Scroll down for recipe in English. Dzisiaj obiad na zielono :) Nasze polskie kopytka z dodatkiem szpinaku. Ja podałam je tylko z podgrzanymi na masełku ziołami, ale oczywiście można też zrobić sos, jaki tylko się najbardziej lubi :) Składniki: (5-6 porcji) 800 g. obranych ziemniaków 8 łyżek mąki pszennej + 2-3 łyżki do podsypywania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)duża garść świeżego szpinaku Dodatkowo 50 g. masła listki świeżych ziół (u mnie szałwia i cząber) sól, pieprz Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na stolnicę wsyp obie mąki. Szpinak zblenduj z jajkiem na gładko. Na mąkę wyłóż przeciśnięte ziemniaki oraz szpinak z jajkiem. Zagnieć ciasto, nie ugniataj zbyt długo! Bierz po kawałku
Delicious PlaceNaleśniki z kurczakiem i szpinakiem, to danie dla całej rodziny. Smakowały wszystkim, a najbardziej mojemu trzyletniemu synowi Piotrowi. Już szpinak i naleśniki są dla niego najlepszym połączeniem, a że całość idealnie się komponuje i wybornie smakuje, to dał się nawet przekonać do mozzarelli, której nigdy nie chciał jeść :-) Gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka duża szczypta soli(...)wody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) Farsz: 500 g piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 kulki mozzarelli przyprawa w płynie Vegeta Natur świeżo mielony pieprz, sól, oregano 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE Naleśniki: Do miski
Passions hobbies lifepraktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations before putting the vessel into the oven, than just(...)ready! This time I wanted cannelloni, in the fridge I had some smoked salmon leftovers, some fresh spinach… OK, lets go! SKŁADNIKI: ok. 200 g świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS
Martyna CooksSkładniki/1 porcja: – 2 jajka, – łyżka masła – sól i pieprz – parmezan do posypania – garść szpinaku – kilka pomidorków koktajlowych – 1/2 cebuli – 2 kromki ulubionego pieczywa – łyżka masła – zioła prowansalskie lu mieszanika ziół toskańskich Przygotowanie: Szpinak opłukać i drobno pokroić. Pomidorki również umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka wbić do miski, dodać 2 łyżki wody, przyprawić solą(...)masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać.Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się od niej spód omletu. Gdy omlet się lekko zetnie posyp parmezanem . Połóż pokrojone liście szpinaku i pomidorki. Omlet przełóż na talerz składając na pół. Smacznego Artykuł Omlet ze szpinakiem i pomidorkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEświeżych, pysznych, dojrzałych pomidorów. Połączenie ich ze szpinakiem, kwaśną śmietaną i fetą, utworzyło pyszne danie które możemy zaserwować na obiad lub kolacje. Bogactwo smaków, witamin zachwyci nasze kubki smakowe i na pewno posmakuje naszym domownikom, a podanie tego dania z winem sprawi iż możemy go zaserwować nawet na romantyczną kolację we dwoje ;) Składniki na 2 osoby: 150 g mrożonego szpinaku(...)opakowanie świeżego szpinaku typu baby 3 duże, świeże pomidory 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 % około 100 g sera feta makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ale tak aby był
Gotowanie...to proste !sami spróbują je zrobić! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 5 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki(...)były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 35-40 minut/160C. Po wystudzeniu kroimy na równe prostokąty. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki
Ostra na SłodkoMakaron ze szpinakiem to pyszne i szybkie danie, które często serwujemy na obiad. Na szczęście moje dzieci uwielbiają szpinak, więc gdy przygotowuję ten makaron, to cała rodzinka jest zadowolona. Do wykonanie tego dania można użyć mrożonego szpinaku, The post Makaron ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedomu na tą potrawę mówi się zielony makaron. Receptura zawsze jest ta sama, czyli musi być dowolny makaron, śmietana i szpinak. Jeżeli nie mam groszku, to zastępuję go innym warzywem np. brokułem. Mój trzyletni syn uwielbia tą potrawę, więc często gości u mnie w domu. Przepisu nigdy nie dodałam na bloga, bo nie mogłam nigdy zrobić zdjęć. Oczywiście za sprawą(...)bardzo szybko i jest naprawdę smaczna. Gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI 500 g piersi z kurczaka oliwa 2 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 200 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz 500 g makaronu penne WYKONANIE Mrożony szpinak i groszek umieścić w misce i zostawić do odmrożenia. Pierś
Passions hobbies lifepłaty świeżego. Składniki na 6-9 porcji: – 250g świeżego makaronu lasagne (lub ok. 20 płatów suszonych) – 2 puszki krojonych pomidorów – 600g ricotty – 450g świeżego szpinaku – 150g startej mozzarelli – 70g startego parmezanu – 3 jajka – 2 papryki zielone lub żółte – 2 cebule – 6 ząbków czosnku – 1 łyżka oleju – sól, pieprz(...)koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie dodajemy ricottę, posiekany szpinak oraz połowę parmezanu i połowę mozzarelli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy razem z podsmażonymi warzywami do połączenia składników. Pomidory drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miski
Be Fit Be StrongBardzo efektowne, nietypowe i proste ciasto przypominające zielony mech. Mięsiste ciasto z dodatkiem szpinaku, przełożone kremem mascarpone udekorowane granatem. Zaskakuje nie za słodkim smakiem. Zrobione jest z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Leśny mech Ciasto 450 g mrożonego liściastego szpinaku 2/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki przennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 opakowanie śmietanfiksu Pozostałe granat do dekoracji Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy blenderem na jednolity mus. Jajka o temperaturze pokojowej wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy. Ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy
PanGotujepewno wejdzie na stałe do naszego menu. Zuppa Toscana jest sycącą zupą pełną mięsa mielonego, ziemniaków i warzyw. Klasycznie dodaje się tu marchewkę, seler, cebulę, czosnek i jarmuż albo szpinak. W mojej wersji zupa toskańska jest właśnie ze szpinakiem, a także z dodatkiem białej fasoli. Bardzo często dodaje się do niej podsmażony boczek - ja zrezygnowałam z tego dodatku, doprawiając(...)Zuppa Toscana): ok. 2.5 l domowego bulionu drobiowego, 500 g mielonego mięsa, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki selera naciowego, 1-2 marchewki, puszka białej fasoli, duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu. 3-4 ziemniaki, ok. szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, 3 płaskie łyżki mąki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka wędzona papryka, oregano, bazylia kilka łyżek startego parmezanu Mięso
Lekcje w kuchnisami przyznajcie, że wygląda bardzo efektownie. Do tego ten intensywny zielony kolor! Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie oraz doskonale nadaje się również dla osób, które nie przepadają za szpinakiem, ponieważ absolutnie go nie czuć. Ciasto prezentowałam Wam już wcześniej, ale na moim fanpage i doszłam do wniosku, że powinno znaleźć się także tu na blogu. Stare zdjęcia nie nadawały się(...)publikacji, więc razem z córką miałyśmy pyszną zabawę. Natalka uznała, że zielony tort jest pycha. Polecam! Leśny mech - składniki: (Tortownica o średnicy 26 cm) Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 3 jajka 1 szklanka ksylitolu/cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru
Di gotujezaskoczenie, bo na stole wylądował krupnik na pęczaku z różnymi dodatkami, których w Polsce raczej nikt nie dodałby do tej zupy – soczewica, biała fasola, fasolka szparagowa i szpinak. Tak nam posmakowało, że odtworzyliśmy tę zupę w naszej kuchni. Mamy już dla was ten przepis. Przepis na krupnik sposobem włoskim Składniki: wywar mięsny lub woda, jeśli gotujemy wege (3/4 średniego(...)garnka), 1 cebula, 2 garście zielonej soczewicy, 2 garście pęczaku, 1 por, 1 puszka białej fasoli, około 100 gramów mrożonej fasolki szparagowej, 4-5 brykietów mrożonego szpinaku w liściach, 2 marchewki, 3-4 łodyg selera naciowego, suszony tymianek, sól, pieprz. Jak zrobić krupnik sposobem włoskim? Do gotującego się wywaru wrzuć posiekaną cebulę, pęczak oraz soczewicę, gotuj około 15 minut
Kulinarna PolskaPomysł na lekką w smaku, wegetariańską i bardzo sycącą sałatkę. Do jej przygotowania będzie potrzebować komosę ryżową, świeży szpinak, miękką oraz soczystą gruszkę, dojrzałego granata i kozi ser. Co ciekawego, sałatki nie polałam żadnym sosem ani jej nie przyprawiłam, a pomimo tego była soczysta i smaczna w smaku. Poniższa sałatka to pomysł na lekkie, drugie śniadanie, np. szkoły/pracy. Będzie(...)idealna dla osób, które chcą jeść zdrowiej i ograniczają spożywanie mięsa. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki surowej komosy ryżowej 2 garście świeżego szpinaku 1/2 dużego, dojrzałego granata 1 duża, miękka gruszka 1 rolada sera koziego (100 g) Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po ugotowaniu powinna być sypka) . Szpinak umyć, osuszyć. Z granatu wyjąć pestki. Gruszkę
Ugotowaćmusieliśmy nad tym ciastem spędzić, ale to była bardzo przyjemna i twórcza praca, która przyniosła wyśmienite rezultaty. Składniki na ciasto leśny mech z mascarpone Szpinakowe ciasto: 250 g świeżego szpinaku sok z 1 / 2 cytryny 4 jajka 200 g cukru 1 szklanka oleju 2 1 / 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki sody Krem śmietanowy(...)szklanki wody kilka listków mięty 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka rumu Dodatkowo: 1 granat 1 / 2 słoiczka dżemu np. porzeczkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Szpinak dokładnie opłukać, osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować go z dodatkiem soku z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Wlewać stopniowo olej i mieszać drewnianą łyżką
niecodziennikpary