szczaw - 329 przepisów (strona:16/22)

Zupa szczawiowa 214

cebulę, gotowac do momentu, aż korpus będzie miękki...około 35 minut. Po tym czasie korpus wyjąć, dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony  szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodać śmirtanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i wyłączyć gaz. Jajka ugotować na twardo, dwa drobniutko posiekać i dodać

Gosia gotuje
Chłodnik szczawiowo miętowy 121

świeżej mięty 1/2 l słodkiej śmietany do zup 1/2 l maślanki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku ziiemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać 1 l zimnej wody i gotować 20 minut. Ostudzić, dodać pokrojony drobno szczypiorek i miętę. Dolać maślankę

Gosia gotuje
Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 170

wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę....  Dla wiosny, oczywiście.  Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw, odliczam kwiaty mniszka, by zamienić je w cudny syrop, ale przede wszystkim wącham bzy... Ich cudny zapach, jak najlepsze perfumy, ubiera każdy dzień w najpiękniejszą wiosenną kreację.  Jeszcze kilka dni i dołączy

KUCHARNIA
ZUPA Z PATELNI 108

piórka  i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży  szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy

w mojej kuchni
Zupa szczawiowa-kremowa 472

podudzi około 40 min na bulion ) Jajka Wykonanie: Z ugotowanego bulionu wyciągamy udka. Wrzucamy pokrojone warzywa- marchew, pietruszke, por i ziemniaki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy

Smaki Edyty
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 166

wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 138

włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy

Bon Appetit Małgorzaty
Grüne-Sauce-Kräuter-Zielony sos frankfurcki 169

Frankfurtu i regionu o tytul "Grüne-Sauce-Königs". O jego niepowtarzalnym smaku decyduje dobor ziol .Oto siedem ziol,ktore tworza Grüne-Sauce: Petersilie-natka pietruszki Borretsch-ogorecznik lekarski Sauerrampfer-szczaw zwyczajny Kerbel-trybula Kresse-rzezucha Pimpinelle -krwisciag mniejszy Schittlauch-szczypiorek Ta swieza kompozycja ziol zawiera sporo witamin,skladnikow mineralnych,aromatychnych olejkow roslinnych-jest zatem swietna baza,bysmy wzmocnieni,odswiezeni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 168

poprzeczne paski.    Siekamy koperek.    Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew. Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw.    Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę.    Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek.    Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny
ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM 156

ziołami Kamis śmietana do zabielenia ( niekoniecznie) pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak ze szczawiem,całość blenderujemy. Dokładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.Gotujemy ok.20 minut, doprawiamy solą , pieprzem. Jeśli lubimy zabielamy zupkę. Lubię szpinak

Z Majeczką w kuchni
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 177

mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć razem z ziemniakami, pokrojone w kostkę. Dodaj

Pasje Jolki
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 174

sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania:   pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić

Walijskie Pichcenie
Sałatka ze szczawiem krwistym i jajkiem mollet w sezamie 210

Lekka sałatka z kolorowych, soczystych listków z gotowanym jajkiem i pysznym sosem. Na lunch albo lekką kolację będzie w sam raz. Na szczaw krwisty natknęłam się niedawno na targu. Zaintrygował mnie kolorem liści, które bardziej przypominają liście buraczka niż szczawiu zwyczajnego. Smak też jest inny - nie taki kwaśny jak się spodziewałam. Przyznacie, że w sałatce prezentują się bardzo ładnie

Smaczna Pyza
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 204

spinosum portulaka warzywna, ang. purslane, grec. γλιστρίδα (glistrida), Portulaca oleracea L. dzika cykoria, ang. chicory, grec. ραδίκι (radiki), Cichorium intybus L. szarłat, ang. amaranth, grec. βλήτα (vlita), Amarantus blitum szczaw, ang. sorrel, grec. λάπαθα (lapatho), Rumex obtusifolius L. pokrzywa, ang. nettle, grec. τσουκνίδα (tsouknida), Urtica dioica mlecz zwyczajny, ang. sow thistle, grec. ζωχος (zohos), Sonchus oleraceus mniszek lekarski(...)zawiera bardzo duże dawki flawonoli* , szczególnie kwercetyny i kemferolu, w porównaniu do typowych świeżych warzyw, owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie znaczy? Ustalono np., że dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula . Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny niż kieliszek czerwonego wina

Chilli Czosnek i Oliwa
Green Day czyli Zupa Szczawiowa 199

basenie po warzywa na Plac Imbramowski. Uwielbiam tam spacerować... zapach świeżych warzyw i owoców, te kolory... i te pomysły, które wpadają mi do głowy... Na stoisku z ziołami znalazłam szczaw i pomyślałam o zupie szczawiowej.  Kupiłam dość pokaźną wiązkę. Zupę szczawiową jadłam tylko raz w życiu, w domu znajomych. Byłam bardzo mała i szczerze mówiąc nie bardzo zapamiętałam(...)łyżka mąki; sól, pieprz - do smaku; jajka na twardo - po jednym na talerz. Do rosołu wrzucamy oczyszczone i pokrojone warzywa. Gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy sparzony i rozdrobniony szczaw. Gotujemy 15 min. Zabielamy śmietaną, (ponieważ wyszła dość rzadka dodałam do śmietany łyżkę mąki i dobrze wymieszałam - następnym razem dam więcej warzyw). Wsypujemy połowę drobno poszatkowanego koperku. I doprawiamy ewentualnie

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania