owocami jest naprawdę genialne! Liczba porcji: 4 300 gram przetartego szczawiu 1 łyżka masła 200 gram śmietany (12-18%) 1 łyżeczka soli 2 czubate łyżeczki cukru 2 łyżeczki mąki Szczaw przełożyć do rondelka i lekko zasmażyć. W drugim rondlu rozpuścić masło. Gdy lekko zacznie skwierczeć dodać mąkę i ją lekko zasmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Dodawać(...)partiami szczaw. Wymieszać bardzo dokładnie. Całość podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło. marcelina
Czerwony Gupikszczaw. Od razu przyszła mi na myśl zupa szczawiowa, taka jaką robiła nam mama i babcia gdy byliśmy mali. I udała mi się zupka – rewelacyjnie Składniki: szczaw jajka ugotowane na twardo 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera sól pieprz śmietana 18% mąka W garnku z wodą gotuję wywar z kurczaka i warzyw(...)kurczak i warzywa oddadzą swój smak, solę wywar. Dodaję umyty, posiekany drobno szczaw, gotuję przez 3 minuty. W kubeczku umieszczam śmietanę (1 łyżka), dodaję mąkę (2 łyżeczki), odrobinę zimnej wody, rozcieńczam śmietanę i mąkę tak żeby nie było grudek. Wlewam do zupy – powinna się wtedy dobrze gotować. Doprawiam pieprzem. Podaję zupę z ugotowanym jajkiem. Pyyyycha. Artykuł Zupa
MojaQchnia.plwapnia, choć z drugiej strony zawiera też szczawiany, które budzą wiele kontrowersji. Wszystko jest dla ludzi, gdy zachowa się umiar, czyli w tym wypadku, gdy spożywa się produkty (szczaw, szpinak, rabarbar, botwinka, kakao, herbata itp.) zawierające te związki od czasu do czasu oraz dba się, by łączyć je z pokarmami zawierającymi wapń (śmietana, jajka). Składniki : Wywar warzywny(...)warzywa oraz lubczyk. Zalać 0,7 l wody. Gotować na palniku o małej mocy. Wywar warzywny doprawić do smaku solą i pieprzami. W miseczkach umieścić jajka pokrojone w kosteczkę, szczaw pokrojony drobno i śmietanę. Zalać je wywarem warzywnym. Wymieszać. Poza szczawiem w daniu wykorzystałam świeży lubczyk, spowalnia fermentację w jelitach, regulując procesy trawienne. W kwietniu czytałam " Francuskie zlecenie " Anny
Weekendy w domu i ogrodziekwaśna, taką najbardziej lubię według mnie zupa szczawiowa muś być kwaśna, wiosenna zupa, najlepiej smakuje gdy samodzielnie zbierzemy szczaw ;). A ile tego szczawiu pytałam zawsze Mamę idąc zbierać szczaw - odpowiadała tyle żeby nie mieściło się w dłoniach ; ) ehh i jak tu uzbierać odpowiednią ilość szczawiu? Błyskawicznie się ją gotuje, rewelacyjnie smakuje na zimno więc można zabrać(...)się szumowina zebrać ją. Do wywaru mięsnego dodać umytą obraną i pokrojona włoszczyznę oraz ziemniaki gotować aż mięso będzie miękkie. Gdy wszystkie składniki będą już miętkę dodać drobno pokropiony szczaw wrzucić. Na końcu dodać śmietanę zaharowaną paroma łyżkami gorącej zupy, dokładnie wymieszać z zupą i gotować jeszcze około 10 minut. Zupę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami Smacznego
RAROSSAjakiejś łąki. Na szczęście dzięki mojej determinacji udało mi się nieco właśnie takiego zdobyć. Ne miałam go za wiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie sól, pieprz, czosnek(...)jajka Z mięsa i warzyw gotujemy wywar, jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki. W między czasie podduszamy na maśle uprzednio umyty i pokrojony w paski szczaw oraz przeciśnięty czosnek. Całość dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Osobno gotujemy jajka na twardo, które dodajemy na sam koniec po jednym do każdej porcji. Do tej zupy pasuje również
Pieguskowa KuchniaSZCZAW to roślina szczególnie lubiana w okresie wiosenno-letnim. Spotyka się różne odmiany szczawiu m.in. szczaw zwyczajny, lancetowaty, kędzierzawy, tępolistny. Ma zastosowanie zarówno kulinarne jak i lecznicze. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, pomaga przyswajać żelazo, poza tym zapobiega biegunkom i zmniejsza ich objawy. Spożywając zupę szczawiową możemy ograniczyć występowanie wzdęć. Roślina ta wspomaga również gojenie się(...)przez lekarzy osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit. Wspomaga również pracę wątroby oraz łagodzi delikatne zaburzenia trawienne. Ponadto sprawdza się również w leczeniu kataru i kaszlu. Mimo, iż szczaw pozytywnie wpływa na nasz organizm, nie należy przesadzać z częstotliwością jego spożywania. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach powoduje wypłukiwanie z organizmu wapnia oraz może powodować ból
wege i kropkaduży pęczek szczawiu świeżego 6-8 sztuk liście szałwii kawałek boczku,kiełbasy Wykonanie Umyć ,osuszyć ,pokroić szczaw. Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut. Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć
w mojej kuchnisię do garnka co ma się pod ręką i już obiad na 2 dni gotowy. Zupa szczawiowa, to jedna z najprostszych i najtańszych (tym bardziej, jeśli się ma swój szczaw) zup jakie robiłam. W moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami , tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka . Dzięki napełnieniu ich farszem zupa(...)mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 plaster szynki kawałek czerwonej papryki 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy. Szczaw oczyszczamy, pozbawiamy łodyżek. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Dodajemy oczyszczony szczaw. Czekamy aż zbrunatnieje
Pobite gary Barbarylaurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka klarowanego masła 1 cebula 4 jajka 100ml śmietany 18% sól pieprz opcjonalnie: 1-2 ziemniaki Pokrzywy i szczaw opłukać, pokroić drobno. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w półtalarki. W garnku zagotować 1-1,5 litra wody (w zależności jak duże były garście szczawiu i pokrzyw), wrzucić(...)Jeśli chcemy, by zupa była z mieniakami - kroimy je w kostkę i gotujemy razem z warzywami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Do wywaru dodać pokrzywy i szczaw, gotować ok 304 minut. Dodać zrumienioną cebulę, doprawić vegetą, pieprzem. Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością soli i zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać. Jajka ugotować
Obiad gotowyszczawiu do słoików. Niektórzy szczaw pasteryzują, inni obgotowują krótko. U nas mieszało się go z solą, ugniatało i wkładało do słoików, z wierzchu zalewając smalcem. I taki szczaw bez problemu można było przechowywać przez całą zimę. Składniki (na 3-4 słoiki 200ml): 1 kg szczawiu 3 łyżeczki soli olej lub smalec Szczaw dokładnie przebrać, oderwać łodygi
Obiad gotowynikt wtedy nie wiedział, że zawiera kwas szczawiowy. Nadmiar tego kwasu tworząc nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia, utrudnia jego wchłanianie. Aby zneutralizować szkodliwe działanie szczawianów, najlepiej łączyć szczaw z produktami nabiałowymi. Z tego powodu spożywanie zbyt dużych ilości tego warzywa nie jest wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową, reumatyzm czy artretyzm. Moja propozycja zupki(...)tarce marchewkę i pietruszkę, chwilę poddusić. • Wlać ok. 1,5 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. • Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać, aż się rozpuści. • Zupę
To co kochamnależy przesadzać z ilością spożywanego szczawiu. Składniki: 2 garście szczawiu 1/4 melona 1 gruszka 1 banan 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju lnianego niecała szklanka wody mineralnej Wykonanie: szczaw dokładnie wypłukać, obciąć ogonki owoce obrać ze skórki, melon i gruszkę pozbawić pestek i pokroić na mniejsze cząstki. Obrać i rozdrobnić imbir na dno blendera kielichowego wlać wodę, następnie(...)dodać owoce i szczaw i zmiksować do pożądanej konsystencji wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu NA ZDROWIE
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już miękkie, do zupy dodać zahartowaną śmietanę (tj. wymieszaną z mąką i zupą) i gotować razem, na małym ogniu, przez około 5 minut. Następnie do zupy dodać podsmażony szczaw i drobno posiekany koperek. Gotować razem, na małym ogniu, przez około 10 minut. Zupę zestawić z ognia i pozostawić, aby delikatnie przestygła. Żółtko jaja wlać do szklanki(...)smaku. Ugotowaną zupę podawać z połówkami jaj ugotowanymi na twardo i np. pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy. Zupę, jeśli szczaw nie nadał odpowiedniej kwasowości, można doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny. Z dodatku koperku czy rozmąconego żółtka można zrezygnować, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia
Gospodyni Miejskaświeży szczaw który swoim kwaskowym posmakiem rewelacyjnie sprawdzi się w sałatce. Wraz z wędzonym łososiem, świeżą miętą, sałatą czy też pomidorkami malinowymi z pewnością urzekną Wasze podniebienie. Szczaw to zasoby witamin A, C czy B, to źródło: krzemu, żelaza czy też wapnia i magnezu. Łosoś to znakomita porcja białka i witaminy E. Cała sałatka jest tak skomponowana(...)Kilkanaście owoców suszonej żurawiny Sos: Wymieszać:4 porcje oleju ryżowego, 1 porcje soku z cytryny, odrobinę cukru, soli i pieprzu Przygotowanie: 1/ Rwiemy na mniejsze kawałki umytą sałatę i szczaw, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, listki mięty, kawałki łososia, płatki migdałowe oraz suszoną żurawinę. Lekko mieszamy 2/ Polewamy wszystko sosem i gotowe. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamogłam się doczekać, kiedy się pojawi młody szczaw, gdyż taka zupa jest jedną z moich ulubionych. Wcześniej próbowałam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika, ale nie znajdziecie jej na blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona(...)kroimy w kostkę. Warzywa układamy w garnku, zalewamy ok 2,5 litra wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, por i lubczyk. Wywar zagotowujemy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Szczaw oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, wyjmujemy por i lubczyk i dodajemy szczaw. Przyprawiamy do smaku. Następnie mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej
e-PrzepisyKulinarnemiasto, aby odpocząć od tego całe zgiełku, od nieustannego biegu w monotonnym rytmie życia. Spacerując tak w promieniach słońca, natknęłam się na ogromny obszar obfitujący właśnie w szczaw. Jako zaradna Polka, miałam ze sobą plastikową torbę foliową. Do domu, nie dość, że z wytchnieniem, wróciłam zaopatrzona w zielone. Tato się roześmiał w głos : "No, nawet na łąkę Cię(...)wypuścić nie można, zaraz coś przywleczesz!". Zaczerwieniłam się. No tak, chyba ma trochę racji... I wywiązało się pytanie. Co zrobić z taką ilością zieleniny? Nie czekałam długo, przyszło olśnienie. SZCZAW NA ZIMĘ. Przebrane liście szczawiu opłukałam pod bieżącą wodą, osuszyłam. Duże liście pokroiłam na małe kawałki, małe zostawiłam bez zmian. Przygotowałam małe słoiczki, które porządnie wyparzyłam. Pouciskałam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: umyty i pokrojony szczaw zebrany na łące 1 l bulionu na żeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera) 100 ml śmietany słodkiej 2-3 jajka(...)kurze kilka jajek przepiórki łyżka kopiasta smalcu sól, pieprz pół papryki czerwonej Wykonanie Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole. Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce
mojej kuchnidziki sól 1 łyżka na 500 g oliwa 3 łyżki Wykonanie W pogodny dzień wybieramy się rodzina na łąkę z dala od samochodów i zbieramy dziki szczaw. Jeszcze na łące oczyszczamy z trawy i niepotrzebnych listków,w domu umyć z piasku w zimnej wodzie. Osuszyć na sitku. Porwać na mniejsze kawałki ,lub pociąć ,włożyć(...)miski ,zasypać solą i dusić ,wyrabiać jak kapustę kiszoną. Tak przygotowany szczaw,włożyć do słoiczków i pasteryzować około 8-10 min pod przykryciem
mojej kuchnidziki sól 1 łyżka na 500 g oliwa 3 łyżki Wykonanie W pogodny dzień wybieramy się rodzina na łąkę z dala od samochodów i zbieramy dziki szczaw. Jeszcze na łące oczyszczamy z trawy i niepotrzebnych listków,w domu umyć z piasku w zimnej wodzie. Osuszyć na sitku. Porwać na mniejsze kawałki ,lub pociąć ,włożyć(...)miski ,zasypać solą i dusić ,wyrabiać jak kapustę kiszoną. Tak przygotowany szczaw,włożyć do słoiczków i pasteryzować około 8-10 min pod przykryciem
w mojej kuchnikażdego dania. Dlaczego więc nie spróbować go ze szparagami? Składniki: pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać) 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się je zebrać, ale można zastąpić innymi ziołami) 2 obrane i posiekane szalotki łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy(...)posiekana natka pietruszki łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego po dużej szczypcie papryki, gałki muszkatołowej i pieprzu Pełny przepis tutaj. 8. Zupa szczawiowa A może klasyka? Taką zupę robiła moja babcia. Szczaw przypomina szpinak – jest pyszny, zielony, zdrowy, wydaje nam się, że mamy porcję dla pułku wojska, ale po ugotowaniu pozostaje mała garstka. To chyba moja ulubiona wiosenna zupa. Składniki
Ugotowane pozamiataneSkładniki: umyty i pokrojony szczaw zebrany na łące 1 l bulionu na żeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera) 100 ml śmietany słodkiej 2-3 jajka(...)kurze kilka jajek przepiórki łyżka kopiasta smalcu sól, pieprz pół papryki czerwonej Wykonanie Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole. Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce
w mojej kuchnibieżącą wodą. Gdy bulion się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i pęczak. Gotować aż pęczak będzie miękki. W międzyczasie posiekać szczaw. Gdy pęczak będzie już miękki dodać posiekany szczaw. Zupę gotować jeszcze ok 10-15 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujerosół lub bulion ok 1,5 l szczaw świeży lub kiszony marchewka pół cebuli sól pieprz natka pietruszki ziele angielskie majeranek 250 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej jajko 1 na talerz kilka łyżek śmietany Bulion wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie mieszamy(...)mięso mielone z łyżką bułki tartej i przyprawami do smaku, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, od razu wrzucamy je do gotującej się zupy. Następnie dodajemy partiami szczaw, smakując by nie dodać za dużo (szczaw kiszony jest bardziej kwaśny) Na koniec doprawiamy zupę śmietaną. Na talerz podajemy z jajkm ugotowanym na twardo
Gotowanie jest łatweodkroić, a liście drobno pokroić razem z selerem, porem i pietruszką (ja pocięłam nożycami do ziół). Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojony szczaw oraz warzywa zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować ok 15 minut. Na spód miseczki dać ziemniaki przepuszczone przez praskę, następnie wlać zupę (chociaż jeszcze nie bardzo(...)przypomina),dodać jajko, a na koniec dopiero przed podaniem dodać jogurt. Zupę szczawiową możemy też kotować na wywarze mięsnym. Ale nigdy nie dotujemy ziemniaków z szczawiem. Ponieważ szczaw jest kwaśny i ziemniaki będą twarde tak jak w zupie ogórkowej. Dlatego polecam ziemniaki ugotować osobno do zupy szczawiowej. Artykuł Zupa szczawiowa z jogurtem
Pomysłowa kuchniaDziś wam serwuje na śniadanko pyszną jajecznice ze szczawiem,szpinakiem i szczypiorkiem.Oczywiście smażone na maśle klarowanym. Składniki: pieczarki 4 szt jaja 4 szt szczaw 8 listków szpinak z 8 listków ( taki który rośnie w ogródku- ma większe liście niż kupny) szczypiorek pęczek sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia(...)Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry od razu nad patelnią. Masło klarowane nakładamy na patelnie i smażymy. Kiedy pieczarki nam już się podsmażą dodajemy umyty i posiekany szpinak, szczaw i nadal smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak i szczaw już jest podsmażony i poduszony więc wbijamy jaja,mieszamy . Kiedy nam się zetną posypujemy pokrojonym szczypiorkiem,chwile mieszamy
Różowa kuchniaWiosna aż kipi od sezonowych smaków. Ślinka nam cieknie na myśl o nowalijkach – rzodkiewkach, botwince, boćwince, kalarepce. Niektóre składniki jemy tylko raz do roku np. szparagi, smardze czy szczaw. Kiedy zaczynają się truskawki można nie jeść niczego innego. Czasami robię sobie tydzień truskawkowy, kiedy na śniadania i kolacje robię sobie przepyszny koktajl truskawkowy. Minusem sezonowej kuchni wiosennej jest(...)zimowych ziemniaków czy kapusty. W każdym razie z wiosennych smaków udało mi się na razie zjeść Cebulę dymkę , Fiołki , Kalafiora , Kalarepę , Kiełki , Pokrzywę , Rzodkiewkę , Sałatę , Selera naciowego , Smardze , Szczaw , Szczypiorek, Szpinak i Truskawki . Do zjedzenia zostały mi jeszcze Botwinka, Bób, Groszek cukrowy, Por, Portulaka, Rzepa, Rabarbar i Szparagi. A jak Wam idzie przygoda z sezonowością na wiosnę
Ugotowane pozamiataneZupa szczawiowa to wspomnienie babcinych obiadów. Jest bardzo tania w wykonaniu - szczaw w słoiczku można kupić w każdym sklepie za grosze. Ja akurat miałam szczaw własnoręcznie zakonserwowany więc mogłam się posiłkować własnym produktem. Składniki na ok 3 litry zupy: 1/2 małego słoiczka szczawiu - ok 2 czubate łyżki 1 litr bulionu i 1 litr wody(...)więcej niż 2 litry). Dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w niewielką kostkę i marchewkę startą na jarzynówce. Zagotować i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać szczaw i podgotować chwilę. W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Cebulkę dodać do zupy, zbierając jak najmniejszą część tłuszczu z patelni. Na patelnię dołożyć
Ze smakiem bez glutenuproszę. Szkoda, że wypowiadający się w tak niechlubny sposób. Może jednak ma racje i szczaw, zwłaszcza ten z nasypu, jest receptą na kryzys. Oceńcie sami :) Składniki: - szczaw z nasypu (można dodać jeszcze trawy, założę się, że zarówno pomysłodawca jak i jemu podobni pochwaliliby ten pomysł) - mąka - woda Wykonanie: Szczaw zmielić/poszatkować. Dodać mąki
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o świeży szczaw. Z zazdrością patrzyłam jak inne blogerki mogły się pochwalić szczawiową ze świeżego szczawiu, a nie konserwowego. Doczekałam się i ja. Wszystko dzięki babci Helence, która na swej działce postanowiła posadzić dość(...)warzywnego 5 marchewek 2 cebule 5 jajek śmietana do zabielenia 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Wkładamy obraną marchew. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Jajka gotujemy na twardo. Szczaw drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy szczaw. Podsmażamy do czasu aż stanie się miękki. Zawartość patelni wkładamy do bulionu. Marchew kroimy
Pobite gary Barbaryosoloną , tak aby je przykryła na 1 cm. i gotujemy do miękkości.Oddzielnie w rondelku rozgrzewają masło,wrzucamy szczaw ( z tym że słoika tego nie robimy, masło i szczaw dajemy osobno do garnka ) i dusimy , cały czas mieszając, przez 5 minut.Zasmazony szczaw dodajemy do ziemniaków i gotujemy razem przez 5 minut.,łączymy z rosołem i zagotowujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiękkości co jakiś czas podlewając wodą. Szczaw przebrać, opłukać, odciąć ogonki a następnie posiekać same liście. Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżkę masła i wrzucić szczaw. Dusić aż wyparuje cała woda. Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełniamy wodę, doprawiamy sos do smaku. Dodajemy uduszony szczaw. Jeśli chcemy większą ilość sosu, dolewamy
Radość kipiąca uśmiechem.może dziś zrobimy delikatniejszą zupkę, na mięsku z dodatkiem śmietany :) Składniki: szczaw 2 porządne garście umytego i bez okonków szczawiu marchew 3 szt starte na wiórka seler 150 g starty na wiórka pietruszka 150 g starta na wiórka szynka wieprzowa 400 g ( w kawałku potem będzie na kanapki) listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól(...)ogniu koło godziny, po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i nadal gotujemy doprawiając już teraz solą i pieprzem.Gotujemy dalej, aż nam zmiękną ziemniaczki, teraz dodajemy pokrojony drobno szczaw i gotujemy do momentu ( szczaw zmienia kolorek to dosłownie chwila i nabiera zupa smaku).Wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe
Różowa kuchniamiękkości. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy szczaw (jeśli używamy świeżego wówczas powinien być dokładnie umyty, pozbawiony łodyżek oraz pokrojony na mniejsze kawałki lub zblendowany na gładką masę). Szczaw podsmażamy ok. 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając. Szczaw dodajemy do wywaru. Doprowadzamy do zagotowania. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną
MyCookBook.plSkładniki: liście szczawiu dwie łyżki oleju sól Przebieramy szczaw, odrzucamy listki z plamami czy pomarszczone. Z liści odrywamy ogonki i grube żyłki. Dokładnie je myjemy. Można szczaw posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja wybrałam inną opcję ze względu na dużą ilość- użyłam blendera, ale tak, aby zostały kawałki listków. Wrzucamy rozdrobniony szczaw na rozgrzany
Wrzosowa Polanastarając się aby nie była tłusta i kaloryczna ,udało się , a z reszty zrobiłam sobie kolację ,mega odjazdową ,zdjęcie u góry.Zapraszam więc po przepis. opłukany i porwany szczaw oliwki zielone i czarne pomidory w oliwie oliwa z pomidorów natka pietruszki pierś kurza bazylia przyprawa do kurczaka oliwa z oliwek do posypania odrobina sezamu i posiekanej drobno(...)ćwierć łyżeczki lubczyku( tylko dla zapachu) ********************************************************************************************************* Pierś z kurczaka umyć,osuszyć, natrzeć solą i bazylią ,usmażyć na oliwie na złoty kolor,pokroić .Szczaw opłukać,porozrywać i osuszyć,włożyć do miseczki.Pomidory z oliwy pokroić w kawałeczki,posypać szczaw.Oliwki przekroić na pół i też dołożyć do sałatki.Wymieszać.Dołożyć mięso z kurczaka ,polac oliwą z pomidorów i posiekaną natką pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: szczaw sól słoik olej Przygotowanie: Szczaw dokładnie umyć. Pozbawić łodyg i pokroić. Nasolić i odstawić na godzinkę lub dwie. Puści soki i zmięknie. Tak przygotowany, trochę zmaltretowany szczaw wkładamy do czystych słoiczków. Ugniatamy łyżeczką - to więcej wejdzie. A na koniec zalać łyżką oleju, by powstała cienka warstwa. Zakręcić i pasteryzować z 10-15 minut w garnku
Karczma Honoriettynaszych stolach często możemy zobaczyć zupy. Muszę przyznać, że gama wyboru zup w Polsce jest bardzo duża. Już w maju możemy zaopatrzyć się w świeży szczaw - możemy go sami zebrać lub zakupić na targu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna. Składniki: 3 l wody 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach(...)minut, następnie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy aż do miękkości. Mięso kroimy lub obieramy z kości, ponownie umieszczamy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy dokładnie wymyty i pokrojony szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy i powoli wlewamy je do zupy przez cały czas ją mieszając. Gotujemy kilka minut. SMACZNEGO A oto szczaw w naturalnych
Smaki Ewyjesteśmy tacy sprytni, że szczawiową możemy jeść cały rok, ponieważ lubi skarby lata zamykać w słoikach i korzystać z nich wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Tak więc szczaw pasteryzujemy w słoikach i mamy na zimę. Teraz też skorzystaliśmy właśnie z ubiegłorocznej produkcji, chociaż wy, jeśli chcecie, możecie oczywiście zrobić tę zupę ze świeżego szczawiu. Ja szczawiową zawsze znałem(...)przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę zaprawiamy jogurtem. Podajemy obowiązkowo z jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder Manufacturenasza Wiosenna zupa szczawiowa SKŁADNIKI: młody świeżo zerwany szczaw 2 marchewki pietruszka kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku koperek śmietana 4 jajka sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy Szczaw dobrze oczyścić i umyć. Posiekać. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę podgotować w dwóch litrach osolonej(...)wody z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Po około 10 minutach do wywaru dorzucić szczaw. Doprawić do smaku. Na sam koniec zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i świeżym koperkiem. Zupka wyszła pyszniutka. Smacznego
MarciochaKucharzySezon na szczaw się praktycznie kończy:) Gdyż najlepszy szczaw zrywa się w maju, a ja, jak zwykle zaległości mam sporo, dlatego przepis podaję dzisiaj. Składniki: 250-300 g liści szczawiu 1 pętko kiełbasy cienkiej 2 skrzydełka kurczaka po 2 jajka na osobę sól pieprz marchew pietruszka seler 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie(...)Skrzydełka myję, zalewam woda, wrzucam umyte i obrane warzywa i gotuje wszystko do miękkości. Wywar przecedzam i dodaję kiełbasę drobno pokrojoną. Gotuje kilkanaście minut. Szczaw myję, usuwam ogonki, kroje w paski i wrzucam do wywaru. Wszystko gotuję kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Śmietanę rozprowadzam z mąką, hartuję gorącą wodą i zabielam zupę. Jajka gotuję na twardo, obieram
Bea(u)ty kitchenlistki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor(...)listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu
Kuchcik gotujewrześnia) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września) Rzepa- (sierpień, I połowa września) Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września) Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września) Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Jesień: Brokuł- (II połowa września, październik) Brukselka- (październik, listopad, I połowa grudnia) Burak ćwikłowy(...)połowa września, październik) Rzodkiewka- (II połowa września, październik) Rzepa- (II połowa września, październik) Szczypiorek- (II połowa września) Słonecznik bulwiasty- (II połowa września) zakopcowany (październik, listopad, I połowa grudnia) Szczaw- (II połowa września) Ziemniaki- (II połowa września, październik
Krakowskie smaki AniSzczaw dokładnie umyć osączyć i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około3-4 centymetrów. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut. Do gotowego wywaru dodać szczaw z czosnkiem, razem wymieszać i zagotować . Przyprawić do smaku solą
w mojej kuchni