dodatkiem soli i cukru aż będą półmiękkie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Szczaw myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy szczaw na nim ćwiartki ziemniaczków, kawałki szparagów i ćwiartki jajek. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i woda. Polewamy nim sałatkę. Dekorujemy koperkiem i posypujemy płatkami papryki
Pyry na GazZupa szczawiowa to kolejny klasyk polskiej kuchni. Przygotowywana bywa na bardzo różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ale podstawa to szczaw, a najlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny. Składniki kości wieprzowe 400 g świeżego szczawiu 1.5 l bulionu warzywno-mięsnego 2 młode marchewki 1 mały korzeń pietruszki pół małego selera 3 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków 4 łyżki(...)oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki
R'n'G Kitchenzwykłego dałam tylko jeden ząbek i dołożyłam niedźwiedzi, bo ogólnie czosnek do szczawiowej pasuje). Ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że zupa bardzo posmakowała Zuzi :) mało tego - sam szczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku(...)kostkę marchewkę i seler, chwilę przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę, łączymy z mąką. Dodajemy po trochu gotującej się zupy
Kolorowy PrzepisownikZupa szczawiowa przypomina mi moją babcię. Dziadek sam zbierał szczaw, a babcia wiedziała jak zamknąć(...)słoiczki. Robiła rewelacyjną zupę. Tęsknię za nią i za jej specjałami. Stąd dziś przepis na szczawiową.Moja jest zdrowszej wersji ... Ja lubię jej smak, podchodzę do niej sentymentalnie. Składniki szczaw siekany Develey pół puszki mleka kokosowego Skworcu jaja ugotowane na twardo czerwony pieprz opcjonalnie pieprz i sól do smaku len mielony do zagęszczenia zupy Otwórz słoik
Z Kuchni Do Kuchnismaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście :) a ja się nie zgadzam - spróbowałam takiego surowego i mi smakuje jak... szczaw! Taki świeżutki, prosto z łąki szczaw :) W sumie kupiłam zielska sporo (ilościowo, bo nie wagowo, lekkie to;)) i na pierwszy ogień poszły pyszne placuszki, przygotowałam je na lekko słodko, aby z większą chęcią zjadła Córeczka - i jadła
Kolorowy Przepisownikwody solimy do smaku.Gotujemy do miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy . Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski . Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut . Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem
Bajeczna Kuchniadodatki do podania kwaśna śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem i gotować do miękkości. Szczaw pokroić. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojony szczaw. Gotować jeszcze 10 minut. Następnie wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kwaśną śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Nałożyć na talerze, udekorować kleksem śmietany oraz jajkiem i podawać
Monia miesza i gotujekilka gałązek koperku ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 litra bulionu np. drobiowego sól pieprz dodatkowo: kwaśna śmietana lub jogurt naturalny 2 - 3 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Szczaw i koperek umyć i drobno posiekać. Ziemniaki(...)marchew obrać, umyć, drobno pokroić. Do garnka z co najmniej 2 litrami gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować z 10 minut. Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą do smaku. Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać śmietanę
Kuchcik gotujeziemniaków 3 łyżki kaszy manny 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie (1,2 l). Szczaw płuczemy, siekamy i razem z pokrojoną w kostkę cebulą dusimy na maśle(...)Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Do zupy wkładamy pokrojoną na plasterki marchewkę (z ugotowanej włoszczyzny). Następnie dodajemy duszony szczaw, kaszkę i gotujemy kilka minut. Całość zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenWczoraj jakimś cudem dosłownie (bo tutaj to naprawdę rzadkość) udało nam się kupić... szczaw! Przyzwyczajona do zup szczawiowych ze szczawiu rosnącego gdzie bądź na polskich łąkach i polach, obawiałam się trochę jego smaku i jakości, choć wyglądał zachwycająco. Okazał się jednak smaczny i kwaśniutki jak trzeba. Dlatego dziś zupa szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki(...)cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem ok. 20 minut. Serek wrzucam do kubka, zalewam kilkoma łyżkami gorącej zupy, rozrabiam na gładko trzepaczką. Wlewam do zupy, dorzucam oczyszczony i umyty szczaw pokrojony na ok. 1-centymetrowe paski, zagotowuję, doprawiam vegetą i czarnym pieprzem. Na talerze wlewam zupę, każdemu wkładam 2-3 ćwiartki jajka, dużą łyżeczkę creme fraîche , posypuję koperkiem
Kuchnia Prezydentowejmarchewki 1 pietruszka 1 mały por kostka warzywna 2 duże ziemniaki jarzynka 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe szczaw cięty ze słoika 3 łyżki śmietany Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, pora kroimy na drobno(...)gotującej się wody z kostką warzywną wrzucamy wszystkie warzywa Dorzucamy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Po tym jak się zagotują warzywa dosalamy jarzynką do smku i wrzucamy szczaw Chwilkę gotujemy ( ok. 20 min) i zaprawiamy śmietaną Smacznego
Klaudynkowa kuchniazimową porą. składniki: 1,5 kg szczawiu oczyszczonego, bez ogonków 1,5 l wody 1-2 łyżki soli kamiennej Szczaw dokładnie umyć i osączyć, drobno posiekać. Następnie pokrojony szczaw przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać sól. Całość zagotować i gotować ok 10 minut. Szczawik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i przewrócić do góry nogami, okryć ręcznikiem
Monia miesza i gotujezniwelować ich zawartość podaje się tę zupę zawsze zabielaną śmietaną, z udziałem jajka, albowiem obecność białka wytrąca zawartość szczawianów, które w nadmiarze spożywane wytrącają wapń tak pożądany w organizmie. Szczaw jest potężnym źródłem witaminy C warto korzystać z tego bogactwa Składniki: 0,5 kg żeberek 2 marchewki 1 pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 3 szt ziela angielskie(...)pokrojoną włoszczyznę w kostkę. Gotujemy około 30 min. Dodajemy następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 min. Pod sam koniec gotowania wrzucamy opłukany oraz pokrojony szczaw i koperek, chwilkę gotując wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego
kgwjanczewoudko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek jedno jajko na osobę * jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy ogonki, kroimy w paski i smażymy na łyżce masła dodając sól, pieprz i czosnek do smaku. Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy(...)marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z jajkiem. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUmasła sól, pieprz i cukier do smaku WYKONANIE Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy dokładnie wymyty świeży , szczaw ,pokrojony w paski.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną. Wlewamy(...)jajkiem ugotowanym na twardo. Dzisiejszy dzień był smaczny i w kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w sloikach i zrobić zapasy , ale to już nie to samo. Zupę przygotowałam z świeżego szczawiu na bazie bulionu ,Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo. Pozostaje mi już
w mojej kuchni