syrop - 6989 przepisów (strona:290/466)

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką 166

Elizy Mórawskiej. Zmieniłam jedynie produkty na bezglutenowe. 0/5 kg truskawek duże jabłko 7-8 śliwek kruszonka: 150 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g płatków owsianych bezglutenowych 50 g syropu klonowego 50 g stopionego masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umyte i pokrojone owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy składniki na kruszonkę. Posypujemy nią owoce, lekko dociskając. Pieczemy

Mienta blog
Ciasto orzechowe z masą śmietankowo - brzoskwiniową. 180

było twarde. Wystudzony budyń wymieszaj z utartym masłem. Na koniec dodaj pokrojone w małą kostkę brzoskwinie z puszki, wymieszaj. Pamiętaj, aby je wcześniej osączyć na sitku z syropu. Ja użyłem 5 połówek brzoskwiń.  P rzełożenie ciasta : Na ciasto orzechowe wyłóż 2/3 masy, rozsmaruj. Przykryj drugim ciastem orzechowym, wyłóż pozostałą część masy, rozsmaruj. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina 185

ciasto znika bardzo szybko, przekonani? Trochę zabawy jest z rabarbarem ale szybko to idzie i potem pyszne ciasto do kawy, herbaty czy czystka idealne. Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka chlebowa 191

opcjonalnie ze świeżą bazylią i czosnkiem. Ponieważ sałatka panzanella rzeczywiście oznacza „sałatkę chlebową”, jej podstawą są domowe grzanki. Sos winegret to sok z cytryny, oliwa z oliwek, syrop klonowy, czosnek. Trochę sera i posiekana świeża bazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę chlebową: Sałata rzymska świeża bazylia pomidorki koktajlowe żółte i czerwone ser sałatkowy w stylu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CZEKOLADOWE PANCAKES 153

Razem z rodziną uwielbiamy różnego rodzaju placki. Kolejna pyszna śniadaniowa propozycja to klasyczne pancakes wymieszane z kakao. Placki wyszły pyszne, miękkie i pulchniutkie.  Podałam je z bananem, polane syropem klonowym, ale w zasadzie będą smaczne z każdymi innymi owocami, konfiturą, można też polać je dodatkowo sosem czekoladowym. Idealne, by zapakować je w pudełko i podarować dziecku do szkoły. Pancakes

Zrób to smacznie
Soczewicowa jak grochowa - orzekł chłop. Soczewicowo-groszkowa rozgrzewająca zupa z tymiankiem. 225

śliwki. Cynamon po letnich miesiącach banicji powrócił do kuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie Wam nadawać - o soczewicowo-groszkowej z dodatkiem boczku i tymianku

U Fiolki
Koktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi 144

Koktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi / 2 porcje Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego  1 marchewki  1 banan  3 łyżeczki mielonego cynamonu  cukier, ksylitol, syrop klonowy lub miód do smaku  2 łyżeczki płatków owsianych górskich  1 łyżeczka nasion chia  Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha blendera.  Marchew obieramy ze skóry.  Dzielimy

Moja smaczna kuchnia
KOKTAJL BANANOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI 163

pierwsze lub drugie śniadanie. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe banany sok z 1 pomarańczy 100 ml mleka (krowiego lub roślinnego) 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1/2 szklanki płatków owsianych WYKONANIE Do pojemnika blendera wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko i sok pomarańczowy. Dodajemy miód i jogurt naturalny. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość koktajlu regulujemy mlekiem

cool and minty
DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 155

ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitego białka cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. CAŁOŚĆ: Śmietankę podgrzewamy. Puree z dynii

Ostra na Słodko
SZYBKIE CIASTO BANANOWE FIT (CHLEBEK BANANOWY) 766

szklanka roztopionego oleju kokosowego - 60 g oleju w stanie stałym - (opcjonalnie masła lub innego tłuszczu) ·        ½ szklanki miodu lub syropu klonowego ( lub inny słodzik) – możesz dodać więcej jeśli lubisz bardziej słodkie ·        2 jajka ·        1 szklanka puree z bardzo dojrzałych bananów (około 2 ½ średnie

Calzonella.com
Batony mocy- energetyczna przekąska która doda Ci poweru na cały dzień 184

takiego leniwca jak ja Wariacji dotyczących ich składu jest całe mnóstwo, ale o tym za chwilę. Czego potrzebujesz do ich ogarnięcia? słoika masła orzechowego 2 łyżek miodu/ lub syropu klonowego szklanki płatków owsianych bądź innych dowolnych, np. orkiszowych szklanki rodzynek, orzechów nerkowca lub innych dowolnych bakalii (suszonych moreli, żurawiny)- ja robię mix wszystkiego co mam na stanie. 2 łyżek nasion

Arbuziaki
Poznaję nowe czyli lukier plastyczny i tort z bratową 234

mascarpone. Całość dokładnie zmiksowałam. Następnie Ania dorzuciła malin, borówek oraz brzoskwiń z puszki . Po delikatnym wymieszaniu masa do przełożenia tortu była gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent Nie polewałyśmy biszkoptów łyżeczką, tylko Ania wsadziła do płynu dyfuzor i spryskiwała ciasto jak spryskiwaczem. Dzięki temu nasączenie było równomierne. Fartuszek kuchenny

Relaxtime
Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 143

skórkę wrzucamy do gotującej się wody i go tuj em y na wolnym ogniu przez 15 minut. Pozbywamy się goryczy ze skórki. Po 15 m inutach odlewamy skórkę. Robimy syrop cukrowy. Do garnka wlewamy szklankę wody i 2 szklanki cukru i wstawiamy na gaz. Wrzuc am y skórkę z pomarańczy i gotujemy aż cukier się rozpuści, a woda się zredukuje

Projekty ze smakiem
Nalewka malinowo lipowa 360

jeszcze są, ale na kwiaty lipy trzeba poczekać do wiosny. Chyba żeby wykorzystać suszone, ale to mi wpadło do głowy dopiero przed chwilą. W sumie, niegłupi pomysł, bo gorący syrop je zaparzy jak świeże i wydobędzie z nich aromat, a właściwości zdrowotnych przez to nie stracą. Malinówka z lipowym kwieciem jest bardzo aromatyczna. Takie skrzyżowanie mojej podlaskiej lipówki z klasyczną

Smaczna Pyza
Poznałam tajemnicę plackowania. 226

Otóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać

U Fiolki