stopniem trudności pod pracę Kopciuszka ;) Oliwki i pomidory drobno kroimy, zostawiając część z nich do dekoracji. Czosnek obieramy. Fetę kruszymy, zostawiamy na później do dekoracji łyżkę, dwie sera. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do miski melaksera wrzucamy szpinak (kilka listków warto zostawić do przybrania), ciecierzycę, pokruszoną fetę, czosnek i pastę sezamową lub podprażony na suchej patelni sezam. Wlewamy 2 łyżki(...)dodając resztę wody i oliwy, miksujemy. Hummus mieszamy z posiekanymi pomidorami i oliwkami, próbujemy, ewentualnie dosalamy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do miseczki, posypujemy pozostałymi pomidorami, oliwkami, fetą i szpinakiem. Podlewamy szczodrze dobrą oliwą, skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Ja wciągam go bez opamiętania z pszennymi grzankami. Szczególnie w środku zimy ten hummus to miła odmiana od –jakby
Karo in the Kitchenzwykle tanie, szybkie i smaczne. Często je robię korzystając z okazji „wymiecenia” z lodówki rzeczy, które trzeba szybko zużyć. Tym razem mój wybór padł na zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem. Podobną robię często w restauracji, w której pracuję. Wersja domowa jednak została lekko zmodyfikowana. Idealnie sprawdza się jako szybka i tania kolacja, która z cała pewnością nasyci brzuch(...)jednego łasucha. Składniki (na 4 osoby): 300g makaronu 1 filet z kurczaka 200g szpinaku 300ml śmietanki 30% ser żółty sól pieprz czosnek Przygotowanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i smażymy, aż do zrumienienia mięsa. W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Do podsmażonego kurczaka dodajemy szpinak. Jeśli dodajemy
Jacob TastesBezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, otulone gęstym i aromatycznym sosem pomidorowym. Sos jest oczywiście z mięsem, więc nie jest to danie wegetariańskie, ale za to może być serwowane osobom nie tolerującym glutenu :) W sezonie letnim warto użyć świeżych pomidorów, wtedy sos będzie jeszcze smaczniejszy. KLOPSIKI JAGLANE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego(...)dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w osolonej wodzie przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka. Szpinak rozmrozić na sicie i dokładnie odcisnąć, dodać do przestudzonej kaszy razem z jajkiem i mąką. Dokładnie wymieszać i formować wilgotnymi dłońmi niewielkie kuleczki. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę
https:KKuchniaMniamfajny przepis na szybki i smaczny obiad do przygotowania dosłownie w 15 minut. Tym razem potrzeba zaledwie kilku składników, by stworzyć pyszny sos. Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem jest niezwykle zdrowym i smacznym daniem, ponadto bardzo prostym w przygotowaniu. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Makaron pełnoziarnisty penne(...)osób 200g wędzonego łososia (można też dać 100g wędzonego łososia i 100g wędzonego pstrąga łososiowego) 2 garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego Odrobinę masła Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przy odcedzaniu odlewamy około 1/3 szklanki wody. Rybę tniemy w kosteczkę. Szpinak myjemy, odcinamy twarde końcówki i siekamy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i dodajemy wędzonego łososia. Podsmażamy
Kolizje SmakówNadmiar szpinaku zebranego latem i schowanego do zamrażarki, wymaga stopniowego wykorzystywania. Dlatego bez zastanowienia postanowiłam użyć go do szpinakowej zupy/kremu (zwał jak chciał), który wzbogaciłam białkiem konopnym i awokado. Całość dawała naprawdę świetny efekt. Ostatni tydzień był wyjątkowo ciężki, jeśli chodzi o naukę. Jestem zmęczona, wręcz wyczerpana. Pozwólcie, że nie będę się rozpisywać i ucieknę nareszcie odpocząć. Złapać oddech(...)SKŁADNIKI: 200g szpinaku (u mnie mrożony) awokado łyżka białka konopnego łyżka ziaren konopi naturalna spiżarnia natka pietruszki ok 200ml wody (może być mniej) ząbek czosnku przyprawy: imbir, pieprz ziołowy WYKONANIE: szpinak gotujemy w 200ml wody ok 10 min- następnie odstawiamy do ostygnięcia czosnek wyciskamy, blendujemy ze szpinakiem,natką pietruszki, awokado i przyprawami do zblendowanych składników dodajemy białko konopne- dokładnie
healthy dreamsgłowie pierwotne pomysły, które nie doczekały się swojej realizacji. Tym razem, nie pozwoliłam sobie na lenistwo. Wykorzystałam ugotowaną fasolę adzuki i świeże tofu, do przygotowania spodu, na wierzchu zawitał szpinak w towarzystwie brukselki. Tarta, jak dla mnie idealna. Jednak potrzebny był jeden dzień odpoczynku, jestem dumna bo udało mi się zrealizować większość zaplanowanych przeze mnie rzeczy. Do wieczora jeszcze czas(...)może zdążę zrobić wszystko. SKŁADNIKI: 70g tofu 40g fasoli adzuki 60g szpinaku (u mnie mrożonego) ok 5 brukselek garść posiekanej natki pietruszki kilka orzechów włoskich 1/2 ząbka czosnku przyprawy: suszona cebulka, curry, pieprz ziołowy, czerwona papryka, czarnuszka WYKONANIE: Fasolkę gotujemy do miękkości- ugotowaną blendujemy z tofu- następnie dokładnie mieszamy z przyprawami całość przekładamy do aluminowej/bądź wyłożonej papierem do pieczenia
healthy dreamsjednej z wegańskich restauracji, miałam przyjemność spróbować burgery z tofu i szpinaku. Jednak miałam co do nich kilka zastrzeżeń. Po pierwsze ilość tofu była znikoma, przy czym jego niedobór zastąpiony został ziemniakami. Po drugie były one smażone, przez co niewątpliwie ciążyły po spożyciu na żołąku. Dlatego też, postanowiłam zrobić ich nieco lżejszą i zdrowszą wersję. A co najważniejsze, z wykorzystaniem(...)kosteczki, której obecności możemy szukać z lupą w ręku. Smakowo moje burgery odbiegały od orginału, jednak w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Były delikatne, wilgotne z wyczuwalnym smakiem brokuła i szpinaku oraz subtelnym posmakiem czosnku, który był jedną z przypraw. Zostawiam was z przepisem i uciekam na autobus, czeka mnie pracowity weekend. Jednak po tak luźnym tygodniu, pełnym próbnych matur
healthy dreamsochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Sięgam wtedy po łatwe i sprawdzone przepisy dla leniuchów:) Jednym z nich są duszone udka kurczaka w sosie śmietanowym z gorgonzolą i szpinakiem, które zawsze wychodzą smaczne. Do tego ziemniaczki z sałatką i mamy obiad jak marzenie:) Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą (4 porcje) Składniki: 4 udka kurczaka(...)cebula, pokrojona w kostkę 200 g liści szpinaku, umytych 5o g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 36 % 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku gałka muszkatołowa, pieprz, sól Przygotowanie: Umyte i osuszone udka z kurczaka, natrzyj porządnie solą i pieprzem. Na dużej patelni na większym ogniu
karmelowydowolnych proporcjach ponieważ każdy lubi inne smaki i może chcieć farsz szpinakowy na kilka sztuk, dlatego podaję z czego są poszczególne farsze bez konkretnej wagi Na farsz ze szpinaku : - kilka kulek mrożonego szpinaku - serek ricotta - sól - pieprz - ser gorgonzola lub blue - łyżeczka masła - 2 ząbki czosnku Rozmrozić szpinak,jak jest nadmiar wody to odlać ,roztopić masło na patelni ,wrzucić(...)szpinak i czosnek ,krótko dusić ,zdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie
Wypieki Renesiekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek lub pancettę. Ziemniaki obieramy i kroimy w nie za drobną kostkę. Szpinak albo jarmuż myjemy i suszymy na ścierce. Jeśli używacie szpinaku, porwijcie listki na mniejsze kawałki. Jeśli używacie jarmużu, wytnijcie z niego nożyczkami wszystkie grube łodyżki i jego też porwijcie(...)oleju i smażymy całość około 8-10minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym soffritto i ziemniakami wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa ma tylko mrugać, przez około 20-25 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy odcedzoną fasolkę
Karo in the Kitchenmąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem: 300 g białego ryżu 1 litr mleka roślinnego 80 g cukru białego 20 g cukru waniliowego opcjonalnie do kremu: 50 g sojowego mleka w proszku 2 śmietan-fixy(...)innego jak glukoza ze skrobią) dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka masła kokosowego suszona aronia do dekoracji Przygotowanie: Zacznij od rozmrożenia szpinaku, po czym dobrze go odsącz na sicie. Ryż z dodatkiem cukru ugotuj na mleku. Mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i cukrem. Dodaj do powstałej masy szpinak i ponownie zblenduj. Powstanie o taka właśnie
greenscarfZnakomita zupa na którą przepis znalazłam na blogu Turcja od kuchni . Jest bardzo pożywna, więc dobra na chłodne dni. Lubię wszystkie składniki - i szpinak, i cieciorkę i jogurt. I lubię turecką kuchnię. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę ją ugotować i że będzie smaczna. Jeżeli po ugotowaniu wyda nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją wodą(...)bulionem. Polecam! składniki ok 200 g szpinaku szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) oliwa z oliwek 6 szklanek wody lub wywaru z kości ( dałam lekki bulion) przygotowanie Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić. Ryż umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować aż ryż będzie miękki. Odstawić
Stare GaryPyszny i bardzo szybki przepis na łososia ze szpinakiem. W glazurze ze słodkiego sosu chili smakuje naprawdę wyśmienicie - wbrew pozorom bardziej słodko niż pikantnie, ale połączenie z cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :) Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek(...)słodkiego sosu chili 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 100 g świeżego szpinaku 2 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego sól morska pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet kroimy na cztery części . Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, soczyste udka z kurczaka faszerowane szpinakiem i żółtym serem. Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek(...)lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga wraz z kośćmi i skórą) 150 g szpinaku, np. mrożonego w liściach lub świeżego kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz 1 ząbek czosnku olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć
Ugotować