szczaw - 329 przepisów (strona:14/22)

Zupa szczawiowa 155

kości pokroić w kostkę 3. - Ziemniaki obrać pokroić w kostkę włożyć do garnka wywar  przecedzić wlać do ziemniaków gotować do miękkości  -Dodać śmietanę wymieszaną z mąką pokrojony szczaw,  ugotowaną w wywarze marchew,seler,pietruszkę i mięso pokrojone w kostkę  gotować jeszcze 5 minut Doprawić solą i pieprzem  - Dodać pokrojoną natkę pietruszki 4. - Podawać

W królestwie smaków Beaty
SZCZAWIOWA Z DUŻYMI KAWAŁKAMI WARZYW 139

ziemniaków sól,pieprz śmietana do zabielenia Wykonanie: Do bulionu wrzucamy wędzonkę. Dodajemy też ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plastry. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Wtedy wkładamy szczaw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy pokrojone w dużą kostkę jajka. Zabielamy śmietaną

Z Majeczką w kuchni
Zupa z Pokrzywy . Zupa Pokrzywowa 147

ktoś jeszcze takiej nie robił to polecam. Pokrzywę najlepiej zbierać daleko od dróg wtedy będzie mniej zanieczyszczona, a jak już się wybierzemy po pokrzywę to możemy przy okazji zebrać szczaw na zupę szczawiową:). Będziemy potrzebować: 2 litry wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego około 300 g listków pokrzywy 2 ząbki czosnku przyprawy: 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego szczypta

Uwaga Babcia Gotuje
ZUPA SZCZAWIOWA 107

minut. Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i  kawałek pora. Dodałam je do zupy. Wyjęłam mięso i włoszczyznę. Zostawiłam w zupie trochę marchewki. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam szczaw.   Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem. Ugotowałam osobno ziemniaki i jajka. Zalałam je zupą i doprawiłam kleksem śmietany. Smacznego

potrawyregionalne
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 198

szpinak czy buraki z krwistym mięsem. produkty sojowe fermentowane   A co ogranicza wchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna herbata), fosforany (coca-cola, sery żółte, słodkie płatki, jogurty owocowe - warto czytać etykiety), niektóre białka roślinne (np. sojowe nieprzetworzone - mąka sojowa), wapń (produkty mleczne), zasadowe

Powiedz dietom nie
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca 163

szynki szwarcwaldzkiej (mocno wędzona, surowa, dojrzewająca) - mały pomidor odmiany Bawole Serce - listki szczawiu - olej z awokado - orzechy z nerkowca prażone, solone (u mnie: Kresto) - suszona bazylia Przygotowanie: Pomidora i szczaw dokładnie myję. W małej miseczce układam listki szczawiu. Każdy plaster szynki przekrawam w poprzek na pół i zwijam w rulonik. Układam na szczawiu. Pomiędzy umieszczam pokrojone pomidory. Całość posypuje

Kuchnia co dnia
Pasta szpinakowo-jajeczna 149

lodówce nic nie znalazłam, w zamrażarce również , pozostała mi tylko spiżarnia. Spiżarnia to moje koło ratunkowe , tam zawsze coś jest  przydatnego. I tak było tym razem -krótko mówiąc - szczaw-  . wystarczy pomieszać i jest coś do zjedzenia Składniki 2 jajka  10 dkg szpinaku 1 łyżka masła sól,pieprz do smaku Wykonanie Jajka gotuję na twardo ( czyli więcej

Eli Gotowanie
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 158

Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt, mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku, mieloną kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem i wiórkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze

Smaki Ewy
"Lizaki" wołowe ze szczawiem z grilla 167

sezon na grilla i na świeże zioła.  Jako mała dziewczynka zbierałam szczaw na zupę po łące.  Chciałam go wykorzystać w innej postaci i powiem szczerze, że nie zawiódł.  Zrobiłam dla męskiej części mojej rodziny "lizaki" z łopatki wołowej a ja zadowoliłam się rolowanym bakłażanem, który pokażę w następnym poście.  3 plastry wołowej łopatki w formie

AZgotuj!
Babeczki z pomidorkami koktajlowymi. 161

lecz może być również odsączony na sicie serek wiejski, feta lub ser kozi) 1 posiekany ząbek czosnku garść pokrojonych ziół (u mnie szpinak, lecz można dodać również liście pokrzywy, szczaw, szczypior, bazylię, oregano lub startą, wraz ze skórką, na grubych oczkach młodą cukinię) 12 pomidorków koktajlowych wraz z szypułką      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Suche

Rozpustne gotowanie
Zupa szczawiowa z twarozkiem 139

Dzisiejszymi  gwiazdami wieczoru są :   twaróg - chudy oraz szczaw. Szczawiową uwielbiam, mimo iż kolor ma dość smutny to uwielbiam słodko-kwaśne smaki i taka dla mnie właśnie jest ta zupa. Zawsze mam zamrożony bulion warzywny, więc  z zupami problemu nie mam, oczywiście, to żaden trud zrobić bulion ale jednak łatwiej i szybciej wyjąć go po prostu

dlaSmaQ
Botwinka z dodatkiem szczawiu 160

małe kawałaki. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w dużą kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Gdy buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki

Monia miesza i gotuje
Barszcz szczawiowy z jajkiem 208

jajka ugotowane na twardo gotowane lub smażone ziemniaki Wykonanie: W rondlu rozgrzałam masło, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam chwilkę pilnując, aby czosnek się nie zrumienił, po czym dodałam szczaw ze słoiczka. Kilka chwil razem dusiłam, a w międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa szczawiowa 128

szczawiu (około 250 g) opcjonalnie dla zwiększenia smaku: 2 łyżki domowej bulionetki z naszego przepisu Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy wszystko razem, oprócz szczawiu. To ważne, żeby szczaw dodać później, na samym końcu. Jak się będzie robił szum, taki jak przy rosole to go oczywiście wyławiamy. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy ze szczawiu odkrajamy łodygi

Marder&Marder Manufacture
Szczawiowa zupa nic (prostszego), czyli fastfood na upały 178

czasu do czasu - pyszna sprawa. 2 litry bulionu warzywnego  0,7 litra szczawiu (nieupchane liście w słoiku) ugotowane na twardo jajka kilka ziemniaków sól, pieprz do smaku Szczaw dokładnie przepłukujemy na sicie, po  czym odstawiamy, by woda nieco odciekła. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Liście szczawiu siekamy dość grubo, po czym wrzucamy do bulionu. Gotujemy

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania