syrop - 6989 przepisów (strona:286/466)

Pierniczki orkiszowo-karobowe z masłem orzechowym :) 216

tylko w Święta.  Składniki (2 blaszki ciastek): 350 g mąki orkiszowej  100 g oleju kokosowego  100 g miodu  150 g masła orzechowe z karobem i syropem z agawy (Primavika) 1 łyżeczka aromatu waniliowego  1 łyżka karobu/kakao 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika  szczypta soli  Przygotowanie: Wymieszaj suche

Zdrowie na języku :P
CYTRYNOWY SERNIK Z RICOTTY NA CHRUPIĄCYM ORZECHOWYM CRUMBLE + test robota kuchennego Electrolux Assistent Pro 329

ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Dekorujemy sernik, opalamy palnikiem. Zajadamy! Spróbujcie

Ostra na Słodko
Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) 180

bezcukrowości mojego wypieku. Zawsze możecie jego dodatek pominąć i po prostu ułożyć dekorację bezpośrednio na cieście. ➤ Spróbuj również innych deserów bez cukru: biscotti , marokańskie trufle daktylowe lub baklava w syropie miodowym . Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm.): 200 g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów) 100 g orzechów włoskich, posiekanych

Chilli Czosnek i Oliwa
ROLADA KOKOSOWA BEZ PIECZENIA 192

250ml) do której wlewamy gorącą wodę, wlewamy jej  tylko tyle aby zakrył cukier , czyli uzupełniamy wodą do połowy szklanki ,ważne żeby cukier się całkowicie rozpuścił i uzyska my syrop / kleik do suchych składników dodajemy roztopioną wodę z cukrem oraz 1 łyżkę masła, całość dokładnie wyrabiamy na gładką i nie klejącą masę, odstawiamy na bok w drugiej misce łączymy

Słodkie zapomnienie
ROCKY ROAD 211

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( forma 22x22cm) 120 g masła 300 g czekolady 3 łyżeczki golden syrup lub syropu klonowego 100 g pianek mini marshmallows 150-200g herbatników cukier puder do oprószenia Wykonanie: do rondla dajemy masło, posiekaną czekoladę oraz golden syrup , wszystko podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady

Słodkie zapomnienie
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 360

energicznie, gdyż krem może się zwarzyć; najlepiej robić to na niższych obrotach miksera, wolnymi ruchami ). Do kremu wlać ajerkoniak i zmiksować do połączenia. Mandarynki dobrze odsączyć na sicie z syropu ( ja dodatkowo osuszyłam je na ręczniku papierowym ), każdą cząstkę przekroić na pół. Gotowy krem podzielić na 3 części, z tym, że jedna część może być trochę mniejsza od pozostałych ( posłuży

Opowieści z piekarnika
ToRCiK ZiMoWy z nuTką ŻuRawInoWą 244

ostudzone ciasto wykładamy mus kokosowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny P.S ● możemy użyć mąki kokosowej lub kukurydzianej wtedy ciasto będzie bezglutenowe 😉 ● likier możemy pominąć, zastąpić syropem barmańskim i będzie idealne dla dzieci

Luźna Kuchnia
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 192

cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g zwykłej mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Kamis 1 łyżeczka mielonego imbiru Kamis

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort z suszonych moreli 144

białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty syrop. Wrzucić migdały, zamieszać, dodać morele i przyprawy. Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn, masa zacznie robić się sucha. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Ubić białka

królestwo garów
Ajvar, czyli gęsta pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 237

słoiki około 300 ml: około 2 kg papryki 2-3 bakłażany 1 kg pomidorów lub 300-400 ml soku pomidorowego łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 50 ml syropu klonowego lub 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Całe papryki umieść na blaszce włożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200 C po 30 minut z każdej strony na funkcji Grill, jeżeli Twój

greenscarf
Nalewka cytrynowa 915

wyschły. Po 24 godzinach w rondelku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier i miód. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn, które nam pozostały wyciskamy sok. Łączymy go z syropem cukrowym i dodajemy do słoika z alkoholem. Odstawiamy go na 2-3 dni. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek. W tym momencie nalewka już nadaje się do picia, jeśli jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mocno kakaowe kokosanki (bez pieczenia, bez glutenu) 198

czas na wyostrzenie apetytu A na pewno nikt nie będzie zawiedziony ich smakiem. Polecam! Składniki: 2 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki kakao 4 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4 łyżki płynnego oleju kokosowego łyżka wiórek kokosowych do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w większym naczyniu. Przekładamy do naczynia lub małej blaszki i dobrze dociskamy

Lamarida.pl
Żurawina w cukrze do dekoracji 255

szklanka cukru 1/2 szklanki cukru do obtaczania Przygotowanie: Wodę i cukier zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu ok. 2 minuty, po czym wystudzić.  Żurawinę przełożyć do syropu, który powstał z połączenia wody i cukru. Odstawić na całą noc.  Odcedzić żurawinę i lekko ją osuszyć.  W moździerzu (lub blenderze) rozdrobnić cukier - powstanie coś w rodzaju połączenia klasycznego

Kulinarne Inspiracje
Świąteczny piernik bezglutenowy 163

makowiec, ale planuję także wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest

365 dni dookoła kuchni
Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką 177

mniejszych placków, tak zwane tekaka . Szwedzki chleb świąteczny Składniki: 550 g pszennej mąki 180 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 500 ml mleka 1 dl golden syropu lub miodu 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki 50 g masła Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło

codojedzenia