Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 220Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas
Ugotowane pozamiatane
Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 273Jakie macie weekendowo-kulinarne plany? Ja wybywam na wieś po pierwsze truskawki prosto z pola, może skubnę też szpinaku, rabarbaru, a może jeszcze szczaw się uchował - też skubnę. O, i kwiaty czarnego bzu. A na obiad co? Może rolada z polędwiczki, nadziana czosnkiem niedźwiedzim, strąkami cukrowego groszku, serem i suszonymi pomidorami? Polędwiczka wieprzowa to delikatne i soczyste mięso, które
Obiad gotowy
Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego 223maja do lata, kwitnie na biało, więc łatwo go zlokalizować wśród leśnego runa. Szczawik zajęczy stosuje się do zakwaszania, ma przyjemny lekko cytrynowy posmak, zawiera mniej kwasu szczawiowego niż szczaw łąkowy, jednak nie jest zalecany przy chorobach nerek. Szukajcie szczawiku w zacienionych miejscach, w skrajnych przypadkach można go nawet spotkać zimą pod śniegiem. Składniki na 6 porcji Czas
Słodki Kompromis
Detoks, czyli zielone koktajle w pogotowiu 453organizmu rożnych toksyn. Warto (od czasu do czasu) zrobić sobie oczyszczanie organizmu i włączyć do naszego menu zielone koktajle. Koktajle możemy przygotować z szerokiej gamy produktów: szpinak. jarmuż, sałata, szczaw, natka pietruszki, ogórek, awokado, kiwi, melon, winogrona, gruszki, jabłka banana oraz cytryny. Przeważnie do koktajli dodaje banana, który nadaje słodyczy i koktajl
kulinarne odsłony pati
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 223sokiem z limonki, zagotuj, wylej do kwadratowej formy, odstaw do zastygnięcia, pokrój w kostkę różnych rozmiarów. Obok ravioli z ozorkami rozsmaruj pasek wędzonego majonezu, na majonezie rozłóż nasturcję, szczaw, paloną szalotką i kostki galaretki Marsala z limonką
SzczyptaSmaQ
3 proste sałatki makaronowe do pracy 2611razowy) 200 g różyczek brokułu (u mnie mrożony) 2-3 czubate łyżki dowolnego pesto ( domowego bazyliowego , z liści natki rzodkiewki , można też dać do niego szpinak , natkę pietruszki czy szczaw) lub pesto ze słoika 8 suszonych pomidorów 100 g sera feta 2 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie sałatki makaronowej z pesto, suszonymi pomidorami i fetą: Makaron ugotuj al dente według
Chilli Czosnek i Oliwa
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 249wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka: bryssska | blog
Weekendy w domu i ogrodzie
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 160fareast-language:EN-US;} Ekspresowe gołąbki ze szczawiem Składniki: Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać
Kuchnia Bon Appetit
Zupa szczawiowa 173smakowała ,wiec dla tych co nie lubią pływających liści w zupie zapraszam do spróbowania . Składniki Szczaw świeży Śmietana do zaprawienia Serek topiony ziołowy
Mój Smak
Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami 210szczawiu sól 6 łyżek śmietany 3 łyżki mąki pszennej ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki smalcu ze skwakrami 1 cebula Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Zabielić zupę, do smaku dosolić. Gotową zupę zmiksować blenderem
Monia miesza i gotuje
Sałatka z ziół i chwastów z quinoą i cieciorką 198łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 owoc pieprzu indonezyjskiego świeże zioła i chwasty (po kilka łodyżek): - młoda pokrzywa - młode listki mniszka - koniczyna - szczaw gajowy - musztardowiec - młode listki nasturcji - nać kopru włoskiego - mięta tajska - bazylia cynamonowa - żółty tymianek cytrynowy - majeranek Wykonanie: Całą zieleninę myjemy, osuszamy, większe liście
Quinoa Raz!
Zupa szczawiowa 219angielskie sól,pieprz Zaklepka: 2 łyżki mąki 1/2 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% Sposób wykonania: Ugotować wywar na skrzydełkach. Następnie dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz drobno poszatkowany szczaw. Doprawić zielem angielskich i liściem laurowym. Gotować do miękkości. Przygotować zaklepkę: Wodę wymieszać z mąką. Dodać do zupy. Zagotować. Następnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, dodać do całości
Smaki Natalii
Japońsko - libańska sałatka z cieciorką na parze od Bonduelle 227roli głównej, ma bardzo fajną sałatę, którą odkryłam nie dawno u Pana na ryneczku. Jest to mizuna japońska- sałata bardzo popularna w Japonii, tak jak u nas np. szczaw. Charakteryzuje się dość łagodnym smakiem, ale ma w sobie nutkę ostrości, to odmiana "Musztardowa". Sałatę nabyłam bezpośrednio, zresztą tak jak truskaweczki, od rolnika. Popytajcie u siebie na ryneczku, na pewno
SMYKWKUCHNI
Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa 183zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. Do przygotowania zupy możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam
Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa szczawiowa (świeży szczaw) 249jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości. Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy (około 10 minut przed końcem jej gotowania). Całość doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Podawać z pokrojonymi jajkami. (*) Można użyć
Di gotuje