzonego. Chrupkość gofrów, w tym przypadku, zależy od mocy gofrownicy - im większa moc, tym gofry będą bardziej chrupiące. Zielone gofry pod białą pierzynką to pyszna i niebanalna propozycja zarówno kolacyjna(...)Składniki: 2-2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 200-250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta czosnku granulowanego Dodatkowo: 3 op. serka wiejskiego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1/3 natki pietruszki 50 g łososia wędzonego sól, pieprz
Kuchnia MagdaLenyBardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajkami. Po usmażeniu posmarowałam go lekkim serkiem i zawinęłam tworząc mini roladkę, którą następnie pokroiłam. W takiej wersji fajnie prezentuje się na talerzu i przyznam, że też lepiej smakuje. Szpinak, łosoś i awokado jako nadzienie sprawdzają się świetnie (zwłaszcza łosoś dużo zyskuje). Omlet jest bezglutenowy, nie użyłam żadnej mąki, więc można go zjeść jako śniadanie białkowo - tłuszczowe. Wyszedł dość(...)jajka chwilkę ubijałam za pomocą elektrycznej trzepaczki. Polecam na śniadanie, obiad i kolacje :) Składniki (1 porcja): 2 jajka szczypta kurkumy 30 g łososia wędzonego 1/3 dojrzałego awokado garść świeżego szpinaku twarożek lub serek naturalny (u mnie Bieluch lekki) sól, pieprz olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Awokado pokroić w kostkę, łososia wędzonego na cienkie plasterki. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić
Healthy food explorerObiad dosłownie w 5 minut! A do tego pyszny, pożywny i zdrowy. Danie jest nieco w stylu azjatyckim - użyłam makaronu gryczanego soba, do tego oczywiście łosoś i szpinak. Dla urozmaicenia jeszcze pieczarki i ser feta, który dodaje wyrazistego smaku. Taki obiad naprawdę robi się błyskawicznie - makaron wrzuca się do wrzącej wody, a w tym czasie można podsmażyć cebulę, szpinak(...)feta oraz łososia. Po ugotowaniu makaronu wystarczy wyłożyć wszystko na talerz i gotowe. Pysznie, prosto i bardzo smacznie :) Składniki (2 porcje): 80 g makaronu gryczanego Soba 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 150 g łososia atlantyckiego wędzonego na gorąco 1/2 opakowania sera feta 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do wrzącej wody, lekko posolonej wody
Healthy food explorergranata, albo innymi czerwonymi owocami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone w lodówce. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 puszki gęstego mleka(...)kokosowego (śmietanki kokosowej) 5 łyżek eytrytolu lub ksylitolu* Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować. Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach
Healthy food explorercelebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione po brzegi fantastycznym serem i aromatycznym szpinakiem z dodatkiem prawdziwego masła z czosnkiem. Całość wyszła fenomenalnie, a bułeczki nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie wyglądały! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże(...)świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 20 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ser żółty – 300 g * szpinak świeży – ok. 400 g * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała – 1 szt * sól, pieprz gałka muszkatołowa, czarnuszka * masło * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy posiekaną cebulkę oraz czosnek
Ostra na Słodkoolada leśny mech to mój najnowszy pomysł na popularne tureckie ciasto ze szpinakiem w nowej odsłonie. Zamiast przygotowywać je tradycyjnie w tortownicy, proponuję upiec je w prostokątnej blaszce, zwinąć i napełnić bitą śmietaną z serem mascarpone oraz borówkami. Rolada szpinakowa leśny mech jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników(...)wszystkich gości! Gorąco polecam ten przepis wszystkim tym, którzy polubili ciasto ze szpinakiem. * SKŁADNIKI na 10-12 porcji Rolada szpinakowa leśny mech: 200 g świeżego szpinaku typu ' baby ' 3 jajka 150 g cukru 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki
Food Squarerazem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na smak naszych gołąbków Gołąbki co prawda są bez mięsa, ale spokojnie – niełatwo to wyczuć // Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty(...)użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka białej kapusty przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna oliwa Sposób przygotowania: Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka
Via Gusto