dziki sól 1 łyżka na 500 g oliwa 3 łyżki Wykonanie W pogodny dzień wybieramy się rodzina na łąkę z dala od samochodów i zbieramy dziki szczaw. Jeszcze na łące oczyszczamy z trawy i niepotrzebnych listków,w domu umyć z piasku w zimnej wodzie. Osuszyć na sitku. Porwać na mniejsze kawałki ,lub pociąć ,włożyć(...)miski ,zasypać solą i dusić ,wyrabiać jak kapustę kiszoną. Tak przygotowany szczaw,włożyć do słoiczków i pasteryzować około 8-10 min pod przykryciem
w mojej kuchnikażdego dania. Dlaczego więc nie spróbować go ze szparagami? Składniki: pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać) 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się je zebrać, ale można zastąpić innymi ziołami) 2 obrane i posiekane szalotki łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy(...)posiekana natka pietruszki łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego po dużej szczypcie papryki, gałki muszkatołowej i pieprzu Pełny przepis tutaj. 8. Zupa szczawiowa A może klasyka? Taką zupę robiła moja babcia. Szczaw przypomina szpinak – jest pyszny, zielony, zdrowy, wydaje nam się, że mamy porcję dla pułku wojska, ale po ugotowaniu pozostaje mała garstka. To chyba moja ulubiona wiosenna zupa. Składniki
Ugotowane pozamiataneSkładniki: umyty i pokrojony szczaw zebrany na łące 1 l bulionu na żeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera) 100 ml śmietany słodkiej 2-3 jajka(...)kurze kilka jajek przepiórki łyżka kopiasta smalcu sól, pieprz pół papryki czerwonej Wykonanie Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole. Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce
w mojej kuchnibieżącą wodą. Gdy bulion się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i pęczak. Gotować aż pęczak będzie miękki. W międzyczasie posiekać szczaw. Gdy pęczak będzie już miękki dodać posiekany szczaw. Zupę gotować jeszcze ok 10-15 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujerosół lub bulion ok 1,5 l szczaw świeży lub kiszony marchewka pół cebuli sól pieprz natka pietruszki ziele angielskie majeranek 250 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej jajko 1 na talerz kilka łyżek śmietany Bulion wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie mieszamy(...)mięso mielone z łyżką bułki tartej i przyprawami do smaku, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, od razu wrzucamy je do gotującej się zupy. Następnie dodajemy partiami szczaw, smakując by nie dodać za dużo (szczaw kiszony jest bardziej kwaśny) Na koniec doprawiamy zupę śmietaną. Na talerz podajemy z jajkm ugotowanym na twardo
Gotowanie jest łatweodkroić, a liście drobno pokroić razem z selerem, porem i pietruszką (ja pocięłam nożycami do ziół). Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojony szczaw oraz warzywa zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować ok 15 minut. Na spód miseczki dać ziemniaki przepuszczone przez praskę, następnie wlać zupę (chociaż jeszcze nie bardzo(...)przypomina),dodać jajko, a na koniec dopiero przed podaniem dodać jogurt. Zupę szczawiową możemy też kotować na wywarze mięsnym. Ale nigdy nie dotujemy ziemniaków z szczawiem. Ponieważ szczaw jest kwaśny i ziemniaki będą twarde tak jak w zupie ogórkowej. Dlatego polecam ziemniaki ugotować osobno do zupy szczawiowej. Artykuł Zupa szczawiowa z jogurtem
Pomysłowa kuchniaDziś wam serwuje na śniadanko pyszną jajecznice ze szczawiem,szpinakiem i szczypiorkiem.Oczywiście smażone na maśle klarowanym. Składniki: pieczarki 4 szt jaja 4 szt szczaw 8 listków szpinak z 8 listków ( taki który rośnie w ogródku- ma większe liście niż kupny) szczypiorek pęczek sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia(...)Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry od razu nad patelnią. Masło klarowane nakładamy na patelnie i smażymy. Kiedy pieczarki nam już się podsmażą dodajemy umyty i posiekany szpinak, szczaw i nadal smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak i szczaw już jest podsmażony i poduszony więc wbijamy jaja,mieszamy . Kiedy nam się zetną posypujemy pokrojonym szczypiorkiem,chwile mieszamy
Różowa kuchniaWiosna aż kipi od sezonowych smaków. Ślinka nam cieknie na myśl o nowalijkach – rzodkiewkach, botwince, boćwince, kalarepce. Niektóre składniki jemy tylko raz do roku np. szparagi, smardze czy szczaw. Kiedy zaczynają się truskawki można nie jeść niczego innego. Czasami robię sobie tydzień truskawkowy, kiedy na śniadania i kolacje robię sobie przepyszny koktajl truskawkowy. Minusem sezonowej kuchni wiosennej jest(...)zimowych ziemniaków czy kapusty. W każdym razie z wiosennych smaków udało mi się na razie zjeść Cebulę dymkę , Fiołki , Kalafiora , Kalarepę , Kiełki , Pokrzywę , Rzodkiewkę , Sałatę , Selera naciowego , Smardze , Szczaw , Szczypiorek, Szpinak i Truskawki . Do zjedzenia zostały mi jeszcze Botwinka, Bób, Groszek cukrowy, Por, Portulaka, Rzepa, Rabarbar i Szparagi. A jak Wam idzie przygoda z sezonowością na wiosnę
Ugotowane pozamiataneZupa szczawiowa to wspomnienie babcinych obiadów. Jest bardzo tania w wykonaniu - szczaw w słoiczku można kupić w każdym sklepie za grosze. Ja akurat miałam szczaw własnoręcznie zakonserwowany więc mogłam się posiłkować własnym produktem. Składniki na ok 3 litry zupy: 1/2 małego słoiczka szczawiu - ok 2 czubate łyżki 1 litr bulionu i 1 litr wody(...)więcej niż 2 litry). Dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w niewielką kostkę i marchewkę startą na jarzynówce. Zagotować i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać szczaw i podgotować chwilę. W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Cebulkę dodać do zupy, zbierając jak najmniejszą część tłuszczu z patelni. Na patelnię dołożyć
Ze smakiem bez glutenuproszę. Szkoda, że wypowiadający się w tak niechlubny sposób. Może jednak ma racje i szczaw, zwłaszcza ten z nasypu, jest receptą na kryzys. Oceńcie sami :) Składniki: - szczaw z nasypu (można dodać jeszcze trawy, założę się, że zarówno pomysłodawca jak i jemu podobni pochwaliliby ten pomysł) - mąka - woda Wykonanie: Szczaw zmielić/poszatkować. Dodać mąki
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o świeży szczaw. Z zazdrością patrzyłam jak inne blogerki mogły się pochwalić szczawiową ze świeżego szczawiu, a nie konserwowego. Doczekałam się i ja. Wszystko dzięki babci Helence, która na swej działce postanowiła posadzić dość(...)warzywnego 5 marchewek 2 cebule 5 jajek śmietana do zabielenia 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Wkładamy obraną marchew. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Jajka gotujemy na twardo. Szczaw drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy szczaw. Podsmażamy do czasu aż stanie się miękki. Zawartość patelni wkładamy do bulionu. Marchew kroimy
Pobite gary Barbaryosoloną , tak aby je przykryła na 1 cm. i gotujemy do miękkości.Oddzielnie w rondelku rozgrzewają masło,wrzucamy szczaw ( z tym że słoika tego nie robimy, masło i szczaw dajemy osobno do garnka ) i dusimy , cały czas mieszając, przez 5 minut.Zasmazony szczaw dodajemy do ziemniaków i gotujemy razem przez 5 minut.,łączymy z rosołem i zagotowujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiękkości co jakiś czas podlewając wodą. Szczaw przebrać, opłukać, odciąć ogonki a następnie posiekać same liście. Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżkę masła i wrzucić szczaw. Dusić aż wyparuje cała woda. Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełniamy wodę, doprawiamy sos do smaku. Dodajemy uduszony szczaw. Jeśli chcemy większą ilość sosu, dolewamy
Radość kipiąca uśmiechem.może dziś zrobimy delikatniejszą zupkę, na mięsku z dodatkiem śmietany :) Składniki: szczaw 2 porządne garście umytego i bez okonków szczawiu marchew 3 szt starte na wiórka seler 150 g starty na wiórka pietruszka 150 g starta na wiórka szynka wieprzowa 400 g ( w kawałku potem będzie na kanapki) listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól(...)ogniu koło godziny, po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i nadal gotujemy doprawiając już teraz solą i pieprzem.Gotujemy dalej, aż nam zmiękną ziemniaczki, teraz dodajemy pokrojony drobno szczaw i gotujemy do momentu ( szczaw zmienia kolorek to dosłownie chwila i nabiera zupa smaku).Wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe
Różowa kuchniamiękkości. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy szczaw (jeśli używamy świeżego wówczas powinien być dokładnie umyty, pozbawiony łodyżek oraz pokrojony na mniejsze kawałki lub zblendowany na gładką masę). Szczaw podsmażamy ok. 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając. Szczaw dodajemy do wywaru. Doprowadzamy do zagotowania. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną
MyCookBook.plSkładniki: liście szczawiu dwie łyżki oleju sól Przebieramy szczaw, odrzucamy listki z plamami czy pomarszczone. Z liści odrywamy ogonki i grube żyłki. Dokładnie je myjemy. Można szczaw posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja wybrałam inną opcję ze względu na dużą ilość- użyłam blendera, ale tak, aby zostały kawałki listków. Wrzucamy rozdrobniony szczaw na rozgrzany
Wrzosowa Polanastarając się aby nie była tłusta i kaloryczna ,udało się , a z reszty zrobiłam sobie kolację ,mega odjazdową ,zdjęcie u góry.Zapraszam więc po przepis. opłukany i porwany szczaw oliwki zielone i czarne pomidory w oliwie oliwa z pomidorów natka pietruszki pierś kurza bazylia przyprawa do kurczaka oliwa z oliwek do posypania odrobina sezamu i posiekanej drobno(...)ćwierć łyżeczki lubczyku( tylko dla zapachu) ********************************************************************************************************* Pierś z kurczaka umyć,osuszyć, natrzeć solą i bazylią ,usmażyć na oliwie na złoty kolor,pokroić .Szczaw opłukać,porozrywać i osuszyć,włożyć do miseczki.Pomidory z oliwy pokroić w kawałeczki,posypać szczaw.Oliwki przekroić na pół i też dołożyć do sałatki.Wymieszać.Dołożyć mięso z kurczaka ,polac oliwą z pomidorów i posiekaną natką pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: szczaw sól słoik olej Przygotowanie: Szczaw dokładnie umyć. Pozbawić łodyg i pokroić. Nasolić i odstawić na godzinkę lub dwie. Puści soki i zmięknie. Tak przygotowany, trochę zmaltretowany szczaw wkładamy do czystych słoiczków. Ugniatamy łyżeczką - to więcej wejdzie. A na koniec zalać łyżką oleju, by powstała cienka warstwa. Zakręcić i pasteryzować z 10-15 minut w garnku
Karczma Honoriettynaszych stolach często możemy zobaczyć zupy. Muszę przyznać, że gama wyboru zup w Polsce jest bardzo duża. Już w maju możemy zaopatrzyć się w świeży szczaw - możemy go sami zebrać lub zakupić na targu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna. Składniki: 3 l wody 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach(...)minut, następnie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy aż do miękkości. Mięso kroimy lub obieramy z kości, ponownie umieszczamy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy dokładnie wymyty i pokrojony szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy i powoli wlewamy je do zupy przez cały czas ją mieszając. Gotujemy kilka minut. SMACZNEGO A oto szczaw w naturalnych
Smaki Ewyjesteśmy tacy sprytni, że szczawiową możemy jeść cały rok, ponieważ lubi skarby lata zamykać w słoikach i korzystać z nich wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Tak więc szczaw pasteryzujemy w słoikach i mamy na zimę. Teraz też skorzystaliśmy właśnie z ubiegłorocznej produkcji, chociaż wy, jeśli chcecie, możecie oczywiście zrobić tę zupę ze świeżego szczawiu. Ja szczawiową zawsze znałem(...)przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę zaprawiamy jogurtem. Podajemy obowiązkowo z jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder Manufacturenasza Wiosenna zupa szczawiowa SKŁADNIKI: młody świeżo zerwany szczaw 2 marchewki pietruszka kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku koperek śmietana 4 jajka sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy Szczaw dobrze oczyścić i umyć. Posiekać. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę podgotować w dwóch litrach osolonej(...)wody z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Po około 10 minutach do wywaru dorzucić szczaw. Doprawić do smaku. Na sam koniec zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i świeżym koperkiem. Zupka wyszła pyszniutka. Smacznego
MarciochaKucharzySezon na szczaw się praktycznie kończy:) Gdyż najlepszy szczaw zrywa się w maju, a ja, jak zwykle zaległości mam sporo, dlatego przepis podaję dzisiaj. Składniki: 250-300 g liści szczawiu 1 pętko kiełbasy cienkiej 2 skrzydełka kurczaka po 2 jajka na osobę sól pieprz marchew pietruszka seler 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie(...)Skrzydełka myję, zalewam woda, wrzucam umyte i obrane warzywa i gotuje wszystko do miękkości. Wywar przecedzam i dodaję kiełbasę drobno pokrojoną. Gotuje kilkanaście minut. Szczaw myję, usuwam ogonki, kroje w paski i wrzucam do wywaru. Wszystko gotuję kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Śmietanę rozprowadzam z mąką, hartuję gorącą wodą i zabielam zupę. Jajka gotuję na twardo, obieram
Bea(u)ty kitchenlistki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor(...)listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu
Kuchcik gotujewrześnia) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września) Rzepa- (sierpień, I połowa września) Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września) Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września) Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Jesień: Brokuł- (II połowa września, październik) Brukselka- (październik, listopad, I połowa grudnia) Burak ćwikłowy(...)połowa września, październik) Rzodkiewka- (II połowa września, październik) Rzepa- (II połowa września, październik) Szczypiorek- (II połowa września) Słonecznik bulwiasty- (II połowa września) zakopcowany (październik, listopad, I połowa grudnia) Szczaw- (II połowa września) Ziemniaki- (II połowa września, październik
Krakowskie smaki AniSzczaw dokładnie umyć osączyć i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około3-4 centymetrów. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut. Do gotowego wywaru dodać szczaw z czosnkiem, razem wymieszać i zagotować . Przyprawić do smaku solą
w mojej kuchniobraniu) 150 g świeżego szczawiu 1 marchewka 1 l bulionu, miałam drobiowy 100 ml śmietanki 30 % sól do smaku Kalarepki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Szczaw posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić kalarepę i gotować aż będzie miękka, nie potrwa to długo ok 10 minut. Gdy kalarepka będzie już miękka dodać posiekany szczaw oraz startą marchewkę. Gotować jeszcze ok 5 minut dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupę zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujeMłody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka opcjonalnie 1,5l bulionu 5-6 listków laurowych Łyżeczka ziela angielskiego Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉) Szklanka zielonego groszku 2 średnie marchewki Kalafior Pęczek(...)umieścić w małym organzowym woreczku aby było łatwo je wyciągnąć. Dokładamy obrane szparagi i gotujmy około 7-8 minut aż będą prawie miękkie. Dokładamy resztę warzyw: groszek, szpinak i szczaw i gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nabierkę zupy nalewamy do miseczki i łączymy z śmietanką. Dolewamy do garnka i gotujemy
Pyry na Gazdokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć, poczekać aż piasek opadnie na dno i wyciągnąć liście. Po czym ponownie je wypłukać. Tak przygotowany szczaw pokroić drobno i wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić nie dopuszczając do ich przypalenia ani zrumienienia się masła. Do duszenia warto wybrać większy rondel, w który będzie gotowana zupa
Korniszonkiwrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia
Monia miesza i gotujeśmietany 12% 200 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki posiekanego koperku świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku Szczaw posiekać. Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić posiekany szczaw i gotować 1-2 minuty.Wystudzić. Potem dodać śmietanę i jogurt, dokładnie wymieszać. Dodać też posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujetarce o grubych oczkach. Przekładamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Do rosołu z ugotowanymi warzywami dodajemy odcedzone ugotowane ziemniaki oraz szczaw. Całość zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem
Domowy Smak Jedzenialaurowe i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor. W międzyczasie posiekać drobno szczaw. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw. Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami
Monia miesza i gotujemarchewki • 1 cebula • 6 łyżek oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Wykonanie: • Szczaw umyć, osuszyć, drobno posiekać i przesmażyć na 3 łyżkach oliwy, chwilę poddusić. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej(...)tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, pogotować ok. 10 minut. • Dodać podduszony szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować
To co kochamtwardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości. Na końcu dodać szczaw (około 5 minut przed końcem jej gotowania). Całość doprawić do smaku(...)zabielić śmietaną. Podawać z uprzednio ugotowanymi (na twardo) i pokrojonymi jajkami. (*) Można użyć świeżego szczawiu - około 200g. Używając ze słoiczka, proporcje dostosujcie do własnego smaku. Zresztą gotowy szczaw w zależności od producenta - różni się poziomem kwaśności
Di gotujeniedokwaśności żołądka. Nie stosować w nadczynności tarczycy oraz nadwrażliwości na jod. Zachować ostrożność przy nadciśnieniu tętniczym. Najlepiej stosować w miesięcznej kuracji pitnej, z przerwą miesięczną pomiędzy kuracjami. 2. SZCZAWA I Unikatowy skład chemiczny mineralnej wody leczniczej Szczawa I korzystnie wpływa na schorzenia na tle nerwowym, depresję, nadpobudliwość, alergie, choroby układu oddechowego oraz infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych(...)jest nieocenionym towarzyszem diety na niedobór jodu oraz przy niedoczynność tarczycy . Skuteczna jest również przy zaburzeniach metabolicznych , a także w chorobach krwi . Jak stosować ? Dorośli - pół szklanki wody Szczawa I dopełnić wodą; dzieci – pół szklanki wody Szczawa I rozcieńczyć szklanką wody. Nie zalecamy przekraczać dawki 330 ml na dobę. Przy schorzeniach układu pokarmowego pić na czczo: ciepłą wodę
Słodkie okruszkiszczaw. Nie wrzucajcie nigdy do zupy szczawiu prosto ze słoika! Popsujecie sobie tylko przyjemność jedzenia tej prostej zupy. Wyłóżcie całą zawartość słoika na sito i przetrzyjcie szczaw do zupy. Zobaczycie sami ile łyka, piasku i fragmentów szczawiu, które nie nadają się do jedzenia, zostanie Wam na sitku. Co by było, gdyby to od razu wylądowało w zupie
Karo in the Kitchenzupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego składniki przewidziałem na 2 duże talerze. Szczaw to świetny lek na wątrobę, doskonale reguluje przemianę materii a także jest bogactwem witaminy C i żelaza. Polecam tą świetną zupę ze standardowymi dodatkami: ziemniaczkami i jajkiem; kurzym(...)wolnym ogniu wyjmujemy skrzydło wraz z zielem i liściem. 2/ Dodajemy włoszczyznę i gotujemy 25 minut na małym ogniu. 10 minut przed końcem całkowitego gotowania dodajemy porwany na kawałki szczaw (bez twardych części łodyg). Na koniec gotowania doprawiamy zupę: solą, cukrem i pieprzem. 3/ Miksujemy zupę wraz z dużą łyżką śmietany blenderem na jednolitą całość. Przelewamy do talerzy. Podajemy
Kuchnia PROzdrowotnajuż szczaw mam zakonserwowany na zimę, w słoikach.I cieszy mnie to , gdyż na pogodę , jak na razie nie mogę powiedzieć dobrego słowa. Dosłownie od dwóch tygodni pada i pada, tylko z niewielkimi przerwami. Gdybym chciała teraz nazrywać sobie szczawiu , to nie byłoby takiej możliwości. A tak, ugotowane, pozamykane i jest:) Składniki: ok 500 g liści szczawiu(...)szklanki wody 4 łyżeczki soli po 1 łyżce oliwy na każdy słoik Wykonanie: Liście szczawiu myję, odcinam twarde części tzw. ogonki, osuszam i kroje w paski. Pokrojony szczaw przekładam do garnuszka i zalewam wodą wymieszaną z solą. wstawiam na palniku i od momentu wrzenia gotuję przez 3-5 min. Gorące wykładam w małe, wyparzone słoiczki po koncentracie
Bea(u)ty kitchen