Wreszcie mamy prawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI: 8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu(...)dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i parmezan Włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak, dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo
MarciochaKucharzyCała lodówka pomidorów malinowych, trzeba coś z nimi zrobić by się nie zmarnowały:D Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem SKŁADNIKI: 4 duże pomidory malinowe 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego w liściach) makaron (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, słonecznik Pomidory umyć, ściąć wierzch każdego(...)pomidorów, następnie wydrążyć nasiona i oprószyć wnętrze solą i pieprzem. Czosnek obrać i posiekać drobno. Do rondelka wlać oliwę, wrzucić czosnek, zamrożony szpinak oraz 2-3 łyżki zimnej wody i dusić całość na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok 10 minut. Rozmrożony szpinak odkryć i odparować nadmiar wody. Całość doprawić solą, pieprzem i słonecznik. Lekko
MarciochaKucharzyIdealna dla osób, które cenią sobie dobry smak, lecz niestety nie mają zbyt wiele czasu, który mogą spędzić w kuchni! Dodatkowo warto przypomnieć, że po takim daniu bogatym w szpinak należy wypić szklankę soku z pomarańczy co znacznie zwiększy ilość wchłoniętego żelaza zawartego w szpinaku! :) Składniki: > 1/3 paczki mrożonego szpinaku -> 1 bułka -> 1 jajko Wykonanie(...)garnku rozmrażamy szpinak. Gotujemy tak długo, aż odparuje znaczna część wody. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz dużą ilością ziół. Z bułki kroimy sam szczyt [ tak aby mieć dostęp do wnętrza] wydrążamy środek. Bułkę napełniamy szpinakiem [ mocna ugniatać aby zostawić w środku miejsce na jajko]. Dajemy do piekarnika rozgrzanego na 170stopni na 10 min. Po tym czasie wbijamy jajko [ uwaga
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Najlepsza w tym daniu jest różnorodność smaków! Łosoś jest mięciutki, łagodny, bardzo delikatny. Szpinak porządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej(...)papryczkę. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem i papryczką smażymy liście szpinaku - przyprawiamy solą. Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto. I teraz instrukcja - co robić
Kulinarne Inspiracjełyżki masła ok. 2 szklanek rosołu ewentualnie wody szklaneczkę białego wina 1 chochla kremu z buraka lub koncentratu buraczanego odrobina soli i pieprzu szpinak pół torebki świeżego szpinaku ok. 150 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz łosoś 400 g świeżego filetu łososia sól(...)zewnątrz twardy w środku. Nie jest to łatwa sprawa, także czas jest tu naszym przyjacielem. Nie należy wlewać całego płynu na raz, to jest klucz do sukcesu . Szpinak przełożyć do garnka, dodać masło, pokrojony w plasterki czosnek i blanszować pod przykryciem. Na koniec doprawić do smaku przyprawami. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować
pieprzny smaczekjakiegoś czasu w naszym domu pojawia się szpinak: a to w wersji sałatkowej ( klik ), a to w wersji na słodko ( klik ) czy też w wersji makaronowej ( klik ). Ostatnio jedliśmy (chyba jedne z najlepszych ever!) krokiety z nadzieniem ze szpinaku. Ale farsz ten, nie był taki normalny - był z gotowanym jajkiem i ciągnącym się serem. Przepis dodaję do ulubionych. Polecam(...)podanego przepisu wychodzi ok 10 krokietów. 'krokiety ze szpinakiem i serem żółtym' Składniki: - 10 naleśników (usmażyłam wg tego przepisu ) - 1op mrożonego szpinaku w liściach - 1 ząbek czosnku - 1 średnia cebula - 150g żółtego sera - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 surowe jajko - bułka tarta - S&P Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju/masła. Dodać rozgnieciony
CookYourselfmiłośników szpinaku i nie tylko. Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do piwa, czy nawet na śniadanie. Przepis na samo ciasto drożdżowe, pochodzi z przepisu na nocne bułeczki ( klik ). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo. Dzisiaj(...)wersja zielona :) 'drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar' Składniki: * ciasto: - 3 szklanki mąki pszenej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 4-5 łyżek oleju * farsz: - 1-1,5 szklanki dobrze upchniętego świeżego szpinaku (użyłam baby) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 3 połówki pomidorów
CookYourselfmogę określić to danie. Może pracy przy nim jest sporo, ale warto. Można też wszystko przygotować wcześniej i później tylko wrzucić do piekarnika i mamy kolację gotową. Jeśli lubicie szpinak i dynię polecam. A jeśli nie jedliście takiego połączenia smakowego, to również Wam polecam. Danie to serwuje sam Jamie Olivier w swojej restauracji :) 'rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana lasagna(...)dynią i szpinakiem' Składniki (na 4 porcje): - pół opakowania makaronu do lasagne - 200g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj ) - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 100g fety - parmezan opcjonalnie - suszona bazylia, oregano - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać i razem z czosnkiem podsmażyć na złoto. Dodać szpinak
CookYourselfmnie w mijający weekend ogarnęło -- upiekłam 2 babki, 2 chleby i dużą porcję słodkich bułeczek - zdecydowałam się wziąć udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie . "Na tapecie" był chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Z racji braków w lodówce i wyjątkowej niechęci do spaceru po zakupy, musiałam wykazać się dużą kreatywnością(...)pozamieniać niektóre składniki z oryginalnego przepisu: świeży szpinak => mrożone brykiety szpinakowe świeże zioła => suszone zioła maślanka => jogurt naturalny parmezan => "zwykły" żółty ser czosnek => dodatkowo masło => dodatkowo ser feta => dałam więcej, a i tak okazało się za mało... Zdecydowałam się dodać do ciasta 50g masła - którego nie było w pierwotnym przepisie - gdyż zasugerowałam
Grunt to przepis!Filet z kurczaka ze szpinakiem wzbogacony warzywami doskonale nadaje się na przystawkę . Dodatek szpinaku dodaje mu wybornego smaku . Taki filet może też stanowić solidne , samodzielne danie, o ile uzupełnimy go ziemniakami z wody i surówką . składniki na 4 porcje 4 filety z kurczaka 25 dag mrożonego szpinaku(...)łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 jajka szklanka bułki tartej sól i pieprz odrobina mleka olej do smażenia przepis Rozmrożony szpinak dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem . Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż tak by powstała w nich głęboka kieszonka. Do każdej kieszonki wkładamy
Smakowite DaniaMotywem przewodnim w tej potrawie jest mój ukochany szpinak . Wprost nie mogę się od niego opędzić i dodaję go do większości dań , które przygotowuję . Dobrze doprawiony szpinak smakuje rewelacyjnie . składniki na 4 porcje opakowanie makaronu - rurki opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 2 serki topione 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz przepis(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , dusimy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku , dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej , doprawiamy pieprzem i odrobiną soli . W osobnym garnku na gazie , rozpuszczamy serki topione z odrobiną wody . Gdy uzyskają konsystencję kremu , dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak i wszystko mieszamy . Podajemy z gorącym makaronem
Smakowite DaniaDomowe kluski ze szpinakiem w sam raz dla miłośników tego najzdrowszego warzywa pod słońcem. Przygotowuję się je bardzo szybko i prosto , a smakują pysznie . Polecam do wypróbowania. składniki na 10 klusek 2 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła przepis Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię(...)odparowujemy a następnie dusimy na maśle. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, od czasu do czasu mieszając. Gdy szpinak będzie uduszony zdejmujemy go z ognia i odstawiamy . Do przesianej mąki dodajemy sól, szpinak, łyżkę oleju i jajka, wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż ciasto będzie odstawało od miski . Na gotującą się i osoloną wodę wrzucamy łyżką średniej wielkości
Smakowite DaniaPyszna propozycja dla miłośników szpinaku - jajka nadziewane szpinakiem i serkiem z czosnkiem niedźwiedzim. Propozycja w sam raz na nadchodzące Święta jajeczne :) SKŁADNIKI 6 jajek 100 g szpinaku 50g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól pieprz kiełki rzodkiewki PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy, przekrawamy wzdłuż(...)wyjmujemy żółtka. Szpinak podsmażamy na oleju rozgrzanym z masłem. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Mieszamy z żółtkami i serkiem na gładką masę. Nadziewamy połówki jajek masą. Posypujemy kiełkami. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSzybkie i przepyszne danie :) Dzisiaj pomysł na kurczaka ze szpinakiem i warzywami dla wielbicieli szpinaku ! A więc do dzieła ! :) Składniki: -200g świeżego szpinaku - 1 marchewka -pół papryki - pół cebuli - pół pomidora -koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - 1 pierś z kurczaka - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy(...)drobną kostkę, marchewkę w paski. 3. Do jednego garnka wlewamy około pół szklanki wody, wrzucamy warzywa i przykrywamy przykrywką. Dusimy około 10 minut. Na koniec dorzucamy posiekany szpinak, aby nie stracił koloru i ważnych składników odżywczych. 4. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka. 5. Do warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka i wszystko razem dusimy pod przykryciem
Zdrowo kolorowo lifestyloworazem ryba na bogato ze szpinakiem i serem. Pomysł zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z małymi zmianami. Można podawać z ziemniakami lub ryżem, zaś dobrym dodatkiem będzie tutaj surówka z marchewki lub, tak jak u mnie, z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 3 filety z soli 1/2 cytryny 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła(...)wysmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy: sól, pieprz biały WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Filety umyć, skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na koniec wsypać starty ser, trochę zostawić do posypania ryby. Wszystko wymieszać
Passions hobbies life