Elizy Mórawskiej. Zmieniłam jedynie produkty na bezglutenowe. 0/5 kg truskawek duże jabłko 7-8 śliwek kruszonka: 150 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g płatków owsianych bezglutenowych 50 g syropu klonowego 50 g stopionego masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umyte i pokrojone owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy składniki na kruszonkę. Posypujemy nią owoce, lekko dociskając. Pieczemy
Mienta blogbyło twarde. Wystudzony budyń wymieszaj z utartym masłem. Na koniec dodaj pokrojone w małą kostkę brzoskwinie z puszki, wymieszaj. Pamiętaj, aby je wcześniej osączyć na sitku z syropu. Ja użyłem 5 połówek brzoskwiń. P rzełożenie ciasta : Na ciasto orzechowe wyłóż 2/3 masy, rozsmaruj. Przykryj drugim ciastem orzechowym, wyłóż pozostałą część masy, rozsmaruj. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce
Przepisy i porady kulinarneciasto znika bardzo szybko, przekonani? Trochę zabawy jest z rabarbarem ale szybko to idzie i potem pyszne ciasto do kawy, herbaty czy czystka idealne. Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieopcjonalnie ze świeżą bazylią i czosnkiem. Ponieważ sałatka panzanella rzeczywiście oznacza „sałatkę chlebową”, jej podstawą są domowe grzanki. Sos winegret to sok z cytryny, oliwa z oliwek, syrop klonowy, czosnek. Trochę sera i posiekana świeża bazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę chlebową: Sałata rzymska świeża bazylia pomidorki koktajlowe żółte i czerwone ser sałatkowy w stylu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRazem z rodziną uwielbiamy różnego rodzaju placki. Kolejna pyszna śniadaniowa propozycja to klasyczne pancakes wymieszane z kakao. Placki wyszły pyszne, miękkie i pulchniutkie. Podałam je z bananem, polane syropem klonowym, ale w zasadzie będą smaczne z każdymi innymi owocami, konfiturą, można też polać je dodatkowo sosem czekoladowym. Idealne, by zapakować je w pudełko i podarować dziecku do szkoły. Pancakes
Zrób to smacznieśliwki. Cynamon po letnich miesiącach banicji powrócił do kuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie Wam nadawać - o soczewicowo-groszkowej z dodatkiem boczku i tymianku
U FiolkiKoktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi / 2 porcje Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 marchewki 1 banan 3 łyżeczki mielonego cynamonu cukier, ksylitol, syrop klonowy lub miód do smaku 2 łyżeczki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha blendera. Marchew obieramy ze skóry. Dzielimy
Moja smaczna kuchniapierwsze lub drugie śniadanie. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe banany sok z 1 pomarańczy 100 ml mleka (krowiego lub roślinnego) 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1/2 szklanki płatków owsianych WYKONANIE Do pojemnika blendera wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko i sok pomarańczowy. Dodajemy miód i jogurt naturalny. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość koktajlu regulujemy mlekiem
cool and mintyogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitego białka cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. CAŁOŚĆ: Śmietankę podgrzewamy. Puree z dynii
Ostra na Słodkoszklanka roztopionego oleju kokosowego - 60 g oleju w stanie stałym - (opcjonalnie masła lub innego tłuszczu) · ½ szklanki miodu lub syropu klonowego ( lub inny słodzik) – możesz dodać więcej jeśli lubisz bardziej słodkie · 2 jajka · 1 szklanka puree z bardzo dojrzałych bananów (około 2 ½ średnie
Calzonella.comtakiego leniwca jak ja Wariacji dotyczących ich składu jest całe mnóstwo, ale o tym za chwilę. Czego potrzebujesz do ich ogarnięcia? słoika masła orzechowego 2 łyżek miodu/ lub syropu klonowego szklanki płatków owsianych bądź innych dowolnych, np. orkiszowych szklanki rodzynek, orzechów nerkowca lub innych dowolnych bakalii (suszonych moreli, żurawiny)- ja robię mix wszystkiego co mam na stanie. 2 łyżek nasion
Arbuziakimascarpone. Całość dokładnie zmiksowałam. Następnie Ania dorzuciła malin, borówek oraz brzoskwiń z puszki . Po delikatnym wymieszaniu masa do przełożenia tortu była gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent Nie polewałyśmy biszkoptów łyżeczką, tylko Ania wsadziła do płynu dyfuzor i spryskiwała ciasto jak spryskiwaczem. Dzięki temu nasączenie było równomierne. Fartuszek kuchenny
Relaxtimeskórkę wrzucamy do gotującej się wody i go tuj em y na wolnym ogniu przez 15 minut. Pozbywamy się goryczy ze skórki. Po 15 m inutach odlewamy skórkę. Robimy syrop cukrowy. Do garnka wlewamy szklankę wody i 2 szklanki cukru i wstawiamy na gaz. Wrzuc am y skórkę z pomarańczy i gotujemy aż cukier się rozpuści, a woda się zredukuje
Projekty ze smakiemjeszcze są, ale na kwiaty lipy trzeba poczekać do wiosny. Chyba żeby wykorzystać suszone, ale to mi wpadło do głowy dopiero przed chwilą. W sumie, niegłupi pomysł, bo gorący syrop je zaparzy jak świeże i wydobędzie z nich aromat, a właściwości zdrowotnych przez to nie stracą. Malinówka z lipowym kwieciem jest bardzo aromatyczna. Takie skrzyżowanie mojej podlaskiej lipówki z klasyczną
Smaczna PyzaOtóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać
U Fiolki