szpinak - 15265 przepisów (strona:212/1018)

razowe pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. międzynarodowy dzień bez mięsa 174

może Ty spróbujesz obejść się dziś bez tego składnika? Jeśli nie masz pomysłu na obiad kilka weg(etari)ańskich propozycji znajdziesz TUTAJ , a dzisiaj dodatkowo proponuję pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. RAZOWE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TOFU przepis autorski // 12 pierogów ~60g mąki pszennej razowej ~50g mąki pszennej 'zwykłej' ~ok.1/3 szklanki ciepłej wody ~łyżeczka oleju ~1/2 łyżeczki soli(...)podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. ~150g mrożonego, rozdrobionego szpinaku (należy go rozmrozić) ~50g tofu wędzonego Polsoja ~sól, pieprz ziołowy i cytrynowy, ząbek czosnku, szczypta kardamonu, inne ulubione przyprawy  Szpinak umieścić w rondelku i odparować z niego wodę. Dodać przyprawy i rozgniecione widelcem tofu. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić

chili & sugar
Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 122

ręce, warto pomóc sobie mikserem ze spiralnymi widełkami) Uformowane w kulę odkładamy pod misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego sera 3 spore ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa warzywna biały pieprz mielony olej rzepakowy do smażenia i gotowania Szpinak rozmrażamy w rondelku i odsączamy wodę. Czosnek obieramy(...)wyciskamy przez praskę prosto do szpinaku. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do farszu. Doprawiamy całość przyprawą i pieprzem do smaku, po czym dobrze mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do ostudzonego szpinaku. Wszystko dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm i wykrawamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Przedwieczny posiłek a'la Lovecraft, czyli wpis z przymrużeniem oka ;) FHTAGN! 114

przyrządzić pyszny, zielony obiad. 0,5kg dobrych parówek (u mnie berlinki) makaron spaghetti (u mnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera tostowego lub serek topiony w tubce 4 ząbki czosnku szczypta bazylii suszonej sól oraz papryczka chilli(...)oraz łyżeczką soli. Parówki z makaronem wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości spaghetti. To samo robimy z muszelkami, z tym, że gotujemy je w wodzie z czarnym barwnikiem. Szpinak (u mnie brykiet) wrzucamy do rondelka i czekamy aż się rozmrozi, a woda w sporej mierze wyparuje. Na patelni podsmażamy lekko boczek, po czym dodajemy do niego odparowany szpinak. Przyprawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą 657

Wami? Ja zaraz lecę po drugą - za oknem, zimno, leje deszcz, wieje wiatr... pogoda dobra do spania ;) Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 500 g pieczarek 250 g świeżego szpinaku 1 kulka mozzarelli (125 g) sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką; smażyć aż będą(...)miękkie i cała woda z nich odparuje. Szpinak myjemy, dokładnie odsączamy i wrzucamy na osobną patelnię z odrobiną tłuszczu. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki doprawiamy go jeszcze gałką muszkatałową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron, pieczarki i szpinak wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch zetrzeć na tarce mozzarellę

My simple kitchen
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 146

może swoim wyglądem, ale za to nadrabia smakiem. Pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Składniki na 2 porcje: 200-250 g makaronu 250 g pieczarek 200 g szpinaku mrożonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa, vegeta Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę(...)gorący tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać czosnek. Chwilę podsmażyć i dorzucić pieczarki. Doprawić je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dusić do miękkości. W osobnym rondlu umieścić mrożony szpinak i na średnim ogniu go podgrzewać, aż nabierze papkowatej konsystencji. Gotowy szpinak dorzucić do pieczarek i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z ognia. Zlać trochę płynu, który wytworzył się podczas smażenia

My simple kitchen
Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta 329

oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze je zna i tym przepisem Ameryki nie odkryłam, :)... ale mimo to chciałam podzielić się moim sposobem(...)smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Składniki na farsz szpinakowy:  (mnie wystarczył jedynie na 4 naleśniki, dlatego radzę podwoić ilość składników) 300 g świeżego szpinaku baby 100 g sera typu feta  3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju  1 łyżka masła  sól  pieprz  gałka muszkatałowa Na rozgrzanym oleju zeszklić rozgnieciony/przeciśnięty

Kuchnia Ellie
Na śniadanie - warzywa z jajkiem i bakaliami 179

jemy z kromką chleba pełnoziarnistego. Wszystkie osoby lubiące buraki zachęcam do wykorzystania ich właśnie w tym daniu. Idealnie komponują się z innymi warzywami, moje ulubione połączenie to buraki & szpinak, a paletę smaków dopełniam rodzynkami, które genialnie dopełniają słodycz tych bulw. Buraki musicie wcześniej ugotować lub kupić już ugotowane, są dostępne m.in w Lidlu :) Warzywa: szpinak & burak Warzywa(...)włoszczyzna  mrożona w paskach  & szpinak Warzywa: szpinak Smacznego

Taste Of My Day
Runo leśne 1468

względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc. Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :) Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak.  Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: 450 g drobnego, mrożonego szpinaku  1 i 1/3 szklanki cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml. śmietanki 30 % / 36% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy * dla łasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru Dodatkowo: Pestki granatu do przyozdobienia Wykonanie: Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku.  Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta.  Należy oddzielić białka od żółtek, ubić białka

Garniec Magalie
Koktajl banan, truskawki i szpinak z jogurtem naturalnym 193

Bomba witaminowa - banan, truskawki i szpinak. Poniższy koktajl jest naprawdę świetny w smaku, chociaż jego kolor może trochę zniechęcać. Uwielbiam przygotowywać koktajle, ponieważ są bardzo pożywne, a samo ich przyrządzenie trwa zaledwie kilka minut.  Składniki na 2 duże porcje: 2-3 garście świeżego szpinaku 100 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek 1 banan cukier do smaku Szpinak umyć(...)odsączyć. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Do kielicha blendera dodać obranego i pokrojonego na plasterki banana, truskawki, szpinak i odrobinę cukru (ja wsypałam 1 łyżkę). Wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec wlać jogurt naturalny i ponownie wszystko ze sobą zmiksować. Od razu podawać

Ugotować
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 155

udało się. Danie było gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku,  150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany 30%, 3 średnich pomidorów(...)wspólnie z cebulą i czosnkiem najlepiej przejdzie ich aromatem i przekaże go do sosu. Kiedy cebula zaczęła robić się lekko szklista dodałem na patelnię bardzo drobno posiekane liście świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego). Całość podgrzewałem na małym ogniu, dość często mieszając, aż szpinak stracił swoją objętość. Dopiero wtedy przyprawiłem całość niewielką ilością soli i białego mielonego pieprzu. Następnie dodałem

Wyprawy kulinarne
Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą 200

przepis z  tej  strony składniki 1 szklanka kaszy bulgur   ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki  oliwy z oliwek + dodatkowo  łyżka(...)podsmażać na średnim ogniu przez ok 1  - 2 minuty. Dodać szparagi i pół szklanki bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 do 6 minut. Dodać opłukany szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą. Wymieszać pozostała 1/4 szklanki oliwy z  sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pozostałym czosnkiem

Stare Gary
Pieczone kotlety mielone z pieczarkami, serem i szpinakiem 351

Kolejna odsłona ulubionych przeze mnie pieczonych kotletów mielonych. Tym razem z domieszką bardzo pasujących do siebie smaków, czyli sera, pieczarek i świeżego szpinaku. Całość jest dobrze i wyczuwalnie doprawiona, świetnie pasuje właściwie do wszystkich dodatków. U mnie z ziemniakami i buraczkami, pychota. :-) 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 150g żółtego sera 2 garści świeżego szpinaku 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka(...)papryka ostra 1. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Szpinak drobno siekamy.  2. Mięso mielone, ser, pieczarki, szpinak, jajko i przyprawy umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut

Szefowa kuchni
Jajko w kokilce ze szpinakiem 211

Uwielbiam jajka na miękko, a wersję w kokilce lubię sobie zrobić od czasu do czasu... Dziś wersja ze szpinakiem! Składniki: 1 jajko 1 garść młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz szczypiorek / młoda cebulka 1 łyżka tartego żółtego sera Sposób wykonania: 1. Szpinak opłukać, osuszyć, udusić na patelni z odrobiną oleju i zmiażdżonym czosnkiem. 2. Kokilkę posmarować(...)masłem, na dnie ułożyć szpinak, dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, ostrożnie wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem, dodać ser żółty i posiekany szczypiorek. 3. Całość zapiekać w 180 st.C ok 10-15 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z kaszy jaglanej i szpinaku (263 kcal) 140

surówką z młodej kapusty. Jeden placek to 263 kcal. Składniki (9 sporych placków): 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 100 g szpinaku (mrożonego) cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy do lekkiego rozgotowania w osolonej wodzie. Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle, następnie dodajemy szpinak i czosnek(...)przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy, aż szpinak stanie się miękki. Ugotowaną kaszę, szpinak, jajka, obie mąki i przyprawy mieszamy razem. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor

e-PrzepisyKulinarne
Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 158

tygodniu królować na naszych talerzach będzie szpinak. Naszą pierwszą propozycją jest danie idealne na śniadanie. Pyszna jajecznica smażona na masełku z dodatkiem szalotki, suszonych pomidorów i szpinaku. Bardzo aromatyczny i niezwykle smaczna. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: 3 jajka 2 plasterki suszonych pomidorów Szalotka Garść szpinaku Łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią(...)masło. Szalotkę obieramy i kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Oba składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnie i delikatnie podsmażamy na masełku. W międzyczasie odcinamy ogonki od liści szpinaku, myjemy je i tniemy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zwiędnie. Zdejmujemy patelnie z ognia, wbijamy jajka, całość mieszamy i doprawiamy. Ustawiamy ponownie na gazie i smażymy

Kolizje Smaków